ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Ιούνη 2000
Σελ. /64
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΜΠΙΑΝΚΑ ΠΑΓΓΑΙΟΥ»
Eκβιαστικές κάλπες

Η επιχείρηση καλεί τους εργαζόμενους να επιλέξουν απολύσεις ή ελαστικό ωράριο, μπροστά στην αντίσταση που εκδηλώνεται στα σχέδιά της

Το κατάπτυστο ...ψηφοδέλτιο της εταιρίας
Το κατάπτυστο ...ψηφοδέλτιο της εταιρίας
Με αποφασιστικότητα αντιστέκονται οι 460 εργαζόμενοι στο μπαράζ εκβιασμών και απειλών, που έχει εξαπολύσει η γερμανική πολυεθνική επιχείρηση ιματισμού «ΜΠΙΑΝΚΑ ΠΑΓΓΑΙΟΥ» στην Καβάλα, προκειμένου να επιβάλει κατάργηση του 8ωρου και ελαστικό ωράριο εργασίας, ανάλογο κάθε φορά με τις επιθυμίες της.

Στη συνέλευση, που συγκάλεσε το σωματείο την περασμένη Παρασκευή, οι εργαζόμενοι για πολλοστή φορά απέρριψαν ομόφωνα τις αντεργατικές προτάσεις της διεύθυνσης. Ομως, η εταιρία επανέρχεται δριμύτερη και σήμερα προτίθεται να στήσει κάλπες στο εργοστάσιο, με το εκβιαστικό δίλημμα ή 85 απολύσεις ή διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Μάλιστα, την επιχείρηση κατάργησης του 8ωρου ανέλαβαν πλέον Γερμανοί, που ήρθαν εσπευσμένα γι' αυτό το σκοπό από τη μητρική πολυεθνική και οι οποίοι έχουν συντάξει ένα «σημείωμα συγκατάθεσης», στο οποίο οι εργαζόμενοι καλούνται να βάλουν «Χ» σε μια από τις δυο επιλογές: «1) Ομαδική ή τμηματική απόλυση εργαζομένων (μέχρι 375) χωρίς μείωση του χρόνου απασχόλησης. 2) Μείωση του χρόνου απασχόλησης κατά 15% (από 8 ώρες σε 6,8)».

Επιπλέον, ο εργαζόμενος - με βάση το σημείωμα - θα πρέπει, αν αποδεχτεί τη διευθέτηση, να επιλέξει τρόπο πληρωμής. Δηλαδή αν οι αποδοχές του θα υπολογίζονται σε ετήσια βάση ή αν θα καταβάλλονται με βάση τον ημερήσιο χρόνο εργασίας. «8 ώρες εργασίας - αναφέρει χαρακτηριστικά - 8 ώρες αποδοχές, 5,5 ώρες εργασίας 5,5 ώρες αποδοχές, 0 ώρες εργασίας 0 αποδοχές»!!!

Η αντεργατική προσπάθεια της εταιρίας έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Απρίλη, όταν κάλεσε το σωματείο και του ζήτησε να προσυπογράψει πρακτικό συμφωνίας. Στο πρακτικό ανέφερε πως «η ετήσια απασχόληση θα είναι ίση με το 85% της ετήσιας πλήρους απασχόλησης και θα παρέχεται με το σύστημα της διευθέτησης του χρόνου απασχόλησης, δηλαδή με ελαστικό ωράριο που θα καθορίζεται σύμφωνα με την εποχικότητα της κάλυψης του εργοστασίου»!!! Το πρακτικό προέβλεπε ανάλογη μείωση δώρων, επιδομάτων κλπ.

Η διοίκηση του σωματείου το απέρριψε και σε γενική συνέλευση που ακολούθησε ομόφωνα επίσης απορρίφθηκε. Στη συνέχεια η εταιρία άρχισε να απειλεί εργαζόμενους, ακόμα και την πρόεδρο του σωματείου, Θ. Δερμεντζή. Η διεύθυνση συγκάλεσε συνέλευση των εργαζομένων, όπου με την απειλή των απολύσεων ζητούσε να αποδεχτούν την ελαστικοποίηση, όμως και πάλι οι εργαζόμενοι αντιστάθηκαν. Στελέχη της εταιρίας στη συνέχεια ζητούσαν από έναν έναν εργαζόμενο να υπογράψει αν θέλει απολύσεις ή ελαστικό ωράριο, και πάλι δεν πέρασε.

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ
Συντονισμός δράσης

Κοινή πανελλαδική σύσκεψη των σωματείων για κοινή δράση, την Κυριακή 11 Ιούνη

Με αφορμή τα προβλήματα στο χώρο του εμπορίου και των υπηρεσιών που συνεχώς οξύνονται, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων θα πραγματοποιήσουν κοινή Πανελλαδική Σύσκεψη την Κυριακή 18 Ιούνη στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων.

Σε κοινή ανακοίνωση των σωματείων τονίζεται ότι «ζητήματα όπως οι εργασιακές σχέσεις, το ωράριο, το ασφαλιστικό, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, θα μας απασχολήσουν εντονότερα στο επόμενο χρονικό διάστημα μετά και από τις δηλώσεις της κυβέρνησης για μια σειρά ακόμα πιο αντεργατικά μέτρα με τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση"».

«Η κυβέρνηση και οι πολυεθνικές σχεδιάζουν την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, την επέκταση της "ευελιξίας στην αγορά εργασίας" (δηλ. επέκταση του ωρομίσθιου και της μερικής απασχόλησης), την κατάργηση της Κυριακής Αργίας, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την ανατροπή του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, ταυτόχρονη αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65, την ιδιωτικοποίηση του τομέα της υγείας», καταγγέλλουν τα σωματεία.

Μέσα από την ανακοίνωση καλούν όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία σε ανταλλαγή απόψεων και συντονισμό δράσης ώστε να αντιμετωπίσουν από κοινού με το δικό τους ενιαίο μέτωπο την επίθεση του μαύρου μετώπου κυβέρνησης - πολυεθνικών - ΕΕ.

Στη συνοπτική παρουσίαση των θέσεών τους, τα σωματεία επισημαίνουν ότι διεκδικούν: Κατάργηση του ωρομίσθιου και της μερικής απασχόλησης, 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο με αύξηση των αποδοχών και των κοινωνικών παροχών, νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας. Επίσης, 35 χρόνια εργασίας για πλήρη σύνταξη ανεξάρτητα από όριο ηλικίας, τριμερή χρηματοδότηση της ασφάλισης (κράτος - εργοδότες - εργαζόμενοι), δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, μείωση ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας τα σωματεία ζητούν κατώτερο μεροκάματο στις 10.000 δρχ., κατώτερο μισθό 250.000 δρχ., κατώτερη σύνταξη στα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ενισχυμένη η «Ταξική Ενότητα»

Δεύτερη δύναμη, σημαντικά ενισχυμένη σε ποσοστά και ψήφους με μια επιπλέον έδρα στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο, ανέδειξαν οι αντιπρόσωποι στο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, που έγινε την Κυριακή, το συνδυασμό της «Ταξικής Ενότητας» (που υποστηρίχτηκε από την ΕΣΑΚ).

Αντίθετα, έχασε ποσοστά και ψήφους η παράταξη της ΔΑΚΕ που απώλεσε και μία έδρα, ενώ στασιμότητα με απώλεια δύο ψήφων παρουσίασε η πλειοψηφούσαν παράταξη της ΠΑΣΚΕ.

Συγκεκριμένα, στις εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ στο ΕΚ Εύβοιας ψήφισαν 159 αντιπρόσωποι σε σύνολο 162 (το 1997 ψήφισαν 164 σε σύνολο 166) και έλαβαν: «Ταξική Ενότητα» 33 ψήφους (το 1997 είχε 28) με 3 έδρες και ποσοστό 20.75%.

Η ΠΑΣΚΕ έλαβε 94 ψήφους (96) με 9 έδρες και ποσοστό 59,1%. Η ΔΑΚΕ έλαβε 32 ψήφους (40) με 3 έδρες και ποσοστό 20,1%.

Για την εκλογή αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ ψήφισαν οι 98 από τους 99 αντιπροσώπους και έλαβαν: «Ταξική Ενότητα» 22 ψήφους και μία έδρα, ΠΑΣΚΕ 55 ψήφους και 3 έδρες και ΔΑΚΕ 21 ψήφους και μία έδρα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Απεργούν για προσλήψεις

Από χτες σε 48ωρη απεργία και ετοιμάζονται για κλιμάκωση

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους απαντούν οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Χαλκίδας, στην αδιαλλαξία του νέου ιδιοκτήτη, εφοπλιστή Στ. Ηλία, που αρνείται να συναντηθεί με το σωματείο, αλλά και στην κοροϊδία της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων Ανάπτυξης και Εργασίας, που αρνούνται να παρέμβουν την ώρα που ο αγοραστής δεν τηρεί της συμβατικές του υποχρεώσεις.

Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν από χτες 48ωρη απεργία και από την ερχόμενη Δευτέρα κατεβαίνουν σε απεργία διαρκείας, απαιτώντας την πρόσληψη και των 350 πρώην εργαζομένων - μέχρι σήμερα έχουν προσληφθεί μόνο 156, αν και στις 31 Μάη έληξε η παράταση συμμόρφωσης με τους όρους πώλησης που είχε δώσει η ΕΤΒΑ - την επαναπρόσληψη του προέδρου και του αντιπροέδρου του σωματείου και δύο ακόμα εργαζομένων. Επίσης, ζητούν την εφαρμογή κανονικού ωραρίου εργασίας (8ωρο), την υλοποίηση της δέσμευσης για παροχή δικαιωμάτων και κατακτήσεων, την εφαρμογή των όρων υγιεινής και ασφάλειας κ.ά.

Για την απόλυση του προέδρου και του αντιπροέδρου του σωματείου, συγκαλείται σήμερα στο υπουργείο Εργασίας τριμερής συνάντηση, στην οποία αναμένεται να τεθούν από πλευράς σωματείου και άλλα προβλήματα.

Ο Στ. Ηλίας εκμεταλλευόμενος και το ευνοϊκό καθεστώς που υπάρχει, δείχνει τα «δόντια» του, ενώ τα υπουργεία και η ΕΤΒΑ παρακολουθούν, απλώς, τις εξελίξεις, χωρίς να παρεμβαίνουν.

Χτες επισκέφθηκε τους απεργούς, ο Δημ. Τσουμπρής, γενικός γραμματέας της ΠΟΕΜ, μεταφέροντάς τους τη συμπαράσταση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Ο Δ. Τσουμπρής, κατάγγειλε στο «Ρ» τη συναινετική και συμβιβαστική στάση των πλειοψηφιών της Ομοσπονδίας Μετάλλου και του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας (το τελευταίο έλαμψε και πάλι διά της απουσίας του) και κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, ξεκινώντας μακρόχρονο, πολύμορφο και συντονισμένο αγώνα για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους.

«BARCO»
Εκτός οι ... ηλικιωμένες

Τη διεύθυνση της πλεκτοβιομηχανίας «BARCO» στο Μπουρνάζι , που απέλυσε μια εργάτρια η οποία ήθελε λίγα χρόνια για να συνταξιοδοτηθεί, ενώ απειλεί ότι θα απολύσει όλες τις ηλικιωμένες, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής.

Χαρακτηρίζει ηθικά απαράδεκτη την ενέργεια της επιχείρησης και επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε μια σειρά αντεργατικές ενέργειες, όπως διαθεσιμότητες, άδειες άνευ αποδοχών, τετραήμερη απασχόληση. Ολα αυτά - συνεχίζει - επιβλήθηκαν όπως ισχυρίζεται η επιχείρηση για να ξεπεράσει τα προβλήματα, όμως δε σταμάτησε εκεί.

«Παρότι - υπογραμμίζει - αρκετές συναδέλφισσες σταμάτησαν για συνταξιοδότηση, προχώρησε στην απόλυση της συγκεκριμένης συναδέλφισσας. Φαίνεται ότι σχεδιάζει να απολύσει κάθε συναδέλφισσα μεγάλης ηλικίας και σιγά σιγά να επιβάλλει άλλου είδους εργασιακές σχέσεις (ορισμένου χρόνου, μερική απασχόληση κλπ.). Η κυβέρνηση έχει δώσει το πράσινο φως με το νόμο που ψήφισε και χτυπά το 8ωρο και την πλήρη απασχόληση».

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να προστατέψουν το δικαίωμα στη δουλιά και ζητά την επαναπρόσληψη της απολυμένης.

«ALBY»
Εκβιασμοί για 20ωρη απασχόληση!

Να επιβάλλει 20ωρη βδομαδιαία απασχόληση προσπαθεί η επιχείρηση υποκαμίσων « ALBY Φ. Νικολάου ΑΕ», στην Καισαριανή, απειλώντας με απολύσεις. Αυτό καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, υπογραμμίζοντας πως συνδικαλίστρια που δεν αποδέχτηκε τα σχέδια της επιχείρησης απειλήθηκε ακόμα και με ξυλοδαρμό.

Οπως σημειώνει, η διεύθυνση της επιχείρησης τις τελευταίες μέρες απαίτησε την αλλαγή της σύμβασης αορίστου χρόνου των εργαζομένων σε σύμβαση μερικής απασχόλησης 20 ωρών τη βδομάδα. «Με πιέσεις - συνεχίζει - και στο σπίτι, απειλές για 10 απολύσεις εάν δεν υπογράψουν, πήρε τις υπογραφές των εργαζομένων».

Η Α. Αθανασοπούλου, εργαζόμενη στο χώρο και μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου, αρνήθηκε να υπογράψει. «Καταγγέλλουμε - επισημαίνει - ότι η συνδικαλίστρια δέχτηκε συγκεκριμένη πίεση και ανακοινώθηκε ότι θα είναι υπεύθυνη για 10 απολύσεις, ενώ χτες Δευτέρα απειλήθηκε με ξυλοδαρμό από άνθρωπο της επιχείρησης».

Το Συνδικάτο επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση κατά καιρούς υποχρεώνει τις εργαζόμενες να μην εργάζονται, χωρίς να αμείβονται, ενώ παλαιότερα προσπάθησε να εμποδίσει την είσοδο στο εργοστάσιο σε ώρα διαλείμματος στην πρόεδρο του Συνδικάτου.

«Καταγγέλλουμε - καταλήγει - τη συνολική προσπάθεια της επιχείρησης να μετατρέψει τη σύμβαση των εργαζομένων, τους τρόπους που χρησιμοποίησε για να εξασφαλίσει τις υπογραφές και την προκλητική, αντιδημοκρατική και αντισυνδικαλιστική της στάση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ