ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Νετανιάχου

Στα έδρανα της αντιπολίτευσης δηλώνει αποφασισμένη να μείνει η Τζίπι Λίβνι και το «Καντίμα»

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επικεφαλής του «Λικούντ», έχει από χτες έξι εβδομάδες για να σχηματίσει κυβέρνηση, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του Προέδρου Πέρες να πείσει την Τζίπι Λίβνι να παραλάβει μαζί με τον Νετανιάχου τη σχετική εντολή. Πρόκειται για μία από τις σπάνιες φορές που εντολή δεν παραλαμβάνει το κόμμα που συγκέντρωσε, έστω και με μικρή διαφορά, τις περισσότερες έδρες.

Ο Νετανιάχου κάλεσε τη Λίβνι και το «Εργατικό Κόμμα» του Εχούντ Μπαράκ να συμμετάσχουν σε μια «ευρεία κυβέρνηση ενότητας και συνεργασίας». Υποστήριξε ότι έχει συνείδηση «της ευθύνης που αναλαμβάνει, με στόχο την ασφάλεια και την ειρήνη».

Υπέρ του έχουν ταχθεί τα θρησκευτικά και εθνικιστικά κόμματα. Τη διαφορά, αναμφιβόλως, κάνει η συναίνεση του Αβιγκντόρ Λίμπερμαν και του ακροδεξιού κόμματός του «Ισραελ Μπεϊτένιου», που αναδείχτηκε τρίτο. Συνολικά, 65 βουλευτές φέρονται να στηρίζουν τον Νετανιάχου, αριθμός που του δίνει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, την οποία, όμως, θα πρέπει να «βεβαιώσει» με «σοβαρά ανταλλάγματα».

Η Λίβνι ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να συμπράξει με τον Νετανιάχου, υποστηρίζοντας ότι το «Καντίμα» έχει «εντελώς διαφορετικές θέσεις» και πρόταξε τη «λύση των δύο κρατών» με τους Παλαιστινίους. Η κοινοβουλευτική ομάδα του «Καντίμα» συνεδριάζει την Κυριακή και αναμένεται ν' αποφασίσει παραμονή στην αντιπολίτευση.

Σκεπτικισμός...

«Ετοιμος για συνομιλίες με οποιαδήποτε ισραηλινή κυβέρνηση, αρκεί να υπάρχει δέσμευση για δύο κράτη, αποδοχή των προηγούμενων συμπεφωνημένων, σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας και τερματισμός κάθε εποικιστικής δραστηριότητας» δήλωνε, διά του εκπροσώπου του, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς. Η «Χαμάς», από την άλλη, εκτιμούσε ότι η «σιωνιστική πολιτική πάει από το κακό στο χειρότερο, μακριά από την ασφάλεια και τη σταθερότητα».

Οπως πάντως σχολίαζε ο Γκίντεον Λεβί στην ισραηλινή «Χααρέτζ», «όποια και αν είναι η νέα κυβέρνηση, οι διαφορές θα εντοπίζονται μόνο στη ρητορική γιατί το κλειδί βρίσκεται πάντα στην Ουάσιγκτον».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Παζάρι για τη βάση στο Μανάς

ΜΠΙΣΚΕΚ - ΝΤΟΥΣΑΝΜΠΕ - ΚΡΑΚΟΒΙΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Διορία έξι μηνών να εγκαταλείψουν την αεροπορική βάση στο Μανάς, που θεωρείται ως μία από τις θέσεις κλειδιά για τις κατοχικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, έδωσε χτες το Κιργιστάν στις δυνάμεις των ΗΠΑ, μετά και από τη σχετική επικύρωση της απόφασης από το Κοινοβούλιο της χώρας, την Πέμπτη. Η Ουάσιγκτον ωστόσο εξαρχής εξέφρασε την πρόθεσή της να «παζαρέψει» την αναίρεση της απόφασης, δηλώνοντας πρόθυμη να πληρώσει, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, υποστήριξε ότι το θέμα της βάσης στο Μανάς δεν έχει κλείσει. Πρόσθεσε δε ότι θα εξεταστούν οι οικονομικές απαιτήσεις και αν κριθούν δικαιολογημένες, θα γίνουν και οι ανάλογες κινήσεις...

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ φαίνεται να βρήκαν διέξοδο παράκαμψης του Πακιστάν, για τον ανεφοδιασμό των δυνάμεων κατοχής, μέσω των δρόμων που έδωσαν το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν. Οι δύο χώρες της Κεντρικής Ασίας έδωσαν πράσινο φως για τη διέλευση από το έδαφός τους φορτίων ανεφοδιασμού, πλην «επιθετικών στρατιωτικών φορτίων».

Παράλληλα, μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Ρ. Γκέιτς δήλωσε ικανοποιημένος από τις δηλώσεις προθέσεων 20 χωρών - μελών της «συμμαχίας» να αυξήσουν τις κατοχικές αποστολές τους στο Αφγανιστάν, κατόπιν ισχυρών αμερικανικών πιέσεων.

Στο μεταξύ «ανησυχία» φαίνεται να προκαλεί στις ΗΠΑ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, στην οποία συναίνεσε η πακιστανική κυβέρνηση, με αντάλλαγμα την επιβολή του ισλαμικού νόμου της Σαρία στην κοιλάδα Σουάτ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ρ. Γκέιτς, μία τέτοιου είδους εκεχειρία θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη και στην περίπτωση μιας ενδεχόμενης συμφωνίας της αφγανικής κυβέρνησης με τους Ταλιμπάν, δεδομένου ότι σε μια μακροχρόνια λύση στο Αφγανιστάν θα πρέπει να γίνουν και κάποιες κινήσεις με χαρακτήρα πολιτικής συμφιλίωσης. Απ' ό,τι φαίνεται τα ιμπεριαλιστικά σχέδια προβλέπουν διάφορα σενάρια.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Αεροπλάνα της αυτονομιστικής οργάνωσης των Τίγρεων των Ταμίλ Εελάμ, βομβάρδισαν χτες κυβερνητικό κτίριο στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, Κολόμπο, σε προσπάθεια επίδειξης δύναμης. Εκπρόσωπος του κυβερνητικού στρατού ανέφερε ότι χτυπήθηκε ένα κτίριο της Εφορίας, τραυματίστηκαν 40 άνθρωποι. Ο στρατός απάντησε με αντιαεροπορικά πυρά, καταρρίπτοντας το ένα από τα δύο αεροσκάφη, που έπεσε στην περιοχή του αεροδρομίου της πόλης, το οποίο ήταν κλειστό.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Νέα κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών παρατηρείται στις βορειοδυτικές περιοχές του Πακιστάν, μετά και την επίθεση σε σιιτικό τέμενος τον περασμένο Δεκέμβρη, με 29 θύματα. Χτες ακόμα μία βομβιστική επίθεση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της κηδείας του Σιίτη θρησκευτικού ηγέτη, Σερ Ζεμάν, στην πόλη Ντέρα Ισμαήλ Καν, του βορειοδυτικού Πακιστάν, με αποτέλεσμα 28 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και περισσότεροι από 65 να τραυματιστούν

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ.-- Στους 208 έχει ανέβει ο αριθμός των νεκρών της πύρινης λαίλαπας που έπληξε τη νοτιοανατολική πολιτεία της Αυστραλίας, Βικτόρια και άφησε τουλάχιστον 208 νεκρούς και έκαψε πολλές εκατοντάδες σπίτια. Οι άστεγοι ανέρχονται σε 7.000 ενώ μεταξύ των αποτεφρωμένων περιοχών συμπεριλαμβάνεται και το όρος Μελά του Ποντιακού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Αυστραλίας.

ΜΟΣΧΑ.-- Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ διέψευσε κατηγορηματικά χτες δηλώσεις του πρωθυπουργού των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι ότι δήθεν η Μόσχα ενδέχεται να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο...

ΧΑΡΑΡΕ.-- Σε 3.759 ανέρχονται οι νεκροί και σε περισσότερα από 80.000 τα κρούσματα χολέρας στη Ζιμπάμπουε ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

ΧΑΓΗ.-- Το Βέλγιο προσέφυγε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά της Σενεγάλης θεωρώντας την υπεύθυνη για την αποτυχία της να παραπέμψει σε δίκη τον πρώην «πρόεδρο» του Τσαντ, Χισέν Χάμπερ, που κατηγορείται για τις δολοφονίες και βασανισμό χιλιάδων υποστηριχτών της αντιπολίτευσης και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο Χάμπερ ζει απ' τις αρχές της δεκαετίας του '90 στη Σενεγάλη.

ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΑΝΤΙΛΛΕΣ - ΓΟΥΑΔΕΛΟΥΠΗ
Εκρηκτική αναμονή

ΠΑΡΙΣΙ - ΠΟΥΑΝΤ Α ΠΙΤΡ.-

Εκρηκτική ηρεμία επικρατούσε χτες στη Γουαδελούπη, στις γαλλικές κτήσεις της Καραϊβικής, όπου αναμένεται η επανέναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στα συνδικάτα και στους εργοδότες με την παρουσία κυβερνητικών μεσολαβητών που έχουν φτάσει από τη μητρόπολη, μετά τις εξαγγελίες «βοήθειας» του Προέδρου Σαρκοζί. Οι ντόπιοι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι, πάντως, εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και επιμένουν τόσο στη συνέχιση της γενικής απεργίας που κλείνει πλέον ένα μήνα καθώς και στη διατήρηση των οδοφραγμάτων.

Ο Νικολά Σαρκοζί, μετά από συνάντηση που είχε με βουλευτές και εκπροσώπους τοπικών οργανώσεων και αρχών στα Ηλύσια Πεδία, ανακοίνωσε πακέτο βοήθειας 580 εκατομμυρίων ευρώ για τις υπερπόντιες κτήσεις. Επίσης, μίλησε για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και για μείωση των τιμών στα βασικά αγαθά. Υποσχέθηκε, δε, γενική επανεξέταση της πολιτικής για τις υπερπόντιες κτήσεις τονίζοντας ότι θα πρέπει να τεθούν οι βάσεις για οικονομική ανάπτυξη που δε θα στηρίζεται αποκλειστικά στις εισαγωγές από τη μητρόπολη.

Οπως, πάντως, σχολίαζαν αναλυτές, ο Σαρκοζί, για άλλη μια φορά, δεν αντιμετώπισε την ουσία. Ιιδιαίτερα γιατί το πρόβλημα στη Γουαδελούπη, όπως και στις άλλες υπερπόντιες κτήσεις, είναι ότι το 90% του πλούτου τους παραμένει στα χέρια των απογόνων των αποικιοκρατών ενώ η ανεργία μεταξύ των ντόπιων κυμαίνεται στο 23%.

Επίσκεψη Κλίντον στην Κίνα

ΠΕΚΙΝΟ.--

Στο Πεκίνο βρίσκεται από χτες η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, ολοκληρώνοντας την περιοδεία της στην Ασία. Πρώτο θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών της Αμερικανίδας υπουργού με τους Κινέζους αξιωματούχους φαίνεται ότι θα είναι η συνεργασία ΗΠΑ - Κίνας, με στόχο την έξοδο από την «οικονομική κρίση». Η Χ. Κλίντον παραδέχτηκε δημόσια ότι αναμένονται διαφωνίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου στα ζητήματα των «πολιτικών ελευθεριών, της πώλησης αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν και το στάτους του Θιβέτ» ωστόσο, όπως είπε, αυτά τα ζητήματα δεν είναι στην ατζέντα, καθώς, οι δικές της προτεραιότητες είναι η «παγκόσμια οικονομική κρίση» και η κοινή αντιμετώπισή της, «οι κλιματικές αλλαγές και οι προκλήσεις σχετικά με την ασφάλεια, όπως το πυρηνικό πρόγραμμα» της ΛΔ Κορέας...

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΙΤΑΛΙΑ
Ενταση σε διπλωματικό επίπεδο

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Στην απέλαση του καρδινάλιου Ρίτσαρντ Ουίλιαμσον που αρνείται το ολοκαύτωμα προχωρά η κυβέρνηση της Αργεντινής, δηλώνοντας συνάμα ότι οι σχέσεις με το Βατικανό δεν πρόκειται να επηρεαστούν και ενόσω δεν έχει επιλυθεί ακόμη η ένταση στις διπλωματικές σχέσεις με την Ιταλία.

Η ένταση προέκυψε από τις δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Σαρδηνία μετά τις περιφερειακές εκλογές, όπου, αναφερόμενος ειρωνικά στις «πτήσεις θανάτου» που λάμβαναν χώρα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στην Αργεντινή είπε: «Αυτές ήταν μέρες. Οταν τους πετούσαν από τα αεροπλάνα...».

Οι δηλώσεις δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Unita και κατόπιν αναδημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα της Αργεντινής Clarin, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να καλέσει τον Ιταλό πρέσβη Στέφανο Ρόνκα για να του εκφράσει την «ανησυχία και δυσαρέσκεια» της κυβέρνησης για τα σχόλια του πρωθυπουργού. Ο πρέσβης υποσχέθηκε να διερευνήσει τι ακριβώς ειπώθηκε από τον Μπερλουσκόνι και να ενημερώσει αρμοδίως την κυβέρνηση της Αργεντινής.

Οι δηλώσεις Μπερλουσκόνι αποτελούν «προσβολή» για το λαό της Αργεντινής, δήλωσε και η Εστέλα ντε Καρλότο, πρόεδρος των «Μητέρων της Πλατείας Μαΐου», της οργάνωσης των αγνοούμενων της χούντας του 1976 - 83.

ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Μυριάδες προβλήματα εξαιτίας παγετού

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΖΑΓΚΡΕΜΠ - ΤΙΡΑΝΑ.-- Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξαν χτες οι αρχές της Κεντρικής Σερβίας εξαιτίας των σφοδρότατων χιονοπτώσεων και του παγετού που πλήττουν το τελευταίο τριήμερο το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, αλλά και εκτενείς περιοχές του Μαυροβουνίου, της Κροατίας, της Αλβανίας και της Βουλγαρίας... Τουλάχιστον τρεις Σέρβοι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του δριμύτατου ψύχους και θερμοκρασιών που φτάνουν έως και τους 15 βαθμούς υπό του μηδενός...

Σε εκτενή τμήματα του αυτοκινητοδρόμου που συνδέει το Βελιγράδι με τη Νις έχουν εγκλωβιστεί τα τελευταία δύο 24ωρα πάνω από 100 ΙΧ αυτοκίνητα και φορτηγά, ενώ αποκλεισμένοι είναι οι δρόμοι που συνδέουν το Βελιγράδι με τα σύνορα της Ρουμανίας.

Στη Βουλγαρία τουλάχιστον 156 πόλεις και χωριά στις βόρειες περιοχές της χώρας ήταν το πρωί χωρίς ηλεκτρικό εξαιτίας των σφοδρών χιονοπτώσεων που σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας, προκαλώντας το κλείσιμο ενός λιμανιού στη Μαύρη Θάλασσα.

Στο Μαυροβούνιο, δεκάδες τοπικοί δρόμοι παραμένουν κλειστοί, ενώ συνεργεία προσπαθούν να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση του λιμανιού Μπαρ στην Αδριατική και της πόλης Ούλτσινι στα αλβανικά σύνορα.

Στην Κροατία, αρκετοί δρόμοι στις ορεινές περιοχές παραμένουν κλειστοί, ενώ έχουν διακοπεί τα δρομολόγια των οχηματαγωγών ανάμεσα στην ηπειρωτική χώρα και μερικά νησιά της Αδριατικής.

Στη βόρεια Αλβανία, χιονοστιβάδα απέκλεισε δρόμους, με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό αρκετών οδηγών, ενώ η κυβέρνηση χρησιμοποίησε ελικόπτερα για να μεταφέρει ασθενείς από απομακρυσμένες περιοχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ