ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιχειρεί να σπάσει τα μπλόκα με κάθε μέσο

Απειλεί και συκοφαντεί τους αγρότες, επαναλαμβάνοντας προκλητικά ότι «δεν υπάρχουν λεφτά» για τα δίκαια αιτήματά τους

Οι αγρότες, αψηφώντας τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και γυρίζοντας την πλάτη ακόμα και στο χιονιά, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους
Οι αγρότες, αψηφώντας τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και γυρίζοντας την πλάτη ακόμα και στο χιονιά, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους
Κλιμακώνει τις πιέσεις και τις απειλές η κυβέρνηση εναντίον της αγωνιζόμενης αγροτιάς, στρώνοντας παράλληλα το έδαφος για δυναμική επέμβαση καταστολής των μπλόκων. Τα «πολλά προβλήματα των αγροτών δε λύνονται με μπλόκα», ήταν το αυταρχικό μήνυμα που έστειλε χτες στη φτωχομεσαία αγροτιά ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η δήλωση του πρωθυπουργού έγινε μια μέρα μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Θ. Πάγκαλου, όπου αποφασίστηκε η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει γκαιμπελικές μεθόδους προπαγάνδας, εμφανίζοντας τους αγρότες σαν «υποκινούμενους» από το ΚΚΕ και αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ και να δημιουργήσει «μέτωπο» απέναντί τους. Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης δεν είναι μόνο η σκλήρυνση της στάση της απέναντι στους αγρότες, αλλά και η ταυτόχρονη διάσπαση της αγροτιάς με τη «ναρκοθέτηση» των προσπαθειών για ενιαίο συντονισμό της δράσης της.

«Εχουμε μέτωπο κατά αυτών που δημιουργούν προβλήματα σε συγκεκριμένη χρονική συγκυρία για τη χώρα μας (...)Δε θέλουμε τους αγρότες στα μπλόκα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, σε μια ευθεία επίθεση σε βάρος των αγροτών που κινητοποιούνται. Παράλληλα, ανακίνησε και το κυβερνητικό «σενάριο» της κομματικής υποκίνησης των κινητοποιήσεων, κάνοντας λόγο για «μικροκομματικά παιχνίδια που κάνουν κακό στον τόπο», υποστήριξε ότι «τα κόμματα είναι υπεύθυνα για τη στάση τους», και ισχυρίστηκε: «Κάποιοι ίσως προσπαθούν να τους υποκινήσουν. Εχουν την ευθύνη γι' αυτά που κάνουν».

Αναπαράγοντας την επιχειρηματολογία της ΝΔ από τη θέση της κυβέρνησης για τα μπλόκα των αγροτών, ο Γ. Πεταλωτής έκανε λόγο για μειοψηφίες, υποστηρίζοντας ότι «Σε σχέση με το συνολικό αγροτικό πληθυσμό, (...) στις συγκεκριμένες κινητοποιήσεις υπάρχουν ομάδες με τρακτέρ, οι οποίες ανταποκρίνονται σε μικρό αριθμό», ενώ φανέρωσε και την πρόθεση της κυβέρνησης να ποινικοποιηθούν οι αγώνες των αγροτών. «Θέλουμε να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις, θέλουμε να υπάρχει ευνομία και να εφαρμόζεται ο νόμος», δήλωσε και πρόσθεσε ότι από εκεί και πέρα «είναι θέμα Δικαιοσύνης». Η διαχρονική τακτική του δικομματισμού να επιστρατεύει τα «αγροτοδικεία», δε θα μπορούσε να απουσιάσει από το οπλοστάσιο της «νέας διακυβέρνησης».

Χρήματα δεν υπάρχουν

Την ξεκάθαρη πρόθεση της κυβέρνησης να μην ικανοποιήσει κανένα από τα αιτήματα της αγροτιάς επιβεβαίωσε χτες ο Θ. Πάγκαλος, κατηγορώντας μάλιστα τους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα για «αδιαλλαξία»! Αφού αρχικά ισχυρίστηκε ότι «έχουν ικανοποιηθεί τα πέντε, από τα επτά αιτήματα εκείνων που είναι στα μπλόκα», χωρίς φυσικά να κατονομάσει κανένα απ' αυτά, στη συνέχεια υποστήριξε: «Ο καθένας βλέπει πού υπάρχει η αδιαλλαξία».

Ο Θ. Πάγκαλος διαμήνυσε προκλητικά στους αγρότες ότι «νέο χρήμα δεν υπάρχει» και κάλεσε τους αγρότες να βολευτούν με τα ψίχουλα που τους πέταξε η κυβέρνηση, αναφέροντας ότι «από τους έντεκα στόχους που εξήγγειλε προεκλογικά ο πρωθυπουργός στις Σέρρες οι 9,5 έχουν ικανοποιηθεί»...

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Σύμμαχος» στο σπάσιμο των μπλόκων

Σταθερός σύμμαχος της κυβέρνησης στην επιχείρηση «ανοίγματος των δρόμων» και της εφαρμογής της αντιαγροτικής πολιτικής, αποδεικνύεται καθημερινά η ηγεσία της ΝΔ.

Πέρα από τη σταθερή αντίθεσή της στα μπλόκα, η Ρηγίλλης προχωρά και σε «εποικοδομητικές προτάσεις» προς την κυβέρνηση για τον τρόπο χειρισμού των αγροτών που αγωνίζονται. Γαλάζια στελέχη και πρώην υπουργοί υποδεικνύουν στην κυβέρνηση να αποφεύγει τις εμπρηστικές δηλώσεις, παραπέμποντας στις πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και γενικότερα την αλαζονική συμπεριφορά, προκειμένου να διευκολύνουν την αποχώρηση από τα μπλόκα. «Δηλώσεις όπως "επί των ημερών μου δε θα γίνουν μπλόκα", ή πρόσφατες δηλώσεις "έχουμε τρελαθεί τελείως", δυσκολεύουν το διάλογο και δημιουργούν την εντύπωση σε όλους μας, όχι μόνο στους ευθέως εμπλεκόμενους αγρότες, ότι δεν υπάρχει διάθεση επίλυσης των προβλημάτων παρά μόνο μια διάθεση επίδειξης πυγμής», δήλωσε χαρακτηριστικά (στον «Φλας») η αναπληρώτρια τομεάρχης Αγροτικού της ΝΔ Ζέτα Μακρή, καλώντας ταυτόχρονα τους αγρότες «να μην κλείνουν τους δρόμους».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ευρ. Στυλιανίδης εκτίμησε ότι «αν συνεχιστούν οι προκλήσεις από την κυβερνητική πλευρά σαν αυτές που είδαμε από την κα Μπατζελή την Κυριακή δε νομίζω ότι θα εκτονωθούν εύκολα», επισημαίνοντας με τη σειρά του ότι στο πρόβλημα της «ασυνέπειας» της κυβέρνησης «έρχεται να προστεθεί και μια αλαζονική συμπεριφορά με το καλημέρα και αυτό είναι το χειρότερο».

Συμβολικούς αποκλεισμούς των δρόμων υπέδειξε στους αγρότες ο Γ. Μανώλης, ξεκαθαρίζοντας ότι διαφωνεί «με το κόψιμο της Ελλάδας». Επίσης χαρακτήρισε «καταστροφή» τυχόν αποκλεισμό των παρακαμπτηρίων δρόμων από τα Τέμπη. Συνέστησε, επίσης, στην κυβέρνηση «να προσέξει πώς αντιμετωπίζουν οι υπουργοί τους αγρότες. Οταν είσαι στο δρόμο, δεν μπορείς να λες ότι είναι αναρχό... ξέρω εγώ τι είναι. Αν εγώ ήμουν στο δρόμο και έχω δίκιο και με έβριζε ένας υπουργός θα πήγαινα στα άκρα», είπε.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Οι αγώνες σας είναι πηγή δύναμης για το λαϊκό κίνημα

Φουντώνει το κύμα συμπαράστασης στις κινητοποιήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς
Φουντώνει το κύμα συμπαράστασης στις κινητοποιήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς
Τη συμπαράσταση των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων στο δίκαιο αγώνα των αγροτών, μετέφερε προχτές αντιπροσωπεία συνταξιούχων που επισκέφτηκε τα αγροτικά «μπλόκα». Κατά την επίσκεψή της η αντιπροσωπεία παρέδωσε στους αγρότες το ομόφωνο ψήφισμα που υπογράφουν οι Ομοσπονδίες συνταξιούχων ΙΚΑ, Πολιτικών Υπαλλήλων, ΟΑΕΕ και ΟΤΑ και οι Ενώσεις συνταξιούχων ΕΛΤΑ, ΝΑΤ, ΟΣΕ.

Οπως υπογραμμίζουν οι συνταξιουχικές οργανώσεις «οι αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι στενά δεμένοι με τους αγώνες της εργατικής τάξης, των απόμαχων της δουλειάς, των αυτοαπασχολούμενων. Το δυνάμωμά τους, ο προσανατολισμός τους, ενάντια στις πολιτικές που υπηρετούν τα μονοπώλια και την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι βασική προϋπόθεση και αποτελούν ελπίδα για να μπει φραγμός σε αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές, για να ανοίξει ο δρόμος, ώστε η οικονομία και η πολιτική εξουσία να υπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα».

  • Την αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, που έχει «στήσει μπλόκα» στην αντιλαϊκή - αντεργατική και αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και της πλουτοκρατίας, εκφράζουν ομόφωνα με ψήφισμά τους οι εργαζόμενοι στη «ΣΟΦΤΕΞ».
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αντιαγροτική «αβάντα» στην κυβέρνηση

Εντείνουν, μέσω της ΕΕ, τις πιέσεις τους σε βάρος των κινητοποιήσεων των αγροτών οι κυβερνήσεις της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, χώρες που διαθέτουν ακόμα και ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες κάνουν εισαγωγές στην Ελλάδα και οι οποίες υποτίθεται πως πλήττονται από τα μπλόκα των αγροτών.

Χτες ανακοινώθηκε ότι Βούλγαροι και Ρουμάνοι εμπειρογνώμονες βρίσκονται στις Βρυξέλλες, προκειμένου, λέει, να ενημερώσουν τις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες, για τις ζημιές που έχουν υποστεί τα εμπορεύματά τους, εξαιτίας των μπλόκων που έχουν στήσει οι Ελληνες αγρότες στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα ανταγωνισμού, Τζ. Τοντ, είπε σχετικά με το θέμα ότι η ελεύθερη διακίνηση των αγαθών ανάμεσα στα κράτη - μέλη είναι βασική αρχή της ΕΕ, ενώ υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να ενημερώσει την ΕΕ για τις κινητοποιήσεις και να βρει εναλλακτικούς δρόμους για την απρόσκοπτη διέλευση των εισαγόμενων εμπορευμάτων.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιήσει επικοινωνιακά την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη «νομιμότητα» των αποζημιώσεων, που αναγκάστηκε να καταβάλει πέρσι η κυβέρνηση της ΝΔ, υπό την πίεση των αγροτικών κινητοποιήσεων. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΕΕ, θα κινηθεί επίσημα η διαδικασία έρευνας όσον αφορά τις πληρωμές που καταβλήθηκαν από τον ΕΛΓΑ, εγείροντας αμφιβολίες για το κατά πόσον οι αποζημιώσεις αυτές είναι συμβατές με το κοινοτικό Δίκαιο περί κρατικών ενισχύσεων. Να υπενθυμίσουμε ότι το ποσό ύψους 425 εκατ. ευρώ - «πακέτο Χατζηγάκη» - που είχε καταβληθεί για ζημιές που προκλήθηκαν στη φυτική παραγωγή, στην πραγματικότητα ήταν «ψίχουλα» για τους αγρότες.

Στελέχη της κυβέρνησης αξιοποιούν την έναρξη της έρευνας, ως δικαιολογία για τη μη ικανοποίηση των οικονομικών αιτημάτων των αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα του αγώνα. Να υπενθυμίσουμε πάντως ότι για το 2010, με απόφαση της Επιτροπής, μπορούν να δοθούν κρατικές ενισχύσεις στους παραγωγούς, μέχρι το ύψος των 15.000 ευρώ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΑΣΕΓΕΣ
Στο πλευρό της αγωνιζόμενης αγροτιάς

Σε αντίθεση με τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζ. Καραμίχα, οι εργαζόμενοι στην ΠΑΣΕΓΕΣ συμπαραστέκονται στο δίκαιο αγώνα των αγροτών όλης της χώρας, που δίνουν μεγάλη μάχη για να διατηρηθούν στα χωριά τους, να συντηρήσουν με αξιοπρέπεια τις οικογένειές τους και να υπερασπιστούν την εργασία τους.

Στη σχετική ανακοίνωση των εργαζομένων της ΠΑΣΕΓΕΣ τονίζονται τ' ακόλουθα: «Οι εφαρμοζόμενες από τις κυβερνήσεις αντιαγροτικές ευρωπαϊκές πολιτικές, η έλλειψη προγραμματισμού και σχεδιασμού σε συνδυασμό με υποσχέσεις και προσπάθειες απόκρυψης των πραγματικών αιτίων των προβλημάτων, έχουν οδηγήσει τους αγρότες σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση.

Στηρίζουμε τον αγώνα της αγροτιάς για το δικαίωμα στην παραγωγή και διάθεση αγροτικών προϊόντων, σε τιμές που καλύπτουν το κόστος και αποδίδουν στοιχειώδες εισόδημα, με παράλληλη μείωση του κόστους παραγωγής και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.

Είναι καιρός να αποβληθούν οι μεσάζοντες από τη διαδικασία παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων και οι Συνεταιρισμοί να γίνουν πραγματικοί μοχλοί ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας, προς όφελος του αγροτικού πληθυσμού.

Οι εργαζόμενοι στην ΠΑΣΕΓΕΣ είναι αλληλέγγυοι στο δίκαιο αγώνα των Ελλήνων αγροτών, αγωνιζόμενοι και αυτοί για δωρεάν Παιδεία και Υγεία, ενάντια στην ανεργία, στην ακρίβεια και στη λιτότητα».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο αγώνας είναι δικαίωμα και καθήκον

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τα αγροτικά μπλόκα και τις αντιδράσεις της κυβέρνησης

Για τα αγροτικά μπλόκα και τις αντιδράσεις της κυβέρνησης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του σημειώνει:

«Η κυβέρνηση, οι εμποροβιομήχανοι και η ΝΔ, που απαιτούν να διαλυθούν τα αγροτικά μπλόκα, είναι οι ένοχοι για την απόγνωση της φτωχομεσαίας αγροτιάς και για την ακρίβεια στα προϊόντα, και δεν δικαιούνται να παριστάνουν τους κατήγορους. Η αγροτιά έχει και δικαίωμα και καθήκον να κλείνει με τους αγώνες της το δρόμο στην πολιτική που την ξεκληρίζει και παραδίδει τον αγροτικό τομέα στον πλήρη έλεγχο των καρτέλ. Δίπλα και μαζί της έχουν συμφέρον και πρέπει να είναι όλα τα λαϊκά στρώματα».

ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Αναζητούν... επιπτώσεις από την κινητοποίηση

Λάδι στη φωτιά της υπονόμευσης των αγροτικών κινητοποιήσεων επιχειρούν να ρίξουν οι εμποροβιομήχανοι της Αθήνας, με έρευνα που προκάλεσε και πραγματοποίησε το ίδιο το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΕΒΕΑ) σε μέλη του, με στόχο να αποδείξει ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών προκαλούν προβλήματα σε διάφορους κλάδους.

Οπως ανακοινώθηκε από το ΕΒΕΑ, η έρευνα δείχνει ότι τελικά ένας στους δύο (256 από τους 500 ερωτηθέντες) απάντησαν πως αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα. Μεταξύ των άλλων το ΕΒΕΑ διαπίστωσε από την «τηλεφωνική έρευνα» που πραγματοποίησε, ότι πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι εταιρείες διακίνησης υγρών καυσίμων, οι εταιρείες στη... μεταφορά των υπαλλήλων τους, καθυστερήσεις στη διακίνηση προϊόντων και επιβάρυνση με επιπλέον κόστος.

Αναφέρει, ακόμη, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας καλλιέργειας κλίματος εναντίον των αγροτών, και επικαλούμενο ισχυρισμούς ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ, ότι από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα αρχίσουν να παρουσιάζονται ελλείψεις. Τέλος, κάνει λόγο για συνολικό κόστος εξαιτίας των κινητοποιήσεων των αγροτών, που ανέρχεται σε 20-25 εκατ. ευρώ την ημέρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ