ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
34ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΕ
Συνέδριο στήριξης της στρατηγικής και των απαιτήσεων του κεφαλαίου

Αποχώρησαν οι ταξικές δυνάμεις: «Οι πραγματικοί συσχετισμοί κρίνονται στα "μαρμαρένια αλώνια" της σύγκρουσης με τα βάρβαρα κυβερνητικά μέτρα και την πολιτική του κεφαλαίου»

MotionTeam

Δυο κόσμοι, δυο εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές αναδείχτηκαν περίτρανα χτες στο 34ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Από τη μια η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση»), που προκλητικά υποκλίθηκε στα κελεύσματα της εξουσίας και στην πολιτική του κεφαλαίου. Οι δυνάμεις που χειροκρότησαν το Μάαστριχτ, την ΟΝΕ, το ευρώ, την ανταγωνιστικότητα και τις αναδιαρθρώσεις και σήμερα χειροκροτούν αυτούς που εξαπολύουν τη λαίλαπα.

Από την άλλη οι ταξικές δυνάμεις που ξεκαθάρισαν ότι μπορεί η πλειοψηφία να δηλώνει πρόθυμη στις επιταγές της εργοδοσίας, αλλά οι εργάτες δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Το ΠΑΜΕ, το ταξικό κίνημα, που δεν υποτάσσεται, δε σκύβει το κεφάλι, κρατάει ψηλά τη σημαία της ταξικής πάλης. Από τη μια ο εκφυλισμός και η νοθεία, από την άλλη ο καθαρός λόγος, η αγωνιστική πράξη.

Με το σύνθημα «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στηρίζουν το κεφάλαιο και την πλουτοκρατία» οι σύνεδροι της ΔΑΣ «υποδέχτηκαν» το πρωί τον πρόεδρο της ΝΔ Αντ. Σαμαρά. Λίγο αργότερα, όταν στο βήμα ανέβηκε ο πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου, τα συνθήματα «Αυτά τα μέτρα, αυτή η πολιτική, των μονοπωλίων είναι εντολή» και «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη» δόνησαν την αίθουσα. Την αποφασιστική στάση των ταξικών δυνάμεων συνάντησε και η προσπάθεια της πλειοψηφίας να δώσει το λόγο στον εκπρόσωπο της ΣΕΣ, Τόμας Τζένκινς. «Εξω οι ρουφιάνοι των πολυεθνικών», «Εξω οι πουλημένοι» απαίτησαν οι σύνεδροι της ΔΑΣ, αποκαλύπτοντας τον πραγματικό αντιδραστικό ρόλο της ΣΕΣ, ως οργάνου των πολυεθνικών.

Συνέδριο εχθρικό στα συμφέροντα της εργατικής τάξης

Αργά χτες το απόγευμα και ενώ το βήμα του συνεδρίου είχε μετατραπεί σε πασαρέλα της κυρίαρχης αστικής πολιτικής, ο Γιώργος Πέρρος, παίρνοντας το λόγο εκ μέρους της ΔΑΣ και με τη φράση «οι πραγματικοί συσχετισμοί κρίνονται στα "μαρμαρένια αλώνια" της σύγκρουσης με τα βάρβαρα κυβερνητικά μέτρα και την πολιτική του κεφαλαίου», ανακοίνωσε την αποχώρηση των ταξικών δυνάμεων από το συνέδριο.

Είπε συγκεκριμένα:

«Η εναρκτήρια ομιλία του προέδρου της ΓΣΕΕ, που έβγαλε "λάδι" την κυβέρνηση, λέγοντας πως "δεν άντεξε στις πιέσεις των αγορών" και κάλεσε σε υλοποίηση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, της συνθήκης της Λισαβόνας και του προγράμματος σταθερότητας, στην κοινωνική συναίνεση,

οι ομιλίες του εκπροσώπου της ΣΕΣ, του πρωθυπουργού, των άλλων εκπροσώπων των αστικών κομμάτων που όλοι, μα όλοι, στήριξαν την βάρβαρη πολιτική του κεφαλαίου και της ευρωπαϊκής ένωσης,

η νομιμοποίηση 10άδων νόθων συνέδρων από την επιτροπή πληρεξουσίων και την πλειοψηφία των συνέδρων,

επιβεβαιώνουν την αρχική εκτίμηση της "Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας" και του ΠΑΜΕ ότι το 34ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ είναι ένα συνέδριο στήριξης της στρατηγικής και των απαιτήσεων του κεφαλαίου, απόκρυψης των ευθυνών της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ένα ακόμα συνέδριο νόθων και πλαστών συσχετισμών, ένα συνέδριο ξένο και εχθρικό για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης.

Η ΔΑΣ, συνεπής με τη δράση της και την αρχική της στάση, αποχωρεί, καταγγέλλοντας και μη θέλοντας με την παρουσία της να διευκολύνει και να νομιμοποιήσει αυτή την ιλαροτραγωδία που εξελίσσεται και ονομάζεται εργατικό συνέδριο.

Οι πραγματικοί συσχετισμοί κρίνονται στα "μαρμαρένια αλώνια" της σύγκρουσης με τα βάρβαρα κυβερνητικά μέτρα και την πολιτική του κεφαλαίου. Και σε αυτό το μετερίζι η ΔΑΣ και το ΠΑΜΕ και έχουν δώσει επιτυχημένες εξετάσεις, και σε αυτό μας ενδιαφέρει και πάλι να κριθούμε.

Αποχωρούμε από αυτή την παρωδία και συντεταγμένα πάμε στους χώρους δουλειάς, στους εργάτες και τις εργάτριες, να συζητήσουμε μαζί τους, να πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις, για να προετοιμάσουμε τους νέους αγώνες, μπροστά στο νέο πακέτο μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση».

Ανοιχτά υπέρ του κεφαλαίου η πλειοψηφία

Προηγουμένως ο Γ. Πέρρος κατήγγειλε επίσης τις προτάσεις του υπουργείου Εργασίας, που λίγο πριν είχαν κατατεθεί στη Βουλή, με τις δραματικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό, αν και ήταν φανερό ότι ούτε μπροστά σε αυτή τη λαίλαπα ιδρώνει το αυτί της πλειοψηφίας.

Αλλωστε, η πλειοψηφία όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένη να αντιταχθεί στα μέτρα, αλλά και προεξοφλεί την εφαρμογή τους. Ετσι, στον απολογισμό του ο Γ. Παναγόπουλος σημείωσε: «Μετά την κρίση της σταθεροποιητικής πολιτικής και των συνεπειών της, απαιτείται πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε επίπεδο κρατών - μελών, η διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου (Ευρωπαϊκή Συνθήκη για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη) με κεντρικές προτεραιότητες την τεχνολογική, παραγωγική, κοινωνική και δημοσιονομική ανασύσταση των κρατών - μελών της ΕΕ».

Σθεναρά και χωρίς την παραμικρή αιδώ, η πλειοψηφία στηρίζει την κερδοφορία του κεφαλαίου. «Η ελληνική οικονομία χρειάζεται τη μετάβαση από την προνομιακή επιχειρηματικότητα στην παραγωγική επιχειρηματικότητα, δηλαδή στην επιχειρηματικότητα που επιδιώκει την αύξηση της κερδοφορίας διαμέσου της αύξησης της παραγωγικότητας του κεφαλαίου» αναφέρει ορθά - κοφτά η εισήγηση της πλειοψηφίας, επιβεβαιώνοντας έτσι τη στρατηγική στήριξη που δίνει η ΓΣΕΕ στις διαχρονικές επιδιώξεις του κεφαλαίου.

Εκφυλισμός

Με χειροκροτήματα και επευφημίες οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού υποδέχτηκαν την πολιτική ηγεσία του δικομματισμού, τους εκπροσώπους δηλαδή των κομμάτων εκείνων που την τελευταία 20ετία ξεθεμελίωσαν τα εργασιακά δικαιώματα. Εκεί έφτασε η κατάντια τους, που σύσσωμη η ΠΑΣΚΕ με ιαχές υποκλινόταν στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, που με τις αποφάσεις της κυβέρνησής του καρατομεί μισθούς και συντάξεις και ετοιμάζει το θάψιμο του Ασφαλιστικού. Λίγο πριν ο συνέταιρός τους στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, η παράταξη της ΔΑΚΕ, είχε υποδεχτεί ανάλογα τον πρόεδρο της ΝΔ Αντ. Σαμαρά.

Αποδεικνύοντας στην πράξη τον εκφυλισμό της πολιτικής της, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ χειροκρότησε και επευφήμησε τη μείωση των μισθών, τη μείωση των συντάξεων, την αύξηση της φορολογίας των λαϊκών νοικοκυριών, το χαράτσωμα του εργατικού εισοδήματος. Εδωσαν με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο την απόλυτη στήριξή τους στην αντεργατική πολιτική που από το βήμα του συνεδρίου εξήγγειλαν ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ζήτησε πλήρη υποταγή

Την υποταγή των λαϊκών στρωμάτων στο σφαγιασμό των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων τους απαίτησε χτες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ζητώντας από τον εργαζόμενο λαό να συνδράμει στην εξασφάλιση της «κοινωνικής ειρήνης» που επιζητά η κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο για να προωθήσουν ανεμπόδιστα το σύνολο των ταξικών μέτρων και μεταρρυθμίσεων.

Με μια ακατάσχετη κινδυνολογία, που υπηρετεί το κλίμα τρομοκρατίας που επιδιώκει να επιβάλει η κυβέρνηση στις λαϊκές συνειδήσεις και εμφανίζοντας κοινά τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του μ' αυτά της εργατικής τάξης, κάλεσε τα λαϊκά στρώματα μαζί με τους «υγιείς επιχειρηματίες» να «στηρίξουν τη χώρα». Το «πιο σημαντικό πια», ανέφερε ο πρωθυπουργός «είναι να προχωρήσουμε και να δουλέψουμε όλοι (...) με κοινωνική ειρήνη, μέσα από το διάλογο τη συλλογική μας προσπάθεια».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την κατάσταση της χώρας «εμπόλεμη» και ανέφερε ότι «σ' αυτόν τον πόλεμο δεν υπάρχει περιθώριο κάποιοι να μείνουν στα μετόπισθεν» και κάλεσε το συνδικαλιστικό κίνημα «σ' αυτή την ιστορική συγκυρία να αναλάβετε μεγάλες ευθύνες». Με «όχημα» την πλειοψηφία των ξεπουλημένων ηγεσιών των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων, η κυβέρνηση επιδιώκει να σπρώξει τους εργαζομένους και το λαό που αντιστέκεται στη λογική «του κοινωνικού εταιρισμού».

Οταν έγινε όμως πιο συγκεκριμένος ο πρωθυπουργός, ζήτησε «συναίνεση» και «διαβούλευση» για να προωθηθούν οι ανατροπές στο «χώρο της παιδείας, της κατάρτισης, της υγείας, της πρόνοιας, στο ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις» για να γίνει η «ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική», όπως σημείωσε.

Ο Γ. Παπανδρέου μίλησε «για ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα εμπνέει σιγουριά και δικαιοσύνη», κρύβοντας ότι φέρνει νομοσχέδιο που αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης και μειώνει τις συντάξεις. Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις προστατεύει τα εργασιακά δικαιώματα, αποκρύπτοντας ότι ενισχύει το καθεστώς της μερικής απασχόλησης, της εκ περιτροπής εργασίας. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την ανεργία, αλλά παρουσίασε τις προτάσεις για την «επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων» που καρπώνονται οι επιχειρηματίες. «Ο έντιμος επιχειρηματίας μπορεί να διαπρέψει και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας», ανέφερε και υποστήριξε προκλητικά ότι με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο «θα κλείσει τον κύκλο της αδικίας και όλοι θα συμβάλουν στα δημόσια έσοδα». Αυτό δηλαδή που αφήνει στο απυρόβλητο τον τεράστιο πλούτο του κεφαλαίου και την ίδια στιγμή φορολογεί ακόμη και τις αποζημιώσεις των απολυμένων εργατών!

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
«Διέξοδος» η ισχυροποίηση των μονοπωλίων

Το (μονο)δρόμο της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που περνάει μέσα από το σάρωμα των εργασιακών δικαιωμάτων, έδειξε ως «διέξοδο» από τη σημερινή κρίση από το βήμα του συνεδρίου ο Αντ. Σαμαράς, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη στήριξή του στα άγρια αντιλαϊκά μέτρα.

Μοιράζοντας ψεύτικες υποσχέσεις και αναμασώντας χρεοκοπημένα ιδεολογήματα του «κοινωνικού φιλελευθερισμού», ο πρόεδρος της ΝΔ επί της ουσίας κάλεσε σε συστράτευση για να περάσουν τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία, αφ' ενός, χαρακτήρισε «αναπόφευκτα» ενώ, από την άλλη, πρόβαλε τη στάση του του κόμματός του προς μίμηση. Ανέφερε ότι «από τη στιγμή που η κρίση ξέσπασε ανοιχτά και πήρε δραματικές διαστάσεις», ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε την κυβέρνηση «να πάρει άμεσα μέτρα για το δραστικό περιορισμό του ελλείμματος» και στη συνέχεια ζήτησε «να συμπληρωθούν τα όποια μέτρα για το έλλειμμα με 23 μέτρα-ανάσες για την τόνωση της αγοράς», μέτρα δηλαδή για την τόνωση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων. Αυτά τα φιλομονοπωλιακά μέτρα κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει, προβάλλοντας τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι μόνο έτσι «θα αντέξει η χώρα την κρίση, θα συγκρατήσει την ανεργία και δε θα χρειαστούν κι άλλα σκληρότερα μέτρα». Αποδίδοντας την κρίση στο «μοντέλο οικονομικής διαχείρισης» που χρεοκόπησε, πρόβαλε ως διέξοδο «το δρόμο για μια νέα οικονομία πιο βιώσιμη, πιο ανταγωνιστική, ικανή να δημιουργεί πλούτο και να προσφέρει προοπτικές ευημερίας σε όλους». Δημαγωγώντας ασύστολα υποσχέθηκε στους εργαζόμενους ότι σε αυτό το δρόμο «θα γίνουν δημιουργοί και μερισματούχοι του πλούτου αυτής της κοινωνίας»(!). Κατά τα λοιπά, απέδωσε ευθύνες «σε όλες(!) τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου» για το στρεβλό μοντέλο που εδώ και δεκαετίες επιβλήθηκε και σήμερα χρεοκόπησε, εντοπίζοντας την ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ στο ότι «δεν τόλμησε να το αλλάξει όταν είχε την ευκαιρία και γιατί υπέκυψε στον πειρασμό του διαχειριστικού κυβερνητισμού».

Στους τόπους δουλειάς, κοντά στους εργάτες οι ταξικές δυνάμεις

Η εξόρμηση συνεχίζεται και σήμερα, μετά τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, στις 9.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου

Στους τόπους δουλειάς, μαζί με τους εργάτες και με στόχο την ακόμα πιο αποφασιστική οργάνωση της πάλης για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, βρέθηκαν και χθες οι ταξικές δυνάμεις, την ώρα που οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες επιβεβαίωναν τους όρκους πίστης στις αξιώσεις του κεφαλαίου και των κομμάτων του, μέσα από το βήμα του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ.

Αυτή η πανεξόρμηση που επέλεξαν να κάνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, με τους αντιπροσώπους της ΔΑΣ στο συνέδριο της ΓΣΕΕ και τα στελέχη της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, για να καλέσουν τους εργάτες να απομονώσουν τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό και να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση της πάλης ενάντια στην αντεργατική πολιτική, κορυφώνεται σήμερα. Με τη συγκέντρωση που θα γίνει στις 9.30 το πρωί στο Αγαλμα του Βενιζέλου και τις μαζικές εξορμήσεις που θα ακολουθήσουν σε έξι νοσοκομεία του νομού, σε έξι εμπορικά κέντρα, σε τρία μεγάλα ξενοδοχεία και σε εμπορικά καταστήματα και στέκια νεολαίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο αυτής της παγκινητοποίησης των ταξικών δυνάμεων εντάσσεται και η χθεσινή απεργιακή συγκέντρωση και κινητοποίηση των εργολαβικών καθαριστριών και του ΠΑΜΕ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Χθες αντιπρόσωποι της ΔΑΣ και στελέχη της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ περιόδευσαν σε βιομηχανίες Χάρτου και Τυπογραφεία, σε επιχειρήσεις μετάλλου, σε Τράπεζες και στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο. Οι εργαζόμενοι υποδέχθηκαν ιδιαίτερα θερμά την πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ. Τα στελέχη του ταξικού κινήματος μίλησαν στους εργαζόμενους, αποκάλυψαν το ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, και τους κάλεσαν να γυρίσουν την πλάτη στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες. Να πάρουν στα χέρια τους την οργάνωση της πάλης τους και μαζί με το ΠΑΜΕ να κλιμακώσουν τον αγώνα ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης. Να δυναμώσουν τον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και να ανοίξουν το δρόμο για την ικανοποίηση των αναγκών τους, να διεκδικήσουν τον πλούτο που παράγουν και την εξουσία από τα χέρια των μονοπωλίων.

Ειδικότερα μαζικές εξορμήσεις έγιναν στην επιχείρηση «ΚΛΕΜΑΝ» στο Κιλκίς με επικεφαλής τον Δ. Τσουμπρή, γραμματέα της Ομοσπονδίας Μετάλλου. Κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου, με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιάννη Τόλη, περιόδευσε στην επιχείρηση κυτιοποιίας «Χαΐτογλου», στις τυπογραφικές επιχειρήσεις «Μόντι» και «Πριντ Σοπ», στο τυπογραφείο της «ΙΘΑΚΗΣ», και στο τυπογραφείο - εκδόσεις «Φίλιππος» στο Κιλκίς. Σήμερα, στις 10 το πρωί, στο ΕΚΘ, η Ομοσπονδία οργανώνει σύσκεψη με σωματείου του κλάδου και στη συνέχεια προγραμματίζει εξόρμηση στην επιχείρηση «Χατζόπουλου», η οποία το τελευταίο διάστημα καταστρατηγεί μόνιμα το 5ήμερο και αναγκάζει τους εργάτες να δουλεύουν 7 μέρες τη βδομάδα.

Η διάθεση των εργαζομένων να δοθεί αγωνιστική απάντηση στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης εκφράστηκε παντού. Και στους εργαζόμενους στα καταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας όπου περιόδευσε κλιμάκιο του ΠΑΜΕ με επικεφαλής την Αλεξάνδρα Μπαλλού, πρόεδρο του κλαδικού Σωματείου Χρηματοπιστωτικού Νομού Αττικής.

Τα στελέχη του ΠΑΜΕ ξεκαθάρισαν προς τους εργαζόμενους ότι τα μέτρα της κυβέρνησης στοχεύουν να γίνουν πιο φθηνοί οι εργαζόμενοι και δε σχετίζονται με το έλλειμμα. Αντίστοιχα μέτρα λαμβάνονται την ίδια περίοδο και σε άλλες χώρες. Κάλεσαν τους εργαζόμενους να τα απορρίψουν. Να ξεφύγουν από τους φόβους τους, τις αναστολές που έχουν και να μπουν στον αγώνα μαζί με το ΠΑΜΕ.

Δ. ΒΙΤΣΑΣ
Υπερασπίστηκε τη σύμπλευση με τους συμβιβασμένους

Ευχές και χίμαιρες συνέθεσαν την παρέμβαση του γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Δ. Βίτσα, ενώ αξιοσημείωτο είναι το ότι δεν κατόρθωσε να αρθρώσει ούτε μια λέξη κριτικής στη συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ. Αντίθετα, στο όνομα της «κακοφορμισμένης» ενότητας, άλλοθι για τη σύμπλευσή τους με τις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, διακήρυξε ως στόχο του κόμματός του «να πολλαπλασιάσουμε και όχι να διαιρέσουμε τις δυνάμεις» και την «ενωμένη δράση και όχι την κομματική περιχαράκωση».

Κατά την πάγια τακτική των οπορτουνιστών ο Δ. Βίτσας ήρε ένα σημαντικό κομμάτι ευθύνης απ' τις πλάτες της κυβέρνησης, ισχυριζόμενος ότι αυτή απλώς αποδέχτηκε τα μέτρα που επέλεξε η ΕΕ. Βάζοντας το κάρο μπροστά απ' το άλογο ο Δ. Βίτσας στοχοποίησε την «αρχιτεκτονική πάνω στην οποία δομήθηκε η ΕΕ», αποσιωπώντας ότι αυτή επιβλήθηκε απ' τη δοσμένη καπιταλιστική της φύση. Στο διά ταύτα των θέσεων και προτάσεων του κόμματός του για την κρίση και την έξοδο απ' αυτή, σκιαγράφησε την ουτοπία του «εξανθρωπισμένου» και «ηθικού» καπιταλισμού. Στο πλαίσιο του οποίου μπορεί και η κρίση να ανασχεθεί και η απασχόληση να ανακάμψει και τα εισοδήματα να τονωθούν και το κοινωνικό κράτος να στηριχτεί και τα δημόσια αγαθά να διευρυνθούν...

Ο Δ. Βίτσας περιέγραψε το όραμά τους για έναν καπιταλισμό με μια «νέα στρατηγική κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης» με κριτήριο «τις ανάγκες, την κοινωνική δικαιοσύνη και τις αρχές της αειφορίας». Και πρότεινε μεταξύ άλλων: «Οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας», «νέο μοντέλο δημοσίων επιχειρήσεων με κριτήριο όχι την κερδοφορία αλλά την κοινωνική αποτελεσματικότητα», «χρηματοπιστωτικό σύστημα στην υπηρεσία της κοινωνίας και της ανάπτυξης με νέους κανόνες αποτελεσματικής εποπτείας και ρύθμισης», «παρέμβαση στο ευρωπαϊκό επίπεδο για να αλλάξουν οι συσχετισμοί και για να προωθηθούν συγκεκριμένοι νέοι προσανατολισμοί και νέες πολιτικές»!

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Η φωνή των λαών που αγωνίζονται

Με το σύνθημα «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών» από τους συνέδρους της ΔΑΣ έγινε δεκτός ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΠΣΟ Βαλεντίν Πάτσο. Στον αντίποδα, από άλλους ομιλητές και στο μύθο των «αόρατων αγορών», στον ισχυρισμό του εκπροσώπου της ΣΕΣ ότι δήθεν οι ευρωπαϊκές συνθήκες θεμελιώνουν «τις αξίες της ισότητας και του κράτους δικαίου», ο εκπρόσωπος της ΠΣΟ υπογράμμισε ότι «τα μέτρα αυτά τα αποφασίζουν μαζί στις Βρυξέλλες η Κομισιόν, οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ολα αυτά τα μέτρα δείχνουν ότι ο καπιταλισμός είναι βαριά άρρωστος και δεν υπάρχει γιατρειά. Η λύση βρίσκεται στη ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος και στο σταμάτημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο». Μεταφέροντας τη φωνή των λαών που βρίσκονται στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού ο Β. Πάτσο σημείωσε: «Εκτός από την οικονομική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, η ανθρωπότητα υποφέρει από την επιθετική πολιτική των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Η κατοχή στο Ιράκ συνεχίζεται, το ίδιο και ο πόλεμος στο Αφγανιστάν. Ο παλαιστινιακός λαός υποφέρει από την επιθετικότητα του Ισραήλ... το εμπάργκο σε βάρος της Κούβας κρατά πάνω από πενήντα χρόνια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ