ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Επιθετικά όπλα, σαν απάντηση στην αμερικανική «ασπίδα»

Οξύνεται ο ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων

Οπως δήλωσε την Τρίτη, από την πόλη του Βλαδιβοστόκ, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, η χώρα του σκοπεύει να αναπτύξει επιθετικά πολεμικά συστήματα, ως απάντηση στη δημιουργία του αμερικάνικου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη.

«Για να διατηρήσουμε την ισορροπία, χωρίς την ανάπτυξη αντιπυραυλικού συστήματος, όπως κάνουν οι ΗΠΑ, θα πρέπει να αναπτύξουμε τα επιθετικά όπλα. Εάν θέλουμε να διατηρήσουμε την ισορροπία, θα πρέπει να έχουμε ανταλλαγή πληροφοριών. Ας μας δώσουν οι Αμερικάνοι εταίροι μας όλες τις πληροφορία για το αντιπυραυλικό σύστημα άμυνάς τους κι εμείς θα τους παραδώσουμε κάποιες πληροφορίες σχετικά με τον επιθετικό εξοπλισμό μας», σημείωσε ο Βλ. Πούτιν, υπογραμμίζοντας πως «και τα δύο αυτά συστήματα θα εξασφαλίσουν την ισορροπία δυνάμεων στον κόσμο».

Ο Βλ. Πούτιν υπενθύμισε πως «οι Αμερικανοί εταίροι κατασκευάζουν το δικό τους σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, ενώ εμείς δεν το κατασκευάζουμε. Τα προβλήματα της αντιπυραυλικής άμυνας και των επιθετικών εξοπλισμών συνδέονται στενά μεταξύ τους. Εκείνο το οποίο συγκρατούσε και διατηρούσε την ειρήνη και μάλιστα στις συνθήκες ψυχρού πολέμου, ήταν η ισορροπία των δυνάμεων, την οποία επιβάλλει ο συσχετισμός των δυνάμεων της αντιπυραυλικής άμυνας, της αντιαεροπορικής άμυνας και των επιθετικών συστημάτων εξοπλισμού».

Ο Βλ. Πούτιν σημείωσε ακόμη πως «εφόσον δεν αναπτύσσουμε την αντιπυραυλική άμυνα, τότε δημιουργείται κίνδυνος, οι εταίροι μας, που θα σχηματίσουν τη δική τους ασπίδα από τα επιθετικά όπλα, να νιώσουν πως βρίσκονται σε πλήρη ασφάλεια και να θεωρήσουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, η επιθετικότητα αμέσως θα αυξηθεί και στην πραγματική πολιτική και στην οικονομία. Η ισορροπία θα διαταραχτεί» και συμπλήρωσε: «Μην έχοντας σχέδια για την ανάπτυξη της αντιπυραυλικής άμυνας, η αποτελεσματικότητα της οποίας δεν έχει αποδειχτεί, πρέπει να αναπτύξουμε τα επιθετικά συστήματα κρούσεως».

Ταυτόχρονα, ο Ρώσος πρωθυπουργός σημείωσε πως πρέπει να είναι απαραίτητοι «ορισμένοι κανόνες για τον περιορισμό των εξοπλισμών. Η ύπαρξη τέτοιων κανόνων είναι καλύτερη από την έλλειψή τους».

Οι παραπάνω δηλώσεις του Βλ. Πούτιν έρχονται να επιβεβαιώσουν το σκληρό ανταγωνισμό ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που επεκτείνεται και στον τομέα των νέων εξοπλισμών. Σήμερα, σχεδόν 20 χρόνια μετά ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ το Διεθνές Δίκαιο, όπως το γνώριζαν οι λαοί όταν αυτή υπήρχε, δεν υπάρχει πλέον. Εχει γίνει «φύλλο και φτερό», ενώ οι στρατιωτικές δαπάνες αυξάνουν συνεχώς. Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία το 2008 υπήρξε νέο απόλυτο ρεκόρ στις πολεμικές δαπάνες, που έφτασαν παγκοσμίως τα 1,464 τρισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένες κατά 4% σε σχέση με το 2007. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως η αύξηση των πολεμικών δαπανών τα τελευταία 10 χρόνια είναι 45%. Κι αυτά παρά τις ζητωκραυγές αστών και οπορτουνιστών, ότι η διάλυση της ΕΣΣΔ θα οδηγούσε, δήθεν, στις «λεωφόρους της ειρήνης και της ασφάλειας»....


Ι.Π.

ΙΡΑΝ
Εξαιρετικά τεταμένα τα πνεύματα

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Εξαιρετικά τεταμένα παραμένουν τα πνεύματα σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στην ιρανική πρωτεύουσα. Ομάδες του στρατού, της αστυνομίας, και κυρίως των παραστρατιωτικών σωμάτων των «Φρουρών της Επανάστασης» και «Μπασίτζ» που υπάγονται κατευθείαν στον Αγιατολάχ Χαμενεΐ, περιπολούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Δε λείπουν οι συγκρούσεις με διαδηλωτές, κυρίως γύρω από τα Πανεπιστήμια, αλλά και άλλου είδους μικροεπεισόδια που ουδείς είναι σε θέση να αποκλείσει ότι δεν πρόκειται για προβοκάτσιες, με ποικίλα, ακόμη και αντιφατικά, κίνητρα.

Επεισόδια φαίνεται ότι έγιναν χτες και στις πόλεις Κομ, Ισφαχάν, Νατζάφ - Αμπάντ, Κασχάν, Σχιράζ, Μασχάντ, ενώ ένταση επικράτησε και σε αρκετά τεμένη. Οι ιρανικές αρχές συνέλαβαν, χθες, δύο ακόμη συγγενείς ενός εκ των επικεφαλής της «μεταρρυθμιστικής» αντιπολίτευσης του Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, όπως και την αδελφή της βραβευμένης με Νόμπελ Σιρίν Εμπάντι, καθηγήτρια Ιατρικής. Επίσης, αρνήθηκαν στον έτερο ηγέτη της αντιπολίτευσης Μεχντί Καρουμπί την παροχή προστασίας κατά τις μετακινήσεις του, κάτι που πρακτικά σημαίνει κατ' οίκον περιορισμό, εφόσον μπορεί να γίνει στόχος παραστρατιωτικών ή φιλοκυβερνητικών διαδηλωτών. Τέλος, δεν παραδίδονται στους συγγενείς, προκειμένου να ταφούν, οι σοροί των διαδηλωτών που σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις του Σαββατοκύριακου, σε μια προφανή προσπάθεια να αποτραπεί η μετατροπή των κηδειών σε νέες διαδηλώσεις.

Περαιτέρω «λάδι στη φωτιά» έριξε, χτες, συνεργάτης του Αγιατολάχ Χαμενεΐ, ο οποίος ζήτησε την εκτέλεση όλων των συλληφθέντων στις διαδηλώσεις ως «εχθρών του θεού». Την ευθύνη σε εξωτερικό δάκτυλο έριξε, από την πλευρά της, η ιρανική ηγεσία, με τον Πρόεδρο Αχμαντινετζάντ και τον υπουργό Εξωτερικών να κατηγορούν κυρίως τη Βρετανία και λιγότερο τις ΗΠΑ ότι υποδαυλίζουν τις διαδηλώσεις. Μάλιστα, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών ο Βρετανός πρέσβης.

Ο Αχμαντινετζάντ μίλησε για «διαδηλώσεις μιας μικρής μειοψηφίας» και τόνισε ότι «το έργο είναι γνωστό και δε θα φέρει αποτέλεσμα». Υποστήριξε, δε, ότι ο ανιψιός του Μουσαβί δολοφονήθηκε «από τρομοκράτες, μακριά από τις διαδηλώσεις». Εξισορροπιστική στάση τήρησε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Αλί Λαριτζάνι, ζητώντας «τη σκληρότερη τιμωρία για τους πραγματικούς εχθρούς της Ισλαμικής Επανάστασης», αλλά τονίζοντας ότι «θα πρέπει να διαχωριστούν από την αντιπολίτευση που κινείται στα όρια του καθεστώτος».

Το δικό τους «παιχνίδι» φυσικά συνέχισαν, και χτες, οι ηγεσίες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας, προφανώς σε μια νέα προσπάθεια να προσεταιριστούν για τα δικά τους συμφέροντα τη δικαιολογημένη λαϊκή οργή. Επανέλαβαν τις επικρίσεις τους και ζήτησαν αποφυλάκιση των συλληφθέντων. Επικρίσεις, όμως, διατυπώθηκαν και από «φιλικά διακείμενες» χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

  • Να προμηθευτεί μυστικά 1.350 τόνους «καθαρού» ουρανίου έναντι 450 εκατομμυρίων δολαρίων από το Καζαχστάν, επιδιώκει η ιρανική ηγεσία. Αυτό υποστηρίζει μυστική σύντομη αναφορά που βρίσκεται στα χέρια του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και διέρρευσε αργά χτες στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες». Μια διαρροή, που πιθανώς δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας και μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης προς την ιρανική ηγεσία.
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνάντηση σκοπιμοτήτων Νετανιάχου - Μουμπάρακ

Από χτεσινή διαδήλωση στο Κάιρο ενάντια στην ισραηλινή κατοχή στη Γάζα
Από χτεσινή διαδήλωση στο Κάιρο ενάντια στην ισραηλινή κατοχή στη Γάζα
ΚΑΪΡΟ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Συνάντηση που, όπως όλα δείχνουν, είχε ως κύριο στόχο ν' ασκήσει πίεση προς την παλαιστινιακή πλευρά προκειμένου να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών είχαν στο Κάιρο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος. Οι δύο άνδρες δεν έκαναν δηλώσεις. Ομως, ισραηλινές πηγές μίλησαν για «φιλικές και σε βάθος συνομιλίες», από τις οποίες ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξήλθε «ενθαρρυμένος» ενώ ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Αχμαντ Αμπούλ Γάιτ, εκτιμούσε ότι «ο Νετανιάχου φαίνεται για πρώτη φορά να εξετάζει σοβαρά τις προϋποθέσεις επανέναρξης διαλόγου».

Επισήμως, η αιγυπτιακή πλευρά φέρεται να επανέλαβε ότι για να ξαναρχίσουν οι ισραηλινο-παλαιστινιακές επαφές θα πρέπει να «υιοθετηθεί σαφές χρονοδιάγραμμα τελικής ολοκλήρωσής τους» και να «παγώσει πλήρως ο εποικισμός» ή έστω «να δεσμευτεί ρητώς το Ισραήλ ότι συζητά για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα όρια του 1967». Η ισραηλινή πλευρά δεν έκανε σχόλιο. Ομως, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι διέρρεαν ότι ο Νετανιάχου «σκέφτεται να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις με σαφώς ορισμένο χρονικό πλαίσιο, πιθανώς διετίας, και με την προοπτική των συνόρων του '67».

Οπως και να έχει, η συνάντηση Νετανιάχου - Μουμπάρακ μοιάζει να επιδίωκε να προλειάνει το έδαφος για μια νέα αμερικανική «διπλωματική πρωτοβουλία». Την επόμενη βδομάδα, ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, συνοδευόμενος από τον αρχηγό των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, Μισέλ Σουλεϊμάν, μεταβαίνουν στις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθούν με τον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου Ομπάμα στην περιοχή, Τζορτζ Μίτσελ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μίτσελ προετοιμάζει «πλαίσιο εγγυήσεων» που θ' απαντά στις ανησυχίες Ισραηλινών - Παλαιστινίων, κάτι που ουσιαστικά θα πιέσει περισσότερο την παλαιστινιακή πλευρά.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, με καθιστικές διαμαρτυρίες μπροστά στη γαλλική και στην αμερικανική πρεσβεία αλλά και στα γραφεία του ΟΗΕ στο Κάιρο αντιδρούν οι περίπου 1.300 συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία «Free Gaza March» (Πορεία για την Ελεύθερη Γάζα), που έχουν συρρεύσει, από όλο τον κόσμο, στο Κάιρο για να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας ενώ δεν έλειψαν και συλλήψεις διαδηλωτών.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Στον απόηχο των αιματηρών επιθέσεων

ΚΑΡΑΤΣΙ, ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Εκκλήσεις για «ηρεμία» απηύθυνε μετά το μακελειό της Δευτέρας εναντίον σιιτών στο Καράτσι η πακιστανική κυβέρνηση, με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 43, και την ατμόσφαιρα να οξύνεται ιδιαίτερα κατά την ταφή των θυμάτων, ενώ παραμένει ο κίνδυνος κατάρρευσης κτιρίων στην περιοχή της επίθεσης. Την επίθεση ακολούθησαν βίαια επεισόδια που αρχικά εμφανίστηκαν ως αντίδραση σιιτών στην αδυναμία της κυβέρνησης να προστατεύσει τους εορτασμούς της Ασούρα και σήμερα εμφανίζονται ως προβοκάτσια κακοποιών στοιχείων και όχι εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Παράλληλα ο κυβερνητικός στρατός του Πακιστάν εξακολουθεί τις επιχειρήσεις εναντίον δυνάμεων των «Ταλιμπάν» στην κοιλάδα Σουάτ, υποστηρίζοντας ότι σκότωσαν τον Αμπού Ζαρ, έναν από τους καταζητούμενους διοικητές των «ανταρτών».

Την ίδια στιγμή στο Αφγανιστάν συνεχίζονται οι δηλώσεις υποκρισίας από την κυβέρνηση του προέδρου Χαμίντ Καρζάι, που δήθεν ζητά εξεταστική επιτροπή και έρευνα σχετικά με επίθεση κατοχικών δυνάμεων την Κυριακή στην επαρχία Κουνάρ, που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο 10 αμάχων, μεταξύ των οποίων και οκτώ παιδιών, προκαλώντας σειρά αντιδράσεων. Ο Αφγανός πρόεδρος δήλωσε «θυμωμένος» για το επεισόδιο, ενώ οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις επιμένουν στην εκδοχή ότι δεν υπήρχαν άμαχοι θύματα, αλλά «μαχητές των Ταλιμπάν».

Στο μεταξύ χτες σημειώθηκε νέο περιστατικό εκτέλεσης Αμερικανού κατοχικού στρατιώτη από Αφγανό στρατιώτη που άνοιξε πυρ εναντίον του, τραυματίζοντας ακόμα δύο Ιταλούς. Σύμφωνα με τις κατοχικές δυνάμεις το περιστατικό τελεί υπό έρευνα, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο εάν επρόκειτο για «φίλια πυρά» ή για στοχευμένη επίθεση εκ μέρους των μαχητών των Ταλιμπάν, που διείσδυσαν στο στράτευμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ