ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Ιούνη 2000
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Αγωνιστικά για τη σωτηρία της

Με μια δεύτερη πορεία και άλλες δραστηριότητες, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για τη σωτηρία της

Από την τελευταία ανάλογη κινητοποίηση
Από την τελευταία ανάλογη κινητοποίηση
Μηχανοκίνητη πορεία από το Πέραμα στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς και στη συνέχεια στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη, 15 Ιούνη, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Η κινητοποίηση εντάσσεται στα πλαίσια του προγράμματος δράσης που έχει αποφασίσει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για τη διάσωση και την ανάπτυξη της Ζώνης και το οποίο θα ολοκληρωθεί μόνον όταν θα δοθούν λύσεις. Στα πλαίσια της κινητοποίησης θα διακοπούν όλες οι εργασίες στη Ζώνη στη 1.30 το μεσημέρι.

Στο πλαίσιο του αγωνιστικού προγράμματος το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει συναυλία διαμαρτυρίας ενάντια στην ανεργία και την υποβάθμιση της Ζώνης. Τα σωματεία θα μεταφέρουν την καταγραφή και διακίνηση των ανέργων στην είσοδο του ΥΕΝ. Επίσης, αντιπροσωπεία από τη Συντονιστική Επιτροπή θα πραγματοποιήσει διάβημα στη Βουλή, στον πρόεδρο και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, θα ζητήσει συνάντηση μαζί τους προκειμένου να τους εκθέσει τα αιτήματα, απαιτώντας να πάρουν άμεσα θέση.

Σε ανακοίνωση που υπογράφουν σωματεία της Ζώνης τονίζεται ότι «η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί ώστε να εμποδίσει και να υπονομεύσει το συντονισμό και τη συσπείρωση αυτών των διαφορετικών δυνάμεων. "Τα φερέφωνα" και "τα παπαγαλάκια" της έχουν ξαμοληθεί στη Ζώνη με καθήκον να πείσουν ότι η Ζώνη δεν είναι ανταγωνιστική, είναι ακριβή, ότι για όλα φταίνε τα συνδικάτα που αναπτύσσουν αγώνες».

Καλούν τους άνεργους να συσπειρωθούν στα σωματεία, υπογραμμίζοντας: «Εχουμε χαράξει ένα πρόγραμμα δράσης με εναλλασσόμενες μορφές πάλης, με διάρκεια και ορίζοντα μέχρι το τέλος του χρόνου. Καμία "βρώμικη προπαγάνδα", όσο καλοπληρωμένη και αν είναι, δεν μπορεί να κρύψει την απλή αλήθεια: ότι η μαζική αγωνιστική συμμετοχή όλων των εργατών και ανέργων μπορεί να διασφαλίσει τη συνέχεια και τη διάρκεια αγώνων. Οτι έτσι θα αναγκαστεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει μια άλλη πολιτική στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της Ζώνης και της προστασίας των ανέργων».

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ
Κοινές πρωτοβουλίες

Πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή για συντονισμό της δράσης τους

Πανελλαδική Σύσκεψη Σωματείων με θέματα το ωράριο, τις εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό, αλλά και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας μαζί με το συντονισμό δράσης των πρωτοβάθμιων σωματείων, διοργανώνουν την Κυριακή 18 Ιούνη ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

«Η κυβέρνηση και οι πολυεθνικές σχεδιάζουν την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, την επέκταση της "ευελιξίας στην αγορά εργασίας" (δηλ. επέκταση του ωρομίσθιου και της μερικής απασχόλησης), την κατάργηση της Κυριακής Αργίας, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την ανατροπή του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, ταυτόχρονη αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65, την ιδιωτικοποίηση του τομέα της υγείας», καταγγέλλουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα δύο σωματεία.

Οσον αφορά τα αιτήματά τους, διεκδικούν: Κατάργηση του ωρομίσθιου και της μερικής απασχόλησης, 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο με αύξηση των αποδοχών και των κοινωνικών παροχών, νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας. Επίσης, 35 χρόνια εργασίας για πλήρη σύνταξη ανεξάρτητα από όριο ηλικίας, τριμερή χρηματοδότηση της ασφάλισης (κράτος - εργοδότες - εργαζόμενοι), δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, μείωση ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας ζητούν κατώτερο μεροκάματο στις 10.000 δρχ., κατώτερο μισθό 250.000 δρχ., κατώτερη σύνταξη στα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη.

Καταλήγοντας, καλούν όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία του εμπορίου και των υπηρεσιών, να πάρουν μέρος στη σύσκεψη ώστε να ανταλλάξουν απόψεις και να συντονίσουν τις ενέργειές τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού με το δικό τους ενιαίο μέτωπο, την επίθεση του μαύρου μετώπου κυβέρνησης - πολυεθνικών - ΕΕ.

«ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» ΟΛΠ
«Αντισταθείτε»!

Κάλεσμα αντίστασης στα κυβερνητικά σχέδια, ενόψει των αρχαιρεσιών στα σωματεία υπαλλήλων, τεχνιτών και χειριστών

Σωματεία - συνένοχα, στα εγκληματικά σχέδια σε βάρος του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας και στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, ή σωματεία - πυρήνα αντίστασης, που θα αγωνιστούν για την ανατροπή αυτών των σχεδίων; Το ερώτημα αυτό απευθύνει η « Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα» (ΔΕ) θέτοντας τους τεχνικούς και χειριστές καθώς και τους μόνιμους υπαλλήλους του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά, μπροστά στις ευθύνες τους ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη νέων διοικήσεων που θα γίνουν στα δύο σωματεία. Για τους χειριστές και τεχνικούς οι κάλπες θα στηθούν σήμερα το πρωί, ενώ για τους μόνιμους υπαλλήλους αύριο, 14 του μήνα, το πρωί.

Η ΔΕ με ανακοίνωση προς τους μόνιμους υπαλλήλους σημειώνει: «Καλούμαστε μέσα από τις εκλογές να απαντήσουμε αν θέλουμε ένα σωματείο που θα αντισταθεί μαζί με τους εργαζόμενους στο συντελούμενο έγκλημα ή θα υποταχτεί και θα συμμετέχει ενεργά στην υλοποίησή του».

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στη «δράση» των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ που πλειοψηφούν στη διοίκηση του σωματείου και των υπαλλήλων, σημειώνοντας ότι συνολικά έδωσαν και εξακολουθούν να δίνουν «χείρα βοηθείας» στην κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Ειδικά για το Νέο Κανονισμό, η ΔΕ σημειώνει: «Αποτελεί αντιγραφή της "Λευκής Βίβλου". Δεν αφήνει τίποτα όρθιο και πρέπει να καταγγελθεί και να απορριφθεί συνολικά ως απαράδεκτος».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΑΕΔ
Υπέρ του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του

Την αγανάκτησή τους για την επίθεση που έχει εξαπολυθεί εναντίον τους και εναντίον του ΟΑΕΔ με κατευθυνόμενα δημοσιεύματα, εκφράζει, με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, που τονίζει ότι «με ευθύνη των εκάστοτε υπουργών και και υφυπουργών Εργασίας τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια, αλλά και των εκπροσώπων τους στο ΔΣ του Οργανισμού, μαζί μ' αυτούς που συμμετέχουν σ' αυτό ως εκπρόσωποι είτε της εργοδοτικής πλευράς είτε των εργαζομένων, έχει αλλάξει προσανατολισμό και εξυπηρετεί τα συμφέροντα κυρίως της εργοδοτικής πλευράς, σε αντίθεση με το σκοπό ίδρυσής του».

Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανάθεσης σε ξένη εταιρία, της εκπόνησης «επιχειρησιακού σχεδίου». Η κυβέρνηση έχει κάνει σαφή την πρόθεσή της για μερική ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού, κατεύθυνση που περιγράφεται και στο κείμενο της προκήρυξης του σχετικού διαγωνισμού για την επιλογή της εταιρίας.

Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι οι εργαζόμενοι θα διαφυλάξουν «ως κόρη οφθαλμού» το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του Οργανισμού. «Δηλώνουν ότι θ' αγωνιστούν για έναν ΟΑΕΔ σύγχρονο, που θα διατηρεί το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα, για έναν ΟΑΕΔ που θα λειτουργεί προς όφελος των ανέργων και των εργαζομένων και όχι προς όφελος άλλων», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι επιχειρήσεις χρόνια τώρα απομυζούν δισεκατομμύρια του ΟΑΕΔ, που προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων, αλλά δεν υπάρχουν αποτελέσματα.

Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι έχουν κάνει προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία του ΟΑΕΔ, «όμως οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες αδιαφορούν ή κωφεύουν και στο όνομα της παγκοσμιοποίησης και αποκρατικοποίησης των πάντων οδηγούν τον ΟΑΕΔ στο μαρασμό».

ΤΡΙΚΑΛΑ
Ατύχημα αλλοδαπού εργάτη

«Το χάρο, με τα μάτια του», είδε ο 27χρονος Αλβανός Σινάνε Ιλία Ντουέμπε, όταν, την ώρα που εκτελούσε εργασίες σε αντλιοστάσιο της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης - Αποχέτευσης Τρικάλων (ΔΕΥΑΤ), στη συνοικία Αλώνια Μπάρας Τρικάλων, καταπλακώθηκε από χώματα, σε χαντάκι βάθους περίπου δυόμισι μέτρων. Σοβαρά τραυματισμένος, ο Σινάνε Ιλία Ντουέμπε μεταφέρθηκε στην Α` Χειρουργική Κλινική του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Τρικάλων, όπου νοσηλεύεται.

Τον αλλοδαπό εργάτη, απασχολούσε παράνομα ο εργολάβος Δημήτριος Κων. Ντέρης, που έχει αναλάβει την κατασκευή του αντλιοστασίου, ο οποίος δεν είχε λάβει τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα στο χώρο όπου εκτελούνται εργασίες, δεδομένου ότι το έδαφος στην περιοχή είναι αμμώδες και τα χώματα μπορούν να υποχωρήσουν πολύ εύκολα.

Ο Δ. Ντέρης συνελήφθη και αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Βεβαίως, το χτεσινό εργατικό ατύχημα αναδεικνύει για μια ακόμα φορά το γενικότερο πρόβλημα της έλλειψης μέτρων ασφάλειας των εργαζομένων, αλλά και της εκμετάλλευσης των αλλοδαπών εργατών από την εργοδοσία, η οποία, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, τους απασχολεί παράνομα, με εξευτελιστικά μεροκάματα και χωρίς ασφάλεια.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Κριτική στη λειτουργία του από την ΠΣΟ

Στα πλαίσια της 88ης Συνόδου του ΔΓΕ, στη Γενεύη, μίλησε χτες στην Ολομέλεια ο Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) Αλεξάντερ Ζάρικοφ, ξεχωρίζοντας τρεις από τους στόχους που έθεσε η ΠΣΟ στο τελευταίο Συνέδριό της στο Νέο Δελχί: Τον αγώνα ενάντια στη φτώχεια, τη σίγουρη και σταθερή δουλιά για την εργατική τάξη και την υπεράσπιση των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών.

Η όξυνση της φτώχειας, όπως σημείωσε, η απώλεια κοινωνικών δικαιωμάτων και το 1/3 της παγκόσμιας εργατικής τάξης που είναι στην ανεργία, αντανακλούν τα αποτελέσματα της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης της νέας τάξης πραγμάτων. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κατάσταση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, ασκώντας κριτική για τον προσανατολισμό και τη δράση του.

«Τη στιγμή που τα κέρδη του κεφαλαίου πολλαπλασιάζονται, ενώ η προκλητικότητα εργοδοσίας και κυβερνήσεων σε βάρος των Συνδικάτων μεγαλώνει ενισχύοντας έτσι τη δικτατορία του κεφαλαίου, το Διεθνές Γραφείο Εργασίας παραμένει παθητικός θεατής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, ενώ από το ρόλο και τις αρχές του είναι υποχρεωμένο να υπερασπίζει την εργατική τάξη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ