Σάββατο 7 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Οι αντιασφαλιστικές ανατροπές φέρνουν μεγαλύτερα κέρδη

Με το βλέμμα στραμμένο στις αντιασφαλιστικές ανατροπές που προσδοκούν προκειμένου να προωθηθούν ταχύτερα τα σχέδια των ασφαλιστικών εταιρειών για τη συμμετοχή τους στο ασφαλιστικό σύστημα πραγματοποιήθηκε χτες ημερίδα της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ) με θέμα «Πρόληψη και ασφάλιση: Διπλή ασπίδα προστασίας από τους κινδύνους που απειλούν ζωή - υγεία». Μιλώντας στην ημερίδα, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Πειραιά, έχοντας διατελέσει και πρόεδρος των ασφαλιστικών εταιρειών και διοικητής του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριος, επέμεινε στο κοινωνικοασφαλιστικό, κινδυνολογώντας χαρακτηριστικά ότι «εδώ έχουμε κολλήσει στα καθημερινά, φανταστείτε πώς θα πληρωθούν οι συντάξεις σε 10 χρόνια». Ο ίδιος προέτρεψε τις ασφαλιστικές εταιρείες να στραφούν στο Δημόσιο για συμφωνίες συνεργασιών, το οποίο, όπως είπε, έχει την υλικοτεχνική υποδομή και στελέχωση σε γιατρούς ώστε να ανταποκριθεί, και δίνει στις εταιρείες μεγαλύτερη «ελευθερία κινήσεων», ώστε να μην υποκύπτουν σε «εκβιασμούς» των ιδιωτών που ανεβάζουν συνεχώς το κόστος υγείας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας Λ. Λιαρόπουλος μίλησε για επιτάχυνση των αντιασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων και υποστήριξε ότι το σύστημα χωλαίνει στην είσπραξη πόρων.

Για «ειλικρινή και στοχευμένο διάλογο για το θέμα της ασφάλισης», έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, ο οποίος επανέλαβε τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα έχουν πεδίο δόξης λαμπρόν εφόσον προωθηθούν τα σχέδιά τους. Στην ΕΕ η συμμετοχή των ασφαλίστρων στο ΑΕΠ είναι 9%, ενώ στην Ελλάδα 2,3% - 4%, σύμφωνα με τον ίδιο.

Τέλος, η γενική διευθύντρια της Ενωσης, Μ. Αντωνάκη, ανέφερε ότι από τα στοιχεία εννιαμήνου του 2008 προκύπτει αύξηση στα συμβόλαια ζωής κατά 14%, εκτιμάται, όμως, ότι λόγω της κρίσης, που δείχνει να περιορίζονται σημαντικά αυτά τα συμβόλαια συνολικά στο κλείσιμο του χρόνου, θα υπάρχει μείωση μέχρι 5%, ενώ αντίθετα προκύπτει αύξηση των συμβολαίων υγείας και σύνταξης. Η ίδια ανέφερε, ακόμη, ότι δέκα ασφαλιστικές εταιρείες κατέχουν το 88% του κλάδου, αποκαλυπτικό της μονοπώλησης και της συγκέντρωσης που πραγματοποιείται με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ