ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Απέκλεισαν συμβολικά ΟΑΕΔ και ΣΕΠΕ

Σε συμβολική για δύο περίπου ώρες κατάληψη του ΟΑΕΔ και της Επιθεώρησης Εργασίας προχώρησαν χτες το πρωί οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας με πρωτοβουλία του ταξικού τους κλαδικού σωματείου διεκδικώντας την άμεση και πλήρη εξόφληση των δεδουλευμένων που οφείλουν οι μεγαλοξενοδόχοι 10 ξενοδοχείων σε 800 περίπου εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση για τα αδιέξοδα που προκαλεί η ασυδοσία των μεγαλοξενοδόχων. Θυμίζουμε ότι στα ξενοδοχεία «MIRAMARE», «ABIENDE», «GELINA», «ALBADROS», «AHILLEAS», «ERMONES GOLF», «SIDARI VILLAGE,» «MARAMONDE» οφείλονται δεδουλευμένα μηνών που αφορούν τους μήνες Σεπτέμβρη, Οκτώβρη, είτε άδεια και επίδομα αδείας. Στο «IONIA PRINCE» οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από το Μάη. Στο «ΑΚΤΗ ΜΕΣΟΓΓΗ», το «MARAMONTE» και το «ALBANTROS» η εργοδοσία δεν κατέβαλε ούτε το χριστουγεννιάτικο δώρο, η ημερομηνία καταβολής του οποίου ήταν μέχρι προχτές.

Οι 150 περίπου εργαζόμενοι των τριών αυτών ξενοδοχείων υπέβαλαν στην Επιθεώρηση Εργασίας μήνυση σε βάρος της εργοδοσίας για την παραβίαση των ημερομηνιών καταβολής του δώρου. Η αυτόφωρη διαδικασία που προβλέπεται να ακολουθηθεί ενδεχόμενα να καθυστερήσει καθώς υπάρχει μόνος ένας αρμόδιος υπάλληλος του παραπάνω ελεγκτικού μηχανισμού...

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ
Δεν περνά η τρομοκρατία

Στο τείχος της ταξικής αλληλεγγύης σκοντάφτουν οι μεθοδεύσεις, με τις οποίες η εργοδοσία προσπαθεί να εμποδίσει την ανάπτυξη δεσμών με το ΠΑΜΕ

Αμεση απάντηση πήρε χτες και η εργοδοσία στο Μεϊδάνη (φωτ.)
Αμεση απάντηση πήρε χτες και η εργοδοσία στο Μεϊδάνη (φωτ.)
Την ξεκάθαρη προειδοποίηση προς την κυβέρνηση και την εργοδοσία να μην τολμήσουν να πειράξουν απεργό, γιατί «θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους», έκαναν και χτες πράξη οι ταξικές δυνάμεις. Χτες το απόγευμα, με μια άμεση και δυναμική παρέμβαση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας δεκάδες συνδικαλιστές και εργαζόμενοι «μετέφεραν» έξω και μέσα στην επιχείρηση ηλεκτρικών ειδών «Μεϊδάνης» στη Ν. Ιωνία την απόφασή τους να μην κάνουν βήμα πίσω από τον αγώνα τους μέχρι η εργοδοσία να ανακαλέσει την απόλυση εργαζόμενου που συμμετείχε στη μεγάλη απεργία στις 17 Δεκέμβρη. Την παραμονή της απεργίας, ο εργαζόμενος ενημέρωσε τον εργοδότη ότι θα πάρει μέρος στην απεργία και στις 18 Δεκέμβρη τον ενημέρωσαν ότι απολύεται.

Με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων υπογραμμίζει ότι απέναντι σε αυτήν την επίθεση «τώρα είναι πιο ανάγκη από ποτέ η συσπείρωση των εργαζομένων στα συνδικάτα, με δημιουργία σωματειακών επιτροπών, με έκφραση αλληλεγγύης εκεί που γίνονται απολύσεις». Ταυτόχρονα, ο Σύλλογος καταδικάζει «τις προδοτικές και απεργοσπαστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων, που είναι από τα πιο βασικά εμπόδια στην οργάνωση και στην ανάπτυξη της πάλης», καλώντας ταυτόχρονα σε έμπρακτη έκφραση της αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους που απήργησαν και δέχονται πολύμορφες διώξεις και απολύσεις. Τέτοιες πιέσεις εκφράστηκαν και στην Πάτρα, όπου δύο σερβιτόρες σε καφετέρια απολύθηκαν, επειδή συμμετείχαν στην απεργία στις 17 Δεκέμβρη.

Παλικαρίσια απάντηση εισπράττει η επιχείρηση τρομοκράτησης εργοδοσίας και κυβέρνησης και από εργαζόμενους σε διάφορους τομείς του Δημοσίου. «Είχαμε χρέος να συμμετέχουμε στην απεργία μπροστά και ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε στα δικαιώματά μας», είναι το μήνυμα που στέλνουν τις τελευταίες μέρες εκπαιδευτικοί σε όλη τη χώρα που δέχονται κλήσεις σε απολογία για τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 17 Δεκέμβρη.

Το ρόλο του συνεργού που παίζουν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού σ' αυτή την επιχείρηση τρομοκράτησης αναδεικνύει και η πείρα των εργαζομένων στη Ζάκυνθο. Ετσι, μετά την απεργοσπασία στην οποία πρωτοστάτησαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο νησί, χτες, ο πρόεδρος του ταξικού Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, Τάκης Στρούζας δέχτηκε κλήση για προκαταρκτική εξέταση για παράβαση των άρθρων που αφορούν τη «διατάραξη οικιακής ειρήνης» και «παράνομης βίας». Ο συνδικαλιστής του ΕΚ πρωτοστάτησε στη μάχη της απεργιακής περιφρούρησης, όταν π.χ. στα ΕΛΤΑ στελέχη της ΠΑΣΚΕ έσπευσαν πρώτοι να πάνε στη δουλειά, φτάνοντας στο σημείο να καλέσουν την αστυνομία αλλά και να καταθέσουν μήνυση κατά του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Τάκη Στρούζα και 40 ακόμα απεργών...

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΜΕ
Εντείνονται οι προετοιμασίες για τη συνεδρίασή της

Το αυξανόμενο κύρος του ΠΑΜΕ κατέγραψε και η σύσκεψη που έγινε στην Κέρκυρα

Η ανάδειξη και αξιοποίηση της πείρας από την πρόσφατη απεργιακή αναμέτρηση κυριαρχεί στις συνδιασκέψεις των τοπικών Γραμματειών του ΠΑΜΕ που συνεχίζονται, ενόψει της συνεδρίασης της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ στις 9 Γενάρη.

Η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος που συνδέεται με την ανάπτυξη της πάλης σε γραμμή σύγκρουσης και ρήξης με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό βρέθηκε στο επίκεντρο και της σύσκεψης που έγινε την περασμένη Κυριακή στην Κέρκυρα. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από χώρους, όπου τώρα απλώνεται η παρέμβαση του ΠΑΜΕ όπως τους ναυτεργάτες, τα stage, την ιδιωτική υγεία, τα τουριστικά γραφεία, αποτυπώνοντας το διευρυνόμενο κύρος και την απήχηση που συναντά το ΠΑΜΕ δέκα χρόνια μετά την ίδρυσή του. Αναδείχθηκαν οι δυνατότητες που υπάρχουν για παραπέρα ενίσχυση και δυνάμωμα του ταξικού πόλου συσπείρωσης, μεταφέρθηκε η εμπειρία από την πλούσια δράση που ανέπτυξε το ΠΑΜΕ στην Κέρκυρα για τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα, για την ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία, την καταστρατήγηση ωραρίων και συμβάσεων, τις απολύσεις από τους μεγαλοξενοδόχους και όχι μόνο.

Αναδείχθηκαν, ακόμα, πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν για τη δημόσια και δωρεάν υγεία, αναδεικνύοντας π.χ. την ανάγκη δημιουργίας νέου νοσοκομείου στην Κέρκυρα, για την ειρήνη όπως ήταν το αντιιμπεριαλιστικο συλλαλητήριο ενάντια στην πρόσφατη Σύνοδο του ΟΑΣΕ, για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος κόντρα στο μπαράζ συλλήψεων και την αστυνομοκρατία που εκφράστηκαν για την υπόθεση κατασκευής ΧΥΤΑ σε Λευκίμμη και Τεμπλόνι, η προβολή και ανάδειξη της κοινής δράσης με τους αγρότες και τους ΕΒΕ κ.α.

Αποτέλεσμα αυτής της επίμονης αγωνιστικής δράσης ήταν και η ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας. Είναι χαρακτηριστικό πως το 1998 ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση στο ΔΣ είχαν 7 έδρες στο ΔΣ και η ΔΑΣ μόλις 2. Σήμερα, οι αντιπρόσωποι στο ΕΚΚ είναι 5-4 αντίστοιχα. Η ολομέλεια ολοκληρώθηκε με την εκλογή 25μελούς γραμματείας με εργαζόμενους διαφόρων κλάδων.

ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ
Βαρέλι δίχως πάτο το απεργοσπαστικό τους έργο

Σταματημό δεν έχουν οι καταγγελίες για τον υπονομευτικό ρόλο που οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού έπαιξαν και στη μάχη της μεγάλης απεργίας που έγινε στις 17 Δεκέμβρη. Οι καταγγελίες εργαζομένων και συνδικαλιστών που καθημερινά αυξάνονται αναδεικνύουν με χαρακτηριστικό τρόπο το έργο που έχουν αναλάβει ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΑΠ). Οπως καταγγέλλουν στον «Ριζοσπάστη» εκπαιδευτικοί από την περιοχή της Αττικής:

  • Στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ», στο Μενίδι, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ έβγαλαν ανακοίνωση, με την οποία «καταδίκαζαν» ανοιχτά την απόφαση του σωματείου να συμμετάσχει στην απεργία.
  • Στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ» (Μεσόγεια - Λαυρεωτική), η ΠΑΣΚΕ που έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη διοίκηση όταν άρχισε να εκφράζεται από δασκάλους της περιοχής μεγάλη δυναμική ώστε να συμμετέχουν στην απεργία έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση για να ενημερώσει ότι ...δεν υπάρχει απεργία.
  • Σε Ανω Λιόσια, Ζεφύρι, Φυλή, η Γενική Συνέλευση της τοπικής ΕΛΜΕ αποφάσισε 3ωρη στάση εργασίας, η οποία, συμπληρώνοντας την απόφαση της ΟΛΜΕ, ισοδυναμούσε με απόφαση για 24ωρη απεργία. Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΛΜΕ (απόλυτη πλειοψηφία έχουν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και των αριστεριστών) αρνήθηκαν να υιοθετήσουν την απόφαση της συνέλευσης, προσπαθώντας να κουρελιάσουν την απόφαση των ίδιων των εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή, το Σωματείο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Θριασίου καταγγέλλει ότι η δημοτική αρχή Ελευσίνας (ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ) «σε ρόλο απεργοσπαστικού μηχανισμού προχωρά στη μη αναγνώριση της απεργίας και χαρακτηρίζει τους απεργούς ως απόντες από τη δουλειά τους». Συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή έδωσε εντολή την ημέρα της απεργίας ώστε στις καρτέλες προσωπικού να γραφτούν οι εργαζόμενοι ως απόντες. Το Σωματείο υπενθυμίζει ότι η ενέργεια αυτή ήρθε μετά την ανακοίνωση των συνδικαλιστών ΠΑΣΚΕ - ΣΥΝ που καλούσαν τους εργαζόμενους σε ανοιχτή απεργοσπασία.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ STAGE
Απέκλεισαν τα γραφεία του ΤΥΔΚΥ

Σε αποκλεισμό των γραφείων του Ταμείου Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΥΔΚΥ) στην Αθήνα, προχώρησαν χθες το πρωί έως το μεσημέρι εργαζόμενοι με stage στο Ταμείο και από άλλους φορείς. Υπενθυμίζεται ότι σε πανελλαδικό επίπεδο οι εργαζόμενοι με stage προχωρούν σε απεργία από τις 24 έως και τις 31 Δεκέμβρη. Οι 140 εργαζόμενοι με stage που απασχολούνται στο ΤΥΔΚΥ των οποίων οι συμβάσεις έληξαν τυπικά χθες σε λίγο καιρό (μετά και τη χρήση της παράτασης λίγων ημερών που προβλέπεται από τις συμβάσεις) θα πεταχθούν στο δρόμο. Στο πλευρό των εργαζομένων, βρέθηκαν και πάλι εκπρόσωποι ταξικών συνδικάτων και δυνάμεων από διάφορους κλάδους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ