Σάββατο 24 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ελιγμοί και νέες επαφές

ΒΙΕΝΝΗ.-

Η ιρανική ηγεσία αποδέχτηκε, σε επίπεδο αρχής, τις περισσότερες από τις απαιτήσεις επιθεώρησης και ελέγχου των πυρηνικών της εγκαταστάσεων που είχαν διατυπωθεί από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Αυτό διέρρευσε, χτες, ανώτερος διπλωμάτης της Επιτροπής από την έδρα της στην αυστριακή πρωτεύουσα. Την πληροφορία επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος Αλί Ασγκάρ Σολτάνιεχ.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις όσων αναλυτών υποστηρίζουν ότι η Τεχεράνη έχει επιδοθεί, τις τελευταίες μέρες, σε ένα νέο γύρο ελιγμών, προκειμένου να αποφύγει, όσο είναι εφικτό, την επιβολή επιπλέον κυρώσεων. Εκτός από τη δεδηλωμένη πρόθεση για περισσότερες επιθεωρήσεις, εκπρόσωποι της ιρανικής ηγεσίας έχουν αποδυθεί σε διπλωματικό αγώνα δρόμου, προκειμένου να εκμαιεύσουν την υποστήριξη χωρών μελών (κυρίως μη μόνιμων) του Συμβουλίου Ασφαλείας για την παρούσα διετία.

Ετσι, ενώ ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ άρχιζε επαφές με την ηγεσία της Ουγκάντα (που είναι μη μόνιμο μέλος του Σ. Ασφαλείας), ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί αναμένεται το Σαββατοκύριακο στην Αυστρία, όπου θα συναντηθεί με τον Αυστριακό ομόλογό του, Μίκαελ Σπιντελέγκερ. Η Αυστρία, επίσης, είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο Μοτακί θα επιδιώξει να συναντήσει και τον επικεφαλής της ΔΕΑΕ, Γιουκιγία Αμάνο.

Η αρχική πρόταση της ΔΕΑΕ, με την οποία είχαν συναινέσει και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία) και η Γερμανία, προέβλεπε εξαγωγή 1.100 κιλών ιρανικού ουρανίου προς τη ΔΕΑΕ, επεξεργασία του από Ρωσία και Γαλλία και στη συνέχεια επιστροφή του, με την μορφή πυρηνικού καυσίμου, στο Ιράν. Αρχικώς, η Τεχεράνη είχε απορρίψει την πρόταση, αν η ανταλλαγή δεν ήταν ταυτόχρονη και επί ιρανικού εδάφους. Μετά από αλλεπάλληλες παλινωδίες, μόλις πριν λίγα 24ωρα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχτεί ανταλλαγή και εκτός Ιράν, πιθανότατα σε τουρκικό έδαφος. Ας σημειωθεί ότι στην παρούσα σύνθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας συμμετέχουν και η Τουρκία αλλά και η Βραζιλία, οι οποίες, προς το παρόν, αντιτίθενται στην επιβολή νέων κυρώσεων.

Πιο κοντά στην έγκριση ενός νέου πακέτου κυρώσεων, στο οποίο, όμως, θα έχουν ενσωματωθεί σειρά αλλαγών που προτείνει η ίδια, φέρεται να βρίσκεται η Κίνα αλλά και η Ρωσία. Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Μπερνς, χαρακτηριστικά, υποστήριζε ότι τους τελευταίους έξι μήνες έχει επιτευχθεί «σημαντική πρόοδος» στην προσπάθεια εξεύρεσης κοινής συνισταμένης όσον αφορά στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στους κόλπους των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ