Πέμπτη 28 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αντιαγροτική «αβάντα» στην κυβέρνηση

Εντείνουν, μέσω της ΕΕ, τις πιέσεις τους σε βάρος των κινητοποιήσεων των αγροτών οι κυβερνήσεις της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, χώρες που διαθέτουν ακόμα και ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες κάνουν εισαγωγές στην Ελλάδα και οι οποίες υποτίθεται πως πλήττονται από τα μπλόκα των αγροτών.

Χτες ανακοινώθηκε ότι Βούλγαροι και Ρουμάνοι εμπειρογνώμονες βρίσκονται στις Βρυξέλλες, προκειμένου, λέει, να ενημερώσουν τις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες, για τις ζημιές που έχουν υποστεί τα εμπορεύματά τους, εξαιτίας των μπλόκων που έχουν στήσει οι Ελληνες αγρότες στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα ανταγωνισμού, Τζ. Τοντ, είπε σχετικά με το θέμα ότι η ελεύθερη διακίνηση των αγαθών ανάμεσα στα κράτη - μέλη είναι βασική αρχή της ΕΕ, ενώ υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να ενημερώσει την ΕΕ για τις κινητοποιήσεις και να βρει εναλλακτικούς δρόμους για την απρόσκοπτη διέλευση των εισαγόμενων εμπορευμάτων.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιήσει επικοινωνιακά την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη «νομιμότητα» των αποζημιώσεων, που αναγκάστηκε να καταβάλει πέρσι η κυβέρνηση της ΝΔ, υπό την πίεση των αγροτικών κινητοποιήσεων. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΕΕ, θα κινηθεί επίσημα η διαδικασία έρευνας όσον αφορά τις πληρωμές που καταβλήθηκαν από τον ΕΛΓΑ, εγείροντας αμφιβολίες για το κατά πόσον οι αποζημιώσεις αυτές είναι συμβατές με το κοινοτικό Δίκαιο περί κρατικών ενισχύσεων. Να υπενθυμίσουμε ότι το ποσό ύψους 425 εκατ. ευρώ - «πακέτο Χατζηγάκη» - που είχε καταβληθεί για ζημιές που προκλήθηκαν στη φυτική παραγωγή, στην πραγματικότητα ήταν «ψίχουλα» για τους αγρότες.

Στελέχη της κυβέρνησης αξιοποιούν την έναρξη της έρευνας, ως δικαιολογία για τη μη ικανοποίηση των οικονομικών αιτημάτων των αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα του αγώνα. Να υπενθυμίσουμε πάντως ότι για το 2010, με απόφαση της Επιτροπής, μπορούν να δοθούν κρατικές ενισχύσεις στους παραγωγούς, μέχρι το ύψος των 15.000 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ