ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Ιούνη 2009
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚΕ
Αλληλεγγύη στο λαϊκό κίνημα της Κολομβίας

Το τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ έστειλε προς την ΚΕ του Κολομβιάνικου ΚΚ το ακόλουθο μήνυμα με αφορμή τις διώξεις ενάντια στο Κολομβιάνικο ΚΚ και άλλους δημοκρατικούς πολιτικούς. Το μήνυμα έχει ως εξής:

«Αγαπητοί σύντροφοι

Το ΚΚΕ καταδικάζει τις νέες προκλητικές επιθέσεις που προετοιμάζει το καθεστώς Ουρίμπε απέναντι στο Κολομβιάνικο ΚΚ και το λαϊκό κίνημα της χώρας.

Η παραγγελία, από τον γενικό εισαγγελέα της χώρας, προανακριτικής διαδικασίας ενάντια στον ΓΓ του Κολομβιάνικου ΚΚ Χάιμε Καϊσέδο, και άλλους γερουσιαστές και στελέχη της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, στη βάση των υποτιθέμενων ευρημάτων του υπολογιστή του δολοφονηθέντος στελέχους των FARC Ραούλ Ρέγιες, προοιωνίζεται ένα νέο κυνήγι μαγισσών, ένα σκληρότερο κύκλο πιέσεων και διώξεων ενάντια στις λαϊκές δυνάμεις και το επαναστατικό κίνημα της χώρας. Προαναγγέλλει ακόμη σκληρότερα χτυπήματα στα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα και στις ελευθερίες των εργαζομένων.

Οι διώξεις αυτές λαμβάνουν χώρα σε μία περίοδο που είναι νωπές οι αποκαλύψεις για τις σχέσεις του Ουρίμπε και στελεχών του κόμματός του, με τις παραστρατιωτικές οργανώσεις, το σκάνδαλο με τις "πυραμίδες", τις δολοφονίες από τον κολομβιάνικο στρατό αθώων που τους παρουσίαζαν μετά ως "μέλη των FARC", ενώ συνεχίζουν αμείωτες οι δολοφονίες και οι απειλές κατά της ζωής συνδικαλιστών και άλλων στελεχών του λαϊκού κινήματος.

Εκφράζουμε την αμέριστη διεθνιστική αλληλεγγύη των Ελλήνων κομμουνιστών και ενώνουμε τη φωνή μας με τον αγώνα σας και την απαίτηση να σταματήσει τώρα αυτή η προκλητική πολιτική δίωξη.

Να ανοίξει ο δρόμος για την ανθρωπιστική ανταλλαγή αιχμαλώτων σήμερα, και για μια νέα Κολομβία, της ειρήνης, της κοινωνικής προόδου και της δικαιοσύνης αύριο».

ΙΝΔΙΑ
Νέες δολοφονίες κομμουνιστών στη Δ. Βεγγάλη

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Νέα επίθεση εναντίον του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) σημειώθηκε χθες στη Λαλγκάρχ στο κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης, με ακόμα τρεις δολοφονίες μελών του Κόμματος, από μαοϊκούς, σύμφωνα και με τα στοιχεία της αστυνομίας, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων κομμουνιστών το τελευταίο διάστημα στους έξι νεκρούς και έξι ακόμα αγνοούμενους.

Οπαδοί των μαοϊκών απέκλεισαν τους δρόμους, προκειμένου να εμποδίσουν τις έρευνες για τις δολοφονίες, ενώ πρόσφατα σημειώθηκαν επίσης επιθέσεις και καταστροφές σε γραφεία του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικού), το οποίο έχει και την πλειοψηφία στο κρατίδιο της Δ. Βεγγάλης.

Τις δολοφονίες και τις επιθέσεις στα γραφεία του Κόμματος καταδίκασε και το ΠΓ του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), σημειώνοντας ότι «προήλθαν από μαοϊκές συμμορίες στο πλαίσιο της διασποράς τρομοκρατίας στην περιοχή», προσθέτοντας ότι «οι μαοϊκοί χρησιμοποιούν φτωχούς ανθρώπους σαν ανθρώπινες ασπίδες για να επιτύχουν τους στόχους τους, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι αυτές οι ενέργειες έχουν την υποστήριξη σημαντικών τμημάτων της αντιπολίτευσης στο κρατίδιο».

Κλείνοντας, στην ανακοίνωση του ΠΓ του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικού) απευθύνεται κάλεσμα σε όλους τους δημοκρατικούς ανθρώπους να διαμαρτυρηθούν με κάθε τρόπο και να καταδικάσουν τις επιθέσεις, απαιτώντας παράλληλα από την κυβέρνηση να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

TΡΙΠΟΛΗ.-- Ειδικό στέλνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μετά από αίτημα της λιβυκής κυβέρνησης στην πόλη Τορμπούκ, στα βόρεια της χώρας, πολύ κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο και τις μεσογειακές ακτές, μετά από τον εντοπισμό κρουσμάτων βουβωνικής πανώλης. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ένας άνθρωπος πέθανε και αρκετοί έχουν μολυνθεί. Αν επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για την ασθένεια, γνωστή το Μεσαίωνα ως «μαύρος θάνατος», θα πρόκειται για την πρώτη επανεμφάνισή της σε αυτό το σημείο της χώρας την τελευταία 25ετία.

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ - ΠΑΡΙΣΙ.-- Δυσφορία εξέφρασε ο Γάλλος επικεφαλής ερευνητής αεροπορικών καταστροφών καθώς, όπως υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου, δεν επιτράπηκε σε ειδικό Γάλλο παθολόγο να παραστεί στις νεκροψίες που έγιναν στις σορούς όσων επιβατών έχουν περισυλλεγεί από τον Ατλαντικό, ούτε έχουν δοθεί στις γαλλικές αρχές τα πορίσματα από αυτές. Την ίδια ώρα, οι βραζιλιάνικες αρχές διέψευδαν ότι υπάρχει «τριβή» και διέρρεαν ότι στις σορούς έχουν εντοπιστεί πολλαπλά κατάγματα, κάτι που οδηγεί, καταρχάς, στο συμπέρασμα ότι το μοιραίο «Airbus 330» ανατινάχθηκε στον αέρα, ενδεχόμενο που θέτει νέα δεδομένα στην έρευνα.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Οι πιο αιματηρές, εδώ και μήνες, μάχες σομαλικής αστυνομίας και ισλαμιστών διαδραματίστηκαν χτες στην πρωτεύουσα της Σομαλίας. Σκοτώθηκαν τουλάχιστον οκτώ άμαχοι και ο επικεφαλής της αστυνομίας στο Μογκαντίσου, συνταγματάρχης Αλι Σάιντ.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Βάση κυανοκράνων του ΟΗΕ στο ανατολικό ΛΔ Κονγκό δέχθηκε χτες επίθεση από απλήρωτους (εδώ και έξι μήνες) στρατιώτες.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Εκρηξη σε ανθρακωρυχείο στη δυτική Ινδονησία προκάλεσε ως χτες το θάνατο τουλάχιστον 31 εργατών.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ενέκρινε συμπληρωματικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2009 ύψους 106 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προορίζονται για τη χρηματοδότηση των πολέμων του Αφγανιστάν και του Ιράκ, καθώς και για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης Α' και για τη συμμετοχή των ΗΠΑ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

ΛΙΜΑ.-- Τις «ερχόμενες εβδομάδες» θα παραιτηθεί ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης του προέδρου Αλαν Γκαρσία, Γιεχούντε Σιμόν, καθώς, όπως τόνισε, πρώτα θα επιχειρήσει να πείσει το Κογκρέσο να αναθεωρήσει τα προεδρικά διατάγματα και τους νόμους που εκχωρούν περιοχές στη ζούγκλα σε ξένες εταιρείες προς εκμετάλλευση.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Ακόμη 11 άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί στα διοικητικά διαμερίσματα Ντουράνγκο και Σιναλόα, που οι αρχές αποδίδουν στον «πόλεμο των καρτέλ των ναρκωτικών». Μέχρι στιγμής φέτος 2.926 έχουν δολοφονηθεί σύμφωνα με την εφημερίδα «El Universal».

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Φασιστικές επιθέσεις σε μετανάστες

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.--

Υπό διωγμόν, κυριολεκτικά, βρίσκονται εκατόν δεκαπέντε Ρουμάνοι Ρομά, μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά και βρέφη, καθώς η ζωή τους απειλείται, σχεδόν καθημερινά εδώ και μία βδομάδα, από ρατσιστικές και νεοναζιστικές ομάδες που δρουν καθώς φαίνεται ανενόχλητες στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας.

Καθόλη τη διάρκεια της περασμένης βδομάδας τα σπίτια των Ρουμάνων Ρομά στο προάστιο του Λίσμπουρν στο νότιο Μπέλφαστ δέχονταν επιθέσεις αγνώστων με πέτρες και τούβλα, φραστικές επιθέσεις και απειλές, αλλά και διανομή αποσπασμάτων από το βιβλίο του Χίτλερ «Ο Αγών μου». Το βράδυ της Δευτέρας ήταν η κορύφωση του εφιάλτη, καθώς αντιρατσιστικές οργανώσεις προσπάθησαν να κάνουν κλοιό ασφαλείας γύρω από τα σπίτια τους, ενώ οι νεοναζιστικές ομάδες επιτέθηκαν, με αποτέλεσμα να υπάρξουν σφοδρότατες συγκρούσεις. Οι Ρομά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να βρουν καταφύγιο σε τοπική εκκλησία.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Προειδοποιήσεις για τυχόν προκλήσεις...

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΜΟΣΧΑ.--

Η ΛΔ Κορέας θα αντιμετωπίσει στρατιωτικές προκλήσεις απ' τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους με «χιλιάδες στρατιωτικά αντίποινα εξαπολύοντας ακόμη και ανηλεή στρατιωτική επιδρομή» έγραψε χτες η κυβερνητική βορειοκορεατική εφημερίδα «Μίντζου Τζοσόν». Είχαν προηγηθεί οι προχτεσινές δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, ότι δηλαδή η Πιονγιάνγκ «δε νομιμοποιείται να γίνει πυρηνική δύναμη» γιατί τάχα μεταξύ άλλων ευθύνεται για τη ...διάδοση των πυρηνικών όπλων στον κόσμο. Γι' αυτό και εύστοχα σχολίασε η Μίντζου Τζοσόν, ο Ομπάμα είναι τουλάχιστον υποκριτής όταν ισχυρίζεται πως νοιάζεται για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων ενώ την ίδια ώρα σχεδιάζει νέα πυρηνικά όπλα...

Ωστόσο, η προειδοποίηση - απάντηση της ΛΔ Κορέας ελήφθη ως έμμεση απειλή απ' τη Μόσχα κάνοντας τον Ρώσο υφυπουργό Αμυνας να δηλώσει ότι η Μόσχα «θα καταρρίψει οποιοδήποτε πύραυλο μπει στον εναέριο χώρο» της Ρωσίας.

Πάντως αργότερα χτες, οι Πρόεδροι Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Κίνας Χου Ζιντάο εξέφρασαν «σοβαρή ανησυχία» για την ένταση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην Κορεατική Χερσόνησο απευθύνοντας έκκληση στην Πιονγιάνγκ για επιστροφή στο τραπέζι των εξαμερών συνομιλιών για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

ΡΩΣΙΑ
Επίσημη επίσκεψη Χου Ζιντάο

ΜΟΣΧΑ.--

Μια ημέρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής των χωρών Bric, αλλά και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, ο Κινέζος Πρόεδρος, Χου Ζιντάο, συναντήθηκε στη Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογό του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, και τον Ρώσο πρωθυπουργό, Βλαντιμίρ Πούτιν, με θέματα διμερών οικονομικών επαφών, καθώς και τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν υπομνήματα σε ό,τι αφορά τη συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου, του άνθρακα, αλλά και ανάμεσα στη ρωσική «Renova» και την κινεζική «National Gold Group Corporation» στον τομέα του χρυσού. Οι δύο πλευρές αναγνώρισαν ως οικονομική προτεραιότητα τη διμερή τους συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, οι σχέσεις (Μόσχας - Πεκίνου) είναι απρόσβλητες από οικονομικούς ή πολιτικούς τριγμούς», ενώ ο Κινέζος Πρόεδρος σημείωσε ότι η Ρωσία είναι «προτεραιότητα» της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του.

Ωστόσο, νωρίτερα, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού «Gazprom» Αλεξάντρ Ανενκοφ ανακοίνωσε πως η Ρωσία δε θα ξεκινήσει τη σχεδιαζόμενη κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου προς την Κίνα το 2011, καθώς οι δύο πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει στην τιμολόγηση για την τροφοδοσία της κινεζικής ενεργειακής αγοράς με ρωσικό φυσικό αέριο.

ΗΠΑ
Στόχος η σωτηρία του κεφαλαίου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Δεν είμαστε εμείς που επιλέξαμε τον τρόπο που εκδηλώθηκε η κρίση. Oμως είμαστε εμείς που έχουμε την επιλογή όσον αφορά την υστεροφημία αυτής της κρίσης», αναφέρεται στη διακήρυξη του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με αφορμή την κατάθεση στο Κογκρέσο του σχεδίου μεταρρύθμισης του χρηματοπιστωτικού τομέα, έκτασης 88 σελίδων, που, σύμφωνα με τον Αμερικανό Πρόεδρο, είναι «μία εκτεταμένη μεταρρύθμιση του συστήματος για τη ρύθμιση του χρηματοοικονομικού τομέα, μία μεταμόρφωση ενός ανήκουστου μεγέθους από την εποχή των μεταρρυθμίσεων που ακολούθησαν τη Μεγάλη Κρίση».

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το νομοσχέδιο προβλέπει την ενίσχυση του ρόλου της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας - FED, που θα επιβλέπει όλες τις οικονομικές δραστηριότητες των μεγάλων μετοχικών εταιρειών και χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα και θα αποτρέπει την πιθανότητα ξαφνικής χρεοκοπίας που θα οδηγούσε σε αποσταθεροποίηση όλο το σύστημα. Ακόμη μια πτυχή της μεταρρύθμισης θα είναι η δημιουργία ενός νέου ρυθμιστικού οργάνου για τα χρηματοοικονομικά προϊόντα που προορίζονται για τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με το ΑΡ, το νομοσχέδιο των 88 σελίδων θα συναντήσει μεγάλες αντιδράσεις στο Κογκρέσο κυρίως από ομάδες βουλευτών και γερουσιαστών που εκπροσωπούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ