Σάββατο 24 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ
Αντιπαραθέσεις και αντιδράσεις

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.--

Ενταση είχε προκληθεί τις προηγούμενες τρεις μέρες στη Νικαράγουα, από τις συνεχείς προκλήσεις της αντιπολίτευσης, είτε αυτές αφορούν συναντήσεις της και με αξιωματούχους άλλων χωρών με στόχο σχέδια αποσταθεροποίησης της χώρας, είτε την πρόθεσή της να μπλοκάρει στο Κοινοβούλιο το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε απολύτως συνταγματικό, που επιτρέπει σε όλους τους αιρετούς αξιωματούχους να θέσουν υποψηφιότητα και για νέα θητεία. Αυτό αφορά και τον Πρόεδρο της χώρας Ντανιέλ Ορτέγκα για τις εκλογές το 2011.

Από την Τρίτη έως την Παρασκευή οπαδοί της κυβέρνησης και του κινήματος των Σαντινίστας είχαν περικυκλώσει το Κοινοβούλιο, διαδηλώνοντας και επιχειρώντας να εμποδίσουν τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να εισέλθουν για την ψηφοφορία με στόχο την ανάκληση του διατάγματος. Χτες πάντως επικρατούσε ηρεμία, αφού οι εργασίες της Βουλής ανεστάλησαν για την Τρίτη. Ωστόσο, ο Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα, επικεφαλής του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS), από την Ουάσιγκτον, εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του και τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη να «επιλυθούν οι πολιτικές διαφορές». Χτες, πάντως, εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σαντινίστας δήλωνε ότι θα επιδιωχθεί ως καλύτερη λύση κάποιου είδους συμβιβασμός με την αντιπολίτευση.

Αλλο ένα ζήτημα, όμως, έχει προκαλέσει αντιδράσεις, αυτή τη φορά προς το πρόσωπο του Προέδρου Ντ. Ορτέγκα. Πρόκειται για την κίνησή του, την προηγούμενη βδομάδα, να υποδεχτεί στη χώρα τον «πρόεδρο» της Ονδούρας Πορφίριο Λόμπο (που αποτελεί τη συνέχεια του πραξικοπήματος με «δημοκρατικό μανδύα» εμπνεύσεως ΗΠΑ, και δεν αναγνωρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Λατινικής Αμερικής), κίνηση που θεωρήθηκε ως έμμεση αναγνώριση.

Στην ίδια την Ονδούρα, πάντως, η καταστολή του λαϊκού κινήματος καλά κρατεί, με τελευταίο θύμα τον δημοσιογράφο του τηλεοπτικού δικτύου του Σαν Πέδρο Σούλα, Χόρχε Ορεγιάνα, τον έβδομο κατά σειρά δημοσιογράφο που δολοφονείται από τη στιγμή ανάληψης των προεδρικών καθηκόντων από τον Λόμπο, στις 27 Γενάρη. Το Λαϊκό Μέτωπο Αντίστασης δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση και συνεχίζει το αγώνα, για τη σύσταση Συντακτικής Συνέλευσης, αρχίζοντας να μαζεύει υπογραφές, καθώς απαιτούνται 1.250.000 για προσφυγή σε δημοψήφισμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ