ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Ξεκινούν δυναμικές κινητοποιήσεις
  • Οι αγωνιστικές συγκεντρώσεις που ξεκίνησαν τις προηγούμενες μέρες κλιμακώνονται από τη Δευτέρα 18 του Γενάρη με τους αγρότες της Θεσσαλίας που βγαίνουν στον κόμβο της Νίκαιας
  • Οι αγρότες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ, διοργανώνουν δεκάδες κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα

Αποψη από το αγροτικό μπλόκο της Νίκαιας το Γενάρη του 2009
Αποψη από το αγροτικό μπλόκο της Νίκαιας το Γενάρη του 2009
Σε αγωνιστική ετοιμότητα είναι οι μικρομεσαίοι αγρότες όλης της χώρας, που, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ για πανελλαδική κινητοποίηση, βγαίνουν στους δρόμους της πάλης κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που τους ξεκληρίζει. Με τις κινητοποιήσεις τους θα προβάλλουν τα αιτήματά τους για άμεσες και ουσιαστικές λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους, δίνοντας, ταυτόχρονα, προοπτική στον αγώνα, διεκδικώντας μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας, την ερχόμενη Δευτέρα 18 Γενάρη, θα στήσουν δυναμικό και μαζικό μπλόκο, με τα τρακτέρ τους, στον κόμβο της Νίκαιας, μετά από αποφάσεις των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων. Για την καλύτερη οργάνωση της κινητοποίησης, όλες αυτές τις ημέρες πραγματοποιούνται συσκέψεις, περιοδείες και εξορμήσεις στις επαρχίες και τα χωριά.

Στο Νομό Καρδίτσας, ήδη σε πολλά χωριά οι αγρότες έβγαλαν τα τρακτέρ στις πλατείες, ενώ καθημερινά πραγματοποιούνται μαζικές συσκέψεις για την καλύτερη προετοιμασία της κινητοποίησης.

Στο Νομό Λάρισας, σε σύσκεψη εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων και αγροτών της επαρχίας Ελασσόνας, που έγινε στην Τσαριτσάνη, αναδείχτηκε Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα που θα διευρυνθεί και η οποία θα πάρει μέτρα για την οργάνωση της κινητοποίησης που θα γίνει τις επόμενες μέρες. Επαρχιακές συσκέψεις αναμενόταν να γίνουν χτες το βράδυ στα Φάρσαλα και στην Αγιά.

Σήμερα, οι σταφυλοπαραγωγοί του Τυρνάβου θα βγουν με τα τρακτέρ τους στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με άμεσο αίτημα την καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τις βροχοπτώσεις και άλλες αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Στο Νομό Τρικάλων, σε σύσκεψη εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων και αγροτών 9 χωριών του Δήμου Φαρκαδόνας, αποφασίστηκε η συμμετοχή με τα τρακτέρ στο μπλόκο της Νίκαιας. Σύσκεψη για να παρθούν αποφάσεις για την κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα και στο Μεγαλοχώρι.

Σε άλλες πόλεις

Επίσης για τις επόμενες μέρες, μέχρι στιγμής, έχουν αποφασιστεί:

  • Σήμερα, αγροτική συγκέντρωση με τρακτέρ στα διόδια της Πελασγίας, με απόφαση των Αγροτικών Συλλόγων Πελασγίας και Εχιναίων.
  • Την Κυριακή 17 Γενάρη, στον Εβρο, οι αγρότες θα στήσουν μπλόκα στα τελωνεία του νομού, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που συγκάλεσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Ενότητα».
  • Από τη Δευτέρα 18 Γενάρη βγαίνουν στο δρόμο του αγώνα οι αγρότες της Δυτικής Θεσσαλονίκης.
  • Την Τρίτη 19 Γενάρη έχει αποφασιστεί παμπελοποννησιακή κινητοποίηση με συγκεντρώσεις στις πρωτεύουσες των νομών.
  • Στις 22 Γενάρη, στην Κέρκυρα, θα γίνει αγροτικό συλλαλητήριο.
  • Στις 18 Γενάρη, στην Πρέβεζα, θα γίνει σύσκεψη εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων και Αγροτών, στις 10 το πρωί στο Λούρο, ύστερα από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων.

Υπενθυμίζεται ότι αγροτικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν στις αρχές της εβδομάδας σε Αρτα και Χανιά, ενώ στη Χαλκιδική οι αγρότες παρέμειναν και χτες στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Μουδανιών.

Οξύνονται τα προβλήματα

Η νέα όξυνση των προβλημάτων της είναι «το πρώτο αίτιο» που βγάζει την αγροτιά στο δρόμο. Στη χρονιά που πέρασε - η τρίτη από την έναρξη εφαρμογής της «νέας» ΚΑΠ - οι μικρομεσαίοι αγρότες είδαν το, ήδη πενιχρό, εισόδημά τους να μειώνεται κι άλλο, καθώς:

  • Οι τιμές παραγωγού για το σύνολο, σχεδόν, των γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων έπεσαν και διαμορφώθηκαν σε εξευτελιστικά επίπεδα.
  • Μεγάλες ποσότητες σοδειάς παρέμειναν απούλητες, κυρίως λόγω των αθρόων εισαγωγών ομοειδών αγροτικών προϊόντων που επιβάλλονται μέσω των συμφωνιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
  • Οι «πετσοκομμένες» επιδοτήσεις περικόπηκαν κι άλλο με τις χρονιάτικες παρακρατήσεις - «νόμιμες» και παράνομες - που έχουν καθοριστεί από την ΕΕ. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι, φέτος, η ενιαία ενίσχυση δίνεται στους δικαιούχους με πολύ μεγάλη καθυστέρηση - η καταβολή της ξεκίνησε στις αρχές της βδομάδας - και σε δόσεις.
  • Το υπέρογκο κόστος παραγωγής ανέβηκε κι άλλο, με τις ανατιμήσεις στα αγροτικά μέσα και εφόδια - σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, μηχανήματα, καύσιμα, αγροτικό ρεύμα, νερό άρδευσης κ.ά. - που επέβαλαν οι πολυεθνικές και με τους φόρους που τους χαρατσώνει το κράτος.

Ακόμα χειρότερη θα είναι η φετινή χρονιά καθώς, στο πλαίσιο του λεγόμενου «ελέγχου υγείας» της ΚΑΠ, προβλέπεται: Κόψιμο της ενιαίας ενίσχυσης από τους φτωχούς αγρότες που παίρνουν μέχρι 400 ευρώ ή καλλιεργούν μέχρι τέσσερα στρέμματα, αύξηση της παρακράτησης, από 5% σε 7%, σε όσους παίρνουν επιδοτήσεις πάνω από 5.000 ευρώ το χρόνο, μείωση κατά 50% της επιδότησης των καπνοπαραγωγών, κατάργηση της συνδεδεμένης με την παραγωγή επιδότησης και για τα προϊόντα που υπάρχει ακόμα, περιφερειοποίηση της επιδότησης, που θα μετατραπεί σε «πενιχρό επίδομα».

Ιδιαίτερα, με το διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη», που κάνουν η ΕΕ και η κυβέρνηση, επιχειρείται το μαζικότερο, γρηγορότερο και αγριότερο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, για να περάσει η γη, η παραγωγή και η εμπορία των αγροτικών προϊόντων σε ακόμα λιγότερα χέρια.

Τα αιτήματα

Τα αιτήματα που προβάλλουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, μεταξύ των άλλων, είναι:

  • Αναπλήρωση του εισοδήματος που έχασαν φέτος.
  • Εγγυημένες τιμές για όλα τα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους μικρούς αγρότες.
  • Μη διαχωρισμός των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα και μη».
  • Προστασία της ντόπιας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων.
  • Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια και μηχανήματα, των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών, μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ, επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων, όπως λιπασμάτων, μηχανημάτων, φυτοφαρμάκων, ζωοτροφών κλπ.
  • Πάγωμα των αγροτικών χρεών στους μικρούς και φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και ψαράδες για τρία χρόνια, με παραγραφή των πανωτοκίων. Αμεσο σταμάτημα όλων των πλειστηριασμών και του ξεπουλήματος των συνεταιριστικών εταιρειών της ΑΤΕ στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
  • Αμεσος διπλασιασμός της προνοιακής αγροτικής σύνταξης και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, κατάργηση των εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και της συμμετοχής στα φάρμακα.
ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ραντεβού στις 18 του Γενάρη

Από το Σαββατοκύριακο αρχίζει η παράταξη των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών

Από τη Δευτέρα 18 Γενάρη βγαίνουν στο δρόμο του αγώνα οι αγρότες της Δυτικής Θεσσαλονίκης, ενώ από το Σαββατοκύριακο θα παρατάξουν τα τρακτέρ τους σε συνεταιρισμούς και στις πλατείες των χωριών. Στην προχτεσινή σύσκεψη στα Κύμινα αποφασίστηκε να κινηθούν οι αγρότες με τα αγροτικά τους μηχανήματα προς την Εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών. Σε άλλες τοπικές συσκέψεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, οι αγρότες της Θεσσαλονίκης και της Δυτικής Μακεδονίας αποφασίζουν για παρόμοιες κινητοποιήσεις.

Με συσκέψεις σε χωριά και άλλες εξορμήσεις οι αγρότες του Εβρου ενημερώνουν τους συναδέλφους για την απόφαση που έλαβαν στη σύσκεψη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων να βγουν με τα τρακτέρ τους στους δρόμους στις 17 Γενάρη. Θα προηγηθούν, την Παρασκευή, 15 Γενάρη, προσυγκεντρώσεις αγροτικών μηχανημάτων στις πλατείες των χωριών, απ' όπου και θα αναχωρήσουν συντονισμένα, δύο μέρες μετά για να καταλήξουν στα τελωνεία του νομού.

Ακαρπη χαρακτήρισαν τη συνάντηση που είχαν χτες με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης οι εκπρόσωποι των αγροτών της Χαλκιδικής. Οι αγρότες έθεσαν τα αιτήματά τους, όπως την καταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης, την καταβολή ενίσχυσης 15.000 ευρώ, την καταβολή της διαφοράς μεταξύ κόστους παραγωγής και εμπορικής τιμής για την πράσινη βρώσιμη ελιά Χαλκιδικής και τη λειτουργία του ΕΛΓΑ που δεν αποζημιώνει τους ελαιοπαραγωγούς για την καταστροφή της παραγωγής τους. «Ηταν μια άκαρπη συνάντηση, δόθηκαν αόριστες υποσχέσεις και καμία συγκεκριμένη λύση, δηλώνει ο Γιώργος Τσακίρογλου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του μπλόκου της Ν. Τρίγλιας. Η υπουργός μας είπε ότι δεν μπορεί να μας δώσει τις αποζημιώσεις που ζητάμε και που θα αποτελούσε ένα οξυγόνο για τον παραγωγό που παλεύει για την επιβίωση του. Παραμένουμε στον κόμβο της Νέας Τρίγλιας, όπου έχουμε παρατάξει τα τρακτέρ μας και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα αποφασίζει για το μέλλον των κινητοποιήσεών μας. Πιστεύω ότι θα πάμε σε κλιμάκωση του αγώνα γιατί καμία λύση δε μας έχει δοθεί».

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Προχωρούμε με αποφασιστικότητα

Την εύλογη και δικαιολογημένη αγανάκτησή τους για τις εξευτελιστικές τιμές, τον ορατό και υπαρκτό κίνδυνο να μην καταβληθούν ακόμη και αυτές οι πενιχρές επιδοτήσεις εξαιτίας της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων, που σε συνδυασμό με τη μη κάλυψη των ζημιών που υπέστησαν από το δάκο και το αυξημένο κόστος παραγωγής εντείνουν τα αδιέξοδά τους, εκφράζουν οι ελαιοπαραγωγοί της Κέρκυρας στις περιοδείες που πραγματοποιούν κλιμάκια της ΠΑΣΥ στα χωριά του νησιού ενόψει του αγροτικού συλλαλητηρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Γενάρη στην πλατεία Σαρόκο στις 10.30 π.μ.

Οι δυνάμεις της ΠΑΣΥ, υλοποιώντας το πρόγραμμα και σχέδιο δράσης που καθορίστηκε στην πρόσφατη σύσκεψη, οργώνουν τους δήμους του νησιού, με στόχο το αγωνιστικό κάλεσμα να φτάσει παντού. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν πραγματοποιηθεί εξορμήσεις και συγκεντρώσεις στους δήμους Μελιτιαίων, Φαιάκων και Εσπερίων καθώς και στους δήμους Κορισίων και Κασσωπαίων. Οι μικρομεσαίοι ελαιοπαραγωγοί συμμερίζονται την αδήριτη ανάγκη να παλέψουν οργανωμένα ενάντια σε αυτή την αντιαγροτική πολιτική που τους οδηγεί στον οικονομικό αφανισμό. Δηλώνουν την απόφασή τους να δώσουν πρώτη μαζική αγωνιστική απάντηση με τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΠΑΣΥ, διεκδικώντας την ουσιαστική στήριξη του εισοδήματος και της παραγωγής τους. Αντίστοιχες περιοδείες πραγματοποιούνται και στην Πρέβεζα με τις δυνάμεις του συνεπούς αγωνιστικού αγροτικού κινήματος να απευθύνουν κάλεσμα ενόψει της σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στο Λούρο στις 18 Γενάρη από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Σε αγωνιστικό αναβρασμό βρίσκεται η φτωχή και μικρομεσαία αγροτιά στην Αιτωλοακαρνανία. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού πραγματοποιεί συσκέψεις το Σάββατο 16 Γενάρη και ώρα 7 μ.μ. στη Λεπενού και την Κυριακή 17 του μήνα στις 11 π.μ. στο Καινούριο με τη συμμετοχή των τοπικών αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων προκειμένου να μπουν στη μάχη των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Μακριά από τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς

Το «πλαίσιο αιτημάτων» που θέτει το λεγόμενο «Πανελλαδικό Συντονιστικό Οργανο» - συγκροτήθηκε από αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ - το οποίο οργανώνει, αυτό το διάστημα, που βρίσκεται σε εξέλιξη η πανελλαδική κινητοποίηση που συντονίζει η ΠΑΣΥ, ξεχωριστές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας, δεν υπηρετεί τις ανάγκες και τις επιδιώξεις των μικρομεσαίων αγροτών. Πρόκειται για «πλαίσιο αιτημάτων» που εξυπηρετεί, κατά κύριο λόγο, τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών, οι οποίοι θέλουν να «φύγουν από τη μέση» οι μικροκληρούχοι, οι μικροκαλλιεργητές και οι μικροπαραγωγοί, για να περάσουν, ολοκληρωτικά, στα χέρια τους η γη, η παραγωγή και το σύνολο των χρηματοδοτήσεων της αγροτικής οικονομίας.

Αυτό φαίνεται πολύ καθαρά από το «αίτημα» που θέτουν για διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη», το οποίο και συνδέουν με το περιβόητο Μητρώο Αγροτών και με τον αποκλεισμό των φτωχών αγροτών - ιδιαίτερα των εργατοαγροτών - από τις επιδοτήσεις, την ενιαία ενίσχυση, τις επιστροφές του ΦΠΑ και του Φόρου Πετρελαίου, τις αποζημιώσεις για καταστροφές στην παραγωγή κ.ά.

Το «πλαίσιο αιτημάτων» των αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ - το ίδιο θέτουν και οι αγροτοσυνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ που έχουν συγκροτήσει τη λεγόμενη «Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή» - είναι φανερό ότι:

α) Δεν ανταποκρίνεται στα σοβαρά προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών.

β) Δεν αναδεικνύει τις πραγματικές αιτίες των αγροτικών προβλημάτων.

γ) Δεν προβάλλει τις ουσιαστικές αγροτικές διεκδικήσεις.

δ) Δε δίνει προοπτική σωτηρίας της μικρομεσαίας αγροτιάς από το μαζικό ξεκλήρισμα.

Καμία αναφορά στα πραγματικά προβλήματα

Σ' αυτό το «πλαίσιο» δεν γίνεται καμία αναφορά στα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούν στον αγροτικό κόσμο οι αποφάσεις και τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), της ΕΕ, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), και της «ελεύθερης» καπιταλιστικής αγοράς - με την υπογραφή, βεβαίως, των εκάστοτε κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - και επιβάλλουν:

  • Περιορισμούς στις καλλιέργειες και ποσοστώσεις στην αγροτική παραγωγή.
  • Κατάργηση των κατώτερων εγγυημένων τιμών στο σύνολο, σχεδόν, των αγροτικών προϊόντων.
  • Πλήρη απελευθέρωση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων.
  • Δραστική μείωση των επιδοτήσεων, με την αποσύνδεσή τους με την παραγωγή και τις παρακρατήσεις στην ενιαία ενίσχυση.
  • Αύξηση του κόστους παραγωγής, με την «απελευθέρωση» της κερδοσκοπικής ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων, των μονοπωλίων και των πολυεθνικών που ελέγχουν τους τομείς παραγωγής και εμπορίας των αγροτικών μέσων και εφοδίων, (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, καύσιμα, μηχανήματα κ.ά.).

Ολα αυτά οδήγησαν σε μεγάλη στρεμματική μείωση εκτεταμένων και δυναμικών καλλιεργειών - όπως το βαμβάκι, τα τεύτλα κ.ά. - και σε εξαφάνιση άλλων, όπως ο καπνός, σε σημαντική μείωση της αγροτικής παραγωγής και σε διόγκωση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας και της διατροφικής εξάρτησης του λαού μας, στη μεγάλη κατρακύλα των εμπορικών τιμών παραγωγού και τη δραματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος, αλλά και στην οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων - καταναλωτών αγροτικών προϊόντων, που αγοράζουν πανάκριβα τα προϊόντα.

Δεν γίνεται αναφορά σ' αυτά τα προβλήματα και τις αιτίες τους, διότι οι οργανωτές αυτών των κινητοποιήσεων - όπως και το κόμμα στο οποίο ανήκουν και την πολιτική του υπηρετούν - είναι υπέρ της ΚΑΠ, του ΠΟΕ και της «ελεύθερης» καπιταλιστικής αγοράς. Ο δικός τους «αγώνας» δε στοχεύει στην ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής, αλλά στην «καλύτερη εφαρμογή της», ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών.

Εξω από τις ουσιαστικές διεκδικήσεις

Στο «πλαίσιο αιτημάτων» των αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ δεν περιλαμβάνονται οι ουσιαστικές διεκδικήσεις των μικρομεσαίων αγροτών για εγγυημένες τιμές στα γεωργικοκτηνοτροφικά προϊόντα, προστασία της ντόπιας παραγωγής από τις εισαγωγές, μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ και του φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο, επιδότηση σε βασικά αγροτικά εφόδια, σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή της ενιαίας ενίσχυσης και κατάργηση όλων των παρακρατήσεων.

Αυτά που προβάλλουν είναι κάποια επιμέρους αιτήματα που αφορούν μόνο στο «σήμερα» και όχι στο «αύριο», όπως «άμεση εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης», «οικονομική στήριξη των προϊόντων που κατέρρευσαν», «αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ και φόρου πετρελαίου», «Μητρώο Αγροτών», «συνέχιση των αγροτοπεριβαλλοντικών προγραμμάτων» κ.ά.

Δε θέτουν τις ουσιαστικές διεκδικήσεις διότι αυτές δε συνάδουν με την «ελεύθερη» αγορά και η υλοποίησή τους προϋποθέτει τη ριζική αλλαγή, την ανατροπή της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής, με την οποία, επί της ουσίας, δε διαφωνούν και, επί του πρακτέου, την υπηρετούν.

Η μόνη διέξοδος

Κι όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο δε θέτουν ως διεκδίκηση μια άλλη αγροτική πολιτική, που θα προωθεί μια διαφορετική ανάπτυξη στη χώρα μας, έξω και μακριά από την ΚΑΠ και τους νόμους της «ελεύθερης» καπιταλιστικής αγοράς. Οι συγκεκριμένοι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ που βρίσκονται στον «ντορό» του ευρωμονόδρομου - όπως και οι όμοιοί τους του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΝ - δε συμφωνούν καθόλου, βεβαίως, με την πρόταση της ΠΑΣΥ για μια άλλη αγροτική ανάπτυξη, που θα στηρίζεται στον κεντρικό σχεδιασμό τους κράτους, στις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, για να εξασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες και φτηνά και υγιεινά προϊόντα για τον ελληνικό λαό.

Ομως, αυτή η πρόταση βρίσκει όλο και μεγαλύτερη αποδοχή μέσα στο φτωχό αγροτικό κόσμο, που καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος σωτηρίας για τη μικρομεσαία αγροτιά. Και, αργά ή γρήγορα, θα το καταλάβουν και όσοι από τους μικρούς και μεσαίους αγρότες ακολουθούν ακόμα τους αγροτοσυνδικαλιστές του ευρωμονόδρομου στα, κατά καιρούς, «αγωνιστικά γιουρούσια» τους. Οπως θα αντιληφθούν ότι αυτοί που θεωρούν ως «αγωνιστές» και «ηγέτες» τους, λειτουργούν, αντικειμενικά, ως «Δούρειος Ιππος» μέσα στο αγροτικό κίνημα, καθώς στοχεύουν στον αποπροσανατολισμό του αγροτικού κόσμου και στο παραστράτισμα του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς από τους ουσιαστικούς στόχους και την προοπτική.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ - ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Συγκεντρώσεις στις πρωτεύουσες των νομών

Τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις, με συγκεντρώσεις την Τρίτη 19 του μήνα αποφάσισαν οι αγρότες της Πελοποννήσου

Παμπελοποννησιακή αγροτική κινητοποίηση με συγκεντρώσεις στις πρωτεύουσες των νομών, την Τρίτη 19 Γενάρη, αποφάσισαν χτες αργά το βράδυ στην Ξυλοκέρα Ηλείας, εκπρόσωποι των μικρομεσαίων αγροτών που ήρθαν από κάθε γωνιά της Πελοποννήσου και της Ζακύνθου. Στη σύσκεψη που οργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, κεντρικό σύνθημα - όλων των συνδικαλιστών και των αγροτοκτηνοτρόφων που παραβρέθηκαν - ήταν «αγωνιστικές κινητοποιήσεις τώρα σε συντονισμό και κλιμάκωση με το αγροτικό κίνημα της χώρας. Στήνουμε αγωνιστικά μπλόκα και βγαίνουμε νικητές».

Οι τιμές παραγωγού είναι εξευτελιστικές σε όλα σχεδόν τα αγροτικά προϊόντα (λάδι με τιμή κάτω από 2 ευρώ, ελιές, σταφύλια, σταφίδα και άλλα) και δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής το οποίο κάθε χρόνο μεγαλώνει με... γεωμετρική πρόοδο. Την ίδια στιγμή, για παράδειγμα, ενώ το ελαιόλαδο «φεύγει» μέχρι και δύο ευρώ το κιλό από τον παραγωγό, αφού περάσει από τους μεσάζοντες και τους εμπόρους, «κάθεται» με 5 ευρώ και άνω το λίτρο στα ράφια των σούπερ μάρκετ, δηλαδή 150% πάνω. Ανάλογη κατάσταση ισχύει και στα κτηνοτροφικά προϊόντα.

Για την επιτυχία της παμπελοποννησιακής κινητοποίησης, εντείνονται οι περιοδείες με στόχο να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο στις 19 Γενάρη.

Και στο Λασίθι

Σε συγκέντρωση καλεί η Γραμματεία Λασιθίου της ΠΑΣΥ την Τετάρτη 20 Γενάρη, στις 11 το πρωί στον Κόμβο της Κριτσάς στην Εθνική Οδό Αγίου Νικολάου - Ηρακλείου. Η Γραμματεία της ΠΑΣΥ καλεί τους αγρότες να συμμετέχουν μαζικά γιατί μόνο με αγώνες, όπως σημειώνει, μπορεί να αντιμετωπιστεί η αντιαγροτική λαίλαπα κυβέρνησης, ΕΕ και κομμάτων του ερωμονόδρομου, που στόχο έχει να πετάξει τα μικρά αγροτικά νοικοκυριά έξω από τη γη τους.

ΑΝ. ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Παρατάσσουν τα τρακτέρ

Παρατεταγμένα στο δρόμο του Αϊ - Γιάννη και τον Περιφερειακό Ορχομενού βρίσκονται από χτες τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα από τα χωριά της Λιβαδειάς, όπως είχε αποφασιστεί στη σύσκεψη της περασμένης Δευτέρας στον Ορχομενό.

Επίσης, οι αγρότες της Αν. Φθιώτιδας συγκεντρώνονται σήμερα στις 12 μ. στα διόδια της Πελασγίας, έπειτα από σχετικές αποφάσεις που έλαβαν η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Στυλίδας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Πελασγίας και Εχιναίων.

Τέλος, χτες βράδυ σύσκεψη πραγματοποιούσαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μαντουδίου, Σπαθαρίου και Κυρίνθου, με σκοπό να καθορίσουν τα αγωνιστικά τους βήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ