ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Να τους χαλάσουμε τα σχέδια και τις φιέστες»

«Να τους χαλάσουμε τα σχέδια και τις φιέστες». Αυτήν την προτροπή απευθύνει στους φοιτητές και τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας, η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, με αφορμή τα εγκαίνια του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου του Ομίλου Αποστολόπουλου, που θα γίνουν το Σάββατο 17 Ιούνη στη Θεσσαλονίκη, παρουσία υψηλότατων καλεσμένων (Κουσνέρ, Γκορμπατσόφ, Χριστόδουλος, Αβραμόπουλος, Ουστίνοφ κλπ.).

Με ανακοίνωσή της η ΠΚΣ καταγγέλλει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που, μπροστά στην τρομακτική ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, προχωρά στη συνεχή υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων, στρώνοντας το χαλί στους ποικίλους επιχειρηματίες για αυγάτισμα των κερδών τους πάνω στις πλάτες των ασθενών. Ενας τέτοιος είναι και ο κ. Αποστολόπουλος που μέσα στο 1999 μόνο από το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών παρουσίασε κέρδη 16,5 δισ. δραχμές (αυξημένα κατά 162,3% σε σχέση με το 1998) και για το 2000 τα κέρδη του αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20 δισ.

Τα σχέδια του μεγαλοεπιχειρηματία στο χώρο της υγείας ανησυχούν τους εργαζόμενους, αλλά και τους φοιτητές. Ιδιαίτερα στέκονται στην προσπάθειά του να ελέγξει και το χώρο της εκπαίδευσης των γιατρών με τη δημιουργία σχολής μέσα στο Διαβαλκανικό Κέντρο. Ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής του ΑΠΘ καταδικάζει, με απόφασή του, το γιγάντωμα των κερδών ιδιωτών, μέσα από την ίδρυση τέτοιων κέντρων και δηλώνει πως το δικαίωμα στη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία και Υγεία είναι αδιαπραγμάτευτο. Διεκδικεί αύξηση των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό, αναβάθμιση της Δημόσιας και Δωρεάν Υγείας, άμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων στα δημόσια νοσοκομεία.

Ολοι οι παραπάνω φόβοι, καθώς και ο κίνδυνος μονοπώλησης του χώρου της Υγείας σε ορισμένες βαλκανικές χώρες, επιβεβαιώνονται μέσα από τα στοιχεία που παρουσίασε ο ίδιος ο κ. Αποστολόπουλος σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη. Οπως είπε: «Καταργούνται τα σύνορα για την υγεία, με τη δημιουργία του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου». Και αυτό επιτυγχάνεται με την τηλεϊατρική σύνδεση του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου με τα διαγνωστικά κέντρα που έχει ιδρύσει ο Ομιλος στα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη, με τα μεγαλύτερα νοσοκομεία των βαλκανικών χωρών, καθώς και με επιλεγμένα νοσοκομεία της Ευρώπης και της Αμερικής.

Το Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο θα λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως, 365 ημέρες το χρόνο. Διαθέτει 445 κλίνες, μονάδες εντατικής θεραπείας 60 κλινών, με ειδική πρόβλεψη για πολυτραυματίες, εγκαυματίες, περιστατικά παρατεταμένης νοσηλείας και ασθενείς σε αιμοκάθαρση. Μάλιστα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, περισσότεροι από 70 χιλιάδες ασθενείς από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αναμένεται ότι θα προσέρχονται ετησίως για νοσηλεία. Ηδη πριν λίγες μέρες υπογράφηκε συμφωνία με την κυβέρνηση της Βουλγαρίας, για την κάλυψη των καρδιοχειρουργικών περιστατικών της γειτονικής χώρας, ενώ άμεσα θα δρομολογηθούν οχήματα για τη μεταφορά ασθενών από τη Σόφια και την ΠΓΔΜ.

Δεν έγινε βλέπεται τυχαία η επένδυση 30 δισ. δραχμών.

Αλυτα παραμένουν τα προβλήματα των σεισμοπαθών

Οι σεισμόπληκτοι στους καταυλισμούς του Δήμου Αχαρνών βιώνουν καθημερινά τα αποτελέσματα της κυβερνητικής αδιαφορίας, αλλά και της δημοτικής αρχής κατά τρόπο οδυνηρό. Αυτό διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά στη συγκέντρωση που οργάνωσε χτες ο Σύλλογος Σεισμοπλήκτων του καταυλισμού «Αξιον Εστί», στα Μεγάλα Σχοίνα.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Αχαρνών Ι. Σιδηρόπουλος και Β. Τορτοπίδης και ο διευθυντής Συγκοινωνιακού Σχεδιασμού του ΟΑΣΑ, Π. Κοντογιάννης.

Τόσο οι αντιδήμαρχοι όσο και ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΑ μοίρασαν και πάλι αόριστες υποσχέσεις. Οταν οι σεισμόπληκτοι επισήμαναν ότι όχι μόνο δεν έχουν απευθείας σύνδεση με την Αθήνα, αλλά θέλουν τρία λεωφορεία για να πάνε στο κέντρο του Μενιδίου ο Π. Κοντογιάννης τους απάντησε: «Θα καταγράψουμε τα προβλήματά σας, θα τα μελετήσουμε, θα τα κουβεντιάσουμε και στις επόμενες ημέρες, σε μια εβδομάδα το πολύ, θα έχουμε καταλήξει και θα επανέλθουμε να σας τις αναπτύξουμε». Ενώ όταν τονίστηκε, στους αντιδημάρχους, η επιτακτική ανάγκη κατασκευής παιδικού σταθμού και παιδικής χαράς στον καταυλισμό, γιατί έχουν σημειωθεί ήδη δύο ατυχήματα παιδιών που έπαιζαν στο δρόμο την ώρα που οι γονείς τους ήταν στη δουλιά, ο αντιδήμαρχος Β. Τορτοπίδης τους ζήτησε να κάνουν οι ίδιοι την καταγραφή των οικογενειών που χρειάζεται να στέλνουν τα παιδιά τους στον παιδικό σταθμό. Φαίνεται πως η δημοτική αρχή αναλαμβάνει μόνο λειτουργίες που είναι οικονομικά ανταποδοτικές. Μάλιστα ο ίδιος, αναφερόμενος στο πρόβλημα της ιατρικής περίθαλψης των καταυλισθέντων, εξέφρασε την ευχή (!) να βρεθούν εθελοντές γιατροί για να στελεχώσουν τα ιατρεία που προσπαθούν να φτιάξουνε στους καταυλισμούς.

Ενα ακόμα πρόβλημα που έχουν οι καταυλισθέντες είναι ότι δεν έχει λυθεί ακόμα το πρόβλημα των λογαριασμών της ΔΕΗ. Αυτή τη στιγμή έχουν έρθει αρκετοί λογαριασμοί έναντι, που κυμαίνονται από 40 έως 75 χιλιάδες δραχμές και εκφράζεται η απορία τι θα γίνει όταν έρθουν οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί, τότε δηλαδή που θα λειτουργούν τα κλιματιστικά όλη μέρα, γιατί αλλιώς η ζωή μέσα στους «μεταλλικούς φούρνους» θα είναι αφόρητη.

Στόχος, η δημόσια υγεία

Τους ευσεβείς πόθους των Ελλήνων κεφαλαιοκρατών για «μια θέση στον ήλιο», στη λαφυραγώγηση των γειτονικών και παραβαλκανικών χωρών του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού έρχεται να τονώσει η επικείμενη φιέστα του αυτοαποκαλούμενου «Διαβαλκανικού Ιατρικού Κέντρου».

Το πλήθος των επισήμων προσκεκλημένων δεν εντυπωσιάζει με την πολιτική του μονομέρεια τόσο, όσο με την τριτοκοσμική του καταγωγή. Ο επαρχιωτισμός των διοργανωτών αναδεικνύεται με την παρουσία του Μ. Γκορμπατσόφ, καταστροφέα του σοβιετικού μοντέλου υγείας, εκ των γεννητόρων του Μεσαίωνα στη Ρωσία. Ο Μπερνάρ Κουσνέρ σκυλευτής των λαών του Κόσσοβου και τοποτηρητής των κατοχικών του δυνάμεων, ο Βουγιαντίνοβιτς, εκπρόσωπος του Μαυροβουνίου και σημερινός πρωθυπουργός του, διάφοροι ανώνυμοι υπάλληλοι φαρμακευτικών βιομηχανιών ως «υπουργοί» υγείας, ντόπιοι μαϊντανοί, ακαδημαϊκοί με ρόδες και κάποιοι άλλοι.

Απουσιάζει, απαξιωμένος, ο θεσμικός φορέας του ιατρικού κόσμου, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Ας διαβάσουμε το επίσημο πρόγραμμά τους:

Χαιρετισμός του προέδρου της επιχείρησης κ. Αποστολόπουλου, ευλογίες από τον κ. Χριστόδουλο, επίσημος (official clown) κλόουν ο κ. Γκορμπατσόφ.

Θέματα προς συζήτηση: «Παγκοσμιοποίηση, ειρήνη και υγεία» το ένα, «Προς μια νέα Ιατρική» το άλλο.

Αν με τον όρο παγκοσμιοποίηση εννοούν την ανταλλαγή ηθικών και υλικών αξιών ανάμεσα στους λαούς, και όχι την ασυδοσία του χρηματιστικού κεφαλαίου, τότε προκαλούν βάναυσα και όχι μόνο τους λαούς της γείτονος Γιουγκοσλαβίας, που δοκιμάζονται σκληρά, από το ΝΑΤΟικό και ελληνικό εμπάργκο.

Η Ειρήνη δε βομβαρδίστηκε μόνο στην τρίμηνη επιδρομή, αλλά πυροβολείται καθημερινά στο Κόσσοβο. Οσο για την υγεία, αν περιοριστούμε μόνο στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος στη Β. Ελλάδα από τις αμερικανικές βόμβες με ουράνιο, είναι σίγουρο ότι η καρκινοπαθής πελατεία του Κέντρου θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.

Κι όμως, αυτό που πάει να κρύψει αυτή η αλλόκοτη συνάθροιση, είναι ότι το βασικό στόχο του ψευδεπίγραφου «Διαβαλκανικού Ιατρικού Κέντρου» αποτελεί η αγορά υγείας της πόλης της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιφέρειάς της, ως «πρωτεύουσας των Βαλκανίων».

Κύριος σύμμαχος σ' αυτήν την προσπάθεια, που θα οριοθετήσει τη «νέα τάξη» στο χώρο της Υγείας, αποτελεί η πρακτική της Πολιτείας, απέναντι στα δημόσια νοσοκομεία που καταγράφουν το συγκλονιστικά χαμηλό ποσοστό πληρότητας κάτω του 65%, την ώρα που στα εφημερεύοντα νοσοκομεία βαριά πάσχοντες ασθενείς νοσηλεύονται στους διαδρόμους, στα ράντζο. Σ' αυτήν λοιπόν, τη βαριά ατμόσφαιρα του δημοσίου νοσοκομείου η εικόνα της μοντέρνας τεχνολογίας, της απαστράπτουσας υποδομής και της άψογης εξυπηρέτησης θα κρύψει σε πολλούς την εμπορευματοποίηση της υγείας, γεγονός που σε συνδυασμό με την απαξίωση τα ασφαλιστικού συστήματος υγείας, θα αποτελέσει οδυνηρό πλήγμα, και όχι μόνο, για τα κατώτερα οικονομικά εισοδήματα.


Μιχάλης ΞΥΛΑΚΗΣ
Γιατρός

Συζήτηση για τους ελεύθερους χώρους

Ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι της περιοχής μας. Προβλήματα, προτάσεις, ενημέρωση και συντονισμός της δράσης των κατοίκων για την υπεράσπισή τους», διοργανώνουν σήμερα Πέμπτη, στις 7 μμ, στα Προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας (δίπλα στο παλιό περίπτερο) οι επιτροπές των 1ου και 7ου Διαμερισμάτων της «Συμπαράταξης για την Αθήνα».

Δίωξη διά των μετακινήσεων

Το χαρακτήρα δίωξης έχουν πάρει οι μετακινήσεις του συνδικαλιστή Γ. Κουτσοθανάση, που εργάζεται στο Νοσοκομείο «Σωτηρία». Ο Γ. Κουτσοθανάσης εκλέγεται για πολλά χρόνια μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου με την «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα».

Το σωματείο σε ενημερωτικό σημείωμα προς την ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι η μετακίνηση αυτή είναι δίωξη γιατί έγινε «μετά από την άποψη που διατύπωσε ο Γ. Κουτσοθανάσης στην κλινική που εργάζεται για το δημόσιο χαρακτήρα του νοσοκομείου ενώπιον συναδέλφων του».

Είναι η δεύτερη μετακίνηση που γίνεται στο Γ. Κουτσοθανάση μέσα σε διάστημα ενός έτους, «χωρίς να προκύπτει ότι εξυπηρετεί ανάγκες του νοσοκομείου» καταγγέλλει το σωματείο.

Συγκέντρωση στην Ηλιούπολη

Συγκέντρωση διοργανώνει η Επιτροπή Κατοίκων Περιοχής Ρέματος Πικροδάφνης Ηλιούπολης, με σκοπό την ανάπλαση του ρέματος και την προστασία του από κάθε προσπάθεια τσιμεντοποίησής του. Η συγκέντρωση γίνεται σήμερα, στις 6.30 μμ, στην παιδική χαρά στη συμβολή των οδών Ορφέως και Λαγκαδίων, κοντά στην πλατεία «Κανάρια».

Η Επιτροπή ζητά να αποτραπεί κάθε προσπάθεια τσιμεντοποίησης του ρέματος. Ο χώρος και ο πυθμένας του ρέματος να καθαριστούν και να γίνεται τακτή επανάληψη του καθαρισμού. Να σταματήσει η κοπή των δέντρων. Να καθαριστεί και να διαμορφωθεί ο περιβάλλων χώρος, με φωτισμό και συντήρηση του πάρκου.

Συγκέντρωση στη Νίκαια

Με κεντρικό σύνθημα «Οχι στο ξεπούλημα του Δήμου», η «Δημοκρατική Ενότητα» καλεί το λαό της Νίκαιας σε συγκέντρωση, σήμερα Πέμπτη, στις οχτώ το βράδυ, στην πλατεία Αγίου Νικολάου, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις μεθοδεύσεις του δημάρχου να εκχωρήσει σε ξένο επιχειρηματικό όμιλο πληθώρα δημοτικών δραστηριοτήτων.

ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Διαμαρτυρία για τις αποζημιώσεις

Την από κοινού πραγματοποίηση κινητοποιήσεων πανελλαδικά αποφάσισαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος και η Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος.

Οι τρεις Ομοσπονδίες, που - όπως αναφέρουν - εκφράζουν το σύνολο των εργαζομένων σε Αστυνομία, Πυροσβεστική και Λιμενικό, με ανακοίνωσή τους «δημόσια καταγγέλλουν ότι η υπομονή και η αντοχή τους σε ό,τι αφορά την υλοποίηση όχι απλών δεσμεύσεων, αλλά την εφαρμογή νομοθετικών ρυθμίσεων (π.χ., έχουν διέλθει επτά μήνες και δεν υπήρξε αποζημίωση των Αστυνομικών και των Πυροσβεστών που έχουν εκτελέσει νυχτερινή υπηρεσία) έχει εξαντληθεί».

Προσθέτουν ότι «ενώ υπάρχει αυτή η αδικαιολόγητη άρνηση καταβολής στην ουσία των δεδουλευμένων, η κυβέρνηση προχωρά ερήμην μας σε νέα ρύθμιση μισθολογικού περιεχομένου, εξαιρώντας προκλητικά από τη ρύθμιση αυτή το σύνολο των εργαζομένων σε Αστυνομία, Πυροσβεστική και Λιμενικό...». Την ερχόμενη Τρίτη, οι ηγεσίες των τριών Ομοσπονδιών θα συνεδριάσουν πάλι για να καταλήξουν σε συγκεκριμένο πρόγραμμα και επιλογή των μορφών κινητοποίησης.

ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Σήμερα η συναυλία για την «Πετρόλα»

Την αντίθεσή τους στα σχέδια επέκτασης της «Πετρόλα», που μεθοδικά κι αθόρυβα δρομολογεί τα τελευταία δύο χρόνια ο όμιλος Λάτση, εκφράζουν σήμερα το βράδυ οι κάτοικοι του Θριάσιου Πεδίου, συμμετέχοντας στη μεγάλη συναυλία διαμαρτυρίας με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεωδοράκης».

Η σημερινή συναυλία διοργανώνεται από τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων του Θριάσιου Πεδίου, σε συνεργασία με την Επιτροπή Αγώνα κατά των επεκτάσεων της «Πετρόλα» και με τη συμμετοχή των μαζικών φορέων της πόλης και ολόκληρου του αγανακτισμένου, πλέον, λαού του Θριασίου.

Η συναυλία, που γίνεται με αφορμή το γιορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 του Ιούνη, θα ξεκινήσει στις 9 μ.μ. στην παραλία Ελευσίνας (δίπλα στο Δημοτικό Αναψυκτήριο), με κυρίαρχα συνθήματα «Οχι στις νέες επεκτάσεις της "Πετρόλα"» και «Οχι στη νέα επιβάρυνση του περιβάλλοντος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ