ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ «ΖΗΜΕΝΣ»
Προμήθειες με πολλαπλό κόστος για το λαό

Η προμήθεια του χαφιεδοσυστήματος C4i στόχο είχε να εξυπηρετήσει οικονομικά την πολυεθνική και να κάτσει στο σβέρκο του λαού

Όπως και κάθε άλλο μέσο παρακολούθησης, έτσι και το C4i είχε στο στόχαστρο το λαό, με το φερετζέ της «αντιτρομοκρατικής πρόληψης»
Όπως και κάθε άλλο μέσο παρακολούθησης, έτσι και το C4i είχε στο στόχαστρο το λαό, με το φερετζέ της «αντιτρομοκρατικής πρόληψης»
Τα κριτήρια επιλογής του διαβόητου συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I (υπεργολάβος του έργου ήταν η ΖΗΜΕΝΣ) σχετίζονταν περισσότερο με την υπηρέτηση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων και με το χαφιεδισμό σε βάρος του λαϊκού κινήματος, παρά με την αντιμετώπιση δήθεν της τρομοκρατίας, όπως προπαγανδίζονταν την περίοδο της αγοράς του.

Αυτό διαφάνηκε χτες στη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που ασχολείται με το σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής πολυεθνικής. Καταθέτοντας ο Σ. Τραυλός που την επίμαχη περίοδο ήταν γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, στο οποίο ανατέθηκε να προχωρήσει την προμήθεια του έργου, είπε ότι ήταν επιλογή υψηλού ρίσκου αφού το έργο δεν μπορούσε να λειτουργήσει με την μορφή που είχε περιγραφεί στη σύμβαση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του εκπροσώπου του ΚΚΕ Θ. Παφίλη, παραδέχθηκε παρόμοιο σύστημα σε τέτοια έκταση δεν υπήρχε και υπήρχαν απλώς υποσυστήματα που λειτουργούσαν σε διάφορες πόλεις και για διάφορες περιπτώσεις. Και αυτός με τη σειρά του κατέθεσε ότι το C4I στο σύνολό του δε λειτούργησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Μάλιστα, ανέφερε ότι παρόμοιο μικρότερο σύστημα είχε αποτύχει στους αγώνες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας στο Μάντσεστερ δύο τρία χρόνια πριν από αυτό που προμηθεύτηκε η Ελλάδα. Ο Σ. Τραυλός αιτιολόγησε την απόφαση για την προμήθειά του στο κλίμα των πιέσεων που δεχόταν η χώρα μας για τα μέτρα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στην Εξεταστική κατέθεσε χτες και ο γενικός διευθυντής εξοπλισμών του υπουργείου Αμυνας Ε. Βασιλάκος, ο οποίος παραδέχθηκε ότι τα λεγόμενα αντισταθμιστικά ωφελήματα από τις διάφορες προμήθειες λειτουργούν υπέρ των προμηθευτών και κατά του δημοσίου.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης επανέρχεται στο θέμα με τον ανακριτή της υπόθεσης «Ζήμενς», Ν. Ζαγοριανού και ζητάει να παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με το ερώτημα της προσωρινής αργίας. Εναντίον του Ν. Ζαγοριανού έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος.

Ενας χρόνος χωρίς τον Γιάννη Πατάκη

Την Κυριακή το ετήσιο μνημόσυνο στη Νίκαια της Λάρισας

Ο Γ. Πατάκης μιλάει σε συγκέντρωση αγροτών στη Λάρισα, το 2001
Ο Γ. Πατάκης μιλάει σε συγκέντρωση αγροτών στη Λάρισα, το 2001
Μεθαύριο Κυριακή, 21 Μάρτη, στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στη Νίκαια της Λάρισας, γίνεται το ετήσιο μνημόσυνο του Γιάννη Πατάκη, που «έφυγε» από τη ζωή, στις 10 Απρίλη του 2009.

Ο πρόωρος και αναπάντεχος χαμός του συγκλόνισε τους συντρόφους του στο ΚΚΕ, τους συναγωνιστές του στο αγροτικό και, γενικότερα, στο λαϊκό κίνημα, όλο το φτωχό κόσμο της Ελλάδας. Γιατί ο Γιάννης Πατάκης ανάλωσε όλη τη ζωή του στον αγώνα για το ψωμί, το δίκιο και τ' όνειρο της φτωχολογιάς. Η αγωνιστική απουσία του είναι αισθητή, ιδιαίτερα στο αγροτικό κίνημα, που φέτος γιορτάζει την επέτειο των 100 χρόνων από την εξέγερση των Θεσσαλών κολίγων και του Κιλελέρ.

Ο Γιάννης Πατάκης, υπήρξε, επί 30 χρόνια στέλεχος του ΚΚΕ. Διετέλεσε μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας και της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, εκλέχτηκε βουλευτής του Κόμματος και στη συνέχεια ευρωβουλευτής του, ο πρώτος αγρότης Ελληνας ευρωβουλευτής.

Δραστηριοποιήθηκε έντονα κι επί πολλά χρόνια στο αγροτικό κίνημα κι ανάλογη ήταν η δράση του στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, όπου, εκτός από πρόεδρος της Κοινότητας Νίκαιας, ήταν και υποψήφιος Νομάρχης Λάρισας, διετέλεσε και Νομαρχιακός Σύμβουλος.

Ως συνδικαλιστής - ήταν πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ, ενώ διετέλεσε και μέλος της Διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ - ήταν ένας μαχητής των δρόμων που ανάλωσε όλη τη ζωή του στους πολύχρονους και σκληρούς αγώνες των ξωμάχων για να εξασφαλίσουν το καθημερινό ψωμί της οικογένειας κι ένα καλύτερο «αύριο» για τα παιδιά τους.

Για τη μικρομεσαία αγροτιά της χώρας μας ήταν, είναι και θα είναι ο «δικός της άνθρωπος», «σάρκα από τη σάρκα της». Ο Γιάννης Πατάκης ήταν μέχρι το τέλος της ζωής του ανιδιοτελής, ασυμβίβαστος στις κομμουνιστικές ιδέες του, αταλάντευτος στα κομμουνιστικά ιδανικά.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΥΝ
Αντιφάσεις και αντισοσιαλιστική προπαγάνδα

Αποκαλυπτική της «γύμνιας» του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της βαθιάς υπόκλισής του στο σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, ήταν η χτεσινή ομιλία του επικεφαλής του, Αλ. Τσίπρα, στο συνέδριο της νεολαίας του κόμματός του.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση είπε: «Μας απαντούσαν ότι δε φταίει ο καπιταλισμός φταίνε τα "γκόλτεν μπόις". Πολύ γρήγορα πέσανε και οι ίδιοι μέσα στις αντιφάσεις τους, αφού δεν μπορούν πια να κρύψουν ότι ο καπιταλισμός δεν είναι ένα κοινωνικό και οικονομικό σύστημα που κάνει λάθη, αλλά είναι ένα σύστημα που είναι λάθος»! Μόνο που την απάντηση αυτή την έδινε ο ίδιος ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά του να βρει «αποδιοπομπαίους τράγους» για να βγάλει λάδι τον ίδιο τον καπιταλισμό. Τώρα προσπαθεί να καλύψει τις πομπές του με το μόνο τρόπο που μπορεί, καταφεύγοντας σε απροκάλυπτα ψεύδη.

Το ψέμα βέβαια λίγο απέχει από τη συκοφαντία, κι αυτήν ο Αλ. Τσίπρας τη «φύλαξε» όλη για το σοσιαλισμό που γνώρισε η ανθρωπότητα. Καταθέτοντας διαπιστευτήρια, τον αποκήρυξε μετά βδελυγμίας, αναπαράγοντας την αντισοσιαλιστική προπαγάνδα των ιμπεριαλιστών: «Απέτυχε στις χώρες του υπαρκτού η απόπειρα εφαρμογής ενός συγκεντρωτικού μοντέλου κοινωνικής οργάνωσης που δεν μπορούσε να έχει σχέση με το σοσιαλισμό, ακριβώς γιατί όπως είπε ο Πουλαντζάς, ο σοσιαλισμός ή θα είναι δημοκρατικός ή δε θα υπάρξει. Και στις χώρες του υπαρκτού πολύ απλά δεν υπήρξε ποτέ (...) θα έπρεπε να τον εφεύρουμε καθαρμένο και απαλλαγμένο από τα λάθη και τις στρεβλώσεις των αποτυχημένων αποπειρών του 20ού αιώνα».

Αυτό που οραματίζεται βέβαια ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια σοσιαλδημοκρατία της παλιάς κοπής, η οποία ιστορικά εκπλήρωσε την αποστολή της σαν μορφή διαχείρισης του καπιταλισμού σε μια προηγούμενη φάση της εξέλιξής του.

Ακόμα, θέλοντας προφανώς να θολώσει τα νερά, έκανε πως ξέχασε τι ψήφισε την περασμένη Κυριακή στην ΚΠΕ του κόμματός του και αναφώνησε: «Ο πλούτος υπάρχει, οι εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν. Να πληρώσουν λοιπόν την κρίση αυτοί που την προκάλεσαν». Θυμίζουμε ότι μόλις πριν λίγες μέρες, η ΚΠΕ ψήφισε: «Αγωνιζόμαστε για δίκαιη κατανομή του κόστους της κρίσης». Να πληρώσουν δηλαδή και τα θύματα, που καμιά ευθύνη δεν έχουν για την καπιταλιστική κρίση.

ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ευκαιρία για «ανάπτυξη» η ΝΑΤΟποίηση της πόλης

Προκλητικός σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΔΕΘ και του ΕΒΕΘ

Ευκαιρία για «ανάπτυξη» της Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζεται από τους μεγαλοεργοδότες η μετατροπή της σε έδρα του ΝΑΤΟικού στρατηγείου και της δύναμης ταχείας επέμβασης του ιμπεριαλιστικού στρατού. Αυτό είπε - ούτε λίγο ούτε πολύ - ο πρόεδρος της «Διεθνούς Εκθεσης ΑΕ» και πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Δ. Μπακατσέλος, παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία της ΔΕΘ να διεκδικήσει να γίνει στη Θεσσαλονίκη η Διεθνής Εκθεση Συμβατικών Συστημάτων για την Εθνική Αμυνα, Ξηράς, Θαλάσσης και Αέρος, με τον τίτλο «Defendory International».

Οπως είπε, η πρωτοβουλία αυτή «υλοποιείται σε μια θετική χρονική συγκυρία, αφού η Θεσσαλονίκη που είναι έδρα του Νατοϊκού επιτελείου (NDC GR), το 2012 θα είναι η έδρα της ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ (NRF)». Πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία της ΔΕΘ έχει στόχο «τη δημιουργία νέων αναπτυξιακών προοπτικών» για τη Θεσσαλονίκη και σημείωσε ότι θα αποτελέσει «την απαρχή της αναγέννησης της ΔΕΘ, αφού θα τονώσει τη διαπιστωμένα μειούμενη εκθεσιακή δραστηριότητα».

Αυτή η αντίληψη προβάλλεται λίγες μόνο μέρες πριν τη συμπλήρωση 11 χρόνων από το βρώμικο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και τη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε ορμητήριο θανάτου για τους λαούς των Βαλκανίων. Και φυσικά έρχεται σε αντίθεση με την πλειοψηφία του λαού της Θεσσαλονίκης και των φορέων που διεκδικούν την απομάκρυνση του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου, αναγνωρίζοντας πως μόνο δεινά μπορεί να φέρει στον τόπο και όχι επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ