ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούνη 2000
Σελ. /64
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟΪΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ
Πλήρη συμμετοχή στην ευρωπαϊκή άμυνα ζητά η Τουρκία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Η Τουρκία αναμένεται να θέσει σήμερα στη ΝΑΤΟική Σύνοδο Υπουργών Αμυνας το αίτημα της πλήρους συμμετοχής στην «Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική για την Ασφάλεια και την Αμυνα» (ΚΕΠΑΑ), η οποία έχει δρομολογηθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση από τις αρχές του χρόνου και αφορά δέκα κράτη - μέλη της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ), μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα. Πρόκειται για πάγια τουρκική απαίτηση η οποία προσπαθεί να παρακάμψει το ζήτημα ότι η Τουρκία δεν είναι μέλος της ΕΕ και πλήρες μέλος της ΔΕΕ και στηρίζεται στον ισχυρισμό της «ιστορικής προσφοράς» της Αγκυρας στο ΝΑΤΟ και την «ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Το ζήτημα της ΚΕΠΑΑ αποτελεί και βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Φέιρα (19-20 Ιούνη). Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών, η Αγκυρα απέστειλε στις 31 Μάη επιστολές προς τους δέκα πρέσβεις των κρατών - μελών της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία από τις αρχές του χρόνου έχει αρχίσει τη «μετεξέλιξή» της στην ΚΕΠΑΑ, στα πλαίσια της στρατιωτικοποίησης της ΕΕ, που τελεί υπό την απόλυτη εξουσία του διορισμένου στρατοκράτη Ισπανού Χ. Σολάνα, πρώην γγ του ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος ο Χ. Σολάνα ενημερώθηκε περί αυτού στην πρόσφατη επίσκεψή του, αρχές του Ιούνη, στην Αγκυρα. Η Τουρκία είχε καθεστώς συνδεδεμένου μέλους στη ΔΕΕ, αλλά σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ελσίνκι (Δεκέμβρης 1999) για τη «μετεξέλιξη» της ΔΕΕ, στο νέο καθεστώς η Τουρκία θα μπορεί να λαμβάνει μέρος στις «δράσεις» ΚΕΠΑΑ και «όλα τα κράτη που δεσμεύονται για συμμετοχή σε επιχειρήσεις υπό την ηγεσία της ΕΕ θα έχουν, κατά την τρέχουσα διεξαγωγή της επιχείρησης τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τα συμμετέχοντα κράτη - μέλη της ΕΕ», αλλά δε θα έχει δικαίωμα ψήφου στη διαδικασία λήψης απόφασης για την επιχείρηση, η οποία θα λαμβάνεται μόνο από τα κράτη - μέλη της ΕΕ και το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας.

Η «μετεξέλιξη» της ΔΕΕ και η δημιουργία της ΚΕΠΑΑ τελεί υπό τις εντολές της ΝΑΤΟικής συνόδου κορυφής στην Ουάσιγκτον (Απρίλης 1999) και η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ αλλά όχι της ΕΕ, πιέζει στην Ατλαντική Συμμαχία για να κερδίσει «ιδιαίτερο καθεστώς» και σε σχέση με τις ενδοευρωπαϊκές εξελίξεις. Το ζήτημα της ΚΕΠΑΑ αφορά επίσης και πέντε ευρωπαϊκά κράτη - μέλη της ΕΕ που δεν είναι μέλη της ΔΕΕ, αλλά και τα πέντε ευρωπαϊκά κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ που δεν είναι μέλη της ΕΕ. Μόνο όμως η Αγκυρα, για ευνόητους λόγους έχει ανακινήσει τόσο πολύ το ζήτημα και πιέζει για «ειδική» διευθέτηση. Το ζήτημα αφορά, βέβαια, μόνο τις «στρατιωτικές και μη επιχειρήσεις για τη διαχείριση κρίσεων» που θα αναλαμβάνονται μισθοφορικά «υπό την ηγεσία της ΕΕ» και την υψηλή εποπτεία ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και όχι τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ «στο σύνολό τους».

Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές του ΝΑΤΟ, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ΝΑΤΟικής Συνόδου, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Σ. Τσακμάκογλου θα θέσει και πάλι το ζήτημα «ισότιμης συμμετοχής» της Τουρκίας στη «μετεξέλιξη» της ΔΕΕ, επικαλούμενος «διακριτική μεταχείριση». Το ζήτημα είχε τεθεί και στην προηγούμενη ΝΑΤΟική Σύνοδο (Δεκέμβρης 1999) οπότε είχε και την υποστήριξη των ΗΠΑ. Στη Φέιρα το ζήτημα θα απασχολήσει έντονα τους 15 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και σύμφωνα με την εντολή του Ελσίνκι «θα πρέπει να συμφωνηθούν αρχές συνεργασίας με εξωκοινοτικές ευρωπαϊκές χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και άλλους Ευρωπαίους εταίρους κατά τη στρατιωτική διαχείριση κρίσεων υπό την ηγεσία της ΕΕ, ανεξάρτητα από την αυτονομία λήψης αποφάσεων της Ενωσης».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προετοιμάζεται ο τρίτος γύρος των συνομιλιών

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε χτες το πρωί συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη Ντόναλντ Μπάντλερ, με τον οποίο συζήτησε τις προετοιμασίες που γίνονται ενόψει του τρίτου γύρου των συνομιλιών και των επισκέψεων των ξένων μεσολαβητών στην Κύπρο.

Ο Μπάντλερ εξέφρασε την ευχή ότι θα ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες ώστε ο τρίτος γύρος να είναι αποτελεσματικός. Σε ερώτηση για την πρόθεση του Ντενκτάς να μη μείνει στη Γενεύη όσο του ζητήθηκε, αλλά να επιστρέψει για τους λεγόμενους γιορτασμούς στο ψευδοκράτος, είπε ότι δεν είναι θέμα που χειρίζεται ο ίδιος, αλλά ελπίζει ότι θα υπάρχουν οι ανάλογες διευθετήσεις που να καλύπτουν αυτά τα θέματα.

Ο Βρετανός ειδικός αντιπρόσωπος

Εφθασε χτες το απόγευμα στην Κύπρο ο Βρετανός ειδικός αντιπρόσωπος για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ. Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Σερ Ντέιβιντ είπε ότι θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς. Είπε, επίσης, ότι σκοπός της επίσκεψής του είναι να προετοιμάσει το έδαφος για το νέο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών που αρχίζει στη Γενεύη στις 5 του Ιούλη.

Ο Βρετανός απεσταλμένος απέφυγε να προσθέσει οτιδήποτε, λέγοντας ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έχει ζητήσει από όλους τους απεσταλμένους να είναι ιδιαίτερα διακριτικοί όσον αφορά τις δημόσιες δηλώσεις τους.

Ο Σερ Ντέιβιντ θα δώσει συνέντευξη Τύπου αύριο Παρασκευή. Σε ερώτηση αν ελπίζει ότι οι συνομιλίες της Γενεύης θα κρατήσουν ολόκληρο τον Ιούλη, ο Σερ Ντέιβιντ απάντησε ότι δε γνωρίζει και προέτρεψε τους δημοσιογράφους να υποβάλουν την ερώτηση στον Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος, όπως είπε, έχει την ευθύνη για την ημερήσια διάταξη και θα μπορεί να απαντήσει.

ΠΓΔΜ
Εντονες διαμαρτυρίες προς το ΝΑΤΟ

ΣΚΟΠΙΑ.-

Η επίθεση που δέχτηκαν τη Δευτέρα δύο μεθοριακοί φρουροί στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο από ελεύθερο σκοπευτή φαίνεται πως υπήρξε η σταγόνα που «ξεχείλισε το ποτήρι», προκαλώντας οξύτατες αντιδράσεις της πολιτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ.

Αντιδράσεις που εκφράστηκαν χτες σε δύο επίπεδα. Κατ' αρχάς, σε διπλωματικό: ο Πρόεδρος της χώρας, Μπόρις Τράικοφσκι, εξέφρασε τη διαμαρτυρία του προς τους πρεσβευτές των χωρών -μελών του ΝΑΤΟ, για τον «μη αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων» Κοσσυφοπεδίου - ΠΓΔΜ από πλευράς της KFOR.

Σε δεύτερο, εσωτερικό επίπεδο, ο Τράικοφσκι συγκάλεσε σύσκεψη με τον υπουργό Αμυνας Νίκολα Κλιούσεφ και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Αντρέεφσκι, από την οποία «βγήκε» η απόφαση αύξησης της πολεμικής ετοιμότητας στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, όπως και της πραγματοποίησης «ασκήσεων» στην παραμεθόριο ζώνη.

Ο Τράικοφσκι προειδοποίησε, επίσης, πως στο μέλλον οι στρατιώτες της ΠΓΔΜ σε μελλοντικά αντίστοιχα επεισόδια θα «ανοίγουν πυρ χωρίς προειδοποίηση», εναντίον όσων επιτίθενται ή προσπαθούν να περάσουν παράνομα τα σύνορα. Προεδρικός σύμβουλος δήλωσε προς το «Ασοσιέιτεντ Πρες» υπό τον όρο της ανωνυμίας ότι, αν το ΝΑΤΟ δεν ανταποκριθεί, η ΠΓΔΜ «θα λάβει μονομερή μέτρα για την ενίσχυση των συνόρων της και της εδαφικής ακεραιότητάς της», χωρίς να αποκλείει και «το κλείσιμο των συνόρων».

Σε ακόμη μια κίνηση σε διπλωματικό επίπεδο, με επιστολή του στο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ έκανε λόγο και για πιθανή σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με θέμα την κατάσταση ασφάλειας στα σύνορα της ΠΓΔΜ με το Κοσσυφοπέδιο.

Ευρωπαϊκή οδηγία για την «προστασία από τις φυλετικές διακρίσεις»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε τη συμφωνία του Συμβουλίου Υπουργών σχετικά με μια οδηγία για την απαγόρευση των φυλετικών διακρίσεων στο χώρο εργασίας και πέραν αυτού.

Οπως μετέδωσε χτες το ΑΠΕ, η οδηγία περί διακρίσεων λόγω φυλετικής και εθνικής καταγωγής θα παρέχει ένα ελάχιστο επίπεδο προστασίας από τις φυλετικές διακρίσεις που θα είναι κοινό σε όλα τα κράτη - μέλη. Στην οδηγία:

- Θα ορίζεται η άμεση και η έμμεση διάκριση.

- Θα δίνεται στα θύματα των διακρίσεων το δικαίωμα της έννομης προστασίας μέσω μιας δικαστικής ή διοικητικής διαδικασίας, σε συνδυασμό με τις ενδεδειγμένες κυρώσεις για εκείνους που πραγματοποιούν διακρίσεις.

- Θα αντιστρέφεται το βάρος της απόδειξης (σε αστικές υποθέσεις) μόλις ο καταγγέλλων προσκομίσει επαρκή στοιχεία για την ύπαρξη διάκρισης και αυτά γίνουν δεκτά από το δικαστήριο ή άλλο όργανο.

- Θα παρέχεται προστασία από την παρενόχληση και τα αντίποινα.

- Θα καλύπτονται οι διακρίσεις στους τομείς της απασχόλησης και της κατάρτισης, της εκπαίδευσης, της κοινωνικής προστασίας (συμπεριλαμβανομένης της ασφάλισης και της ιατρικής περίθαλψης), των κοινωνικών πλεονεκτημάτων και της προσφοράς και πρόσβασης σε αγαθά και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της κατοικίας.

- Θα απαιτείται από τα κράτη - μέλη να παρέχουν πληροφορίες στην επικράτειά τους σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνουν για την καταπολέμηση των διακρίσεων.

- Θα απαιτείται από τα κράτη - μέλη, που δεν το έχουν ήδη πράξει, να δημιουργήσουν φορείς για την προαγωγή της ίσης μεταχείρισης, οι οποίοι θα παρέχουν ανεξάρτητη βοήθεια στα θύματα των διακρίσεων, θα πραγματοποιούν έρευνες και μελέτες και θα δημοσιεύουν εκθέσεις και συστάσεις.

Τα κράτη - μέλη έχουν στη διάθεσή τους χρόνο τριών ετών από την έναρξη ισχύος της οδηγίας για να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή της.

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα Πέμπτη στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 20.00 ένα αφιέρωμα στην ΑΕΚ.
  • Στις 22.00 «Προεκτάσεις» με θέμα: «Σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας». Επιμέλεια - παρουσίαση Κώστας Καραχάλιος.
«ΔΙΚΤΥΟ 21»
Απειλεί με αγωγές εναντίον ΜΜΕ

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και να αναστρέψουν το αρνητικό σε βάρος τους κλίμα που ενισχύθηκε από τη σωρεία αγωγών σε βάρος δημοσιογράφων και Μέσων Ενημέρωσης, οι επικεφαλής του «Δικτύου 21» παραχώρησαν χτες συνέντευξη Τύπου, τιτλοφορώντας την «Αποκατάσταση της αλήθειας». Τη συνέντευξη έδωσαν οι Τσίρκας, Κρανιδιώτης, Καραχάλιος και Λαζαρίδης. Παρών ήταν και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Παπαθεμελής.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τις αγωγές, παρουσιάζοντάς τες ως το πλέον πρόσφορο και δημοκρατικό μέσο για την υπεράσπιση της τιμής τους και της «τιμής» του «Δικτύου», μιας και - όπως ισχυρίστηκαν - βάλλονται από παντού με ύβρεις και συκοφαντίες. Ο τρόπος δε, με τον οποίο παρουσίασαν την επίθεση που δέχονται, έμοιαζε σαν να εξυφαίνεται εναντίον τους συνωμοσία με στόχο να παραμείνουν στην αφάνεια «οι ιδέες τους και η δύναμη που αυτές φέρουν».

Εκείνο ωστόσο που αξίζει να σημειωθεί είναι η δήλωσή τους πως θα συνεχίσουν την ίδια πρακτική, δηλαδή την κατάθεση αγωγών εναντίον όσων δημοσιογράφων ή ΜΜΕ θεωρούν πως τους συκοφαντούν, μιας και όπως ανέφεραν, δε θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο βάλλεται η ελευθεροτυπία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ