ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στο δρόμο του αγώνα

Ετοιμοι για μαζική συμμετοχή στην απεργία και μαχητική παρουσία στις συγκεντρώσεις είναι οι εργαζόμενοι της πόλης. Στις 10 το πρωί στο άγαλμα Βενιζέλου η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Από τη τελευταία συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη
Από τη τελευταία συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη
Αγωνιστική ταξική απάντηση στα αντεργατικά μέτρα κυβέρνησης - βιομηχάνων - Ευρωπαϊκής Ενωσης, δίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης με τη μαζική συμμετοχή τους στην 24ωρη πανελλαδική απεργία και την απεργιακή προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10 το πρωί στο άγαλμα του Βενιζέλου και τη συγκέντρωση μπροστά στο Εργατικό Κέντρο.

Τα μηνύματα που φθάνουν από όλους τους εργασιακούς χώρους επιβεβαιώνουν την άποψη που εκφράζουν συνδικαλιστικοί κύκλοι της πόλης, ότι η σημερινή απεργία και η συγκέντρωση θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο σε μαζικότητα και μαχητικότητα. Για πρώτη φορά τα τελευταία 10 τουλάχιστο χρόνια έχουν παρθεί αποφάσεις από τα σωματεία όλων σχεδόν των μεγάλων βιομηχανικών μονάδων της πόλης για συμμετοχή στην απεργία και τη συγκέντρωση.

Ετοιμάζονται ήδη πυρετωδώς οι εργαζόμενοι από τις μεγάλες μονάδες, ιδιαίτερα της βιομηχανικής ζώνης, όπως ΕΛΒΟ, Λιπάσματα, Χαλυβουργείο, ΒΙΑΜΙΛ, «Ζίμενς», «Αμστελ», «Χένιγκεν», Ευθυμιάδης, ΑΓΝΟ κ.ά., να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στη συγκέντρωση με τα πανό και τα ιδιαίτερα αιτήματά τους. Θα προσθέσουν την αγανάκτησή τους και την απόφασή τους να οργανώσουν την αντίστασή τους στα αντιλαϊκά κυβερνητικά σχέδια με αυτή των εργαζόμενων στις ΔΕΚΟ, στις βιοτεχνίες, στα γιαπιά, στα εργοτάξια, στα ξενοδοχεία, στα εμπορικά καταστήματα.

Η Θεσσαλονίκη της δουλιάς, του αγώνα και της ελπιδοφόρας προοπτικής για ένα πιο ανθρώπινο αύριο συναντιέται σήμερα στους δρόμους της πόλης, σηκώνει τη γροθιά της στην απεργιακή συγκέντρωση, πορεύεται το δρόμο της τιμής, παίρνει τα πράγματα στα χέρια της.

Κλιμάκια συνδικαλιστών του ΕΚΘ και του ΠΑΜΕ συνέχισαν και χτες τις περιοδείες τους σε εργασιακούς χώρους, όπου και συνάντησαν την πρόθυμη απόφαση των εργαζόμενων να συμμετέχουν στις σημερινές κινητοποιήσεις. Κλιμάκιο στο οποίο συμμετείχε και ο γραμματέας του ΕΚΘ, Θεόδωρος Κυριακίδης, μίλησε σε μεγάλη εργατική συγκέντρωση στο εργοστάσιο του ΟΣΕ στη Μενεμένη, που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα αγωνιστική ατμόσφαιρα και έδειξε ότι οι διαθέσεις των εργαζομένων, κάτω από το βάρος των δικών τους εμπειριών, έχουν αλλάξει και προσανατολίζονται στην οργανωμένη αντίσταση στις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης.

Στο κάλεσμά του στους εργαζόμενους και το λαό της πόλης να στηρίξουν την απεργία και τη συγκέντρωση το ΠΑΜΕ τονίζει: «Μπορούμε, έχουμε τη δύναμη να αποτρέψουμε αυτά τα μέτρα με ανεβασμένες μορφές αγώνα, σφυρηλατώντας την αγωνιστική μας ενότητα, συντονίζοντας την πάλη μας με την αγροτιά και τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης. Το κάθε σωματείο, το κάθε εργοστάσιο, η κάθε γειτονιά μπορούν και πρέπει να γίνουν αγωνιστικές επάλξεις, για να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης»

Μαζί και οι φοιτητές

Στο μεταξύ, σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση, με προσυγκέντρωση στις 9.30 π.μ στην πλατεία Χημείου, καλούν οι Σύλλογοι Φοιτητών Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ιατρικής, Κτηνιατρικής, Ψυχολογικού, Γερμανικού, Παιδαγωγικού και Θεολογικής.

«Οι φοιτητικοί σύλλογοι κατεβαίνουν στην κινητοποίηση με αιτήματα που αφορούν τόσο τις επιμέρους σχολές όσο και πολύ περισσότερο στην αντιεκπαιδευτική πολιτική συνολικά της κυβέρνησης. Συμπορεύονται με το λαϊκό κίνημα, αφού τόσο η αντιεκπαιδευτική πολιτική όσο και τα αντεργατικά μέτρα αποτελούν πλευρές της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που γιγαντώνει τα κέρδη των μονοπωλίων σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων», δήλωσε στο «Ρ» ο Κώστας Κουκούλας, στέλεχος της Πανσπουδαστικής ΚΣ.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Είπαν «όχι» στην αδράνεια

Οι εργαζόμενοι του  κλάδου συμμετείχαν σε σημαντικό ποσοστό στη χτεσινή, πρώτη μέρα, της 48ωρης απεργίας τους, αντιστεκόμενοι στην αυθαρεσία των τραπεζιτών

Από τη συγκέντρωση των τραπεζοϋπαλλήλων στο υπουργείο Εργασίας
Από τη συγκέντρωση των τραπεζοϋπαλλήλων στο υπουργείο Εργασίας
Η διάθεση των τραπεζοϋπαλλήλων για αγώνα εκφράστηκε χτες, την πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας που κήρυξε η ΟΤΟΕ, κάτω από την πίεση των εργαζομένων του κλάδου, οι οποίοι δυσανασχετούν από τις συστηματικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους. Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΤΟΕ υιοθέτησε μπροστά στην απεργία ένα πλαίσιο διεκδίκησης που αποσυνδέει τα προβλήματα των τραπεζοϋπαλλήλων από τη συνολικότερη κυβερνητική πολιτική για τις εργασιακές σχέσεις.

Ωστόσο, η συμμετοχή των τραπεζοϋπαλλήλων στη χτεσινή απεργία - περίπου 60% - είναι, δείγμα της αγωνιστικής διάθεσής τους για επίλυση των προβλημάτων μακριά από την τακτική των διαπραγματεύσεων και των «κοινωνικών διαλόγων» που ακολουθεί η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ. Σημαντική ήταν η συμμετοχή των τραπεζοϋπαλλήλων και στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί έξω από το υπουργείο Εργασίας, όπου με πανό και πικέτες δήλωσαν την απόφασή τους να αντιδράσουν στις εργατικές παραβιάσεις των τραπεζιτών, αλλά την απαίτησή τους για λύση στο ασφαλιστικό με δημιουργία ενιαίου ταμείου. Σήμερα, δεύτερη μέρα της απεργίας οι τραπεζοϋπάλληλοι θα δώσουν αγωνιστικό «παρών», συμμετέχοντας στις απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Το προεδρείο της ΟΤΟΕ συναντήθηκε κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης με τους υφυπουργούς Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκη και ζήτησε: Εφαρμογή της νομοθεσίας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας από τους τραπεζίτες, μετατροπή των Ταμείων Αυτασφάλειας (εφάπαξ) σε ΝΠΙΔ και αποδέσμευσή τους από τον κρατικό έλεγχο, εφαρμογή του 35ωρου και ενιαίο ασφαλιστικό ταμείο χωρίς διακρίσεις για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους. Το θέμα μάλιστα του ασφαλιστικού αναδείχτηκε έντεχνα τις τελευταίες ημέρες με την «αιφνίδια» πρόταση της κυβέρνησης για ένταξη όλων των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΙΚΑ για κύρια σύνταξη και δημιουργία ενιαίου επικουρικού ταμείου, στα πρότυπα της Εμπορικής. Η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο τους ίδιους τους τραπεζίτες που προσπαθούν μέσω του ΙΚΑ να μειώσουν το κόστος τους. Η πλειοψηφία στην ΟΤΟΕ σκοπεύει να κάνει «κοινωνικό διάλογο» για το θέμα, αντί να οδηγήσει σε αγώνα τους εργαζόμενους.

Απόλυτος ήταν άλλωστε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων στις δηλώσεις του, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει ενιαίο ταμείο για τους τραπεζοϋπαλλήλους. Επισήμανε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει επεξεργασμένη πρόταση με όρους και προϋποθέσεις που ζητάει η ΟΤΟΕ για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων. Οσον αφορά το θέμα των ταμείων αυτασφάλειας τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να απαντήσει.

Ο Χρ. Πρωτόπαππας από την πλευρά του δήλωσε την «πρόθεση της κυβέρνησης» να επιλύσει το θέμα του ασφαλιστικού, ενώ σχετικά με τα αιτήματα για το σταμάτημα των εργατικών παραβιάσεων επανέλαβε την τετριμμένη προειδοποίηση προς τους εργοδότες ότι όποια καταστρατήγηση θα βρει «ενεργά αντίθετη την κυβέρνηση» και ότι οι μηχανισμοί ελέγχου έχουν εντολή να κινούνται άμεσα. Κάτι που επικαλείται συνεχώς η κυβέρνηση όταν καταγγέλλονται παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας...

Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δ. Κουσελάς από την άλλη επισήμανε ότι δεν έλαβαν καμία ουσιαστική απάντηση στα αιτήματα. Εκφράζοντας τη διαφωνία της Ομοσπονδίας με την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, επανέλαβε ωστόσο ότι δεν ενδιαφέρει κανένα οργανωτικό σχήμα αλλά οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι παροχές, συνεχίζοντας έτσι την τακτική αποπροσανατολισμού.

Ο Γιώργος Ποντικός εκ μέρους Παντραπεζικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Αντίστασης και Δράσης δήλωσε στο «Ρ»: «Σήμερα στη συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας αποκαλύφθηκε στα μάτια των τραπεζοϋπαλλήλων το αδιέξοδο του κοινωνικού διαλόγου που με τόση ευλάβεια υπηρετεί εδώ και χρόνια η σημερινή ηγεσία της ΟΤΟΕ. Αυτό και στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό. Από την πλευρά μας καλούμε τους τραπεζοϋπαλλήλους να συνεχίσουν τον αγώνα και να πάρουν μαζικά μέρος στη σημερινή απεργία».

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Συγκεντρώσεις σε όλους τους νομούς

Σε θέσεις «μάχης» οι εργαζόμενοι για την υπεράσπιση των κατακτήσεών τους

Με τη μαζική και δυναμική συμμετοχή τους στην απεργία, αλλά και τις απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών, οι εργαζόμενοι της Θεσσαλίας θα διαδηλώσουν τη θέληση και την αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που πλήττονται από την ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης, της ΟΝΕ και της πλουτοκρατίας. Ταυτόχρονα, θα εκφράσουν και την πλήρη αντίθεσή τους στον περιβόητο «κοινωνικό διάλογο», καταγγέλλοντας τη συμβιβαστική στάση των ηγετικών πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και κάποιων Εργατικών Κέντρων της περιοχής.

Στη Λάρισα, η απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, θα γίνει στις 10 π.μ. στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου. Στο Βόλο, η συγκέντρωση, που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών, θα πραγματοποιηθεί, επίσης, στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Στο Εργατικό Κέντρο στις 10 π.μ. έχουν δώσει το αγωνιστικό ραντεβού και οι εργαζόμενοι των Τρικάλων. Τη συγκέντρωση διοργανώνει το ΕΚΤ, ενώ στις 9.30 το πρωί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών του νομού καλεί σε προσυγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης. Στην Καρδίτσα, η συγκέντρωση, που διοργανώνει στις 10 π.μ. το ΕΚ, θα γίνει στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου.

Η διοίκηση της Ενωσης Μηχανοσιδηρουργών Βόλου καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν αγωνιστικά, μαζικά, μαχητικά, ταξικά στην 24ωρη απεργία και στη συγκέντρωση την ίδια μέρα το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο. Η απεργία πρέπει ν' αποτελέσει την αφετηρία ενός αγώνα, με συνέχεια και προοπτική, για να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα, να σταματήσει κάθε «κοινωνικός διάλογος», να μην περάσει η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, 35ωρο-7ωρο-5ήμερο χωρίς μείωση αποδοχών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Υποχρεωτική ασφάλιση για όλους, δημόσια δωρεάν παιδεία, σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων. Μόνο η ενότητα και ο ταξικός προσανατολισμός της εργατικής τάξης έχει προοπτική.

ΠΝΟ
Κόντρα στην αγωνιστική διάθεση

Η πλειοψηφία της αρνήθηκε να κηρύξει 24ωρη απεργία, επιλέγοντας μια «κούφια» στάση εργασίας, στον αγώνα καλούν ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ

Ο διασυρμός της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), με ευθύνη των συνδικαλιστών που αποτελούν την πλειοψηφία στην Εκτελεστική της Επιτροπή δεν έχει τέλος. Χτες, η πλειοψηφία αυτή, που, ουσιαστικά, αποτελείται από κυβερνητικούς και εφοπλιστικούς εγκάθετους, γυρίζοντας την πλάτη ακόμα και στους 9 πνιγμένους ναυτεργάτες του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», αλλά και στις αγωνιστικές διαθέσεις των ναυτεργατών, για ανθρώπινες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και συγκροτημένα ναυτεργατικά δικαιώματα, αποφάσισε να μη συμμετέχει στη σημερινή πανελλαδική 24ωρη απεργία. Αποφάσισε να κηρύξει την ...παραδοσιακή 4ωρη στάση εργασίας από τις 8 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι, κατά το διάστημα, δηλαδή, που δεν υπάρχει ούτε ένα προγραμματισμένο δρομολόγιο πλοίου!

Με τη στάση της αυτή, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας τοποθετεί και τη δική της «βούλα» στους εκτρωματικούς σχεδιασμούς που επεξεργάζονται αυτή την περίοδο τα εφοπλιστικά και κυβερνητικά επιτελεία για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της ακτοπλοΐας, όπως επιβάλλει ο Κανονισμός 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σχεδιασμοί που τινάζουν στον αέρα δικαιώματα και θέσεις εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών των ακτοπλοϊκών πλοίων, την απρόσκοπτη συγκοινωνιακή σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα, κάθε έννοια που αφορά στην υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Οι συνδικαλιστές αυτοί αρνήθηκαν ακόμα και να συζητήσουν την ολοκληρωμένη πρόταση που κατέθεσαν οι συνδικαλιστές της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, να αποτελέσει η σημερινή μέρα την έναρξη απεργιακών και άλλων αγωνιστικών κινητοποιήσεων, με διεκδικητικό πλαίσιο, που να αφορά την προστασία της ανθρώπινης ζωής στα καράβια, να μη γίνονται οι ναυτεργάτες εξιλαστήρια θύματα, τη διατήρηση - θωράκιση του καμποτάζ, την ανάκληση του κανονισμού 3577. Τη διατήρηση των αδειών σκοπιμότητας με την επιβολή αυστηρότερων κριτηρίων, τη ρητή εφαρμογή του ΝΔ 187/73 για τη συνεχή κίνηση των ακτοπλοϊκών πλοίων και την απασχόληση των ναυτεργατών. Επίσης, την υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την υπεράσπιση του δικαιώματος της δουλιάς και άλλα.

Με χτεσινή τους κοινή ανακοίνωση, η ΠΕΜΕΝ και ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ επισημαίνουν για την πλειοψηφία της ΠΝΟ ότι φέρει τεράστιες ευθύνες και είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη, καθώς παρακολουθεί «σιωπηλά» τη μεθοδευμένη από τους εφοπλιστές και το ΥΕΝ - με τη συνδρομή και αρκετών ΜΜΕ - επίθεση ενάντια στους ναυτεργάτες για να καλυφθούν οι εφοπλιστικές και κυβερνητικές ευθύνες όσον αφορά το ναυάγιο του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ». Επίθεση, που, όπως αναφέρεται, έχει στόχο «να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα για τη βίαιη απομάκρυνση των ναυτεργατών από τα καράβια, την προώθηση του νέου διαλυτικού θεσμικού πλαισίου για την ακτοπλοΐα, που καταργεί το καμποτάζ, ενισχύει την εφοπλιστική ασυδοσία και την τρομοκρατία σε βάρος των ναυτεργατών».

Τα δύο σωματεία καταθέτουν, στην ανακοίνωσή τους, το διεκδικητικό πλαίσιο που απέρριψε η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ και καλούν τους ναυτεργάτες, τους νησιώτες, συνολικά, τους εργαζόμενους, να δώσουν συντονισμένα τη μάχη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και να απαιτήσουν τη δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών. Καλούν, επίσης, τους ναυτεργάτες να συμμετέχουν μαζικά στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση, που γίνεται στις 10 το πρωί στην πλατεία Κοραή του Πειραιά.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΒΑΛΑΣ - ΘΑΣΟΥ
Αντίσταση και κλιμάκωση

Η Ενωση Ναυτικών «Η ΘΑΣΟΣ» συμμετέχει στην απεργία, προσανατολίζεται σε κλιμάκωση του αγώνα

Τη σημαία του αγώνα υψώνουν οι ναυτεργάτες της πορθμειακής γραμμής Καβάλας - Θάσου, οι οποίοι αποφάσισαν να συμμετέχουν στη σημερινή πανελλαδική 24ωρη απεργία, διεκδικώντας μέτρα για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, τη διατήρηση του καμποτάζ, τη δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, τη διεύρυνση των ναυτεργατικών δικαιωμάτων. Ενώ ειδικά για την πορθμειακή γραμμή, απαιτούν την πλήρη εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την κατά γράμμα τήρηση των κανόνων ασφαλείας για τα πλοία αυτά.

Η απόφαση για την 24ωρη ακινητοποίηση των πλοίων της πορθμειακής γραμμής πάρθηκε κατά την προχτεσινή γενική συνέλευση της Ενωσης Ναυτικών «Η ΘΑΣΟΣ». Οι ναυτεργάτες εξουσιοδότησαν επιπλέον τη διοίκηση της Ενωσης να κλιμακώσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις, καθορίζοντας αυτή το χρόνο, τη μορφή και τη διάρκεια.

Στο ψήφισμα της γενικής συνέλευσης καταδικάζεται η «μεθοδευμένη πληροφόρηση της κοινής γνώμης από τα μεγάλα ΜΜΕ και το ΥΕΝ πως για το θλιβερό ναυάγιο του "ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ" υπεύθυνοι είναι οι ναυτεργάτες και ο ανθρώπινος παράγοντας. Οι εργαζόμενοι στην πορθμειακή γραμμή Θάσου - Καβάλας γνωρίζουν πολύ καλά πως ο κύριος υπεύθυνος είναι η πολιτική του ΥΕΝ, που είναι σε φιλοεφοπλιστική κατεύθυνση, αφήνοντας τους εφοπλιστές ασύδοτους». Μάλιστα, αναφέρεται ενδεικτικά η αδιαφορία που επιδεικνύει το Λιμεναρχείο Καβάλας σε τεκμηριωμένες καταγγελίες, που έχει καταθέσει η Ενωση για σοβαρές παραβιάσεις των πλοιοκτητριών εταιριών σε βάρος της εργατικής νομοθεσίας και των κανόνων ασφαλείας. Στο ψήφισμα της γενικής συνέλευσης απαιτείται να διενεργηθούν άμεσα έλεγχοι από τις υπηρεσίες του ΥΕΝ στα πλοία της γραμμής, για να διαπιστωθεί αν είναι πράγματι αξιόπλοα.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΙΡΕΤΩΝ ΠΡΟΣ ΚΕΔΚΕ
«Η θέση μας είναι δίπλα στους εργαζόμενους»

Την πεποίθησή τους πως η θέση των δημάρχων και αιρετών είναι δίπλα στους εργαζόμενους και στις κινητοποιήσεις που έχουν σήμερα ανά τη χώρα, εκφράζουν εφτά αιρετοί, με αφορμή την απόφαση της ηγεσίας της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) να συγκαλέσει σύσκεψη όπου θα συζητηθούν τα θέματα του επικείμενου συνεδρίου, στις αρχές Νοέμβρη, στην Κω, τη μέρα της πανεργατικής απεργίας.

Οι Π. Βακαλόπουλος, δημοτικός σύμβουλος και πρώην δήμαρχος Ταύρου, Γ. Γιώγος, δήμαρχος Πετρούπολης, Γ. Κατημερτζής, δήμαρχος Καισαριανής, Β. Νικολαΐδου, δημοτικός σύμβουλος και πρώην δήμαρχος Νίκαιας, Γ. Πατσιλινάκος δήμαρχος Περάματος, Ν. Ρογκάκος δήμαρχος Βύρωνα και Χρ. Σκαμάκης δήμαρχος Λυκόβρυσης, σε επιστολή τους προς την ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, υπογραμμίζουν: «Η ημέρα αυτή (σ.σ. η σημερινή) είχε πολύ έγκαιρα ανακοινωθεί σαν μέρα πανεργατικής, πανυπαλληλικής απεργίας ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία και τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης. Συγκεντρώσεις θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα και πιστεύουμε ότι οι δήμαρχοι, όλοι οι εκλεγμένοι πρέπει να είναι δίπλα στους εργαζόμενους». Οι αιρετοί καταλήγουν στην επιστολή τους: «Εμείς θα είμαστε εκεί, γιατί εκεί είναι η θέση μας».

Το ΔΗΚΚΙ συμπαρίσταται και χαιρετίζει τη σημερινή απεργία των εργαζομένων. Με ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει ότι οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους μπορούν ν' αποτελέσουν φραγμό στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, μπαίνοντας επικεφαλής του μετώπου των δυνάμεων της εργασίας και της παραγωγής, για τη δημιουργία των προϋποθέσεων μιας άλλης πολιτικής, προς όφελος του λαού και της πραγματικής ανάπτυξης της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ