ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Μάη 2000
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ» ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Στόχος η κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων

Η κυβέρνηση επιδιώκει την εξασφάλιση της συναίνεσης της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ σε αντιυπαλλαλικές επιλογές, όπως το ελαστικό ωράριο και η σύνδεση μισθού - αποδοτικότητας

Στη νομιμοποίηση επιβολής σκληρών μέτρων, που πλήττουν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, αποβλέπει η διαδικασία των ψευδεπίγραφων συλλογικών διαπραγματεύσεων, που ξεκινά η κυβέρνηση μέσα στον επόμενο μήνα . Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση μέσα από τις «συλλογικές διαπραγματεύσεις»-καρικατούρα επιδιώκει να εξασφαλίσει τη «θεσμική συναίνεση» της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ σε σημαντικές αντιυπαλληλικές επιλογές της, όπως η κατάργηση του 8ωρου και η ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας, η σύνδεση μισθού - αποδοτικότητας, κ.ά.

Σε εγκύκλιο που απέστειλε προς όλα τα υπουργεία και υπηρεσίες στις 16 του Μάη η Β. Παπανδρέου αναλύεται η διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και καλούνται όλα τα υπουργεία να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 9 του Ιούνη, ώστε να μπορέσει τις αμέσως επόμενες μέρες να ξεκινήσουν οι «διαπραγματεύσεις» με την ΑΔΕΔΥ, οι οποίες πρέπει, σύμφωνα με το νόμο, να έχουν ολοκληρωθεί τον Αύγουστο. Οπως είναι γνωστό, ο νόμος εξαιρεί τα σημαντικότερα ζητήματα (μισθολογικά, συνταξιοδοτικά, διάρθρωση υπηρεσιών και τρόπο διορισμού) από τις κατ' ευφημισμόν συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις περιορίζει στα ζητήματα που αφορούν τις υπηρεσιακές μεταβολές (μετακίνηση, απόσπαση, μετάταξη), την επιμόρφωση, τα θέματα των αδειών και του χρόνου απασχόλησης.

Ακριβώς αυτά τα τελευταία επείγεται να ρυθμίσει η κυβέρνηση, φυσικά σύμφωνα με τις νεοφιλελεύθερες επιταγές. Στο πλαίσιο αυτό, πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η απογευματινή λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, η οποία σχεδιάζεται να εφαρμοστεί με βάση το «σπαστό ωράριο», δηλαδή μισές ώρες το πρωί και μισές το απόγευμα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση μεθοδεύει την επιβολή του σε «εθελοντική», δήθεν, βάση, αλλά στην πραγματικότητα θέλει να εξουδετερώσει τις όποιες αντιδράσεις και στη συνέχεια να γενικεύσει την εφαρμογή του, η οποία φυσικά θα είναι υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους. Αντικείμενο στις «διαπραγματεύσεις» αναμένεται να αποτελέσει και το ζήτημα της σύνδεσης μισθού - αποδοτικότητας, σύμφωνα με τα πρότυπα που προωθεί η ΕΕ. Καλό σύμμαχο στο στόχο αυτό η κυβέρνηση βρήκε τη ΔΑΚΕ, η οποία την περασμένη Παρασκευή στο Γενικό Συμβούλιο έθεσε ανοιχτά το ζήτημα αυτό ως θέμα προτεραιότητας.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση διογκώνει τεχνητά το θόρυβο περί διαφθοράς στο δημόσιο, ώστε να διευκολυνθούν τα αντιλαϊκά σχέδιά της, τα οποία θα επιχειρηθεί να εμφανιστούν στο όνομα της «καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών». Αποκορύφωμα αυτής της εκστρατείας θα αποτελέσει η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, στο υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης την ερχόμενη βδομάδα. Ο Κ. Σημίτης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιγράψει το πακέτο των μέτρων και των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης. Στο πακέτο αυτό περιλαμβάνεται, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, και η τροποποίηση του «νόμου Πεπονή» για τις προσλήψεις, στην κατεύθυνση της επισημοποίησης των ρουσφετολογικών διορισμών, κυρίως στις προσλήψεις με μόρια.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ
Θα οξυνθούν τα προβλήματα της δόμησης
  • Αρχισε χτες στη Βουλή η συζήτηση του πρώτου νομοσχεδίου της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου
  • Ν. Γκατζής: Η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να λύσει τα προβλήματα της ποιότητας ζωής

Ητροποποίηση του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (ΓΟΚ) άρχισε να συζητιέται χτες στην Ολομέλεια της Βουλής και αποτελεί το πρώτο νομοσχέδιο της παρούσας συνόδου του Κοινοβουλίου.

Το σχετικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ δε λύνει ουσιαστικά τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν τόσο χρόνια με την εφαρμογή του ισχύοντος ΓΟΚ, ενισχύει παραπέρα την κυριαρχία του υπουργείου στα δρώμενα της δόμησης του περιβάλλοντος, ενώ διαπνέεται από παράλληλη ενίσχυση του γραφειοκρατικού μηχανισμού.

Αναπτύσσοντας τη διαφωνία του ΚΚΕ στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο ο βουλευτής Ν. Γκατζής υπογράμμισε ότι με τις διατάξεις του επιχειρείται να λυθούν αντιθέσεις συμφερόντων και τόνισε ότι εκτός από ελάχιστα σημεία βελτιωτικής παρέμβασης (ημιυπαίθριοι χώροι) τα βασικά προβλήματα της δόμησης, όσον αυτά εξαρτώνται από το ΓΟΚ, θα παραμείνουν και το πρόβλημα θα οξύνεται με την αύξηση της αναλογίας των κτιρίων που διέπονται από το καθεστώς του νόμου αυτού σε σχέση με τα παλιότερα.

Ο βουλευτής, τόνισε, ότι εκτός από τη διατήρηση του αρνητικού χαρακτήρα του ΓΟΚ, στο νομοσχέδιο ενσωματώνονται ορισμένα άρθρα για σημαντικά ζητήματα που απαιτούν τουλάχιστον ιδιαίτερους νόμους, όπως τα ζητήματα της αρχιτεκτονικής, ιστορικής, πολιτιστικής κληρονομιάς και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και το ζήτημα του ελέγχου του κυκλώματος της παραγωγής του δομημένου περιβάλλοντος τη στιγμή που σχεδόν καθόλου δεν εφαρμόζεται η ισχύουσα νομοθεσία για αυτούς τους ελέγχους.

Επίσης σε μία σειρά διατάξεων υποχωρεί στις κερδοσκοπικές πιέσεις τόσο των κατασκευαστών, όσο και των ποικίλων συμφερόντων που επιδιώκουν την ανεμπόδιστη χρησιμοποίηση των κοινόχρηστων χώρων.

Ο Ν. Γκατζής κατέληξε τονίζοντας ότι το ΚΚΕ δεν έχει αυταπάτες πως τα προβλήματα της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος μπορούν να λυθούν μέσα στα πλαίσια του υπάρχοντος συστήματος και η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί, πολύ περισσότερο που έχει εντάξει και το δομημένο περιβάλλον στους κανόνες της αγοράς, της εμπορευματοποίησης και της κερδοσκοπίας.

Επί της αρχής του νομοσχεδίου συμφώνησε η ΝΔ, ενώ κατά ψήφισε ο ΣΥΝ.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης στην τοποθέτησή του ισχυρίστηκε ότι ο ΓΟΚ εμπλουτίζει και ανανεώνει τον παλιό αντίστοιχο νόμο και εξασφαλίζεται η ποιότητα ζωής και η διαβίωση των κατοίκων των αστικών κέντρων.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ
Το έργο καθυστερεί επί δεκαετίες!

Σχετική συζήτηση έγινε χτες στη Βουλή μετά από Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Το Σεπτέμβρη θα λειτουργήσει συνολικά το ενιαίο σύστημα βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μόλυνση στον Θερμαϊκό κόλπο, υποστήριξε χτες στη Βουλή ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Αγγελου Τζέκη. Ο τελευταίος όμως επισήμανε τις επί δεκαετίες καθυστερήσεις στο έργο, σημειώνοντας ότι τίποτε δεν πείθει ότι αυτή τη φορά η κυβέρνηση θα είναι συνεπής.

Απαντώντας, ο Κ. Λαλιώτης χαρακτήρισε την υπόθεση του βιολογικού καθαρισμού ως «ένα πρόβλημα που διαχρονικά απασχολεί», αφού «ο Θερμαϊκός για πολλές δεκαετίες ήταν ένας κόλπος ιδιαίτερα φορτισμένος», προσθέτοντας ότι «από το 1983 ξεκίνησε ο βιολογικός καθαρισμός πρώτου βαθμού». Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα έναρξης της λειτουργίας ενός ενιαίου συστήματος διύλισης δεύτερου βαθμού, σημείωσε ότι τον Ιούλιο θα διυλίζονται το σύνολο των λυμάτων των αστικών περιοχών της Θεσσαλονίκης, από τον Αύγουστο θα λειτουργήσει το χερσαίο τμήμα του Αγωγού και από το Σεπτέμβρη το υποθαλάσσιο. Κατέληξε λέγοντας ότι «με τη λειτουργία του νέου συστήματος επιτελούς ο Θερμαϊκός θα γίνει μια καθαρή και ζωντανή θάλασσα», ενώ «τα βιομηχανικά λύματα υπόκεινται στον πρωτοβάθμιο και θα υποστούν και τον δευτεροβάθμιο». Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης, τόνισε ότι η υπουργική τοποθέτηση «αποδεικνύει ότι υπάρχει καθυστέρηση 10ετιών», σημειώνοντας παράλληλα ότι «δεν είμαστε ευνοϊκά διακείμενοι στο ότι όλα θα λειτουργήσουν το Σεπτέμβριο» και τονίζοντας ότι «υπάρχει καθυστέρηση στο δεύτερο βαθμό», με αποτέλεσμα να «υπάρχει κίνδυνος για τοξικά απόβλητα». Πρόσθεσε ότι συνολικά «υπάρχει πρόβλημα με τον έλεγχο των βιομηχανιών» και απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση σημείωσε ότι πρέπει «να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες ελέγχου». Ο Αγγελος Τζέκης παράλληλα επισήμανε ότι για τις καθυστερήσεις «ευθύνες έχει και ο δήμος και η νομαρχία γιατί δε διεκδίκησαν αγωνιστικά αυτό το έργο», λέγοντας ότι «υπάρχουν συνέπειες στο λαό της Θεσσαλονίκης» και ότι «ο λαός της Θεσσαλονίκης έχει χορτάσει υποσχέσεις»!

ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ
Πότε, επιτέλους, θα τελειώσει;

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Το «μαύρο-άσπρο» επιχείρησε χτες για μια ακόμα φορά να παρουσιάσει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, σχετικά με την πρόοδο του έργου της ανασύσταση της λίμνης Κάρλας, ζωτικής σημασίας για τη Θεσσαλία. Απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Γκατζή , επιχείρησε να παρουσιάσει το «βαλτωμένο» έργο σαν εργασία σε εξέλιξη, επιτιθέμενος μάλιστα στο ΚΚΕ!

Ο Κώστας Λαλιώτης έκανε λόγο για «χάρτινη αντιπολίτευση», σημειώνοντας ότι Ερωτήσεις τέτοιου είδους είναι «βεγγαλικά». Υποστήριξε ότι η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας εντάσσεται στα «μεγάλα έργα» που προωθεί η κυβέρνηση στη Θεσσαλία, λέγοντας πως «αποτελεί για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ύψιστη προτεραιότητα», ενώ «έχουν γίνει οι απαραίτητες μελέτες και έχει προχωρήσει ο διαγωνισμός και έχει επιλεγεί ο ανάδοχος» και «τώρα που τελείωσε ο χειμώνας θα αρχίσουν οι απαραίτητες εργασίες». Αναφερόμενος στις απαλλοτριώσεις, σημείωσε ότι «έχουν γίνει οι αποτιμήσεις και έχουν αρχίσει οι νόμιμες διαδικασίες για την οριοθέτηση των περιοχών που θα απαλλοτριωθούν».

Σε έντονο ύφος απάντησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, τονίζοντας πως «το έργο έχει εξαγγελθεί από το 1994» με «ημερομηνία λήξης το 1997». Προκάλεσε την κυβέρνηση σημειώνοντας ότι «εγγεγραμμένες πιστώσεις δεν υπάρχουν. Αν υπάρχουν να μας τις δείξετε». Επισημαίνοντας τους κινδύνους που εγκυμονεί για την περιοχή η καθυστέρηση, τόνισε πως «ειδικοί επιστήμονες του ΙΓΜΕ αναφέρουν ότι ο υπόγειος ορίζοντας έχει υφάλμυρο νερό. Η Θεσσαλία κινδυνεύει κ. υπουργέ», ρωτώντας για μια ακόμα φορά: «Θα έχει πίστωση το έργο; Θα τελειώσει;». Ειδικά για τις απαλλοτριώσεις είπε, «ξέρουμε ότι έγιναν οι χαρτογραφήσεις. Το θέμα είναι ότι δεν προχωράει. Οι άνθρωποι έχουν τα κτήματά τους δεσμευμένα και δεν μπορούν να καλλιεργήσουν».

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902» σήμερα Τρίτη, στις 22.00 «Προεκτάσεις». Ο Κώστας Καραχάλιος συνομιλεί με δημοσιογράφους (συντάκτες υπουργείου Αμυνας) και εκπροσώπους κομμάτων, με θέμα: «Δυστυχήματα στην Πολεμική Αεροπορία».

Εκδήλωση για την εργαζόμενη γυναίκα

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών και τα Συνδικάτα της Αθήνας: Αποκλειστικών Νοσοκόμων, Εμποροϋπαλλήλων, Εργαζομένων στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος και Σερβιτόρων, διοργανώνουν τη Δευτέρα, 29 Μάη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, εκδήλωση, με θέμα: «Η θέση της γυναίκας της εργατικής τάξης σήμερα».

Στόχος της εκδήλωσης είναι η προσέγγιση των οικονομικών αναδιαρθρώσεων που προωθούνται από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση σε παραγωγικούς κλάδους με μεγάλη συγκέντρωση γυναικείου εργατικού δυναμικού, η ανάλυση των μορφών και των επιπτώσεων που θα έχει η εφαρμογή τους σ' αυτό.

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Χτες με τους βουλευτές, σήμερα με Στεφανόπουλο

Την «καθιερωμένη» - όπως τη χαρακτήρισε χτες ο Δ. Ρέππας - συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός, ο οποίος χτες συναντήθηκε με το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του κόμματος.

Στη συζήτηση που έγινε, παρουσία του υπουργού Επικρατείας Μ. Παπαϊωάννου, ο Κ. Σημίτης, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση που διένειμε το Γραφείο Τύπου του, κατέστησε σαφές ότι επιθυμεί οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να λειτουργήσουν ως οι «αιχμές των προσπαθειών» της κυβέρνησης και «να συμμετάσχουν ενεργά» στην προώθηση της κυβερνητικής ατζέντας. Ως τέτοια δε, προσδιόρισε την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, καθώς και την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Δεν έλειψαν, βέβαια, και οι υποκριτικές αναφορές σύμφωνα με τις οποίες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πρέπει να ασχοληθούν με «τις ανάγκες και τα προβλήματα του πολίτη»... ενώ για μια ακόμα φορά τέθηκε το ζήτημα των αρμονικών σχέσεων μεταξύ υπουργών - βουλευτών και επαναλήφθηκαν τα ηχηρά περί «αναβάθμισης» του ρόλου του βουλευτή, ώστε να αποφευχθεί η προσπάθεια απαξίωσης της πολιτικής και του κοινοβουλευτισμού.

Γενική συνέλευση της «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ»

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Συμπαράστασης στα θύματα πολιτικής δίωξης «Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ» καλεί τα μέλη του Σωματείου, σύμφωνα με το άρθρο 13 του Καταστατικού, σε Τακτική Γενική Συνέλευση που θα γίνει αύριο Τετάρτη 24 Μάη του 2000 και ώρα 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων, οδός Βουλής (44α), με τα παρακάτω θέματα: Λογοδοσία Διοικητικού Συμβουλίου, απολογισμός οικονομικής διαχείρισης, έκθεση εξελεγκτικής επιτροπής, συζήτηση - έγκριση λογοδοσίας ΔΣ και απολογισμού οικονομικής διαχείρισης και απαλλαγή απερχόμενου ΔΣ από κάθε ευθύνη, ψήφιση προϋπολογισμού 2000, έκθεση προγράμματος δουλιάς για το 2000 και έγκρισή του, αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Αν δεν επιτευχθεί απαρτία, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΣ, η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί, χωρίς άλλη πρόσκληση, στις 31 του Μάη, μέρα Τετάρτη και ώρα 6.30 μ.μ. στην ίδια αίθουσα και με τα ίδια θέματα.

TΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Σε ρόλο υποκαταστήματος

Και τυπικά παράρτημα της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας θα αποτελεί πλέον η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως προβλέπει νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή με τον τίτλο «Κωδικοποίηση των διατάξεων για τη σύσταση, οργάνωση και λειτουργία συστήματος εγγύησης καταθέσεων και τροποποίηση του Καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος».

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο και ενόψει της ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ, τροποποιείται το καταστατικό της Τράπεζας της Ελλάδος «αφ' ενός, για να εναρμονιστεί προς τις διατάξεις της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ενωση και, αφ' ετέρου, για να συμπληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Τράπεζας, ιδίως όσον αφορά τις κυρώσεις που μπορεί να επιβάλλει η Τράπεζα κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ