ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Μάη 2000
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Επίκαιρη Ερώτηση για τη «DYNAMIC MIX»

Τρία «καυτά» ερωτήματα, που σχετίζονται με τη ΝΑΤΟική άσκηση «DYNAMIC MIX» και αφορούν σε κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, περιλαμβάνει η Επίκαιρη Ερώτηση, που κατέθεσε στη Βουλή για τον υπουργό Εθνικής Αμυνας ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής: «Οπως είναι γνωστό από τις επίσημες τοποθετήσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, η χώρα μας αποδέχτηκε τον αποκλεισμό για πρώτη φορά της Λήμνου από το σχεδιασμό της άσκησης DYNAMIC MIX 2000 του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Επίσης δηλώθηκε ότι στα πλαίσια της παραπάνω άσκησης τα αεροσκάφη που εισέρχονται στον ελληνικό εναέριο χώρο θα υποχρεώνονται να υποβάλλουν σχέδια πτήσεων.

Δημοσιεύματα εφημερίδων, όμως, αναφέρουν την ύπαρξη οδηγιών του στρατηγείου Νοτίου Ευρώπης του ΝΑΤΟ στη Νάπολη προς τα στρατηγεία της Λάρισας και της Σμύρνης, όπως και προς τους διοικητές Αεροπορίας της Ελλάδας και της Τουρκίας "να μην αναχαιτίζουν τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, που με οποιονδήποτε τρόπο μετέχουν στην άσκηση". Με τον τρόπο αυτό, σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι στη διάρκεια της άσκησης το FIR στο Αιγαίο περνάει και αυτό στο στρατηγείο της Νάπολης, επιβεβαιώνεται η ΝΑΤΟποίηση του εθνικού εναέριου χώρου και η επιβολή ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας - Τουρκίας».

Ερωτάται, λοιπόν, η κυβέρνηση:

1. Τι είχε υπόψη της, όταν συναποφάσιζε μαζί με τους άλλους "εταίρους" του ΝΑΤΟ τη διεξαγωγή της γιγαντιαίας αυτής άσκησης στη ζώνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου με στόχο την αντιμετώπιση "εκδήλωσης αστάθειας";

2. Γιατί, αφού, όπως δηλώνει η κυβέρνηση, δεν εκχωρήθηκε κανένα κυριαρχικό δικαίωμα στα πλαίσια της νέας δομής του ΝΑΤΟ ούτε για περίοδο ειρήνης, αλλά ούτε και για εμπόλεμη κατάσταση, γιατί πρώτη φορά εξαιρέθηκε από άσκηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο η Λήμνος; Επιβεβαιώνει η κυβέρνηση την εκδοχή της αναφερόμενης οδηγίας του στρατηγείου του ΝΑΤΟ για τη Νότια Ευρώπη προς τα στρατηγεία της Λάρισας και Σμύρνης και τους διοικητές της Αεροπορίας; Αποδέχεται η κυβέρνηση άλλο καθεστώς για τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ και άλλο για την άμυνα συνολικά του Αιγαίου;

3. Ποια είναι τα όρια του εναέριου χώρου, για τα οποία απαιτεί η ελληνική κυβέρνηση την κατάθεση σχεδίου πτήσεων στη ζώνη της άσκησης και κάτω από ποιες συνθήκες ενεργοποιείται η αναχαίτιση του εισβολέα;

ΑΣΚΗΣΗ «DYNAMIC MIX - 2000»
ΝΑΤΟκρατούμενη η Ελλάδα

Γερμανικά στρατεύματα έχουν «καταλάβει» τη στρατιωτική βάση Αγγελοχωρίου Θεσσαλονίκης κι έχουν εγκαταστήσει οπλικά συστήματα και συστοιχίες πυραύλων «Patriot» στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής άσκησης «DYNAMIC - MIX»
Γερμανικά στρατεύματα έχουν «καταλάβει» τη στρατιωτική βάση Αγγελοχωρίου Θεσσαλονίκης κι έχουν εγκαταστήσει οπλικά συστήματα και συστοιχίες πυραύλων «Patriot» στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής άσκησης «DYNAMIC - MIX»
Στα χέρια του ΝΑΤΟ βρίσκεται το Αιγαίο, ολόκληρη η Ελλάδα, η ίδια η εθνική κυριαρχία, καθώς η άσκηση « DYNAMIC MIX - 2000» περνά στην καθαρά επιχειρησιακή της φάση η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιούνη. Ηδη ολοκληρώθηκε η άφιξη των ΝΑΤΟικών δυνάμεων και ξεκινάνε από σήμερα οι προπαρασκευαστικές αποστολές. Το διάστημα που θα διαρκέσει η άσκηση η εθνική κυριαρχία περνάει στο ΝΑΤΟ μιας και οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις, κατά πρώτο λόγο οι αεροπορικές, θα δρουν χωρίς να αναγνωρίζουν σύνορα στο Αιγαίο και η ραχοκοκαλιά της ελληνικής αεροπορίας, η διοίκηση και το επιτελείο του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) Λάρισας θα λειτουργεί ως ΝΑΤΟικό επιτελείο και μόνο υπό την επωνυμία 7ο CAOC, το οποίο θα παίρνει κατευθείαν εντολές από το ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Νάπολης. Η φόρμουλα αυτή αποτελεί πιλοτική εφαρμογή της λειτουργίας της Ελλάδας στα πλαίσια της νέας δομής του ΝΑΤΟ.

Σε διάφορα ελληνικά αεροδρόμια βρίσκονται 163 ΝΑΤΟικά μαχητικά αεροσκάφη διαφόρων τύπων έτοιμα να αναλάβουν αποστολές. Από αυτά τα 66 είναι ελληνικά. Στον παραπάνω αριθμό περιλαμβάνονται και τα 12 τουρκικά μαχητικά τύπου «F-16» τα οποία έχουν προσγειωθεί στο αεροδρόμια της Ν. Αγχιάλου Βόλου. Τα τουρκικά αεροσκάφη ξεκίνησαν από χτες τις πτήσεις εξοικείωσης στον ελληνικό εναέριο χώρο, πετώντας σε μεικτούς σχηματισμούς με ελληνικά μαχητικά.

Εχει ολοκληρωθεί η μεταφορά και συγκρότηση των χερσαίων ΝΑΤΟικών δυνάμεων που θα πάρουν μέρος στην άσκηση. Στη Β. Ελλάδα, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης έχουν καταφθάσει 4.500 ΝΑΤΟικοί στρατιώτες, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει την εκπαίδευση και από τις 27 Μάη θα μπαίνουν στο καθαρά επιχειρησιακό μέρος. Στις 5 Ιούνη στην περιοχή Ασκός Προφήτη του Κιλκίς θα διεξαχθεί η τελική φάση της άσκησης.

Οσον αφορά τις ναυτικές δυνάμεις μια τουρκική φρεγάτα κατέπλευσε στη Σούδα, ενώ δύο ελληνικές φρεγάτες και δύο τορπιλάκατοι κατέπλευσαν στο λιμάνι της Σμύρνης, από εκεί η ΝΑΤΟική αρμάδα αποτελούμενη από 8 πλοία θα αποπλεύσει για το κεντρικό Αιγαίο, όπου σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης θα παίξει ρόλο «εχθρικών δυνάμεων» που κινούνται προς το Ιόνιο για να αποτρέψουν την απόβαση των προερχομένων από τη Σαρδηνία ΝΑΤΟικών δυνάμεων. Η απόβαση των 3.000 ΝΑΤΟικών πεζοναυτών (ανάμεσά τους και 150 Τούρκοι), θα γίνει στην Κυπαρισσία την 1 Ιούνη, όπου και θα παραμείνουν μέχρι τις 4 Ιούνη.

Η άσκηση θα βρίσκεται υπό τη διεύθυνση και το συντονισμό του διοικητή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ Νοτίου Ευρώπης, δηλαδή του διοικητή του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου της Νάπολης, Αμερικανού ναυάρχου Ελις. Από κει και πέρα αυτός έχει αναθέσει τον τακτικό έλεγχο, όσον αφορά το χερσαίο σκέλος στο Περιφερειακό Συμμαχικό Στρατηγείο του Τυρνάβου, δηλαδή το ΝΑΤΟικό υποστρατηγείο της Λάρισας- διοικητής του είναι ο αντιστράτηγος Μαντζάνας - και όσον αφορά στο αεροπορικό σκέλος, στο Αεροπορικό Στρατηγείο Λάρισας, το λεγόμενο Συνδυασμένο Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων (7ο CAOC), διοικητής του είναι ο αντιπτέραρχος Μανούσος, δηλαδή ο διοικητής του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) Λάρισας.

Τα τουρκικά αεροσκάφη, όπως και τα άλλα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη, που θα απογειώνονται από τουρκικά αεροδρόμια, σύμφωνα με το σχεδιασμό που υπάρχει, θα παίρνουν διαταγή αποστολής την προηγούμενη μέρα από το 7ο CAOC της Λάρισας. Τη διαταγή όμως για την εκτέλεση της αποστολής θα την παίρνουν από το αντίστοιχο ΝΑΤΟικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων που βρίσκεται επί του τουρκικού εδάφους, το 6ο CAOC στο Εσκί Σεχίρ, το οποίο θα κάνει γνωστά στο 7ο CAOC της Λάρισας, τα πέντε σημεία τα οποία έχει ζητήσει η Ελλάδα ως υποκατάστατα των σχεδίων πτήσης, μια με δύο ώρες πριν από την εκτέλεση της αποστολής.

Πάντως όπως προκύπτει από τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα, έχει γίνει αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση, τα ΝΑΤΟικά μαχητικά αεροσκάφη, μαζί και τα τουρκικά, που θα απογειώνονται από τουρκικά αεροδρόμια δε θα υποβάλουν σχέδια πτήσης εφόσον εκτελούν αποστολές στα πλαίσια της συγκεκριμένης άσκησης. «Ολα τα μαχητικά αεροσκάφη, είπε ο υπουργός Τύπου, κινούνται με διαταγές του Ελληνα διοικητή, ο οποίος, βεβαίως, ενεργεί ως αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. Τα αεροσκάφη, κατά την κίνησή τους, υποβάλλουν σχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνονται ορισμένα στοιχεία, τα οποία είναι κοινά για όλα τα αεροπλάνα, τα οποία θα κινηθούν συμμετέχοντας στην άσκηση, ανεξαρτήτως της βάσης από την οποία εξορμούν, είτε αυτή είναι στην Ελλάδα, είτε είναι εκτός Ελλάδας. Οποιοδήποτε αεροπλάνο κινηθεί, χωρίς να παίρνει μέρος στην άσκηση, χωρίς να υποβάλει, να αναφέρει αυτά τα συγκεκριμένα στοιχεία, θα αντιμετωπίζεται όπως πάντοτε στο παρελθόν. Δηλαδή, θα αναχαιτίζεται».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Μπάτε ... ΝΑΤΟικοί κι αλέστε και αλεστικά μη δώστε»

Διευρύνεται η αντίθεση των φορέων στη παραχώρηση της ευρύτερης περιοχής για την άσκηση «DYNAMIC - MIX»

Το Αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» βρίσκεται υπό ΝΑΤΟική κατοχή, εξυπηρετώντας τις ανάγκες της άσκησης «DYNAMIC - MIX»
Το Αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» βρίσκεται υπό ΝΑΤΟική κατοχή, εξυπηρετώντας τις ανάγκες της άσκησης «DYNAMIC - MIX»
Την αντίθεσή τους στην «παραχώρηση» της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής για τη διεξαγωγή της ΝΑΤΟικής άσκησης «Dynamic MIX», εκφράζουν ολοένα και περισσότεροι φορείς του νομού, που συστρατεύονται με το αντιπολεμικό, φιλειρηνικό κίνημα και απαιτούν να μπει τέρμα στην υποτέλεια της κυβέρνησης και να απεμπλακεί η χώρα από τα επικίνδυνα σχέδια των ιμπεριαλιστών για τη Βαλκανική.

Οσο περισσότερο αποκαλύπτεται το μέγεθος της άσκησης και τα ενδεχόμενα σενάρια βάσει των οποίων σχεδιάστηκε η «Dynamic MIX» (επιχείρηση έκτακτης ανάγκης για αντιμετώπιση κρίσης στη Β. Ελλάδα), τόσο πιο μεγάλη γίνεται η αντίδραση του λαού και των φορέων του, που εκτός των άλλων τίθεται και υπό περιορισμό. Στο Αγγελοχώρι, π.χ., οι ψαράδες απαγορεύεται να βγουν για ψάρεμα, λόγω της χρήσης της Ναυτικής Βάσης από τους νεοκατακτητές Γερμανούς. Μέσα έχουν εγκατασταθεί, από τους Γερμανούς, οι συστοιχίες των αντιαεροπορικών πυραύλων «Πάτριοτ». Η αστυνομία με ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ φρουρεί την είσοδο της βάσης και εμποδίζει την προσέγγιση στη γύρω αγροτική περιοχή. Το θέαμα από την πλευρά της θάλασσας, όπου βλέπεις στην πλαγιά να απλώνονται τα σύνεργα του θανάτου, κυριολεκτικά προκαλεί τρόμο.

Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, στο χώρο του στρατιωτικού αεροδρομίου, έχει στηθεί μια απέραντη στρατιωτική «κατασκήνωση», όπου φυλάσσεται επικοινωνιακό και πολεμικό υλικό. Αντίστοιχη εικόνα συνθέτουν και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των Αμερικανών μισθοφόρων στην επαρχία του Λαγκαδά, και πιο συγκεκριμένα στο χώρο μεταξύ Ασκού - Προφήτη, όπου θα πραγματοποιηθεί η κορύφωση της χερσαίας φάσης της άσκησης με πραγματικά πυρά στις 5 του Ιούνη.

Πυκνώνουν οι αφίξεις

Στο μεταξύ το Σαββατοκύριακο πύκνωσαν οι αφίξεις σε λιμάνι και αεροδρόμιο. Μέχρι και χτες είχαν φτάσει περίπου 5.000 στρατιώτες, Γερμανοί, Αμερικανοί και Ούγγροι, από τους 6.500 που προβλέπεται να εγκατασταθούν και να δράσουν στο νομό. Η περιφερειακή οδός, το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο έχει καταληφθεί από τις στρατιωτικές φάλαγγες που περνούν μέρα και νύχτα.

Παράλληλα, συνεχίζεται και το πάνε - έλα των δυνάμεων της KFOR προς και από το Κοσσυφοπέδιο, είτε συνοδεία της αστυνομίας και του στρατού, είτε και χωρίς συνοδεία. Οπως το βράδυ της Κυριακής, οπότε μια μικρή φάλαγγα γαλλικών αρματοφόρων έφυγε από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση τα σύνορα. Μια φάλαγγα κινούμενος κίνδυνος, αφού από το λιμάνι μέχρι και την έξοδο στην εθνική οδό, οι οδηγοί έτρεχαν με ιδιαίτερα μεγάλη ταχύτητα και πραγματοποιούσαν επικίνδυνους ελιγμούς.

Ο Δήμος Θερμαϊκού καταγγέλλει

Την απουσία επίσημης ενημέρωσης για τη διεξαγωγή της άσκησης στην Ανατολική Υπαιθρο Θεσσαλονίκης, αλλά και τη χρησιμοποίηση της περιοχής ως ορμητήριο θανάτου, καταγγέλλει με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θερμαϊκού. Μεταξύ άλλων το ψήφισμα αναφέρει: «Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θερμαϊκού καταδικάζει κάθε ενέργεια που γίνεται στην περιοχή του με τρόπο αυθαίρετο και χωρίς την απαραίτητη συναίνεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για πολεμικές - στρατιωτικές ενέργειες - ασκήσεις.

Η επιλογή του χώρου της ανατολικής Θεσσαλονίκης (Αγγελοχώρι - κάμπος Δήμου Επανωμής) μας ανησυχεί. Τα όποια σενάρια πολέμου - ασκήσεων που εμπλέκουν και την περιοχή της Θεσσαλονίκης, δημιούργησαν άσχημες σκέψεις. Η ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων δεν αντέχει, δε χρειάζεται πολέμους. Απαιτεί ανάπτυξη, οικονομική, κοινωνική, ζητά τη συνέχιση της πορείας της στους αιώνες μέσα από ειρηνική ομαλή συνύπαρξη.

Εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε τη μετατροπή της χώρας μας σε ορμητήριο ξένων δυνάμεων και την παραπέρα εμπλοκή σε πολεμικά σενάρια. Δεν μπορούμε να δεχτούμε τη μετατροπή μιας τουριστικής περιοχής και των ακτών της, σε πεδίο ασκήσεων με τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Αρνούμαστε τη μετατροπή της περιοχής μας σε πεδίο βολής όπου "ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι".

Καλούμε την κυβέρνηση σε συνεργασία με τους φορείς της ΤΑ να σταματήσει τις ασκήσεις αυτές.

Καλούμε τους πολίτες της περιοχής μας - της χώρας μας, σε διαρκή αγώνα για την ειρήνη, την εθνική ανεξαρτησία και την εθνική κυριαρχία, ενάντια σε κάθε σχέδιο που θα εμπλέκει τη χώρα μας και την περιοχή μας στα οποιαδήποτε πολεμικά σενάρια».

Χορτιάτης: οι Γερμανοί ξανάρθαν

Την οργή των κατοίκων του Χορτιάτη προκάλεσε η εγκατάσταση στην περιοχή γερμανικών στρατιωτικών δυνάμεων. 56 χρόνια μετά το ολοκαύτωμα από τους Γερμανούς κατακτητές, ξύπνησαν και πάλι οι μνήμες από τη μαρτυρική εξόντωση των 149 κατοίκων που κάηκαν στους φούρνους «Γκουραμάνη» και «Ταμπούδη».

Η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Φορέων του Χορτιάτη με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την πρόκληση της ελληνικής κυβέρνησης που δουλικά επέτρεψε τη νέα ιδιότυπη κατοχή και σημειώνει: «Οι ΗΠΑ και οι ΝΑΤΟικοί εταίροι τους πέρσι την άνοιξη σε μια γενική δοκιμή σκόρπισαν τη βία, τον όλεθρο, το θάνατο και την καταστροφή στη Γιουγκοσλαβία. Φέτος, με την εικοσαήμερη άσκησή τους στη Μακεδονία, καταλύουν κάθε έννοια εθνικής ανεξαρτησίας και εθνικής αξιοπρέπειας.

Είναι η αρχή της εφαρμογής της Νέας Τάξης και οι εξελίξεις στα ήδη ταραγμένα Βαλκάνια αναμένονται εξαιρετικά δυσοίωνες».

ΕΕΔΥΕ
Γεγονός η κατάργηση της εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο

«Μεγάλο μέρος της χώρας μας βρίσκεται αυτές τις μέρες υπό ΝΑΤΟική κατοχή στα πλαίσια της επιθετικής άσκησης του ΝΑΤΟ, "DYNAMIC MIX". Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη ΝΑΤΟική άσκηση στα πλαίσια του νέου στρατηγικού δόγματος και της νέας δομής, με σαφές επιθετικό περιεχόμενο κατά της Γιουγκοσλαβίας και των λαών της ευρύτερης περιοχής». Τα παραπάνω τονίζει με δελτίο Τύπου, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Η πραγματοποίηση και αυτής της άσκησης στη χώρα μας, υπογραμμίζεται στη συνέχεια, επιβεβαιώνει το ρόλο που καλείται να παίξει σαν βάση επιθετικών εξορμήσεων στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Και επισημαίνεται στο κείμενο: «Η δε συμμετοχή της Τουρκίας (και με αεροπλάνα) αποκαλύπτει με έμμεσο, αλλά σαφή τρόπο το περιεχόμενο και τους σκοπούς της ονομαζόμενης "προσέγγισης" Ελλάδας - Τουρκίας, που δεν είναι άλλος παρά η αρμονική συνεργασία των δυο χωρών στα πλαίσια της νέας ΝΑΤΟικής ιμπεριαλιστικής τάξης». Εκτός των άλλων, τονίζεται στο δελτίο Τύπου, η πραγματοποίηση αυτής της άσκησης δείχνει πως η κατάργηση των συνόρων και της εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο αποτελεί πια γεγονός.

Αν η ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνεται, έχει παραδώσει τη χώρα στους ΝΑΤΟικούς δολοφόνους, αν συνεργάζεται και συμμετέχει στην προσπάθεια της πλήρους υποδούλωσης - ακόμα και με πόλεμο - των λαών, ο ελληνικός λάος δεν πρόκειται να αποδεχτεί αυτή την πολιτική.

Η ΕΕΔΥΕ, στηρίζοντας όλες τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιούνται σ' ολόκληρη τη χώρα, καλεί τις επιτροπές ειρήνης και τις μαζικές οργανώσεις να δυναμώσουν τον αγώνα τους. Την Κυριακή, 28 Μάη, συμβολικά, πούλμαν με δημάρχους, εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους της Αττικής και άλλους θα πάρουν μέρος στην κατασκήνωση ειρήνης στο Αγγελοχώρι θεσσαλονίκης και στις διαδηλώσεις κατά της «DYNAMIC MIX».

Να σταματήσει άμεσα η άσκηση

Συγκέντρωση στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη και πορεία στο αμερικάνικο προξενείο πραγματοποίησαν χτες οι φιλειρηνικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη

Πλήθος κόσμου, Θεσσαλονικείς όλων των ηλικιών, συγκεντρώθηκαν χτες το απόγευμα στο χώρο του μνημείου του Γρηγόρη Λαμπράκη για να τιμήσουν τη μνήμη του μεγάλου αγωνιστή της ειρήνης. Η εκδήλωση, που έγινε με πρωτοβουλία της ΕΔΥΕΘ και της Αντιπολεμικής Επιτροπής Φορέων, πήρε φέτος το χαρακτήρα καταδίκης των ΝΑΤΟικών για τα εγκλήματά τους σε βάρος του λαού της Γιουγκοσλαβίας, ενώ κυριάρχησαν τα συνθήματα κατά της άσκησης του ΝΑΤΟ, που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Νομό Θεσσαλονίκης.

Οπως τονίστηκε τόσο από την ομιλία της αντιπροέδρου της ΕΔΥΕΘ, όσο και από το το ψήφισμα της συγκέντρωσης, που διάβασε ο οργανωτικός γραμματέας της ΕΔΥΕΘ Γ. Βούρτσας, οι ειρηνιστές της Θεσσαλονίκης ζητούν να σταματήσει άμεσα η άσκηση Dynamic MIX 2000 και να αποχωρήσουν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Καλούν την κυβέρνηση να ευθυγραμμιστεί με τα φιλειρηνικά αισθήματα του ελληνικού λαού, ενώ κάνουν έκκληση προς τους πολίτες να συσπειρωθούν στα φιλειρηνικά κινήματα για να αποτρέψουν το μαύρο μέλλον που ετοιμάζουν για την περιοχή οι δυνάμεις του ιμπεριαλισμού και του πολέμου.

Η εκδήλωση άρχισε με τραγούδια του Γ. Ρίτσου, ενώ πλήθος κόσμου έρανε με λουλούδια το μνημείο του ήρωα της ειρήνης. Οι νέοι και οι νέες που κατάκλυσαν την οδό Βενιζέλου και Ερμού, σιγοτραγουδούσαν με τον Π. Καραδημήτρη, τον Μ. Ανδρουλιδάκη και τον Σ. Σαββίδη τα τραγούδια του Επιτάφιου του Γιάννη Ρίτσου. «Πού πέταξε το αγόρι μου», «Μαλλιά σγουρά» και άλλα τραγούδια του «Επιτάφιου». Τραγούδια που συγκινούν ιδιαίτερα τους μεγαλύτερους στην ηλικία ειρηνιστές, οι οποίοι χρόνια βαδίζουν στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη. Τα τραγούδια διαδέχονται ποιήματα του Γ. Ρίτσου και του Ν. Βρετάκου, που απαγγέλλει ο ηθοποιός του ΚΘΒΕ Δημήτρης Καρέλης. Εκεί δίπλα και οι ηθοποιοί Α. Σιταρίδου και Θ. Παπαδημητρίου. Ακολουθεί κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των φορέων και η εκδήλωση μπροστά στο μνημείο τελειώνει με το «τραγούδι της ειρήνης».

Ακολούθησε μαχητική πορεία προς το αμερικάνικο προξενείο. Οι διαδηλωτές έκαναν κυκλωτική κίνηση και απέκλεισαν το κτίριο όπου στεγάζεται το Προξενείο και από τις δύο εισόδους. Μπροστά στις ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας, έγραψαν με κόκκινη μπογιά το σύνθημα «Κillers go home» και με μια φωνή διαδήλωσαν: «Ορκος στο Λαμπράκη, χρέος στη ζωή, να φύγουνε οι βάσεις και οι Αμερικανοί».

Η πορεία συνεχίστηκε μέχρι το Λιμάνι. Εριξαν για άλλη μια φορά την Κεντρική Πύλη και προχώρησαν μερικά βήματα μέσα. Προειδοποίησαν την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς που διαθέτει για την «προστασία» των φονιάδων πως δεν υποχωρούνε, τους ΝΑΤΟικούς δε θα φοβηθούνε. Και έδωσαν ραντεβού στις επόμενες κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν για να αναδειχτεί η αντίθεση του λαού στη ΝΑΤΟική παρουσία.

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Εξυπηρετούνται σχέδια Τουρκίας - ΗΠΑ

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει μετατρέψει την Ελλάδα, από κυρίαρχο κράτος, σε ΝΑΤΟικό χώρο, εξυπηρετώντας τα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας και των ΗΠΑ στην περιοχή». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματός του.

Συγκεκριμένα ο Δ. Τσοβόλας, ανέφερε, ότι αυτό αποδεικνύεται από «την αποδοχή της ελληνικής συμμετοχής στη ΝΑΤΟική άσκηση "Νταϊνάμικ Μιξ", παρότι εξαιρέθηκαν από τα στρατιωτικά γυμνάσια ελληνικά νησιά, σε συνδυασμό με την απαράδεκτη ανοχή της πτήσης τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών εντός του FIR Αθηνών, χωρίς την επιβολή σχεδίων πτήσης».

9η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ
Νεανική επίθεση στον ιμπεριαλισμό

Στις 8-9 Ιούλη η κατασκήνωση στη Λευκάδα και η διαδήλωση έξω από τη ΝΑΤΟική βάση στο Ακτιο

Στο κέντρο της νεανικής επίθεσης θα βρεθεί φέτος η ΝΑΤΟική βάση στο Ακτιο της Πρέβεζας. Η ΚΝΕ, συνεχίζοντας την αντιιμπεριαλιστική δράση της νεολαίας, πραγματοποιεί και φέτος, για 9η συνεχή χρονιά, την πανελλαδική αντιιμπεριαλιστική της συνάντηση - κινητοποίηση. Στις 8 και 9 Ιούλη, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, κάθε νέος και νέα, που δεν μπορεί να δεχτεί ότι η χώρα του έχει μετατραπεί σε απέραντο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο, θα διαδηλώσουν στη ΝΑΤΟική βάση στο Ακτιο, γνωστή στο λαό και τη νεολαία της χώρας μας, για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στην επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

«Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, που θα κατασκηνώσουν σε παραλία της Λευκάδας, θα μεταφέρουν το μήνυμα της αντίστασης στον ιμπεριαλισμό και καταδίκης της ΝΑΤΟικής βαρβαρότητας, που, με τη συγκατάθεση, την ανοχή και τη σύμπραξη της ελληνικής κυβέρνησης, αιματοκυλάει τους λαούς», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ.

«Κάθε νέος και νέα, που με αγανάκτηση βλέπει σήμερα τη χώρα του να έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο, να συμμετέχει με κάθε τρόπο στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, να στέλνει Ελληνες φαντάρους έξω απ' τα σύνορά μας ή να τους υποχρεώνει να πάρουν μέρος σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις, έχει κάθε λόγο να ενώσει τη φωνή του με τη φωνή των νέων κομμουνιστών, να πάρει μέρος στην αντιιμπεριαλιστική συνάντηση - κινητοποίηση στο Ακτιο της Πρέβεζας», τονίζεται στην ανακοίνωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ