ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Μάη 2000
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΒΑΛΑ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
Ο λαός δεν υποτάσσεται, αντιδρά και αντιστέκεται

ΟΧΙ στις νέες παραχωρήσεις των υποδομών της χώρας στη διάθεση των ΝΑΤΟδολοφόνων, είπε ο αγωνιζόμενος λαός. «Αν οι κυβερνήσεις υπογράφουν και υποτάσσονται, ο λαός αντιδρά και αντιστέκεται. Δε συμβιβάζεται, δεν υποχωρεί, δεν ανέχεται την καταπάτηση της εθνικής του κυριαρχίας. Το φιλειρηνικό κίνημα βρίσκεται και σήμερα μπροστά σε μια καινούρια βάρβαρη πρόκληση και συνάμα μπροστά σε ένα πατριωτικό και εθνικό χρέος».

Τα περήφανα αυτά λόγια είναι μέρος από την ομιλία του προέδρου της Επιτροπής Ειρήνης Καβάλας, Κώστα Παρτσαλίδη, στην Πλατεία της Κεραμωτής, το απόγευμα του Σαββάτου, στη διάρκεια της αντιπολεμικής εκδήλωσης, που οργανώθηκε από τις Επιτροπές Ειρήνης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης ενάντια στην παρουσία των ΝΑΤΟικών «Ράμπο», που καταπατούν τη χώρα μας στα πλαίσια της άσκησης «Dynamic Mix 2000» και χρησιμοποιούν τις υποδομές (αεροδρόμια, λιμάνια) για τα βρώμικα σχέδιά τους. Οι διαδηλωτές αντάμωσαν στη Χρυσούπολη της Καβάλας, απ' όπου, με αυτοκινητοπομπή, μέχρι την Κεραμωτή, με τα κόκκινα λάβαρα στα παράθυρα των αυτοκινήτων και τα μεγάφωνα στη διαπασών, σάλπισαν το μήνυμα της αντίστασης και του αγώνα σ' όλα τα χωριά της διαδρομής. Το πατριωτικό αυτό κάλεσμα βρήκε άμεση έμπρακτη έκφραση λίγη ώρα μετά το τέλος της συγκέντρωσης, όταν οι διαδηλωτές έφτασαν στην αγροτική περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο της Καβάλας, όπου είχαν στρατοπεδεύσει ολλανδικά στρατεύματα που παίρνουν μέρος στην άσκηση.

Μεγάλη αστυνομική δύναμη με αστυνομικά οχήματα είχε κλείσει τον αγροτικό δρόμο που οδηγούσε στο στρατιωτικό καταυλισμό και, υπακούοντας τα κελεύσματα των κυβερνώντων για πάση θυσία προστασία του ξένου στρατού κατοχής, απαιτούσε από τους διαδηλωτές να μην προχωρήσουν πέρα από αυτό το σημείο και να διαλυθούν. Το αίτημα των διαδηλωτών, να πλησιάσουν και να επιδώσουν το μήνυμά τους στον διοικητή του στρατιωτικού τμήματος, τελικά έγινε δεκτό.

Οταν έφθασαν στο προκαθορισμένο σημείο, ο Νίκος Φακιρίδης, από μέρους των Επιτροπών Ειρήνης Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης και του λαού της περιοχής, επέδωσε, με τη βοήθεια μεταφραστή, το περήφανο μήνυμα των αγωνιζομένων για την τιμή της πατρίδας Ελλήνων, στον Ολλανδό διοικητή: «Εμείς, ο ελληνικός λαός της περιοχής, θεωρούμε τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα, που βρίσκονται τώρα στη χώρα μας, σαν στρατό κατοχής και συνεπώς σαν ανεπιθύμητα. Απαιτούμε να φύγετε αμέσως από τη χώρα μας. Ο ελληνικός λαός, στη συντριπτική του πλειοψηφία, δεν εγκρίνει την απόφαση της κυβέρνησης να δεχτεί να διεξαχθεί η άσκησή σας εδώ και να σας φιλοξενήσει στη χώρα μας. Ζητούμε, λοιπόν, να τα μαζέψετε και να φύγετε όσο γίνεται πιο γρήγορα». Το πλήθος των διαδηλωτών της ειρήνης καλύπτει τα τελευταία αυτά λόγια με τα βροντερά συνθήματα «Killers go home», «Κυβέρνηση Σημίτη υπάλληλοι του ΝΑΤΟ η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο». Ο Ολλανδός διοικητής άκουγε κάτωχρος, με μια έκφραση απορίας, μίσους και πληγωμένου θηρίου μαζί. Δεν είναι συνηθισμένος να δέχεται τις αντιρρήσεις και την οργανωμένη αντίθεση του λαού στο έργο επιβολής της «νέας τάξης», που του έχουν αναθέσει τα αφεντικά του.

Στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας

Μαχητική πορεία πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, στη διάρκεια της οποίας οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν για την παρουσία ΝΑΤΟικών στο εκεί στρατιωτικό αεροδρόμιο. Τις τελευταίες μέρες, στο αεροδρόμιο αυτό, έχουν στρατοπεδεύσει εκατοντάδες στρατιώτες της γερμανικής δύναμης, εν αναμονή της συμμετοχής τους στην άσκηση «Dynamic MIX» και, ήδη, έχουν εγκαταστήσει τις συστοιχίες των αντιαεροπορικών πυραύλων «Πάτριοτ» και «Χοκ».

Οι διαδηλωτές διέσχισαν τους κεντρικούς δρόμους της Αλεξάνδρειας, φωνάζοντας με πάθος αντιιμπεριαλιστικά και αντιΝΑΤΟικά συνθήματα και καταγγέλλοντας την ελληνική κυβέρνηση για τη στάση υποταγής της στα ΝΑΤΟικά σχέδια. Επίσης ζήτησαν να αποχωρήσουν από την περιοχή τους οι ΝΑΤΟικοί, να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιώτες από το Κόσσοβο. Κάλεσαν τον ελληνικό λαό, ενωμένος, να ματαιώσει τα σχέδια που εξυφαίνουν οι ιμπεριαλιστές για τα Βαλκάνια και προειδοποίησαν πως το φιλειρηνικό κίνημα θα βρίσκεται σε διαρκή αγώνα, για όσο διάστημα οι ΝΑΤΟδολοφόνοι παραμένουν στη χώρα και χρησιμοποιούν την περιοχή ως ορμητήριο θανάτου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Στον Τύρναβο, στις 4 του Ιούνη

Την καταδίκη τους στη διεξαγωγή της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής άσκησης «Dynamik Mix», θα διαδηλώσουν οι φιλειρηνιστές της Θεσσαλίας, συμμετέχοντας στην αντιπολεμική πανθεσσαλική κινητοποίηση που διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης της περιοχής στις 4 του Ιούνη στον Τύρναβο. Συνεχίζοντας την πάλη τους κατά της ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης Πραγμάτων, θα διατρανώσουν την αποφασιστικότητά τους ν' αγωνιστούν για να διώξουν το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ, το οποίο ελέγχει και κατευθύνει τη ΝΑΤΟική άσκηση, από την περιοχή και τη χώρα.

Για την επιτυχία της αντιπολεμικής κινητοποίησης, στην οποία θα συμμετάσχουν πολλοί φορείς της Θεσσαλίας, συνεχίζονται οι προετοιμασίες και στους τέσσερις νομούς της περιοχής.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
ΑντιΝΑΤΟική αυτοκινητοδρομία

Οι αυτοκινητοδρόμοι της ειρήνης επί το έργον
Οι αυτοκινητοδρόμοι της ειρήνης επί το έργον
Τα αντινατοϊκά αντιιμπεριαλιστικά του αισθήματα εξέφρασε το περασμένο Σάββατο ο λαός της Ανατολικής Πελοποννήσου συμμετέχοντας στη φιλειρηνική αυτοκινητοδρομία που διοργάνωσαν οι Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου.

Το απόγευμα του Σαββάτου αυτοκινητοδρόμοι της ειρήνης ξεκίνησαν από την Καλαμάτα, τον Πύργο και τις γύρω περιοχές έχοντας εξοπλίσει τα αυτοκίνητά τους με μεγάφωνα και σημαίες του κινήματος ειρήνης, ελληνικές σημαίες ακόμα και τις κόκκινες σημαίες της αντίστασης και συναντήθηκαν στην εθνική οδό Πύργου - Καλαμάτας στο ύψος του Καλού Νερού. Από εκεί το κομβόι των αυτοκινήτων ξεκίνησε την περιοδεία του στα χωριά της περιοχής, το Καλό Νερό, την Ελαία, το Γιαννιτσοχώρι, φτάνοντας μέχρι και τη Ζαχάρω. Σε κάθε χωριό, τα μεγάφωνα ενημέρωναν το λαό για τη νατοϊκή άσκηση «DYNAMIC MIX» που αυτές τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη, καλώντας τον να αντιδράσει ενάντια στη μετατροπή της χώρας σε ξέφραγο αμπέλι των ΝΑΤΟικών, που ματοκύλισαν τη γειτονική Γιουγκοσλαβία και σχεδιάζουν νέες επεμβάσεις στα Βαλκάνια. Στις πλατείες, το καραβάνι σταματούσε και οι αντιιμπεριαλιστές κατέβαιναν από τα οχήματά τους μοιράζοντας έντυπο υλικό και συζητώντας με τους κατοίκους, οι οποίοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν είχαν την παραμικρή ενημέρωση για το τι συμβαίνει στην περιοχή τους. Η ανταπόκριση των κατοίκων στο κάλεσμα των φιλειρηνιστών ήταν αξιοσημείωτη.

Στη συνέχεια, το καραβάνι έφτασε μέχρι την Κυπαρισσία όπου σταμάτησε στην κεντρική πλατεία. Κι εδώ το σκηνικό ήταν ίδιο. Αποβίβαση και διανομή εντύπων στον κόσμο την ώρα που η Γιώτα Τσιπιανίτη, από τη Γραμματεία της Επιτροπής Ειρήνης Μεσσηνίας, απηύθυνε από το μεγάφωνο σύντομο χαιρετισμό και καλούσε το λαό της Μεσσηνίας να πάρει μαχητικά μέρος στην αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση που θα γίνει τη Τετάρτη, 31/5 στην Κυπαρισσία, την ώρα που τα νατοϊκά στρατεύματα ετοιμάζονται να κάνουν απόβαση, πατώντας σε ελληνικό έδαφος. Κάλεσε τέλος το λαό της Ανατολικής Πελοποννήσου να συμμετάσχει στην πορεία ειρήνης που θα γίνει την Κυριακή 28 Μάη στη γενέτειρα του αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, την Κερασίτσα.

ΣΑΜΟΣ
ΟΧΙ στα σχέδια των ιμπεριαλιστών

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή ελληνοτουρκική Πορεία Ειρήνης από το Παλαιόκαστρο στο Βαθύ

Από τη πορεία Ειρήνης από Παλαιόκαστρο στο Βαθύ, στη Σάμο
Από τη πορεία Ειρήνης από Παλαιόκαστρο στο Βαθύ, στη Σάμο
«Παιδιά από τη Σάμο και τη Σμύρνη, στο Αιγαίο με αγώνα στεριώνουν την Ειρήνη».

Μ' αυτό το σύνθημα τα παιδιά του Κολεγίου Γενελί της Σμύρνης και δημοτικών σχολείων της Σάμου προπορεύτηκαν της Πορείας Ειρήνης που έγινε την Κυριακή 21 του Μάη από το Παλαιόκαστρο στο Βαθύ. Στην πορεία πήραν μέρος δεκάδες Τούρκοι φιλειρηνιστές μαζί με τους Σαμιώτες από την Επιτροπή Ειρήνης και άλλους φορείς. Με τα αντιιμπεριαλιστικά τους συνθήματα έδωσαν απάντηση στα σχέδια των Αμερικανονατοϊκών ιμπεριαλιστών στο Αιγαίο και την άσκηση «DYNAMIC MIX» που διεξάγεται αυτές τις μέρες στη χώρα μας. Στο ΨΗΦΙΣΜΑ - ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ των εκδηλώσεων υπογραμμίζονται μεταξύ άλλων τα εξής: « Διακηρύττουμε την αντίθεσή μας στον ύπουλο, βάρβαρο και βρόμικο τρόπο των σχεδίων και μεθόδων των ιμπεριαλιστών σ' ολόκληρο τον κόσμο. Τη διαφωνία κι αντίδρασή μας, στην υπονόμευση της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας, διά μέσου των βάσεων, των πυρηνικών όπλων και των ΝΑΤΟικών στρατηγείων στη χώρα μας. Την αντίστασή μας, στο να μετατραπεί η χώρα μας σε πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ εναντίον των χωρών και λαών στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και στο να μετατραπεί το Αιγαίο σε περιοχή περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας για τη χώρα μας και αμερικανικής επικυριαρχίας σ' αυτό».

Είχαν προηγηθεί τις δύο προηγούμενες μέρες μαζικές πολιτιστικές εκδηλώσεις για την ειρήνη στο Εργατικό Κέντρο Σάμου, στον Παγώνδα, στο ξενοδοχείο «Δόρυσσα» στο Πυθαγόρειο και μεγάλη συνεστίαση ειρήνης Ελλήνων και Τούρκων στο Ποτοκάκι. Τις εκδηλώσεις διοργάνωσαν η Πανσαμιακή Επιτροπή για την Ειρήνη, η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου, ο Σύλλογος «ΟΜΟΝΟΙΑ» Παγώνδα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μυτιληνιών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαραθόκαμπου κ.ά. φορείς, με την οικονομική συμπαράσταση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου, δήμων του νησιού, του Επιμελητηρίου Σάμου και πολλών ιδιωτών. Οι εκδηλώσεις εντάσσονταν στο 22ο 10ήμερο Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ στη μνήμη του αγωνιστή ειρηνοδρόμου Γρηγόρη Λαμπράκη.

ΚΙΛΚΙΣ - ΠΕΛΛΑ - ΚΟΖΑΝΗ
Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια

Μεγάλες σε όγκο και μαχητικότητα εκδηλώσεις διαμαρτυρίας την περασμένη Κυριακή

Εξω το ΝΑΤΟ από τη χώρα και τα Βαλκάνια, ΟΧΙ στις ασκήσεις πολέμου, βροντοφώναξαν οι αγωνιστές της ειρήνης στο Κιλκίς, στην Πέλλα και την Κοζάνη, μέσα από τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή.

ΟΧΙ στη νέα κατοχή της χώρας από τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα, ΟΧΙ στη ΝΑΤΟική άσκηση, βροντοφώναξαν το μεσημέρι της Κυριακής οι ειρηνιστές που συγκεντρώθηκαν έξω από το στρατόπεδο «Χατζηιωάννου» Ν. Σάντας Κιλκίς . Οι διαδηλωτές είχαν ξεκινήσει το πρωί από την πόλη του Κιλκίς και σχηματίζοντας κομβόι έφτασαν στο μεγάλο αυτό κεφαλοχώρι. Στη συνέχεια έκαναν πορεία, φωνάζοντας αντιπολεμικά συνθήματα και κρατώντας σημαίες και πανό, με κατάληξη την κεντρική πύλη του στρατοπέδου.

Οπως τόνισε στην ομιλία της η γραμματέας της Επιτροπής Ειρήνης, Ρόζα Λαζαρίδου, οι φίλοι της ειρήνης συγκεντρώθηκαν και πάλι, τιμώντας τους πρωτοπόρους της ειρήνης Νίκο Νικηφορίδη, Γρηγόρη Λαμπράκη αλλά και χιλιάδες άλλους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για τα ιδανικά της ελευθερίας. Η ομιλήτρια, απευθυνόμενη στους στρατιώτες που παρακολουθούσαν μέσα από το στρατόπεδο τη συγκέντρωση, τόνισε τα εξής: «Η διεξαγωγή της ΝΑΤΟικής άσκησης, που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βόρεια Ελλάδα, αποτελεί την πρόβα τζενεράλε μιας ιμπεριαλιστικής επέμβασης, η οποία θα ελέγχεται και θα κατευθύνεται από το ΝΑΤΟικό στρατηγείο στον Τύρναβο. Υπό την κατοχή του ΝΑΤΟ θα βρίσκονται λιμάνια, αεροδρόμια, στεριά και θάλασσα».

Στα Γιαννιτσά

Αντιπολεμική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον πεζόδρομο των Γιαννιτσών το βράδυ της Κυριακής, με κύριο ομιλητή τον Σίμο Καραβίτη, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ. Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Επιτροπή Ειρήνης Νομού Πέλλας και εξέφρασε την αντίθεση του λαού της περιοχής στην προκλητική παρουσία των ΝΑΤΟικών στη χώρα μας και στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης μοιράστηκε αντιπολεμικό υλικό με ειδική αναφορά στην άσκηση «Dynamic Mix» και δόθηκε από όλους τους παραβρισκόμενους η υπόσχεση ότι ο αγώνας των φιλειρηνικών, αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων του Νομού Πέλλας θα συνεχιστεί με διάφορες μορφές στη διάρκεια της άσκησης, αλλά και μετά, γιατί είναι αγώνας για την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία της χώρας μας.

Στην Κοζάνη

Πορεία ειρήνης από την Παναγία στο κέντρο της Κοζάνης πραγματοποίησαν την Κυριακή το βράδυ φίλοι της ειρήνης της περιοχής. Οι διαδηλωτές, κρατώντας πανό και σημαίες των Επιτροπών Ειρήνης και φωνάζοντας αντιπολεμικά συνθήματα, ξεκίνησαν λίγο μετά τις 6 το απόγευμα από το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης. Η ικανοποιητική παρουσία της νεολαίας έδινε ιδιαίτερη ζωντάνια στην κινητοποίηση. Κυρίαρχα ήταν τα συνθήματα καταδίκης της Νέας Τάξης του ιμπεριαλισμού, ενώ νέοι και νέες διατράνωναν την απόφασή τους να αγωνιστούν για να φύγουν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας. Στην κεντρική πλατεία, όπου κατέληξαν οι ειρηνιστές, μίλησε στους συγκεντρωμένους εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Κοζάνης ο Γιώργος Γκουτσικώστας . «Για να διασφαλιστεί το μέλλον της ανθρωπότητας θα πρέπει να υπάρξει ακατάπαυστος αγώνας για την ειρήνη. Αγώνας για μια Ελλάδα ανεξάρτητη και φιλειρηνική κι όχι μοχλό της ιμπεριαλιστικής τάξης στην περιοχή και πολεμικό ορμητήριο».

Εξάλλου, το βράδυ του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία της πόλης έγινε, μετά από πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης της πόλης, εκδήλωση με προβολή σλάιντ. Το θέμα αναφερόταν στους βάρβαρους βομβαρδισμούς των ΝΑΤΟικών στη Γιουγκοσλαβία και την παρακολούθησε πολύς κόσμος, που με την πρώτη ευκαιρία εκδήλωνε τα αντιΝΑΤΟικά του αισθήματα.

Πορεία ειρήνης στη βάση των «ΑΒΑΚΣ»

Την Κυριακή, 28 του Μάη, στις 9.30 το πρωί από την προβλήτα των φέριμποτ, στο Ακτιο

Πορεία ειρήνης, που θα καταλήξει έξω από τη βάση των «ΑΒΑΚΣ» στο Ακτιο, διοργανώνουν για την επόμενη Κυριακή 28 του Μάη, οι Επιτροπές Ειρήνης της Βορειοδυτικής Ελλάδας και κοινωνικοί φορείς της περιοχής. Συγκεκριμένα, η πορεία θα ξεκινήσει στις 9.30 π.μ.από την προβλήτα των φέριμποτ στο Ακτιο. Για την κινητοποίηση αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στη Βαλκανική, οι διοργανωτές κάνουν εκτενή λόγο και στο κείμενο της διακήρυξής τους.

Ο πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας, τονίζουν, κατέδειξε το βάρβαρο πρόσωπο του ιμπεριαλισμού και της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Αποκαλύφθηκε και στους πιο δύσπιστους ποιο είναι το «νέο» πρόσωπο του ΝΑΤΟ, που θέλει να εδραιώσει την παγκόσμια κυριαρχία των πολυεθνικών.

Αυτή η κυριαρχία, που την ονομάζουν «παγκοσμιοποίηση», συνεχίζουν, διαμορφώνει απίστευτο πλούτο για τους λίγους και φτώχεια, πείνα, λιτότητα, ανεργία για τους πολλούς.

Ο πόλεμος κατά της Γιουγκοσλαβίας έληξε τυπικά με την υπογραφή του Συμφώνου Σταθερότητας, που επέβαλαν οι εφτά πιο ισχυρές χώρες του κόσμου. Ενα σύμφωνο ντροπής, που υποδουλώνει την περιοχή και ουσιαστικά θέτει τις χώρες και τους λαούς σε καθεστώς ΝΑΤΟικής τρομοκρατίας και περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας. Τα σχέδια νέας διχοτόμησης της Γιουγκοσλαβίας συνεχίζονται.

Η Ελλάδα με τις επιλογές της κυβέρνησης, υπογραμμίζουν, και παρά την αντίθεση του λαού, παίρνει ενεργά μέρος στα επιθετικά πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ. Εχει μετατρέψει τη χώρα σε ορμητήριο των ΝΑΤΟικών φονιάδων.

Αυτές τις μέρες πραγματοποιείται στη χώρα μας η τεράστιας έκτασης ΝΑΤΟϊκή άσκηση «DYNAMIC MIX». Η άσκηση αυτή δοκιμάζει στην πράξη τη λειτουργία της νέας δομής του ΝΑΤΟ και δείχνει τον πολεμοκάπηλο χαρακτήρα της, αφού το σχέδιο προβλέπει την αντιμετώπιση(!) από το ΝΑΤΟ αστάθειας(!) στην περιοχή των Βαλκανίων και παρέμβασή του(!) για την... αποκατάσταση της ομαλότητας.

Ταυτόχρονα μ' αυτή την άσκηση επιβεβαιώνεται, συνεχίζουν, η πλήρης ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου, η κατάργηση των συνόρων και της εθνικής κυριαρχίας της χώρας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

Ο εναέριος χώρος στο Αιγαίο αναγνωρίζεται σαν ενιαίος, χωρίς σύνορα, ενώ η ευθύνη για το Αιγαίο συνολικά μεταβιβάζεται στα στρατηγεία της Νάπολης και της Σμύρνης.

Υπάρχει ελπίδα

Μπροστά σ' αυτή τη ζοφερή κατάσταση, αναφέρουν, για την ανθρωπότητα άρχισαν να ξεπηδούν κινήματα που αμφισβητούν τη «νέα τάξη πραγμάτων», την «παγκοσμιοποίηση».

Ο δικός μας λαός συνολικά, και στην περιοχή μας, παίρνει ενεργό μέρος. Οι περσινές κινητοποιήσεις ανέδειξαν ότι υπάρχει ελπίδα, όταν ο λαός αντιστέκεται. Το Παγκόσμιο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα δείχνει ότι το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης συντονίζεται και αντιστέκεται.

Και καταλήγουν: «Φίλιοι της ειρήνης, πατριώτες, σας καλούμε να εντείνετε τους αγώνες, να συσπειρωθείτε στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης. Να πάρετε ενεργά μέρος στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης, οι αντιπολεμικές κινήσεις και οι άλλοι κοινωνικοί φορείς».

Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Σε καθημερινή βάση όλο και περισσότερες Επιτροπές Ειρήνης δηλώνουν ότι θα συμμετέχουν δυναμικά στις αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν σε πολλές περιοχές της χώρας μέσα στο Μάη.

Στην Αττική

- Η Επιτροπή Ειρήνης Χολαργού την Κυριακή28 Μάη, στις 8.00 μ.μ., διοργανώνει εκδήλωση στο μικρό θέατρο που βρίσκεται μέσα στο άλσος «Περικλέους». Στην εκδήλωση, ποιήματα του Γ. Ρίτσου, θα απαγγείλει η Ιλιάνα Λαζαρίδου, ενώ στη συνέχεια θα δοθεί παράσταση με Καραγκιόζη και η εκδήλωση θα κλείσει με τραγούδι, από νεανικό μουσικό συγκρότημα.

Στην Πελοπόννησο

Μια σειρά αντιΝΑΤΟικών - αντιιμπεριαλιστικών εκδηλώσεων διοργανώνονται και στην Πελοπόννησο, με απόφαση που πήραν, μετά από κοινή σύσκεψη, οι Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου και Νησιών, εκπρόσωποι της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη», καθώς και εκπρόσωποι σωματείων, συνδικαλιστικών και άλλων μαζικών οργανώσεων.

Η συμμετοχή την Κυριακή 28 του Μάη στην περικύκλωση της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης του Αραξου, αλλά και στην παλλαϊκή πορεία που θα γίνει από την Κερασίτσα στην Τρίπολη την ίδια μέρα.

Ηδη, οι Επιτροπές Ειρήνης, τα συνδικάτα και πολλοί άλλοι φορείς σ' όλη την Πελοπόννησο, προετοιμάζονται εντατικά να δώσουν δυναμικό «παρών» ενάντια στους ΝΑΤΟικούς νεοκατακτητές της.

  • Η Επιτροπή Ειρήνης Λουτρακίου - Περαχώρας δρομολογεί πούλμαν για τον Αραξο που θα αναχωρήσει στις 8.00 π.μ., έξω από την Αγροτική Τράπεζα.
Στην Κρήτη

Οι Επιτροπές Ειρήνης των τεσσάρων νομών της Κρήτης συνδιοργανώνουν μηχανοκίνητη πορεία την Κυριακή 28 του Μάη, η οποία θα καταλήξει έξω από την αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας. Στην ανακοίνωσή τους, τα μέλη των Επιτροπών καλούν όλο το λαό του νησιού να πάρει μέρος δυναμικά στη συγκεκριμένη κινητοποίηση και να απαιτήσει να κλείσουν όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις που υπάρχουν στη χώρα μας.

Στην Πρέβεζα

Η Επιτροπή Ειρήνης Πρέβεζας αύριο Τετάρτη 24 Μάη στις 9.00 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας, διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Σύμφωνο Σταθερότητας στα Βαλκάνια και τα καθήκοντα του φιλειρηνικού κινήματος» και ομιλητή τον Γιώργο Λαμπράκη. Επίσης το Σάββατο 27 Μάη θα λειτουργήσει στην παραλία της πόλης έκθεση φωτογραφίας από τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας.

Στη Λέσβο

- Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου καλεί τα μέλη και τους φίλους της, αύριο Τετάρτη 24 Μάη και ώρα 8.00 μ.μ. στην αίθουσα του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, σε Γενική Συνέλευση, προκειμένου να συζητηθεί και να καθοριστεί η στάση του φιλειρηνικού κινήματος απέναντι στις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή.

ΠΑΤΡΑ
Ξεδιπλώνονται οι εκδηλώσεις

Στα πλαίσια των αντιιμπεριαλιστικών εκδηλώσεων που θα κορυφωθούν την Κυριακή 28 του Μάη με την περικύκλωση της αμερικανονατοϊκής βάσης του Αραξου, η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας διοργανώνει τις παρακάτω εκδηλώσεις:

  • Σήμερα Τρίτη, στις 9 μ.μ., σε συνεργασία με τον Παμμικρασιατικό Σύλλογο Πατρών και Περιχώρων εκδήλωση με θέμα «Το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ και το φιλειρηνικό κίνημα σήμερα», στην πλατεία Ελευθερίας στα Προσφυγικά της Πάτρας. Θα μιλήσει ο Κώστας Μυλωνάς, μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας και θα ακολουθήσει συναυλία με το συγκρότημα «Μπαλλή».
  • Την Παρασκευή 26 του Μάη, στις 8.30 μ.μ., σε συνεργασία με τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Αγ. Διονυσίου εκδήλωση με θέμα «Το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ και το φιλειρηνικό κίνημα σήμερα», στην πλατεία Δροσοπούλου στον Αγ. Διονύσιο. Θα μιλήσει ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας Βασίλης Ασπρούλιας και θα ακολουθήσει συναυλία.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ