Πέμπτη 28 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ
Ενα το κρατούμενο οι νόμοι της «αγοράς»

Με τον... τετραγωνισμό του κύκλου ισοδυναμεί ούτε λίγο ούτε πολύ η φιλοσοφία που ανέπτυξε η υπουργός Οικονομίας - Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη γύρω από τα θέματα πολιτικής προστασίας των καταναλωτών, στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του λεγόμενου Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτών και Αγοράς. Εκανε λόγο για «σύνθεση αντικρουόμενων στόχων και προσδοκιών», αναφερόμενη στα διαμετρικά αντίθετα συμφέροντα εργαζομένων και επιχειρηματιών, θεωρώντας ένα το κρατούμενο ότι «δεν υπάρχει οικονομική δημοκρατία» εφόσον «στην αγορά δεν έχει ο καθένας την ίδια δύναμη». Στην ουσία, δηλαδή, μέσα από ιδεολογήματα περί «συνθέσεων» η υπουργός έδωσε το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής που δεν είναι άλλο από την αδιαπραγμάτευτη αφοσίωσή της στους κανόνες της λεγόμενης αγοράς, του «ανταγωνισμού», της «επιχειρηματικότητας».

Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσονται μια σειρά από νομοθετικού χαρακτήρα παρεμβάσεις που εξήγγειλε η υπουργός για το επόμενο διάστημα. Οπως είπε μεταξύ άλλων:

  • Μέσα στις επόμενες μέρες κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
  • Στο επόμενο δίμηνο θα δημοσιοποιηθεί σχέδιο νόμου σχετικά με τη «διαφάνεια» στις τραπεζικές συναλλαγές.
  • Στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου για τη «διαφάνεια» στην παροχή ασφαλιστικών υπηρεσιών κυρίως για θέματα ενημέρωσης των ασφαλισμένων.
  • Θα τροποποιηθεί ο νόμος για την «προστασία του καταναλωτή» με τρόπους που μεταξύ άλλων θα προβλέπονται συγκεκριμένα ποσά αποζημίωσης για περιπτώσεις πώλησης ελαττωματικών προϊόντων.
  • Αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Τέλος, η Λ. Κατσέλη επιχείρησε να διασκεδάσει τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των εργαζομένων εξαιτίας της ακρίβειας, υποστηρίζοντας πως «δεν υπάρχει κανένα κύμα ανατιμήσεων σε προϊόντα μαζικής κατανάλωσης», επικαλούμενη τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου και τα δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΣΥΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ