ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ετοιμάζονται να βάλουν και πάλι μπρος τη μηχανή της πλαστογραφίας;

Πίσω από τις «κωλοτούμπες» της καπιταλιστικής Ρωσίας ο ανταγωνισμός της αγοράς ενέργειας

Στις 2 Σεπτέμβρη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, επισκέφτηκε την Πολωνία και είχε επαφές με τον Πολωνό ομόλογό του, Ραντοσλάβ Σικόρσκι. Ανάμεσα στα άλλα που δήλωσε ο Σ. Λαβρόφ είναι πως «με το ζήτημα της διερεύνησης της υπόθεσης του Κατίν ασχολείται προσωπικά ο Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντιεφ» και πρόσθεσε πως «ο Πρόεδρος έδωσε εντολή να δοθούν στη δημοσιότητα κι άλλα ντοκουμέντα, και γι' αυτό γίνονται σχετικές εργασίες», χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.

Η είδηση έρχεται λίγο καιρό μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις που έκανε ο Β. Ιλιούχιν, πρώην εισαγγελέας και βουλευτής του ΚΚΡΟ, σχετικά με το μηχανισμό παραχάραξης ντοκουμέντων, που βρίσκονταν στα αρχεία της Ρωσίας την περίοδο Γέλτσιν, με στόχο να αμαυρωθεί η ηγεσία της ΕΣΣΔ και του ΚΚ των μπολσεβίκων στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το θέμα έθεσε ο Β. Ιλιούχιν και από το βήμα του ρωσικού κοινοβουλίου, της Κρατικής Δούμας, χωρίς ωστόσο να πάρει μέχρι στιγμής σοβαρές απαντήσεις από τη ρωσική ηγεσία.

Μετά τις δηλώσεις Λαβρόφ από την Πολωνία αναρωτιέται κανείς, αν η ρωσική ηγεσία και προσωπικά ο Πρόεδρος Μεντβέντιεφ, έχει σκοπό να ξαναβάλει μπροστά τη μηχανή της πλαστογραφίας των ιστορικών ντοκουμέντων, για να δικαιώσει εκείνη την εκδοχή των γεγονότων του Κατίν, που πρώτος παρουσίασε ο Γκαίμπελς.

Ολα θα μπορούσε να τα περιμένει κανείς, μετά τη φετινή βράβευση του Πολωνού σκηνοθέτη Α. Βάιντα, ο οποίος μετέφερε στην κινηματογραφική οθόνη τη ναζιστική εκδοχή των γεγονότων.

Οι δηλώσεις Λαβρόφ γίνονται σε μια στιγμή, όπου το ρωσικό κεφάλαιο επιδιώκει να διεισδύσει στην Πολωνία, να κερδίσει ένα μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς στην ΕΕ, κι όταν από την άλλη οι καπιταλιστές της Πολωνίας, στηριζόμενες στην «Ενεργειακή Χάρτα» της ΕΕ επιδιώκουν να «βάλουν χέρι» στους αγωγούς της ρωσικής «Γκαζπρόμ», στο κομμάτι που διασχίζει την Πολωνία.

Αναρωτιέται κανείς: Πόσο θα διαρκέσει αυτό το ...«ξεβράκωμα» της ρωσικής ηγεσίας, για να πετύχει τους οικονομικο - πολιτικούς στόχους του κεφαλαίου; Υπάρχει «πάτος» στην κατηφόρα που έχουν πάρει και η οποία τροφοδοτεί την αντικομμουνιστική και αντισοβιετική υστερία στην ΕΕ, στον ΟΑΣΕ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στους άλλους «θεσμούς», όπου έρχονται το ένα μετά το άλλο τα αντικομμουνιστικά ψηφίσματα και μνημόνια;

Πάντως, φαίνεται ότι το κυνήγι της αγοράς ενέργειας έχει φουντώσει και η καπιταλιστική Ρωσία επιχειρεί να καταλάβει καλύτερες θέσεις. Ωστόσο, η Πολωνία, όπως και στο πρόσφατο παρελθόν, επιδεικνύει την ετοιμότητά της να ασκήσει πιέσεις στη Ρωσία στο ζήτημα της ενέργειας.

Η πολωνική ηγεσία, στηριζόμενη στην ενεργειακή πολιτική της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία τους αγωγούς φυσικού αερίου στις χώρες της ΕΕ πρέπει να τους διαχειρίζονται άλλες εταιρείες, κι όχι οι εταιρείες - προμηθευτές, προτείνει να παραδώσει η ρωσική «Γκαζπρόμ» το ποσοστό της στο κομμάτι του αγωγού φυσικού αερίου «Γιαμάλ - Ευρώπη», που διασχίζει τη χώρα, στον έλεγχο της κρατικής πολωνικής εταιρείας «Gaz-System». Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκει να πετάξει την «Γκαζπρόμ» έξω από τη διαχείριση του αγωγού, που σήμερα τον διαχειρίζονται από κοινού οι δύο εταιρείες.

Να σημειωθεί πως ο αγωγός φυσικού αερίου «Γιαμάλ - Ευρώπη» κατασκευάστηκε την περίοδο ύπαρξης του σοσιαλισμού και του Συμβουλίου Οικονομικής Αλληλοβοήθειας. Είναι ο κύριος αγωγός μεταφοράς ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, με συνολική δυναμικότητα 70 δισ. κυβικά. Σήμερα το πολωνικό κομμάτι του αγωγού αυτού που έχει μήκος 684 χλμ. και τυπικά το διαχειρίζεται η ρωσο-πολωνική εταιρεία «Europolgaz», που ανήκει στις δύο παραπάνω εταιρείες.

ΡΩΣΙΑ – ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΆΝ
Συμφωνία φυσικού αερίου κατά του «Nabucco»

Σημαντική ενεργειακή συμφωνία υπέγραψαν οι δύο χώρες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Αζερμπαϊτζάν του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντιεφ.

Η συμφωνία προβλέπει αγορά από μέρους της Ρωσίας 500 εκατ. κ.μ. «γαλάζιου καυσίμου» το χρόνο από το Αζερμπαϊτζάν. Ωστόσο, από το ερχόμενο έτος οι προμήθειες θα πολλαπλασιαστούν. Την περίοδο 2011-2012 η ποσότητα αζερμπαϊτζανικού φυσικού αερίου που θα αγοράζει η Ρωσία θα αυξηθεί στα 2 και αργότερα στα 4 δισ. κ.μ.

Στο παρελθόν το Μπακού ήταν αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου, όμως μετά την ανακάλυψη το 2006 του κοιτάσματος Σαχ-Ντενίζ, μετατράπηκε σε εξαγωγέα και ανταγωνιστή της «Γκαζπρόμ» στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η νέα συμφωνία που πέτυχε η Ρωσία βάζει νέες αμφιβολίες στην κατασκευή του αγωγού του «Nabucco», που προκρίνουν ΗΠΑ κι ΕΕ, αφού προς το παρόν λείπουν οι επενδύσεις μιας και δεν έχει εξασφαλιστεί πρώτη ύλη για το γέμισμά του.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου στο Μπακού υπογράφτηκε ακόμη η Συνθήκη για τα κρατικά σύνορα, ενώ οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν την προσπάθεια για την ειρηνική διευθέτηση της διένεξης του Ναγκόρνο Καραμπάχ.


Ι.Π.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Ειδική συνεδρίαση για την αντιμετώπιση της μεγάλης ακρίβειας που παρατηρείται διεθνώς το τελευταίο διάστημα στα δημητριακά και άλλα είδη διατροφής, σχεδιάζει κατά πάσα πιθανότητα στις 24 του μήνα στη Ρώμη το πρόγραμμα Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Ενοχοι κρίθηκαν και οι έξι από τους επτά κατηγορούμενους για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο ορφανοτροφείο Κάζα Πία της Λισαβόνας - ενός ιδρύματος που φροντίζει περίπου 4.500 παιδιά ορφανά - σε μια δίκη που κράτησε πάνω από πέντε χρόνια. Οι ποινές κυμαίνονται από 5 έως 18 χρόνια. Καταδικάστηκαν για τους συστηματικούς βιασμούς 32 αγοριών στο ίδρυμα τη δεκαετία του '90, ωστόσο εικάζεται πως οι κακοποιήσεις είχαν ξεκινήσει από τα μέσα του '70. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι ο δημοφιλής τηλεοπτικός παρουσιαστής ψυχαγωγικών εκπομπών στην πορτογαλική τηλεόραση, Κάρλος Κρουζ, ο πρώην πρεσβευτής Χόρκε Ρίτο, αλλά και ο πρώην οδηγός του Κάζα Πία που ομολόγησε πως είχε κακοποιήσει αγόρια σε εκατοντάδες περιστάσεις.

ΝΤΟΥΜΠΑΪ.-- Συνετρίβη λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι ένα εμπορικό αεροσκάφος με διμελές πλήρωμα της εταιρείας UPS. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες των αρχών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το αεροσκάφος συνετρίβη σε γειτονική αεροπορική βάση, δίπλα σε μεγάλο αυτοκινητόδρομο, και δεν προκλήθηκαν άλλα θύματα. Τα αίτια της συντριβής παρέμεναν άγνωστα.

ΜΟΝΡΟΒΙΑ.-- Ο επικεφαλής της λιβεριανής κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας «ΝOCL» υπέγραψε χτες συμφωνία με την πολυεθνική «Chevron» για την έναρξη γεωτρήσεων σε παράκτιες περιοχές της δυτικοαφρικανικής χώρας με πιθανά πετρελαϊκά αποθέματα. Η πολυεθνική φέρεται πάντως πως εξασφάλισε τη μερίδα του λέοντος στα πιθανά κέρδη (περίπου 70%).

ΡΩΣΙΑ
Νέες φονικές πυρκαγιές

ΜΟΣΧΑ.--

Νέες πυρκαγιές ξέσπασαν αργά την Πέμπτη στη Ρωσία λίγες εβδομάδες μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του Αυγούστου που σκότωσαν περισσότερους από 50 ανθρώπους και κατέστρεψαν περισσότερα από 12 εκατομμύρια εκτάρια δασών και καλλιεργειών.

Τουλάχιστον 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 18 τραυματίστηκαν, εκατοντάδες σπίτια και κτίρια καταστράφηκαν όταν το πύρινο μέτωπο διαπέρασε τουλάχιστον 15 μικρές πόλεις και χωριά κοντά στο Βόλγκογκραντ και το Σαρατόφ. Χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν χωρίς στέγη, ενώ τοπικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως υπάρχουν αρκετοί αγνοούμενοι. Εξαιτίας των έντονων ανέμων, εκφράζονται φόβοι πως οι πυρκαγιές μπορεί να επεκταθούν και σε γειτονικές περιοχές.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν ...διέθεσε χτες 1 δισ. ρούβλια (33 εκατομμύρια δολάρια) στις πληγείσες περιοχές, ενώ η Ελεγκτική Επιτροπή της Ρωσίας ανέφερε πως υπάρχουν σημάδια αμέλειας εκ μέρους των αρχών της περιοχής του Βόλγκογκραντ. Ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την έντονη αγανάκτηση του λαού, ζήτησε να ενισχυθούν τα μέτρα για την κατάσβεση των πυρκαγιών και διέταξε τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Βίκτορ Μπασάργκιν «να οργανώσει την άμεση αποκατάσταση των κτιρίων και την παροχή αποζημίωσης στους πληγέντες».

Υπενθυμίζεται πως ο Μεντβέντεφ είχε αναγκαστεί να δηλώσει πως θα επανεξετάσει τη νομοθεσία για τα δάση και πρώτα απ' όλα τον Δασικό Κώδικα μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του Αυγούστου. Σημειώνεται πως πριν τη δασοκτόνα νομοθεσία του 2006 απασχολούνταν περίπου 200.000 άνθρωποι, ενώ μετά το 2006 ο αριθμός αυτός δεν ξεπερνά τις 14.000. Με αυτήν τη νομοθεσία μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, προωθήθηκε παραπέρα η εμπορευματοποίηση των δασικών αποθεμάτων με την καταπάτηση στοιχειωδών κανόνων πυρασφάλειας με τα τραγικά πρόσφατα αποτελέσματα.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Επίσκεψη του επιτελάρχη των ΗΠΑ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί από χτες ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Μάικλ Μιούλεν, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για αιτήματα της Ουάσιγκτον προς την Αγκυρα όσον αφορά το Ιράν και το Ιράκ, αλλά και τις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ. Ο Μ. Μιούλεν αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Ισίκ Κοσανέρ. Χαρακτηριστικό της κρισιμότητας της συνάντησης είναι ότι πριν την πραγματοποίηση της ο Τούρκος στρατηγός είχε συνομιλίες με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τον καθορισμό των θέσεων που θα εκφράσει.

Η Ουάσιγκτον από την πλευρά της επιχείρησε να υποβαθμίσει την επίσκεψη, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται καθαρά για συναντήσεις γνωριμίας χωρίς ιδιαίτερη ατζέντα.

Την ίδια στιγμή, όσον αφορά το Κουρδικό, ο τουρκικός Τύπος εμφανίζει τον πρόεδρο του φιλοκουρδικού κόμματος DTP να απευθύνει έκκληση στον Τούρκο πρωθυπουργό να ξεκινήσει συνομιλίες με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, για χάρη της ειρήνης, ενώ ορισμένα δημοσιεύματα φέρουν τις συνομιλίες ως ήδη αποφασισμένες με στόχο τη μόνιμη συμφωνία για μη ένοπλη δράση του ΡΚΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ