Σάββατο 7 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με πέντε απασχολούμενους το 90% των επιχειρήσεων

Παρέμβαση, στη Βουλή, του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλου για τις λεγόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Στις πραγματικές αιτίες που οδηγούν στη συρρίκνωση των μικρών επιχειρήσεων εστίασε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, τοποθετούμενος στη συζήτηση Επερώτησης του ΠΑΣΟΚ για το θέμα. Συνολικά στη συζήτηση οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επιδόθηκαν σε διαγωνισμό ...ευαισθησίας για τα προβλήματα των μικρομεσαίων, χωρίς όμως να αμφισβητήσουν τις πολιτικές απελευθέρωσης των αγορών που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Ο όρος μικρομεσαία επιχείρηση είναι αποπροσανατολιστικός», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, αφού «με βάση τα ευρωενωσιακά δεδομένα, τα οποία έχουν αποδεχτεί τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, μικρομεσαία επιχείρηση είναι η επιχείρηση μέχρι 250 εργαζόμενους, ενώ το "τοπίο" στην Ελλάδα δείχνει ότι το 90% των επιχειρήσεων απασχολεί μέχρι πέντε εργαζόμενους. Αρα λοιπόν βάζετε στο ίδιο "τσουβάλι" και τις μεγάλες επιχειρήσεις για τα δεδομένα της χώρας μας και τις πολύ μικρές».

Ως κεντρική αιτία για τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι «είναι η δράση του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων βασικός παράγοντας επιδείνωσης της θέσης των αυτοαπασχολούμενων και των πολύ μικρών επιχειρήσεων. Η ανταγωνιστικότητα που εκθειάζουν η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ οδηγεί στη χρεοκοπία και το ξεκλήρισμα τις πολύ μικρές επιχειρήσεις».

Επίσης παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, τόνισε ότι «η συγκέντρωση και ο έλεγχος της αγοράς είναι αποτέλεσμα της ανταγωνιστικότητας. Ετσι λοιπόν στην πραγματικότητα το 1,5% των εμπορικών επιχειρήσεων ελέγχει το 50% των πωλήσεων. Αν πάμε στην εμπορία τροφίμων, οι πολυεθνικές, οι μεγάλες "αλυσίδες" αντιπροσωπεύουν το 85% των πωλήσεων, στα ηλεκτρικά είδη οι πέντε "αλυσίδες" αντιπροσωπεύουν το 50%, στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό έξι επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 78% των πωλήσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ