ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΙΛΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
Αρχίζουν τα «παζάρια» με τη MIG

Περιμένουμε κι άλλους μνηστήρες, λέει η κυβέρνηση

Την ερχόμενη Τρίτη αρχίζουν κιόλας οι πρώτες διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - «Marfin Investment Group» (MIG) για την παράδοση της δημόσιας περιουσίας του ομίλου της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) στο κεφάλαιο.

Οπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος έχει εξουσιοδοτηθεί να φέρει σε πέρας την παράδοση του ομίλου της ΟΑ στους ιδιώτες, οι συζητήσεις θα γίνουν μεταξύ των «συμβούλων» της κυβέρνησης και της MIG, καθώς αυτή πρώτη εκδήλωσε το ενδιαφέρον της στη δημόσια πρόσκληση που απηύθυνε η κυβέρνηση για την «αποκρατικοποίηση της "Ολυμπιακής"». Παράλληλα, ο υπουργός υπενθύμισε ότι η πρόσκληση της κυβέρνησης «είναι ανοιχτή σε οποιονδήποτε άλλον επενδυτή εκφράσει σχετικό ενδιαφέρον, με δημόσια δήλωσή του». «Η επισημοποίηση της όποιας συμφωνίας για την αποκρατικοποίηση της "Ολυμπιακής"» - όπως διευκρίνισε ο Κ. Χατζηδάκης - «είναι αυτονόητο ότι θα λάβει χώρα μετά τη σχετική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Σημειώνεται ότι βάσει της συμφωνίας κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης επιτηρούνται αυστηρά σε όλα τα στάδια από εκπρόσωπο των Βρυξελλών.

Οπως είναι ήδη επίσημα γνωστό, η MIG ενδιαφέρεται και για τις τρεις εταιρείες του ομίλου (πτητικό έργο, Τεχνική Βάση και επίγεια εξυπηρέτηση), ενώ, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Α. Βγενόπουλου, εφόσον τελικά υπάρξει συμφωνία με την κυβέρνηση, με την καταβολή του ελάχιστου τιμήματος των 107 εκατ. ευρώ, στη MIG θα περιέλθει οικονομικά «καθαρός» ο όμιλος της ΟΑ και για τη λειτουργία του θα προσληφθούν όσοι εργαζόμενοι κριθούν αναγκαίοι και, φυσικά, «με διαφορετικά συμβόλαια και διαφορετικούς όρους». Και ο νοών νοείτω.

Σημειώνεται ότι η MIG δραστηριοποιείται ήδη στον τομέα των μεταφορών μέσω της «Attica Group» και της «Blue Star Ferry», ενώ μέσω της «Vivartia» ελέγχει την «Olympic Catering» (άλλοτε θυγατρική του ομίλου της ΟΑ), καθώς και τις αλυσίδες «Goody's» και «Everest» που έχουν παρουσία και σε αεροδρόμια. Τέλος, η MIG ελέγχει και τη «Flight Ambulance International», η οποία έχει έδρα τη Νυρεμβέργη και διαθέτει στόλο 19 «jets» και ισχυρή τεχνογνωσία στον κλάδο των αερομεταφορών.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με πέντε απασχολούμενους το 90% των επιχειρήσεων

Παρέμβαση, στη Βουλή, του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλου για τις λεγόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Στις πραγματικές αιτίες που οδηγούν στη συρρίκνωση των μικρών επιχειρήσεων εστίασε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, τοποθετούμενος στη συζήτηση Επερώτησης του ΠΑΣΟΚ για το θέμα. Συνολικά στη συζήτηση οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επιδόθηκαν σε διαγωνισμό ...ευαισθησίας για τα προβλήματα των μικρομεσαίων, χωρίς όμως να αμφισβητήσουν τις πολιτικές απελευθέρωσης των αγορών που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Ο όρος μικρομεσαία επιχείρηση είναι αποπροσανατολιστικός», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, αφού «με βάση τα ευρωενωσιακά δεδομένα, τα οποία έχουν αποδεχτεί τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, μικρομεσαία επιχείρηση είναι η επιχείρηση μέχρι 250 εργαζόμενους, ενώ το "τοπίο" στην Ελλάδα δείχνει ότι το 90% των επιχειρήσεων απασχολεί μέχρι πέντε εργαζόμενους. Αρα λοιπόν βάζετε στο ίδιο "τσουβάλι" και τις μεγάλες επιχειρήσεις για τα δεδομένα της χώρας μας και τις πολύ μικρές».

Ως κεντρική αιτία για τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι «είναι η δράση του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων βασικός παράγοντας επιδείνωσης της θέσης των αυτοαπασχολούμενων και των πολύ μικρών επιχειρήσεων. Η ανταγωνιστικότητα που εκθειάζουν η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ οδηγεί στη χρεοκοπία και το ξεκλήρισμα τις πολύ μικρές επιχειρήσεις».

Επίσης παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, τόνισε ότι «η συγκέντρωση και ο έλεγχος της αγοράς είναι αποτέλεσμα της ανταγωνιστικότητας. Ετσι λοιπόν στην πραγματικότητα το 1,5% των εμπορικών επιχειρήσεων ελέγχει το 50% των πωλήσεων. Αν πάμε στην εμπορία τροφίμων, οι πολυεθνικές, οι μεγάλες "αλυσίδες" αντιπροσωπεύουν το 85% των πωλήσεων, στα ηλεκτρικά είδη οι πέντε "αλυσίδες" αντιπροσωπεύουν το 50%, στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό έξι επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 78% των πωλήσεων».

ΟΤΕ
Και τυπικά η διοίκηση στους Γερμανούς

Στα «μουλωχτά» κυβέρνηση και μεγαλομέτοχοι ψήφισαν τις αποφάσεις τους

Την εκχώρηση και τυπικά του ελέγχου της διοίκησης του ΟΤΕ στους Γερμανούς της «Ντόιτσε Τέλεκομ» (ΝΤ) ενέκρινε τελικά χτες η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού. Η διοίκηση του ΟΤΕ με σκοπό να αποφύγει τις αντιδράσεις των εργαζομένων, οι οποίοι είχαν προγραμματίσει στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο «Κάραβελ» (επίσημος τόπος διεξαγωγής της γενικής συνέλευσης), κατάφερε με διάφορα τερτίπια - και σε συνεργασία με τους υπεύθυνους του ξενοδοχείου - να παραπλανήσει τους εργαζόμενους, αλλά και τους μικρομετόχους, οι οποίοι τελικά δε συμμετείχαν στη συνέλευση. Τελικά η γενική συνέλευση συγκλήθηκε στο «Κάραβελ» και όχι στο ξενοδοχείο «Χίλτον», όπου και εκεί οι αρμόδιοι του ΟΤΕ για παραπλανητικούς λόγους είχαν φροντίσει να «κλείσουν» αίθουσα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στο «Κάραβελ» είχε απαγορευτεί χτες το πρωί η είσοδος στους μη ενοίκους, ενώ υπήρχε και αναρτημένη ανακοίνωση η οποία «πληροφορούσε» τους μετόχους του ΟΤΕ ότι η γενική συνέλευση δε διεξαγόταν στους χώρους του ξενοδοχείου. Ετσι οι συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι κατευθύνθηκαν προς το «Χίλτον», όπου βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ! Εκεί, βέβαια, διαπίστωσαν ότι δεν πραγματοποιείται η γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ.

Η διοίκηση του ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με την πρόσκληση που δημοσιεύτηκε (σ.σ. στο «Κάραβελ») και με παρόντες το 50% των μετόχων, εγκρίθηκε η τροποποίηση άρθρων του Καταστατικού, που αφορούν το διοικητικό συμβούλιο (εκλογή, σύνθεση, θητεία, λειτουργία) και τον διευθύνοντα σύμβουλο. Επί της ουσίας, εκείνο που ενέκριναν οι μεγαλομέτοχοι του ΟΤΕ είναι η τυπική εκχώρηση του «μάνατζμεντ» στην ΝΤ και η προσαρμογή του καταστατικού στους αντεργατικούς σχεδιασμούς, που θα έχουν ως επακόλουθο ακόμα πιο άθλιες συνθήκες εργασίας και περαιτέρω μείωση του προσωπικού.

Οι μεγαλομέτοχοι ενέκριναν και το διορισμό του Λεω. Κορρέ, ως ανεξάρτητου μέλους του ΔΣ, στη θέση του Νικ. Στεφάνου.


ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Οι αντιασφαλιστικές ανατροπές φέρνουν μεγαλύτερα κέρδη

Με το βλέμμα στραμμένο στις αντιασφαλιστικές ανατροπές που προσδοκούν προκειμένου να προωθηθούν ταχύτερα τα σχέδια των ασφαλιστικών εταιρειών για τη συμμετοχή τους στο ασφαλιστικό σύστημα πραγματοποιήθηκε χτες ημερίδα της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ) με θέμα «Πρόληψη και ασφάλιση: Διπλή ασπίδα προστασίας από τους κινδύνους που απειλούν ζωή - υγεία». Μιλώντας στην ημερίδα, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Πειραιά, έχοντας διατελέσει και πρόεδρος των ασφαλιστικών εταιρειών και διοικητής του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριος, επέμεινε στο κοινωνικοασφαλιστικό, κινδυνολογώντας χαρακτηριστικά ότι «εδώ έχουμε κολλήσει στα καθημερινά, φανταστείτε πώς θα πληρωθούν οι συντάξεις σε 10 χρόνια». Ο ίδιος προέτρεψε τις ασφαλιστικές εταιρείες να στραφούν στο Δημόσιο για συμφωνίες συνεργασιών, το οποίο, όπως είπε, έχει την υλικοτεχνική υποδομή και στελέχωση σε γιατρούς ώστε να ανταποκριθεί, και δίνει στις εταιρείες μεγαλύτερη «ελευθερία κινήσεων», ώστε να μην υποκύπτουν σε «εκβιασμούς» των ιδιωτών που ανεβάζουν συνεχώς το κόστος υγείας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας Λ. Λιαρόπουλος μίλησε για επιτάχυνση των αντιασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων και υποστήριξε ότι το σύστημα χωλαίνει στην είσπραξη πόρων.

Για «ειλικρινή και στοχευμένο διάλογο για το θέμα της ασφάλισης», έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, ο οποίος επανέλαβε τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα έχουν πεδίο δόξης λαμπρόν εφόσον προωθηθούν τα σχέδιά τους. Στην ΕΕ η συμμετοχή των ασφαλίστρων στο ΑΕΠ είναι 9%, ενώ στην Ελλάδα 2,3% - 4%, σύμφωνα με τον ίδιο.

Τέλος, η γενική διευθύντρια της Ενωσης, Μ. Αντωνάκη, ανέφερε ότι από τα στοιχεία εννιαμήνου του 2008 προκύπτει αύξηση στα συμβόλαια ζωής κατά 14%, εκτιμάται, όμως, ότι λόγω της κρίσης, που δείχνει να περιορίζονται σημαντικά αυτά τα συμβόλαια συνολικά στο κλείσιμο του χρόνου, θα υπάρχει μείωση μέχρι 5%, ενώ αντίθετα προκύπτει αύξηση των συμβολαίων υγείας και σύνταξης. Η ίδια ανέφερε, ακόμη, ότι δέκα ασφαλιστικές εταιρείες κατέχουν το 88% του κλάδου, αποκαλυπτικό της μονοπώλησης και της συγκέντρωσης που πραγματοποιείται με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια.

ΚΚΕ
Μοναδικό κίνητρο το κέρδος

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για το ενδιαφέρον της MIG για την «Ολυμπιακή»:

«Το κεφάλαιο, ανεξάρτητα από την εθνικότητά του, μόνο μια ευαισθησία έχει και ένα κίνητρο: Να αποσπάσει όσο γίνεται μεγαλύτερο κέρδος. Ολα τα άλλα που λέει η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι της MIG είναι κοροϊδία και εκ του πονηρού. Για την "Ολυμπιακή", λύση υπέρ των εργαζομένων της και των λαϊκών συμφερόντων αποτελεί μόνο η δημιουργία ενός ενιαίου, αποκλειστικά δημόσιου φορέα αερομεταφορών».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΒΕ
Πάλη για διεύρυνση του αφορολόγητου

Σε συνέχιση του αγώνα για διεύρυνση του αφορολόγητου ορίου καλεί η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ. Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Η κυβέρνηση της ΝΔ αναγκάστηκε να πάρει πίσω το φορομπηχτικό μέτρο της κατάργησης του αφορολόγητου που η ίδια ψήφισε τον περασμένο Σεπτέμβρη. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της μαζικής αγωνιστικής αντίδρασης των χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων που πήραν μέρος στους αγώνες που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, και που πρωτοστάτησε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα».

Ωστόσο, η Συντονιστική, συνεπής με τον αγωνιστικό προσανατολισμό της, τονίζει: «το γεγονός ότι ένα άδικο και φορομπηχτικό μέτρο πάρθηκε πίσω (το πιθανότερο για ψηφοθηρικούς λόγους), δεν αλλάζει την ουσία της αντιλαϊκής φιλομονοπωλιακής πολιτικής και των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που οδηγούν σε μαρασμό τις μικρές επιχειρήσεις».

Υπενθυμίζει επίσης ότι την ίδια στιγμή:

  • Αυξάνουν τους έμμεσους φόρους που για μία ακόμη φορά θα επιβαρύνουν τα λαϊκά στρώματα.
  • Μειώνουν τη φορολογία των επιχειρήσεων.
  • Εισπράττουν δισ. με το εκβιαστικό μέτρο της περαίωσης.
  • Χαρίζουν δισ. στις τράπεζες.

Η Επιτροπή Αγώνα καλεί «τα Σωματεία και τις Ομοσπονδίες, όλους τους αυτοαπασχολούμενους να συνεχίσουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, για κατάκτηση αφορολόγητου στα 15.000 ευρώ ατομικό, και οικογενειακό 30.000 ευρώ, που αντιστοιχεί στο επίπεδο κάλυψης των στοιχειωδών αναγκών», σημειώνοντας ότι «για να επιτύχουμε τέτοιου είδους κατακτήσεις είναι αναγκαία η συστράτευση με τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους και αγρότες σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ