Σάββατο 20 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
34ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΕ
Συνέδριο στήριξης της στρατηγικής και των απαιτήσεων του κεφαλαίου

Αποχώρησαν οι ταξικές δυνάμεις: «Οι πραγματικοί συσχετισμοί κρίνονται στα "μαρμαρένια αλώνια" της σύγκρουσης με τα βάρβαρα κυβερνητικά μέτρα και την πολιτική του κεφαλαίου»

MotionTeam

Δυο κόσμοι, δυο εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές αναδείχτηκαν περίτρανα χτες στο 34ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Από τη μια η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση»), που προκλητικά υποκλίθηκε στα κελεύσματα της εξουσίας και στην πολιτική του κεφαλαίου. Οι δυνάμεις που χειροκρότησαν το Μάαστριχτ, την ΟΝΕ, το ευρώ, την ανταγωνιστικότητα και τις αναδιαρθρώσεις και σήμερα χειροκροτούν αυτούς που εξαπολύουν τη λαίλαπα.

Από την άλλη οι ταξικές δυνάμεις που ξεκαθάρισαν ότι μπορεί η πλειοψηφία να δηλώνει πρόθυμη στις επιταγές της εργοδοσίας, αλλά οι εργάτες δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Το ΠΑΜΕ, το ταξικό κίνημα, που δεν υποτάσσεται, δε σκύβει το κεφάλι, κρατάει ψηλά τη σημαία της ταξικής πάλης. Από τη μια ο εκφυλισμός και η νοθεία, από την άλλη ο καθαρός λόγος, η αγωνιστική πράξη.

Με το σύνθημα «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στηρίζουν το κεφάλαιο και την πλουτοκρατία» οι σύνεδροι της ΔΑΣ «υποδέχτηκαν» το πρωί τον πρόεδρο της ΝΔ Αντ. Σαμαρά. Λίγο αργότερα, όταν στο βήμα ανέβηκε ο πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου, τα συνθήματα «Αυτά τα μέτρα, αυτή η πολιτική, των μονοπωλίων είναι εντολή» και «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη» δόνησαν την αίθουσα. Την αποφασιστική στάση των ταξικών δυνάμεων συνάντησε και η προσπάθεια της πλειοψηφίας να δώσει το λόγο στον εκπρόσωπο της ΣΕΣ, Τόμας Τζένκινς. «Εξω οι ρουφιάνοι των πολυεθνικών», «Εξω οι πουλημένοι» απαίτησαν οι σύνεδροι της ΔΑΣ, αποκαλύπτοντας τον πραγματικό αντιδραστικό ρόλο της ΣΕΣ, ως οργάνου των πολυεθνικών.

Συνέδριο εχθρικό στα συμφέροντα της εργατικής τάξης

Αργά χτες το απόγευμα και ενώ το βήμα του συνεδρίου είχε μετατραπεί σε πασαρέλα της κυρίαρχης αστικής πολιτικής, ο Γιώργος Πέρρος, παίρνοντας το λόγο εκ μέρους της ΔΑΣ και με τη φράση «οι πραγματικοί συσχετισμοί κρίνονται στα "μαρμαρένια αλώνια" της σύγκρουσης με τα βάρβαρα κυβερνητικά μέτρα και την πολιτική του κεφαλαίου», ανακοίνωσε την αποχώρηση των ταξικών δυνάμεων από το συνέδριο.

Είπε συγκεκριμένα:

«Η εναρκτήρια ομιλία του προέδρου της ΓΣΕΕ, που έβγαλε "λάδι" την κυβέρνηση, λέγοντας πως "δεν άντεξε στις πιέσεις των αγορών" και κάλεσε σε υλοποίηση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, της συνθήκης της Λισαβόνας και του προγράμματος σταθερότητας, στην κοινωνική συναίνεση,

οι ομιλίες του εκπροσώπου της ΣΕΣ, του πρωθυπουργού, των άλλων εκπροσώπων των αστικών κομμάτων που όλοι, μα όλοι, στήριξαν την βάρβαρη πολιτική του κεφαλαίου και της ευρωπαϊκής ένωσης,

η νομιμοποίηση 10άδων νόθων συνέδρων από την επιτροπή πληρεξουσίων και την πλειοψηφία των συνέδρων,

επιβεβαιώνουν την αρχική εκτίμηση της "Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας" και του ΠΑΜΕ ότι το 34ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ είναι ένα συνέδριο στήριξης της στρατηγικής και των απαιτήσεων του κεφαλαίου, απόκρυψης των ευθυνών της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ένα ακόμα συνέδριο νόθων και πλαστών συσχετισμών, ένα συνέδριο ξένο και εχθρικό για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης.

Η ΔΑΣ, συνεπής με τη δράση της και την αρχική της στάση, αποχωρεί, καταγγέλλοντας και μη θέλοντας με την παρουσία της να διευκολύνει και να νομιμοποιήσει αυτή την ιλαροτραγωδία που εξελίσσεται και ονομάζεται εργατικό συνέδριο.

Οι πραγματικοί συσχετισμοί κρίνονται στα "μαρμαρένια αλώνια" της σύγκρουσης με τα βάρβαρα κυβερνητικά μέτρα και την πολιτική του κεφαλαίου. Και σε αυτό το μετερίζι η ΔΑΣ και το ΠΑΜΕ και έχουν δώσει επιτυχημένες εξετάσεις, και σε αυτό μας ενδιαφέρει και πάλι να κριθούμε.

Αποχωρούμε από αυτή την παρωδία και συντεταγμένα πάμε στους χώρους δουλειάς, στους εργάτες και τις εργάτριες, να συζητήσουμε μαζί τους, να πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις, για να προετοιμάσουμε τους νέους αγώνες, μπροστά στο νέο πακέτο μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση».

Ανοιχτά υπέρ του κεφαλαίου η πλειοψηφία

Προηγουμένως ο Γ. Πέρρος κατήγγειλε επίσης τις προτάσεις του υπουργείου Εργασίας, που λίγο πριν είχαν κατατεθεί στη Βουλή, με τις δραματικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό, αν και ήταν φανερό ότι ούτε μπροστά σε αυτή τη λαίλαπα ιδρώνει το αυτί της πλειοψηφίας.

Αλλωστε, η πλειοψηφία όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένη να αντιταχθεί στα μέτρα, αλλά και προεξοφλεί την εφαρμογή τους. Ετσι, στον απολογισμό του ο Γ. Παναγόπουλος σημείωσε: «Μετά την κρίση της σταθεροποιητικής πολιτικής και των συνεπειών της, απαιτείται πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε επίπεδο κρατών - μελών, η διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου (Ευρωπαϊκή Συνθήκη για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη) με κεντρικές προτεραιότητες την τεχνολογική, παραγωγική, κοινωνική και δημοσιονομική ανασύσταση των κρατών - μελών της ΕΕ».

Σθεναρά και χωρίς την παραμικρή αιδώ, η πλειοψηφία στηρίζει την κερδοφορία του κεφαλαίου. «Η ελληνική οικονομία χρειάζεται τη μετάβαση από την προνομιακή επιχειρηματικότητα στην παραγωγική επιχειρηματικότητα, δηλαδή στην επιχειρηματικότητα που επιδιώκει την αύξηση της κερδοφορίας διαμέσου της αύξησης της παραγωγικότητας του κεφαλαίου» αναφέρει ορθά - κοφτά η εισήγηση της πλειοψηφίας, επιβεβαιώνοντας έτσι τη στρατηγική στήριξη που δίνει η ΓΣΕΕ στις διαχρονικές επιδιώξεις του κεφαλαίου.

Εκφυλισμός

Με χειροκροτήματα και επευφημίες οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού υποδέχτηκαν την πολιτική ηγεσία του δικομματισμού, τους εκπροσώπους δηλαδή των κομμάτων εκείνων που την τελευταία 20ετία ξεθεμελίωσαν τα εργασιακά δικαιώματα. Εκεί έφτασε η κατάντια τους, που σύσσωμη η ΠΑΣΚΕ με ιαχές υποκλινόταν στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, που με τις αποφάσεις της κυβέρνησής του καρατομεί μισθούς και συντάξεις και ετοιμάζει το θάψιμο του Ασφαλιστικού. Λίγο πριν ο συνέταιρός τους στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, η παράταξη της ΔΑΚΕ, είχε υποδεχτεί ανάλογα τον πρόεδρο της ΝΔ Αντ. Σαμαρά.

Αποδεικνύοντας στην πράξη τον εκφυλισμό της πολιτικής της, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ χειροκρότησε και επευφήμησε τη μείωση των μισθών, τη μείωση των συντάξεων, την αύξηση της φορολογίας των λαϊκών νοικοκυριών, το χαράτσωμα του εργατικού εισοδήματος. Εδωσαν με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο την απόλυτη στήριξή τους στην αντεργατική πολιτική που από το βήμα του συνεδρίου εξήγγειλαν ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ