ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Η τρομοκρατία της «ΛΙΝΤΛ» δε θα περάσει

Με κοινή τους παρέμβαση 31 σωματεία του κλάδου ξεκαθαρίζουν ότι οι εργάτες δε θα παίρνουν άδεια από την εργοδοσία για τις μορφές και το χρόνο της πάλης

Από προηγούμενη παρέμβαση του επιχειρησιακού σωματείου ενάντια σε τρομοκρατικές απολύσεις
Από προηγούμενη παρέμβαση του επιχειρησιακού σωματείου ενάντια σε τρομοκρατικές απολύσεις
Αμεση και καθαρή απάντηση στην εργοδοσία της πολυεθνικής «ΛΙΝΤΛ» ότι «δε θα ανεχτούν φαινόμενα ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και τρομοκράτησης οποιουδήποτε εργαζόμενου στην επιχείρηση», δίνουν με ανακοίνωσή τους 31 κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία από όλη τη χώρα. Η απάντηση των σωματείων ήρθε μετά το εξώδικο που έστειλε η εργοδοσία στο επιχειρησιακό σωματείο, σε πρωτοπόρους συνδικαλιστές και σε εργαζόμενο ενεργό μέλος του σωματείου, με το οποίο τους εγκαλεί για τη συνδικαλιστική τους δράση και συγκεκριμένα για τη μάχη της περιφρούρησης της 24ωρης απεργίας στις 5 του Μάρτη, στο κατάστημα της Ελευσίνας.

Την ανακοίνωση υπογράφουν τα επιχειρησιακά σωματεία: «ΛΙΝΤΛ» Αττικής, «Καρφούρ - Μαρινόπουλος, ΝΤΙΑ», «Κωνσταντακάτος» (ηλεκτρικά είδη), «Πράκτικερ», «Λαμπρόπουλος» Θεσσαλονίκης και «Μάκρο». Τα κλαδικά των εμποροϋπαλλήλων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά. Καθώς επίσης και τα κλαδικά των ιδιωτικών υπαλλήλων: Αθήνας, Ζακύνθου, Λαυρίου, Εύβοιας, Αμφισσας, Λαμίας, Λειβαδιάς, Ναυπλίου, Καλαμάτας, Αγρινίου, Ιωαννίνων, Λευκάδας, Αρτας, Λάρισας, Καρδίτσας, Κατερίνης, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Δράμας, Καβάλας, Ηρακλείου Κρήτης και Χανίων.

Μιλούν για ...δικαιώματα των εργαζομένων όσοι τους ξεζουμίζουν

Η εργοδοσία με το εξώδικό της χαρακτηρίζει «παράνομη» και «καταχρηστική συμπεριφορά» την περιφρούρηση της απεργίας από το σωματείο και καλεί τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους «όπως απόσχετε διά των εκπροσώπων σας από παρόμοιες έκνομες ενέργειες ως οι ανωτέρω σε οιαδήποτε απεργία πραγματοποιηθεί στο μέλλον για οιοδήποτε λόγο...».

Τα σωματεία καταγγέλλουν την κατάπτυστη, όπως χαρακτηρίζουν, ενέργεια της εργοδοσίας η οποία επιχειρεί, παράλληλα με την επίθεση της κυβέρνησης και της ΕΕ στα εναπομείναντα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να χτυπήσει τα αγωνιζόμενα σωματεία, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα που εκφράζεται ενεργά μέσα από το ΠΑΜΕ.

«Δε δικαιούται - σημειώνεται - η πολυεθνική, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα, να μιλάει για δικαιώματα των εργαζομένων στην εργασία, την ώρα που παραβιάζει συνεχώς τα δικαιώματα των εργαζομένων της στους χώρους εργασίας είτε αυτά αφορούν το ωράριο, είτε το ξεζούμισμα και την εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων με πολλαπλές συνέπειες στην υγεία τους ειδικά των εργαζομένων γυναικών. Την ώρα που τα κέρδη της συνεχώς αυξάνουν στη χώρα μας και όχι μόνο σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Τα σωματεία καλούν τους εργαζόμενους στα «ΛΙΝΤΛ» και στους άλλους χώρους δουλειάς να συσπειρωθούν γύρω από τα ταξικά τους σωματεία, το ΠΑΜΕ και να απαντήσουν δυναμικά στην πρόκληση της «ΛΙΝΤΛ».

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΝΚΛΩ»
Σηκώνει τα χέρια της ψηλά

Αφού μπούκωσε χρήμα τη διοίκηση του Ομίλου, τώρα μένει απλά παρατηρητής των νέων εκατοντάδων απολύσεων

Διαχρονικά ανεξέλεγκτοι συνεχίζουν τους εκβιασμούς και την εκμετάλλευση εργαζομένων αλλά και των χρημάτων του δημοσίου, οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» (ΛΑΝΑΡΑΣ) και η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά προτίθεται να διενεργήσει ουσιαστικό έλεγχο στην επιχείρηση.

Αυτό κατέστη σαφές και από τη χτεσινή απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Οικονομίας, Μάρκος Μπόλαρης, σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Αγγέλου Τζέκη. Υποστήριξε ότι «γίνεται προσπάθεια ώστε να συνταχθεί ένα προσχέδιο για να δοθεί λύση» τονίζοντας όμως πως «δεν πρόκειται για επιχείρηση ΔΕΚΟ για να έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο η κυβέρνηση». Αναφερόμενος στην παραίτηση του ΔΣ της εταιρείας είπε ότι «χρειαζόμαστε διοίκηση στην επιχείρηση» και υπενθύμισε ότι «οι τράπεζες έχουν να πάρουν πάρα πολλά χρήματα». Ούτε μια λέξη όμως δεν ανέφερε για το θέμα του ελέγχου σχετικά με τα χρήματα που έχει πάρει η επιχείρηση από το ελληνικό δημόσιο παρά το ότι προκλήθηκε επανειλημμένα από το βουλευτή του ΚΚΕ.

Επεξηγώντας την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή, ο Αγγελος Τζέκης, τόνισε πως μετά την παραίτηση του ΔΣ της επιχείρησης «γίνεται ένας νέος εκβιασμός από την πλευρά του μεγαλομετόχου για νέα δάνεια με την εγγύηση του δημοσίου, να πληρώσει δηλαδή ο ίδιος ο λαός τη λειτουργία των εργοστασίων του, ενώ θα έπρεπε ήδη να έχει κάνει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και να καταβάλλει ο ίδιος από τα υπέρογκα κέρδη που έχει αποσπάσει από το Χρηματιστήριο Αθηνών, τα οποία ήταν τότε πάνω από 200 δισεκατομμύρια δραχμές». Θύμισε επίσης ότι η επιχείρηση μέσα από το σύμφωνο ανασυγκρότησης των Βαλκανίων «επιχορηγήθηκε με νέο πακτωλό χρημάτων για να στήσει εργοστάσια στη Βουλγαρία, στη FYROM και στην Αλβανία». Επίσης, απαίτησε να γίνει «ουσιαστικός έλεγχος στο συγκεκριμένο επιχειρηματικό όμιλο για το πού πήγαν τα λεφτά του Χρηματιστηρίου» καθώς και «για όλες τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια που πήρε». Τέλος, σημείωσε ότι κάθε άλλο παρά «μοιραίο» θεωρεί το ΚΚΕ το κλείσιμο των παραγωγικών μονάδων.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Ασύδοτοι οι εργολάβοι στο νοσοκομείο

Με την ουσιαστική στήριξη και του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού

«Κυβερνήσεις, διοικήσεις του Θριάσιου νοσοκομείου και κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός ενθαρρύνουν την ασυδοσία της εργολαβικής εταιρείας ΑΝΟΔΙΚΗ». Αυτό καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θριασίου του ΠΑΜΕ καθώς όπως σημειώνει: Ενώ από το 2007, με το πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης αλλά και η τοπική Επιθεώρηση Εργασίας έχουν καταγράψει και επιβεβαιώσει τη συστηματική παραβίαση των δικαιωμάτων των καθαριστριών και τραπεζοκόμων στο Θριάσιο νοσοκομείο, η εργολαβική εταιρεία συνεχίζει ανενόχλητη την αντεργατική της τακτική.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει «η διοίκηση του νοσοκομείου και οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ είναι ενήμερες για την ασυδοσία της εργολαβικής εταιρείας. Την αφήνουν όμως ανενόχλητη να παραβιάζει τα εργασιακά δικαιώματα, να τρομοκρατεί και να απολύει όσους εργαζόμενους αντιδράσουν, να απασχολεί λιγότερους εργαζόμενους, από όσους είναι υποχρεωμένη. Την ίδια στιγμή, οι εργολαβικές εταιρείες εισπράττουν πάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ από το Θριάσιο νοσοκομείο, κονδύλι που θα επαρκούσε για πρόσληψη πάνω από 120 μονίμων υπαλλήλων».

Οι ταξικές δυνάμεις καταγγέλλουν την πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας που συνειδητά αφήνει ανενόχλητη την εταιρεία να παραβιάζει τα εργατικά δικαιώματα των εργαζομένων. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΕΚ (συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ), όταν οι καθαρίστριες διεκδίκησαν το δίκιο τους, προσπάθησε να τις απογοητεύσει. Ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων του Θριασίου νοσοκομείου (επίσης, συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ) δεν έχει βγάλει ούτε μια ανακοίνωση ενώ μαζί με τους συνδικαλιστές ΔΑΚΕ, ΚΙΒΩΤΟΥ και ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται την πρόταση του ΠΑΜΕ για εγγραφή των εργαζομένων στο Σωματείο. Οταν μάλιστα οι καθαρίστριες διεκδίκησαν το δίκιο τους, ο πρόεδρος Σωματείου εργαζομένων τις τρομοκράτησε και επιτέθηκε να χειροδικήσει στην πρόεδρο του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που πήγε να συμπαρασταθεί στις εργαζόμενες.

Μεταξύ άλλων, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να οργανωθούν και να συσπειρωθούν στα ταξικά σωματεία και να διεκδικήσουν μαζί:

  • Να σταματήσουν οι απειλές και οι εκβιασμοί.
  • Να εφαρμοστούν οι συλλογικές συμβάσεις για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, τη φύλαξη, τη σίτιση και το κυλικείο.

«Οριστική λύση είναι να φύγουν οι εργολάβοι και να προσληφθούν οι εργαζόμενοι απευθείας από το νοσοκομείο με πλήρη μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα» σημειώνει, καταλήγοντας.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: Στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο Δημαρχείο της Σταυρούπολης, διοργανώνει σήμερα στις 12 το μεσημέρι η Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης σηματοδοτώντας τη συνέχιση του αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ: Εκδήλωση με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, διοργανώνει ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Καλαμαριάς μέλος της ΟΓΕ, αύριο Σάββατο 20 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στο θεατράκι της οδού Χηλής. Θέμα της εκδήλωσης είναι «Γυναίκα - εργασία - κοινωνική ασφάλιση».

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Να πάνε στη κάλπη με κριτήρια την επίθεση που δέχονται τα δικαιώματά τους και τη στάση των παρατάξεων, καλεί η ΕΣΑΚ τους εργαζόμενους μπροστά στις αρχαιρεσίες του επιχειρησιακού σωματείου της Εμπορικής Τράπεζας, που γίνονται 22,23,24,26 και 29 Μάρτη στην Αθήνα και 23 Μάρτη στην επαρχία. Τονίζει την ανάγκη οι εργαζόμενοι να βάλουν στο περιθώριο την εργατική αριστοκρατία, να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιό της ΕΣΑΚ και να ενώσουν τη φωνή τους με όλες τις άλλες δυνάμεις που συναντιούνται στις γραμμές του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ