ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Πετρελαιοκηλίδα απειλεί τον Κόλπο του Μεξικού

ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ.--

Αυξάνονται συνεχώς οι ανησυχίες για μία επικείμενη περιβαλλοντική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού, καθώς μεγάλες ποσότητες ακατέργαστου πετρελαίου αναβλύζουν από τον πυθμένα, μετά τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε στην υπεράκτια πλατφόρμα «Deepwater Horizon» στα νοτιανατολικά των ακτών της Λουιζιάνας και την πυρκαγιά που ακολούθησε και έκαιγε επί 36 ώρες μέχρι που βύθισε την πλατφόρμα άντλησης το πρωί της Πέμπτης.

Το απόγευμα της Παρασκευής, η κηλίδα είχε μήκος 1,6 χλμ., πλάτος 8 χλμ. και βρισκόταν 70 χλμ. έξω από τις ακτές. Σκάφη απορρύπανσης προσπαθούν τώρα να την εμποδίσουν να φτάσει στην ξηρά της Λουιζιάνας, της Αλαμπάμα και του Μισισιπή.

Στο μεταξύ, οι αμερικανικές αρχές συνεχίζουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό των 11 από τους 126 εργαζόμενους στην πλατφόρμα, οι οποίοι αγνοούνται από την Τρίτη όταν σημειώθηκε έκρηξη, ενώ εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας «Transocean» εξέφρασε το φόβο ότι οι αγνοούμενοι εργαζόμενοι είναι νεκροί. Η πλατόρμα ανήκε στην αμερικανική «Transocean», την είχε όμως μισθώσει η βρετανική BP, η οποία «διαβεβαίωσε» επίσης ότι καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση της καταστροφής.

ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ
Αντιπαραθέσεις και αντιδράσεις

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.--

Ενταση είχε προκληθεί τις προηγούμενες τρεις μέρες στη Νικαράγουα, από τις συνεχείς προκλήσεις της αντιπολίτευσης, είτε αυτές αφορούν συναντήσεις της και με αξιωματούχους άλλων χωρών με στόχο σχέδια αποσταθεροποίησης της χώρας, είτε την πρόθεσή της να μπλοκάρει στο Κοινοβούλιο το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε απολύτως συνταγματικό, που επιτρέπει σε όλους τους αιρετούς αξιωματούχους να θέσουν υποψηφιότητα και για νέα θητεία. Αυτό αφορά και τον Πρόεδρο της χώρας Ντανιέλ Ορτέγκα για τις εκλογές το 2011.

Από την Τρίτη έως την Παρασκευή οπαδοί της κυβέρνησης και του κινήματος των Σαντινίστας είχαν περικυκλώσει το Κοινοβούλιο, διαδηλώνοντας και επιχειρώντας να εμποδίσουν τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να εισέλθουν για την ψηφοφορία με στόχο την ανάκληση του διατάγματος. Χτες πάντως επικρατούσε ηρεμία, αφού οι εργασίες της Βουλής ανεστάλησαν για την Τρίτη. Ωστόσο, ο Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα, επικεφαλής του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS), από την Ουάσιγκτον, εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του και τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη να «επιλυθούν οι πολιτικές διαφορές». Χτες, πάντως, εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σαντινίστας δήλωνε ότι θα επιδιωχθεί ως καλύτερη λύση κάποιου είδους συμβιβασμός με την αντιπολίτευση.

Αλλο ένα ζήτημα, όμως, έχει προκαλέσει αντιδράσεις, αυτή τη φορά προς το πρόσωπο του Προέδρου Ντ. Ορτέγκα. Πρόκειται για την κίνησή του, την προηγούμενη βδομάδα, να υποδεχτεί στη χώρα τον «πρόεδρο» της Ονδούρας Πορφίριο Λόμπο (που αποτελεί τη συνέχεια του πραξικοπήματος με «δημοκρατικό μανδύα» εμπνεύσεως ΗΠΑ, και δεν αναγνωρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Λατινικής Αμερικής), κίνηση που θεωρήθηκε ως έμμεση αναγνώριση.

Στην ίδια την Ονδούρα, πάντως, η καταστολή του λαϊκού κινήματος καλά κρατεί, με τελευταίο θύμα τον δημοσιογράφο του τηλεοπτικού δικτύου του Σαν Πέδρο Σούλα, Χόρχε Ορεγιάνα, τον έβδομο κατά σειρά δημοσιογράφο που δολοφονείται από τη στιγμή ανάληψης των προεδρικών καθηκόντων από τον Λόμπο, στις 27 Γενάρη. Το Λαϊκό Μέτωπο Αντίστασης δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση και συνεχίζει το αγώνα, για τη σύσταση Συντακτικής Συνέλευσης, αρχίζοντας να μαζεύει υπογραφές, καθώς απαιτούνται 1.250.000 για προσφυγή σε δημοψήφισμα.

ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ - ΟΥΓΚΑΝΤΑ
Περιοδεία Αχμαντινετζάντ

ΧΑΡΑΡΕ - ΚΑΜΠΑΛΑ.--

Περιοδεία σε δύο αφρικανικές χώρες πραγματοποιεί το τελευταίο 48ωρο ο Ιρανός Πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ σε μια προσπάθεια να οικοδομήσει νέες συμμαχίες στην περιοχή, αλλά και να αντιπαλέψει το αρνητικό κλίμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενόψει επαπειλούμενων νέων κυρώσεων.

Χτες το πρωί, ολοκλήρωσε διήμερη επίσκεψη στη Ζιμπάμπουε, όπου είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της χώρας Ρόμπερτ Μουγκάμπε και συμφωνίες για την οικοδόμηση εργοστασίου συναρμολόγησης αγροτικών μηχανημάτων και για την ίδρυση μιας μεικτής επενδυτικής εταιρείας στους τομείς της βιομηχανικής ανάπτυξης, της ενέργειας, των μεταλλευμάτων, της διαχείρισης του νερού και των κοινωνικο-οικονομικών υπηρεσιών. Ο Αχμαντινετζάντ σε κάθε περίπτωση προσπάθησε να αναδείξει πως δεν είναι μόνον το Ιράν θύμα της δυτικής επιθετικότητας, αλλά και αφρικανικές χώρες όπως η Ζιμπάμπουε «που υφίστανται κακές πολιτικές»...

Αμέσως μετά, μετέβη στην Ουγκάντα, (που αυτήν την περίοδο είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ), για συνάντηση με τον ηγέτη της χώρας Γιοβέρι Μουσεβένι. Το ενδιαφέρον του Ιρανού προέδρου για μια χώρα στην οποία προσφάτως εντοπίστηκαν τεράστιες ποσότητες πετρελαίου (κοντά στη λίμνη Αλμπερτ) δε θα μπορούσε παρά να οδηγήσει και στην παροχή σχετικής τεχνογνωσίας, αλλά και σε συμφωνίες για την οικοδόμηση διυλιστηρίου, εργοστασίων και συγκροτημάτων πολυκατοικιών. Ωστόσο, βασικός στόχος του Ιρανού ηγέτη είναι να εξασφαλίσει πως η Ουγκάντα δε θα ψηφίσει υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ο Ουγκαντέζος υπουργός Εξωτερικών πάντως μάλλον τον ικανοποίησε όταν δήλωσε χτες πως η Καμπάλα γενικά υποστηρίζει το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε χώρας να παράγει πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΙΡΑΝΑ.-- Κινεζικο-τουρκικό επιχειρηματικό κονσόρτσιουμ ανακοίνωσε χτες την υπογραφή συμφωνίας ύψους 25.000.000 δολαρίων με την κυβέρνηση της Αλβανίας για τη διενέργεια ερευνών και την εκμετάλλευση δύο ορυχείων χρωμίου και την ανακατασκευή δύο εργοστασίων εμπλουτισμού χρωμίου.

ΟΥΑΓΚΑΝΤΟΥΓΚΟΥ.-- Επιδημία μηνιγγίτιδας πλήττει στη Δυτικοαφρικανική Μπουρκίνα Φάσο, σκοτώνοντας ως τώρα από την αρχή του χρόνου πάνω από 700 άτομα και στέλνοντας στα νοσοκομεία πάνω από 4.500 άλλους.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Η πολωνική αστυνομία συνέλαβε χτες 13 άτομα με την κατηγορία της πλαστογράφησης ευρώ στο πλαίσιο μιας επιχείρησης που συντονίστηκε από την Europol.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Την έντονη αντίδραση δεκάδων χιλιάδων Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου και του Βελιγραδίου προκάλεσε χτες η απόφαση της κυβέρνησης των Κοσσοβάρων Αλβανών να κλείσουν την εταιρεία παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας («Serbia Telekom») με τη δικαιολογία ότι λειτουργούσε στο Κοσσυφοπέδιο «παράνομα».

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Διπλασιάστηκαν μέσα στην τελευταία διετία οι Κροάτες που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Εφθασαν πλέον τους 30.000 και εκπρόσωπος της κροατικής κυβέρνησης δήλωσε πως επεξεργάζεται σχέδιο νόμου για την προσωπική πτώχευση...

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ.-- Το Βατικανό ανακοίνωσε χτες πως θα δωρίσει σε ερευνητικά κέντρα γενετικής 2.000.000 ευρώ υπό την προϋπόθεση πως διενεργούν πειράματα πάνω στα βλαστοκύτταρα ενήλικων οργανισμών και όχι σε ανθρώπινα έμβρυα.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Γερμανοί ερευνητές του βερολινέζικου «Ελεύθερου Πανεπιστήμιου» ανακοίνωσαν χτες πως ανέπτυξαν μία νέα τεχνολογική εφαρμογή που ονόμασαν «eyeDriver» και επιτρέπει στους οδηγούς να κινούν το αυτοκίνητο μόνο με τα μάτια με ταχύτητα έως και 50 χλμ την ώρα...

ΛΑ ΠΑΣ.-- Με πληθώρα νέων στοιχείων που κατέθεσε η Γενική Εισαγγελία κατά τη διάρκεια της δίκης του πρώην προέδρου Γκονσάλο Σάντσες ντε Λοσάδα, αποδεικνύεται ότι είχε δώσει ρητές εντολές για τη δημιουργία κοινής δύναμης ειδικών επιχειρησιακών ομάδων με έδρα τη Σάντα Κρους και το Μπένι και έδωσε την εντολή για τη σφαγή των διαδηλωτών κατά τη διάρκεια του «Πολέμου του Φυσικού Αερίου», σφαγή που προκάλεσε το θάνατο 68 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 400.

ΚΙΤΟ.-- Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς τις Ενοπλες Δυνάμεις την απόφασή του για αντιμετώπιση και αποφυγή «όλων των παράλογων ομάδων, που υποστηρίζονται από ξένες βάσεις, και έχουν στόχο να μετατρέψουν τη Λατινική Αμερική σε μία Μέση Ανατολή». Οι δηλώσεις Κορέα αποτελούν απάντηση στις δηλώσεις του πρώην υπουργού Αμυνας της Κολομβίας και προεδρικού υποψηφίου για τη γνωστή εισβολή στο Εκουαδόρ την 1η Μάρτη 2008, όπου σκοτώθηκαν ο ηγέτης των FARC, του αντάρτικου της Κολομβίας, Ραούλ Ρέγιες.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Δύο σεισμοί μεγέθους 6,1 βαθμών και 4,7 βαθμών σημειώθηκαν χτες στη Χιλή, κοντά στην πόλη Κονσεπσιόν, που επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό του Φλεβάρη. Δεν υπάρχουν αναφορές για καταστροφές ή θύματα.

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.-- Αύξηση των κρουσμάτων τυφοειδούς πυρετού παρατηρούνται τις τελευταίες δύο εβδομάδες στους καταυλισμούς των σεισμοπλήκτων στην παραγκούπολη Σιτέ Σολέιγ στην πρωτεύουσα Πορτ ο Πρενς της Αϊτής, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης «Γιατροί χωρίς Σύνορα».

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Οι «εθελουσίες έξοδοι» συνεχίζονται στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και χτες ο επίσκοπος της βελγικής πόλης Μπριζ, Ρότζερ Βανγκχελούβε, ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά την παραδοχή για σεξουαλική κακοποίηση επί χρόνια ενός αγοριού.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Εκδηλώσεις μνήμης διοργανώνουν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, στην πλατεία Ταξίμ, διανοούμενοι της Τουρκίας, για τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915 από τους Οθωμανούς, ενώ η αντιπολίτευση της Αρμενίας κατηγορεί την κυβέρνηση γιατί αποφάσισε να παγώσει την επικύρωση των συμφωνιών για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία.

ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Διορία ενός μήνα στην κυβέρνηση

ΜΠΑΝΓΚΟΚ._

Ενα μήνα διορία έδωσαν οι διαδηλωτές με τα «Κόκκινα Πουκάμισα» στην κυβέρνηση της Ταϊλάνδης, του Αμπχισίτ Βετζατζίβα, προκειμένου να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται συνολικά σε τρεις μήνες, εμφανίζοντας αναδίπλωση στις θέσεις τους, που απαιτούσαν την άμεση διάλυση της Βουλής. Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει σχέδιο βίαιης καταστολής των διαδηλωτών, που έχουν από τις αρχές Μάρτη στρατοπεδεύσει στην Μπανγκόκ, σημειώνοντας ότι τελικά μία βίαιη επέμβαση θα κάνει ζημιά αντί να εξομαλύνει την κατάσταση.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να κατηγορεί τους διαδηλωτές με τα «Κόκκινα Πουκάμισα» για τις χτεσινές επιθέσεις με χειροβομβίδες, που είχαν σαν αποτέλεσμα ένα νεκρό και 86 τραυματίες, καθώς έπεσαν στην πλευρά διαδηλωτών, που διαμαρτύρονταν για τον αποκλεισμό της πρωτεύουσας από την αντιπολίτευση, στηρίζοντας την κυβέρνηση της χώρας.

Ωστόσο τόσο ο πρώην πρωθυπουργός, Τακσίν Σιναουάτρα, που έφυγε λόγω σκανδάλων από τη χώρα, του οποίου η επιστροφή απαιτείται από τα «Κόκκινα Πουκάμισα», όσο και ο Α. Βετζατζίβα αποτελούν την έκφραση της ίδιας πολιτικής υπέρ των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ