Σάββατο 24 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Πετρελαιοκηλίδα απειλεί τον Κόλπο του Μεξικού

ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ.--

Αυξάνονται συνεχώς οι ανησυχίες για μία επικείμενη περιβαλλοντική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού, καθώς μεγάλες ποσότητες ακατέργαστου πετρελαίου αναβλύζουν από τον πυθμένα, μετά τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε στην υπεράκτια πλατφόρμα «Deepwater Horizon» στα νοτιανατολικά των ακτών της Λουιζιάνας και την πυρκαγιά που ακολούθησε και έκαιγε επί 36 ώρες μέχρι που βύθισε την πλατφόρμα άντλησης το πρωί της Πέμπτης.

Το απόγευμα της Παρασκευής, η κηλίδα είχε μήκος 1,6 χλμ., πλάτος 8 χλμ. και βρισκόταν 70 χλμ. έξω από τις ακτές. Σκάφη απορρύπανσης προσπαθούν τώρα να την εμποδίσουν να φτάσει στην ξηρά της Λουιζιάνας, της Αλαμπάμα και του Μισισιπή.

Στο μεταξύ, οι αμερικανικές αρχές συνεχίζουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό των 11 από τους 126 εργαζόμενους στην πλατφόρμα, οι οποίοι αγνοούνται από την Τρίτη όταν σημειώθηκε έκρηξη, ενώ εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας «Transocean» εξέφρασε το φόβο ότι οι αγνοούμενοι εργαζόμενοι είναι νεκροί. Η πλατόρμα ανήκε στην αμερικανική «Transocean», την είχε όμως μισθώσει η βρετανική BP, η οποία «διαβεβαίωσε» επίσης ότι καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση της καταστροφής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ