ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ
Αγώνας τώρα για το «μπάρκο»

Οι ναυτεργατικές Ενώσεις καλούν τους εργαζόμενους σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ενάντια στα μέτρα - «σοκ» που ετοιμάζει και  για τους ναυτεργάτες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ 

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τα αντεργατικά μέτρα που σχεδιάζουν πυρετωδώς τα κυβερνητικά επιτελεία, κατόπιν εντολής των εφοπλιστών και με τη βούλα των εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικαλιστών στην ΠΝΟ, έφεραν χτες στο φως της δημοσιότητας οι πρόεδροι της ΠΕΜΕΝ και της ναυτεργατικής Ενωσης «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» Γιώργος Τούσσας και Γιάννης Μανουσογιαννάκης αντίστοιχα με κοινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Ενωσης Μηχανικών.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, το πλαίσιο των νέων αντιναυτεργατικών μέτρων για τα ποντοπόρα πλοία, προβλέπει την παραμονή μόλις 4 Ελλήνων ναυτεργατών στα πλοία μέχρι 25.000 κοχ, από τους 6 που είχαν απομείνει με τα αντιναυτεργατικά μέτρα του 1997, στα πλοία από 25.000 κοχ μέχρι 55.000 κοχ την παραμονή 5 Ελλήνων ναυτεργατών από 9 που προβλεπόταν και στα πλοία από 55.000 κοχ και άνω την παραμονή 6 Ελλήνων ναυτεργατών από 10 ως 12 που προβλεπόταν!

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να καλύψει το νέο έγκλημά της σε βάρος της ναυτεργατικής οικογένειας, θα... φροντίσει με τη μέθοδο της εκκαθάρισης των ναυτικών μητρώων να διαγράψει, αυτούς που θα πεταχτούν από τα πλοία! Συγκεκριμένα προβλέπεται η διαγραφή από τα «μητρώα εργατών θαλάσσης» των ναυτεργατών που στα τέσσερα τελευταία χρόνια δεν έχουν 18 μήνες θαλάσσια υπηρεσία! Το σφοδρό χτύπημα σε βάρος των ναυτεργατών θα συνοδευτεί με νέες επιδοτήσεις των εφοπλιστών για τη ναυτολόγηση των σπουδαστών των ναυτικών σχολών και νέες φοροαπαλλαγές!

Ως «όχημα» της νέας αντιναυτεργατικής επίθεσης χρησιμοποιείται και εδώ η γνωστή μέθοδος του...«κοινωνικού διαλόγου», μεταξύ του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσή και τεχνοκρατών του, της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) και των εγκάθετων στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ. Ο...«διάλογος» έχει αρχίσει πριν από τρεις βδομάδες και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η χτεσινή συνέντευξη Τύπου εντάσσεται στις μια σειρά αγωνιστικές πρωτοβουλίες που έχουν προγραμματίσει τα δύο ταξικά ναυτεργατικά σωματεία για την ενημέρωση των ναυτεργατών και την προετοιμασία τους για την κλιμάκωση των αγώνων. «Ενώνουμε τη φωνή μας με τους άλλους εργαζόμενους και συμμετέχουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο αγωνιστικό πρόγραμμα που εξήγγειλε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Σε αυτή την κατεύθυνση θέτουμε στους ναυτεργάτες την αναγκαιότητα της οργάνωσης άμεσων αγωνιστικών κινητοποιήσεων και απεργιακών αγώνων» σημείωσε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσσας.

Υπογράμμισε δε ότι: «Είναι προφανές ότι η ΕΕΕ, λειτουργώντας με τη μέθοδο των συγκοινωνούντων δοχείων με τις άλλες εφοπλιστικές Ενώσεις των Μεσογειακών Φορτηγών, των Τουριστικών και των Ακτοπλοϊκών πλοίων, από κοινού εντείνουν την επίθεσή τους, για την πλήρη μετατροπή της ελληνικής σημαίας σε σημαία ευκαιρίας, μέσω του μαζικού διωγμού των ναυτεργατών από τα πλοία». Από τους δύο συνδικαλιστές κατατέθηκαν επίσης στοιχεία που δείχνουν πόσο «ακριβά» έχουν πληρώσει οι ναυτεργάτες την...«ανταγωνιστικότητα» των πλοίων των Ελλήνων εφοπλιστών. Επίσης κατατέθηκε το καλά τεκμηριωμένο διεκδικητικό τους πλαίσιο του οποίου ο κεντρικός άξονας είναι η υπεράσπιση του δικαιώματος της δουλιάς.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε ο πρώην πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Θανάσης Σταματόπουλος ο οποίος κάλεσε τους ναυτεργάτες σε αγώνα τώρα «γιατί αύριο - όπως είπε - θα είναι αργά». Παραβρέθηκε επίσης ο Γιώργος Γκότσης, εκπρόσωπος του Συνδικάτου Εργατών Θαλάσσης Αυστραλίας (από τις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις), ο οποίος μεταφέροντας την πείρα του μεγαλειώδη αγώνα των ναυτεργατών και λιμενεργατών της Αυστραλίας του 1998, με τον οποίο αναχαιτίστηκε η αντεργατική πολιτική της αυστραλιανής κυβέρνησης, τόνισε ότι «μόνος δρόμος είναι ο ταξικός αγώνας».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διπλή αγωνιστική απάντηση

Δυο συγκεντρώσεις, στις 24 του Αυγούστου και στις 2 του Σεπτέμβρη, θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη από το ΠΑΜΕ ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια. Συγκέντρωση και στο Ηράκλειο Κρήτης

Από την τελευταία κινητοποίηση του ΠΑΜΕ ενάντια στα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης και εργοδοτών
Από την τελευταία κινητοποίηση του ΠΑΜΕ ενάντια στα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης και εργοδοτών
Δύο μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και στα νέα μέτρα που προωθεί, στις 24 του Αυγούστου και στις 2 του Σεπτέμβρη, καθώς και ένταση των εξορμήσεων και των περιοδειών σε μεγάλους εργοστασιακούς χώρους, αποφασίστηκαν για το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο της σύσκεψης που πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη το βράδυ της Δευτέρας.

Στις 24 του Αυγούστου το ΠΑΜΕ διοργανώνει μεγάλο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 7 μ.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου. Αντίστοιχα μεγάλη συγκέντρωση θα διοργανώσει και στις 2 του Σεπτέμβρη, μέρα που ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει τη λειτουργία της ΔΕΘ, η οποία φέτος θα έχει ως τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, στο διάστημα που θα μεσολαβήσει, αρχής γενομένης από αύριο Πέμπτη, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ θα εντείνουν τις περιοδείες σε μεγάλους εργοστασιακούς χώρους και εκατοντάδες εργαζόμενοι θα εξορμούν καθημερινά σε άλλους χώρους δουλιάς, σε συνοικίες και κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ενημερώσουν τους εργαζόμενους και το λαό για τη νέα αντεργατική επίθεση που σχεδιάζει η κυβέρνηση με τις ευλογίες των ξεπουλημένων συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Την αντίσταση των εργαζομένων στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης συνεχίζουν να οργανώνουν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, με επικεφαλής το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), με περιοδείες, συγκεντρώσεις και συσκέψεις σωματείων σε όλη τη χώρα. Σήμερα το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο διοργανώνει σύσκεψη-συγκέντρωση στις 7 το απόγευμα για να καθορίσει το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα.

Αύριο, το Συντονιστικό Σωματείο Συνδικαλιστών του Νομού Ηρακλείου πραγματοποιεί συγκέντρωση στις 7.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο. Με ανακοίνωσή του το Συντονιστικό υπογραμμίζει το χαρακτήρα των αντεργατικών μέτρων, που θα έχουν συνέπεια την αύξηση των απολύσεων, τους εκβιασμούς από τη μεριά των εργοδοτών και την ενίσχυση της εξουσίας τους στους χώρους δουλιάς. Με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών υπονομεύονται τα ασφαλιστικά ταμεία και η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και περίθαλψης. Τις συνέπειες θα αισθανθούν και οι μικρομεσαίοι και επαγγελματοβιοτέχνες, που έχουν κοινό συμφέρον να στρατευτούν μαζί με τους εργαζόμενους για την απόσυρση των μέτρων, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το Συντονιστικό καταγγέλλει τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚ Ηρακλείου για τη συμμετοχή τους στον «κοινωνικό διάλογο» της ντροπής, που νομιμοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, και απαιτεί να σταματήσει εδώ και τώρα ο στημένος διάλογος με την κυβέρνηση και την εργοδοσία. Καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να διεκδικήσουν: Απόσυρση των μέτρων, 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο με αύξηση των αποδοχών και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, πλήρη απασχόληση με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα κλπ.

ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΟΛΥΜΠΟΣ»
Αποφασισμένοι οι εργαζόμενοι

Επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκινούν από αύριο οι εργαζόμενοι ενάντια σε απολύσεις και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων

Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις κατέρχονται από αύριο οι εργαζόμενοι της πρώην συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας «ΟΛΥΜΠΟΣ», αντιδρώντας στην πρόθεση της νέας εργοδοσίας ν' ανατρέψει τις εργασιακές τους σχέσεις και να προχωρήσει σε απολύσεις. Η απόφαση για τις κινητοποιήσεις ελήφθη σε έκτακτη γενική συνέλευση των εργαζομένων, στην οποία επισημάνθηκε ότι οι εργαζόμενοι δε θα κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω και με τον αγώνα τους δε θα επιτρέψουν την εφαρμογή των αντεργατικών σχεδίων της εργοδοσίας, που προβλέπουν εκτός από τις απολύσεις και κατάργηση του ωραρίου και της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Το πλαίσιο των αιτημάτων που θέτουν οι εργαζόμενοι είναι: Να παρθούν πίσω οι παράνομες απολύσεις και να σταματήσει κάθε προσπάθεια απόλυσης κι άλλων εργαζομένων. Να σταματήσει κάθε προσπάθεια εφαρμογής της μερικής απασχόλησης στους νυχτερινούς φύλακες και στους εργαζόμενους άλλων τμημάτων. Πλήρης εφαρμογή της μέχρι τώρα ισχύουσας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, σε όλο το προσωπικό και στους νεοεισερχόμενους στην εταιρία και διμερής συμφωνία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για τις εργασιακές σχέσεις που θα ισχύουν στην εταιρία. Πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων και της εργατικής νομοθεσίας και όχι κάθε μέρα ν' αλλάζουν οι αποφάσεις σύμφωνα με τις επιθυμίες του εργοδότη.

Τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζομένων της γαλακτοβιομηχανίας «ΟΛΥΜΠΟΣ» εκφράζει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Δεν αποδέχονται τις απολύσεις

Εμμένοντας στ' αντεργατικά σχέδιά τους, οι νέοι ιδιοκτήτες, αδελφοί Σαράντη, επιχειρούν να τα θέσουν σε εφαρμογή με διάφορα τερτίπια. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσαν 9 απολύσεις και προχώρησαν στην απόλυση τεσσάρων εργαζομένων, δύο την τελευταία μέρα του Ιούλη και δυο την 1η Αυγούστου, για να μη θεωρηθούν ομαδικές οι απολύσεις!

Οι απολύσεις και η επιχείρηση καταστρατήγησης των εργασιακών σχέσεων στη γαλακτοβιομηχανία «ΟΛΥΜΠΟΣ» είναι αποτέλεσμα του ξεπουλήματος του συνεταιριστικού εργοστασίου σε ιδιώτες, που αποφάσισε η πλειοψηφία της διοίκησης της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Λάρισας που πρόσκειται στη ΝΔ, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετώπιζε το εργοστάσιο, το οποίο αρνήθηκε να λύσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Οι νέοι ιδιοκτήτες, δε, προτίμησαν να επιχειρήσουν την εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων μέσα στο ευνοϊκό αντεργατικό κλίμα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση με τα μέτρα που ανακοίνωσε.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Δεν εκχωρούν τα δικαιώματά τους

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, κατά του νομοσχεδίου που πλήττει δήμους, δημότες και εργαζόμενους

Την αντίθεσή τους στις κυβερνητικές προθέσεις να μετατραπούν οι δήμοι σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς, που θα λειτουργούν κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχο και εποπτεία του κράτους, εξέφρασαν χτες, με παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), με τη συμμετοχή και στελεχών του ΠΑΜΕ.

Οι εργαζόμενοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Εργαζομένων στους ΟΤΑ, κατήγγειλαν το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση που κατέθεσε πρόσφατα η κυβέρνηση στη Βουλή, με το οποίο διαμορφώνονται νέοι μηχανισμοί ελέγχου της λειτουργίας των φορέων δημόσιας διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων σε αυτούς. Παράλληλα, όπως σημειώνεται και στο ψήφισμα που κατέθεσαν στο υπουργείο Εσωτερικών, το εν λόγω νομοσχέδιο και τα μέτρα που περιέχει «έχουν ένα και μοναδικό σκοπό: Να υλοποιήσουν τις οδηγίες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για ενίσχυση των ιδιωτικοποιήσεων, κατάργηση των ΣΣΕ, επέκταση του ωραρίου τις απογευματινές ώρες και της μερικής απασχόλησης, κατάργηση της αμοιβής για υπερωριακή απασχόληση».

Με το ίδιο ψήφισμα οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ ζητούν πλήρη- σταθερή απασχόληση με πλήρη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Αμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σε όλες τις κενές οργανικές θέσεις και κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων και των δημοτικών επιχειρήσεων. Τέλος, άμεση χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των ΟΤΑ, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες και τις νέες αρμοδιότητες που έχουν αναλάβει.

«Στόχος του νομοσχεδίου και της κυβέρνησης είναι να καθυποτάξει τους εργαζόμενους, ώστε να αποδεχτούν ανατροπή των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων τους», είπε ο Γ. Καταχανάς, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής μιλώντας προς τους εργαζόμενους. Ο Γ. Ποντικός, από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ, σημείωσε ότι «απέναντι στη συντονισμένη επίθεση κυβέρνησης-ΕΕ και κεφαλαίου στις εργασιακές σχέσεις απαιτείται συντονισμένη απάντηση όλων των εργαζομένων».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και οι δήμαρχοι Καισαριανής Γ. Κατημερτζής, Πετρούπολης Γ. Γιώγος και οι δημοτικοί σύμβουλοι Ελληνικού Χ. Κορτζίδης, Αγίων Αναργύρων Γ. Θεοδωράτος, δηλώνοντας έτσι τη συμπαράστασή τους στα αιτήματα των εργαζομένων αλλά και την ανάγκη κοινής δράσης αιρετών και εργαζομένων ώστε να λυθούν τα προβλήματα του θεσμού και γενικότερα των δημοτών.

ΕΣΑΚ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΑΤΡΑΣ
«Οχι» στην εργοδοτική ασυδοσία

Καταγγέλλει την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης

Τη διοίκηση της ξενοδοχειακής επιχείρησης «ΛΑΚΟΠΕΤΡΑ ΜΠΙΤΣ» του ομίλου Δασκαλαντωνάκη, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η ΕΣΑΚ Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Τουρισμού - Επισιτισμού Πάτρας, επειδή δεν επέτρεψε σε στελέχη της ΕΣΑΚ και στο μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γιωργία Λιόλη να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για τα κυβερνητικά αντεργατικά μέτρα, με το πρόσχημα ότι δεν είχαν... εξουσιοδότηση από την Ομοσπονδία!

Η παράταξη υπογραμμίζει ότι σοβαρές ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχουν η κυβέρνηση, που λύνει τα χέρια των εργοδοτών με τους αντεργατικούς νόμους της και την τρομοκρατία που εξασκεί η ίδια στα λαϊκά στρώματα όταν αυτά αγωνίζονται, αλλά και το «εργοδοτικό» Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Πάτρας.

Η ΕΣΑΚ καταγγέλλει «τα καθοδηγούμενα, πλέον, βρώμικα κόλπα των "εξουσιοδοτήσεων" από τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ στην Ομοσπονδία και των συνοδοιπόρων τους στο Σωματείο της Πάτρας. Στόχος τους είναι να εμποδιστούν οι συνεπείς ταξικές δυνάμεις, που θέλουν να ενημερώσουν, να οργανώσουν την αντίσταση, την αντεπίθεση της εργατικής τάξης ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, να καταγγείλουν, να αποκαλύψουν το ρόλο που παίζουν οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της Ομοσπονδίας και του Πρωτοβάθμιου Σωματείου, προκειμένου να περάσει η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης».

«Κυβέρνηση, εργοδότες και κυβερνητικοί συνδικαλιστές πρέπει να είναι σίγουροι ότι οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, τα δημοκρατικά δικαιώματα, η συνδικαλιστική δράση των ταξικών δυνάμεων, ό,τι και αν κάνουν, όποια βρώμικη μέθοδο και αν χρησιμοποιήσουν, δε θα περάσει. Ηδη, οι μάσκες μπροστά στους εργαζόμενους για το ρόλο που παίζουν και με ποιους είναι, στην Πάτρα, έπεσαν», καταλήγει η ΕΣΑΚ Πάτρας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Απέρριψαν το νέο κανονισμό

Με συντριπτική πλειοψηφία 80%, οι εργαζόμενοι της Τράπεζας Εργασίας απέρριψαν, με δημοψήφισμά τους, το πρακτικό συμφωνίας για το νέο κανονισμό εσωτερικής λειτουργίας, που ανατρέπει τις εργασιακές τους σχέσεις. Το πρακτικό καταλήχτηκε στα μέσα Ιούλη σε συνάντηση των διοικήσεων της Εργασίας και της ιδιοκτήτριας EUROBANK με το Σύλλογο Υπαλλήλων της τράπεζας.

Η συμφωνία προβλέπει τη μετατροπή των συμβάσεών τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου και δίνει τη δυνατότητα στους τραπεζίτες να απολύουν με σημαντικά μικρότερο κόστος και λιγότερους περιορισμούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, εάν η συμφωνία εφαρμοστεί, ο όμιλος θα καρπωθεί 100 δισ. δραχμές από τη μετατροπή των συμβάσεων, τη μείωση των εφάπαξ και των επιδομάτων και τον περιορισμό των αυξήσεων. Απόδειξη για το ποιος κέρδισε από τις ιδιωτικοποιήσεις και τις συγχωνεύσεις των τραπεζών, που υποστηρίχτηκαν από ΟΤΟΕ και κυβέρνηση στα πλαίσια της «ανταγωνιστικότητας» των τραπεζών.

ΙΚΑ
Απαιτεί τα νοσήλια

Την απαίτησή του για επιστροφή ποσού που χορήγησε σε ασφαλισμένο του για νοσηλεία στο εξωτερικό, υποστηρίζει το ΙΚΑ, με ανακοίνωσή του. Το Ταμείο αναφέρεται στην περίπτωση του Γιώργου Μυλωνά, στον οποίο εγκρίθηκαν 800 χιλ. δρχ., αλλά στη συνέχεια - μετά το θάνατό του - το Ταμείο απαίτησε την επιστροφή των χρημάτων από τους οικείους του.

Ο ασφαλισμένος, μετά την απόρριψη του αιτήματός του για νοσηλεία στο εξωτερικό από τον διευθυντή του Περιφερειακού Υποκαταστήματος ΙΚΑ Αθηνών, προσέφυγε στην Τοπική Διοικητική Επιτροπή (ΤΔΕ) του ίδιου υποκαταστήματος. Αυτή έκανε μερικώς δεκτή την ένστασή του, δίνοντας το ποσό των 800.000 δρχ. Ο διευθυντής του υποκαταστήματος έκρινε ότι η απόφαση της ΤΔΕ δεν ήταν σύμφωνη με τις κείμενες διατάξεις και προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο.

Καταλήγοντας, το ΙΚΑ τονίζει ότι ο ασφαλισμένος ενημερώθηκε έγκαιρα από την υπηρεσία ότι σε περίπτωση που δικαιωθεί το ΙΚΑ από το Διοικητικό Πρωτοδικείο, θα επιστρέψει τα χρήματα εντόκως και συμφώνησε ενυπόγραφα.

ΤΕΒΕ
Αναγνώριση προϋπηρεσίας

Το χρόνο απασχόλησης, πριν την εγγραφή τους στα μητρώα του ΤΕΒΕ, ως χρόνο ασφάλισης, μπορούν να αναγνωρίσουν οι ασφαλισμένοι του Ταμείου, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελμάτων (ΤΕΒΕ). Η αναγνώριση μπορεί να γίνει, εφόσον αποδεδειγμένα ασκούσαν επάγγελμα ασφαλιστέο στο ΤΕΒΕ. Το δικαίωμα έχουν όλοι οι ασφαλισμένοι, παλιοί και νέοι.

ΟΓΑ
Πολυτεκνικά επιδόματα

Την καταβολή των οικογενειακών πολυτεκνικών επιδομάτων (επίδομα 3ου παιδιού, πολύτεκνο επίδομα και ισόβιες συντάξεις) του Δ` διμήνου 2000, από 7 έως 14 Αυγούστου, ανακοίνωσε η διοίκηση του ΟΓΑ. Τα επιδόματα θα καταβληθούν σε 307.551 οικογένειες.

Υποχρεωτικές συμβάσεις εργασίας

Με απόφαση του υπουργείου Εργασίας, ορίστηκαν υποχρεωτικές οι ακόλουθες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ):

α) Από 30 Μαΐου 2000 η ΣΣΕ των εργαζομένων στις φωτοστοιχειωτικές επιχειρήσεις όλης της χώρας.

β) Από 6 Ιουνίου 2000 οι ΣΣΕ χειριστών εκσκαπτικών, ανυψωτικών κλπ. μηχανημάτων εκτελέσεως τεχνικών έργων.

γ) Από 14 Ιουνίου 2000 οι ΣΣΕ χειριστών, γεωτρυπανιστών βοηθών εκσκαπτικών και ανυψωτικών μηχανημάτων, μεταλλείων και λιγνιτωρυχείων όλης της χώρας.

δ) Από 16 Ιουνίου 2000 οι ΣΣΕ για τους όρους αμοιβής και εργασίας των ηλεκτροτεχνιτών, περιελιγκτών, αρχιτεχνιτών, εργοδηγών, πτυχιούχων επίβλεψης, βοηθών και μαθητευομένων, καθώς και των ραδιοηλεκτρολόγων που είναι κάτοχοι αντίστοιχων πτυχίων και αδειών εργασίας και εργάζονται σε βιομηχανικές επιχειρήσεις όλης της χώρας.

ε) Από 27 Ιουνίου 2000 οι ΣΣΕ για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργατοτεχνιτών - εργατοτεχνιτριών κυτιοποιίας και χαρτοκιβωτίων όλης της χώρας.

στ) Από 28 Ιουνίου 2000 οι ΣΣΕ για τους όρους αμοιβής και εργασίας των χειριστών μηχανοδηγών και γεωτρυπανιστών και των βοηθών χειριστών εκσκαπτικών, γεωτρητικών, διατρητικών, φορτωτικών και μηχανημάτων λατομείων μαρμάρου όλης της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ