ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
Μαχητικά ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση!

Η συνέχιση και η κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και στον «κοινωνικό διάλογο» της απάτης δίνεται το Σάββατο στο Πεδίον του Αρεως, στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ

Το Σάββατο η «καρδιά» της αντίστασης των εργαζομένων, των φτωχών αγροτών, των μικρών επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, των συνταξιούχων και των νέων, θα χτυπήσει στην Αθήνα. Το πανελλαδικό παλλαϊκό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, που θα γίνει στη 1 το μεσημέρι στο Πεδίον του Αρεως, αποτελεί τη συνέχεια του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή και αντεργατική κυβερνητική πολιτική.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο επιχειρεί - και οι δηλώσεις συμμετοχής δικαιώνουν το σκοπό - να συνενώσει όλους εκείνους που πλήττονται από αυτή την πολιτική της κυβέρνησης, των πλουτοκρατών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να δώσει νέα ώθηση στον αγώνα τους. Μετά την απεργία στις 10 του Οκτώβρη, που έδωσε το μήνυμα της συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα, το μήνυμα της αντίστασης στα σχέδια της κυβέρνησης, η νέα κινητοποίηση του ΠΑΜΕ ανταποκρίνεται στο αίτημα και χαράζει την πορεία που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι χάραξαν, για: Την υπεράσπιση του 8ωρου, της κοινωνικής ασφάλισης, για τη διεκδίκηση 35ωρου-7ωρου-5ήμερου, υγεία και παιδεία, για την αντιμετώπιση της επίθεσης στα λαϊκά εισοδήματα, που εκδηλώνεται με οξύτητα αυτή τη στιγμή μέσα από τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.

Στο συλλαλητήριο αναμένονται χιλιάδες λαού από όλη τη χώρα και την Αττική. Επτά προσυγκεντρώσεις γύρω από το Πεδίον του Αρεως στις 12 το μεσημέρι θα περιμένουν το πλήθος, που στη συνέχεια θα συνενωθεί στο σημείο της κεντρικής συγκέντρωσης, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς το Σύνταγμα.

Την ίδια στιγμή που το ΠΑΜΕ, με ξεκάθαρους στόχους, πρόγραμμα και προοπτική κάνει πράξη τη διάθεση αντίστασης, οι ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ επιλέγουν για άλλη μια φορά το δρόμο της καθυστέρησης, της προσπάθειας μείωσης του αγωνιστικού φρονήματος. Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ δεν έκανε δεκτή την πρόταση των στελεχών του ΠΑΜΕ για κήρυξη νέας απεργίας στις 31 του Οκτώβρη, επιλέγοντας απεργιακή κινητοποίηση για το δεύτερο 15ήμερο του Νοέμβρη, δίνοντας νέα περιθώρια χρόνου στην κυβέρνηση. Σήμερα συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ, όπου θα συζητηθεί και η πρόταση για τη νέα απεργία.

Στο μεταξύ, μέρα με τη μέρα πυκνώνουν οι περιοδείες στελεχών του ΠΑΜΕ, που «οργώνουν» τους χώρους δουλιάς καλώντας τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του Σαββάτου.

Συγκεκριμένα, σήμερα θα γίνουν περιοδείες στο μετρό, στους εργαζόμενους των Δήμων Περιστερίου, Καματερού, Χαλκηδόνας, Βύρωνα, Δάφνης, Αγ. Δημητρίου και στο γκαράζ του Δήμου Αθηναίων. Περιοδείες θα γίνουν επίσης στα νοσοκομεία «Αγ. Σάββας» και Γενικό Κρατικό Αθηνών, στο ΙΕΚ Χαϊδαρίου καθώς και στη βιομηχανία υποδημάτων «Ελίτ».

Πολλαπλασιάζονται επίσης και τα καλέσματα συμμετοχής στο συλλαλητήριο.

Η διοίκηση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, χαιρετίζοντας τους εργαζόμενους που συμμετείχαν στην απεργία στις 10 του Οκτώβρη, καλεί στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και τονίζει σε ανακοίνωσή της: «Στον κλάδο μας στόχαστρο είναι η 5ήμερη βδομάδα εργασίας και το ρεπό του Σαββατοκύριακου καθώς και άλλες βασικές ρυθμίσεις της κλαδικής μας σύμβασης. Παρά την ανάγκη συνέχισης και κλιμάκωσης της πάλης, η ΓΣΕΕ τηρεί "σιγήν ιχθύος", παρά τις προτάσεις που έγιναν και παρά το μήνυμα που έστειλαν οι εργαζόμενοι με τη συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση. Γιατί κανένας διάλογος "κοινωνικός" ή μη δεν μπορεί να φέρει θετικό αποτέλεσμα αν οι εργαζόμενοι δεν είναι σε αγωνιστική δράση».

Η ΔΗΚΕΒΕ («Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων»), «χαιρετίζει και συμμετέχει στο πανελλαδικό παλλαϊκό συλλαλητήριο ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης. Η πολιτική προσαρμογή στην ΟΝΕ, οι λεγόμενες αλλαγές και οι αναδιαρθρώσεις στην οικονομία (απελευθέρωση της αγοράς, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, φορολογική μεταρρύθμιση, αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση, στη δημόσια υγεία, στη δημόσια παιδεία, απελευθέρωση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, μονοπώληση της μεταφοράς, το ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων, το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς), έχουν στόχο την οικονομική και πολιτική ισχυροποίηση του μεγάλου κεφαλαίου».

Τονίζει επίσης στην ανακοίνωσή της, ότι «χρειάζεται η κοινή αντιμετώπιση εργατών, επαγγελματοβιοτεχνών, αυτοαπασχολούμενων, αυτοκινητιστών, αγροτών, συνταξιούχων, νεολαίας», για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΛΟΥ
Μεθοδεύσεις κόντρα στη συνέχιση του αγώνα

Η πλειοψηφία των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ επιδόθηκε σε φραστικές συγκρούσεις και διέλυσαν τη συνεδρίαση της διοίκησης, πριν τη συζήτηση πρότασης της ΔΑΣ για απεργία στις 31 Οκτώβρη

Με πρόσχημα τις «τεχνητές» και ανούσιες κόντρες μεταξύ των παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ, Αυτ. Παρέμβαση και της ΔΑΚΕ το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Βόλου, διέκοψε συνεδρίαση της ολομέλειας του Διοικητικού Συμβουλίου, την ώρα που επρόκειτο να συζητηθεί πρόταση της ΔΑΣ για την προοπτική κλιμάκωσης των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων κατά των αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα η ΔΑΣ ζήτησε από την πλειοψηφία να προτείνει στη ΓΣΕΕ, την κήρυξη 24ωρης πανεργατικής απεργίας στις 31 του Οκτώβρη, ύστερα και από τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η απεργία στις 10 του μήνα. Η πλειοψηφία, όμως της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου, εμμένοντας στη «ρότα» της συναίνεσης με την αντεργατική κυβερνητική πολιτική σε πλήρη αναντιστοιχία με την αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων μεθόδευσε τη διακοπή της συνεδρίασης, για ν' αποφύγει τη συζήτηση της πρότασης. Το «έργο» της διακοπής ανέλαβε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αντώνης Τυλιγάδας, ο οποίος «άρπαξε» ως ευκαιρία για να το φέρει εις πέρας, την ανώδυνη και χωρίς ουσία φραστική επίθεση που δέχτηκαν οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΑΠ από τη ΔΑΚΕ.

Η συνεναινετική πλειοψηφία δεν αρκέστηκε μόνο σ' αυτές τις μεθοδεύσεις. Στη συνέχεια ο γραμματέας του ΕΚΒ, Κ. Καραγιάννης που πρόσκειται στην Αυτ. Παρέμβαση, ενοχλημένος, προφανώς, από την επιτυχία της απεργιακής συγκέντρωσης που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου, άρχισε να επιτίθεται στις ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και στο ΚΚΕ, επειδή στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων.

Στη συνεδρίαση της ολομέλειας, η πλειοψηφία της διοίκησης (ΠΑΣΚΕ- Αυτ. Παρεμβ.) ενέκρινε, επίσης, έναν φιλοκυβερνητικό απολογισμό δράσης, ενόψει του συνεδρίου που θα γίνει στις 10 του Νοέμβρη και τον χαρακτήρισε, μάλιστα, ως ικανοποιητικό. Τον απολογισμό καταψήφισαν η παράταξη της ΔΑΣ. Κατά ψήφισαν και 5 μέλη που πρόσκεινται στη ΔΑΚΕ, ενώ ένα ψήφισε λευκό.

Οσον αφορά στις διαδικασίες ανακήρυξης των αντιπροσώπων στο Συνέδριο του ΕΚΒ, η ΠΑΣΚΕ έφτασε στο σημείο, ν' ανακηρύξει 2 αντιπροσώπους από το Σωματείο Εργαζομένων Αστικών Λεωφορείων, η διοίκηση του οποίου είχε εκλεγεί με νόθες διαδικασίες.

Καταγγέλλοντας τις μεθοδεύσεις της συναινετικής πλειοψηφίας του ΕΚΒ κατά της συνεδρίαση της Ολομέλειας της διοίκησης, ο Τ. Τριανταφυλλάκος, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και στέλεχος της ΔΑΣ, σε δήλωσή του τονίζει: «To προεδρείο της διοίκησης του ΕΚΒ, αφού αρνήθηκε να πραγματοποιήσει απεργιακή συγκέντρωση στις 10 Οκτώβρη και φυγοδίκησε, προκαλώντας την εργατική τάξη, τώρα αρνείται την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, διαλύει την ολομέλεια εκμεταλλευόμενη τη φραστική - τεχνητή αντιπαράθεση με τη ΔΑΚΕ και καταλήγει σ' έναν ιδιότυπο χυδαίο αντικομμουνισμό, που αγγίζει τα όρια της αθλιότητας. Ενα του μένει και αυτό είναι ένα γερό «μάθημα» στο συνέδριο. Οι αντιπρόσωποι της Εργατικής Τάξης πρέπει να ενισχύσουν αποφασιστικά το ψηφοδέλτιο, που θα στηρίξει η ΕΣΑΚ, για ν' αλλάξει ριζικά πλεύση το ΕΚΒ, με τη συγκρότηση ενός αγωνιστικού ψηφοδελτίου, με τη μαζικοποίηση των Σωματείων, με την αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ολοι μαζί σε μέτωπο αντίστασης

Στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και στην προσυγκέντρωσή του, στην πλατεία Κάνιγγος, καλεί το Συνδικάτο τους οικοδόμους

Μαζικά στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στο Πεδίον του Αρεως, το Σάββατο 21 Οκτώβρη, στη 1 το μεσημέρι, μαζί με το ΠΑΜΕ, καλεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Η προσυγκέντρωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι, στην Πλατεία Κάνιγγος: «Μετά την πετυχημένη 24ωρη πανεργατική απεργία στις 10 Οκτώβρη, συνεχίζουμε πιο δυνατά και μαζικά τον αγώνα για την υπεράσπιση των κατακτήσεών μας. Εντείνουμε πιο αποφασιστικά την πάλη για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων μας», τονίζει το συνδικάτο στην προκήρυξή του.

«Εμείς οι οικοδόμοι και οι εργαζόμενοι στα τεχνικά έργα ενώνουμε τη φωνή και την αγανάκτηση μας μαζί με όλους τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τους μαθητές, τους αγρότες και τους επαγγελματοβιοτέχνες. Γιατί όλους μας χτυπάει η ίδια απάνθρωπη, σκληρή, αντεργατική πολιτική», επισημαίνει το Συνδικάτο και συνεχίζει: «Ο οικονομικός ιστός της χώρας καταστρέφεται, κερδοφόρες επιχειρήσεις ξεπουλιούνται ή κλείνουν. Ολο και περισσότεροι εργάτες πετιούνται στο δρόμο, μεγαλώνοντας τις ουρές των ανέργων. Οι αυξήσεις του 2% ή του 4% δε φτάνουν να καλύψουν ούτε την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων. Η αγροτική παραγωγή συρρικνώνεται, εκατοντάδες μικρά νοικοκυριά καταστρέφονται. Στην Παιδεία ορθώνονται όλο και μεγαλύτεροι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση. Τα δικά μας παιδιά πετιούνται έξω από τα παιδαγωγικά ιδρύματα. Η δημόσια και δωρεάν παιδεία καταστρέφεται. Η υγεία έγινε εμπορεύσιμο αγαθό, είδος πολυτελείας. Η κοινωνική αλληλεγγύη έγινε παρελθόν».

Καταλήγοντας, το Συνδικάτο Οικοδόμων τονίζει στο αγωνιστικό του κάλεσμα: «Δεν εξουσιοδοτούμε τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ να παζαρεύει στο στημένο κοινωνικό διάλογο - απάτη. Δεν επιτρέπουμε σε καμιά κυβέρνηση να θυσιάσει τα δικαιώματά μας στο βωμό της Ευρωπαϊκής Καπιταλιστικής Ενοποίησης και να τα πολτοποιήσει ο οδοστρωτήρας της Οικονομικής Νομισματικής Ενοποίησης και του ΕΥΡΩ. Με την ενότητα και την πάλη μας μπορούμε να τους σταματήσουμε για να μην περάσουν και εφαρμοστούν η μερική απασχόληση, η κατάργηση του 8ωρου, 7ωρου, η καταστροφή της αγροτικής παραγωγής, να σταματήσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, να καταργηθούν οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι...

Μπορούμε και πρέπει να δημιουργήσουμε το λαϊκό μέτωπο αντίστασης, κόντρα στο μαύρο μέτωπο, για να κρατήσουμε τις κατακτήσεις μας, να διευρύνουμε τα δικαιώματά μας, να ανοίξουμε το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο για μας και τα παιδιά μας, για έναν κόσμο ειρηνικό, χωρίς εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους».

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Χτύπημα από ανεργία και «μαύρη εργασία»

Στόχος να διοχετευθούν τα 3,5 τρισ. δρχ. των ταμείων στο Χρηματιστήριο, σύμφωνα με το διοικητή του ΙΚΑ, που μίλησε σε σχετική εκδήλωση στη Ρόδο

Η «μαύρη εργασία», η ανεργία και η μεγάλη εισφοροδιαφυγή, «γονατίζουν» τα ασφαλιστικά ταμεία οδηγώντας σε τεράστια οικονομικά ελλείμματα, τα οποία χρησιμοποιεί η κυβέρνηση χωρίς δισταγμό για να δικαιολογήσει τα μέτρα που πρόκειται να πάρει σε βάρος των ασφαλισμένων, χτυπώντας το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τα στοιχεία που δείχνουν τις κύριες «πληγές» του ασφαλιστικού συστήματος, παρουσιάστηκαν χτες σε διημερίδα που οργάνωσε η Ομοσπονδία Εργαζομένων του ΙΚΑ σε συνεργασία με το ΙΝΕ ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ στη Ρόδο, με τίτλο: «Το παρόν και το μέλλον της Κοινωνικής Ασφάλισης». Στην εκδήλωση, μίλησαν μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΙΚΑ Β. Κόκκαλης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ) Γ. Κουτρουμάνης και οι Γ. Ρωμανιάς και Σ. Ρομπόλης του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν, 450 χιλ. εργαζόμενοι είναι ανασφάλιστοι, χωρίς να υπολογίζονται οι αλλοδαποί εργαζόμενοι! Από την εισφοροδιαφυγή, το ΙΚΑ μόνο χάνει 405 δισ. δραχμές ετησίως! Ολα τα ασφαλιστικά ταμεία χάνουν 1 τρισ. δραχμές ετησίως από την εισφοροδιαφυγή. Την επόμενη δεκαετία, θα παρουσιαστεί έλλειμμα 10 τρισ. δραχμές από την εισφοροδιαφυγή, 5 τρισ. δραχμές από την ανεργία και συνολικά 26 τρισ. δραχμές, αν υπολογιστούν και άλλες, θεσμικού χαρακτήρα απώλειες και τα ποσά που δαπανούνται για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, αλλά δεν αποδίδονται από την κυβέρνηση στα ταμεία. Ετσι, αποκαλύπτεται περίτρανα ότι αν χρειάζεται κάτι να γίνει στο ασφαλιστικό σύστημα, αυτό έχει να κάνει με την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και τουλάχιστον όχι με τις αντιασφαλιστικές ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΚΑ, το 25% των εργαζομένων είναι ανασφάλιστοι, ενώ το 1/5 των επιχειρήσεων παντός είδους δεν είναι καταγεγραμμένες στο ΙΚΑ!

Γενικά, οι συνολικές οφειλές του κράτους προς το ΙΚΑ από το 1975 μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 1,3 τρισ. δραχμές και μάλιστα με μέτριους υπολογισμούς! Επίσης, το 70% των συνταξιούχων του ΙΚΑ είναι στην κατηγορία της κατώτερης σύνταξης. Ο μέσος όρος των συντάξεων όλων των ταμείων είναι της τάξης των 150 χιλ. δραχμών, ενώ εργαζόμενοι που πρόσφατα συμπλήρωσαν την 35ετία και συνταξιοδοτήθηκαν, παίρνουν σύνταξη που αντιστοιχεί με το 50% των αποδοχών που είχαν πριν μια 5ετία!

Στη διημερίδα δε συμμετείχαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης ή του ΠΑΣΟΚ, μίλησε όμως ο διοικητής του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η ΑΕΔΑΚ, η Ανώνυμη Εταιρία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων, θα είναι έτοιμη τα Χριστούγεννα να ρίξει στο Χρηματιστήριο τα πρώτα 600 δισ. δραχμές, από τα αποθεματικά του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ. Μάλιστα, ο Μ. Νεκτάριος δήλωσε ότι «ο απώτερος στόχος» είναι να οδηγηθούν στο Χρηματιστήριο τα 3,5 τρισ. δραχμές των αποθεματικών όλων των ταμείων!!!

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος, είπε ότι κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να είναι ανασφάλιστος και ότι κανένας συνταξιούχος δεν πρέπει να ζει κάτω από το όριο φτώχειας. Ωστόσο, η τοποθέτησή του γενικά κινήθηκε στα πλαίσια της ευρωϋποταγής.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, μίλησε ο Νότης Δούκας, ο οποίος τόνισε ότι ο προσανατολισμός και αυτής της εκδήλωσης θα έπρεπε να είναι έξω από τις επιταγές του κεφαλαίου και να έρθει σε σύγκρουση με τις ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που υλοποιεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για να πλήξει και το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΩΚΙΔΑΣ
Κάθοδος στην Αθήνα

ΑΜΦΙΣΣΑ (του ανταποκριτή μας).-

Με στόχο την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, για να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης και να σταματήσει ο «κοινωνικός διάλογος» της απάτης, το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας εντείνει τις προετοιμασίες για τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στο πανελλαδικό - παλλαϊκό συλλαλητήριο, που θα γίνει το Σάββατο στο Πεδίον του Αρεως.

Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο Γιάννης Γκελαούζος, πρόεδρος του ΕΚ, «εκτός απ' τους εργαζόμενους, απευθύνουμε κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο και στους αγρότες, μικρομεσαίους, άνεργους, συνταξιούχους που βιώνουν καθημερινά τ' αποτελέσματα της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας της κυβέρνησης».

Το ΕΚ Φωκίδας έχει ανακοινώσει ότι για τη μετάβαση των διαδηλωτών στην Αθήνα και την επιστροφή τους, θ' αναχωρήσουν πούλμαν από την Αμφισσα, το Σάββατο στις 9 π.μ. από το Εργατικό Κέντρο. Επίσης, από τη Χαλκίδα, 10.30 π.μ., έξω από το Εργατικό Κέντρο και από τη Λαμία, 9 π.μ., από το Στρατόπεδο «Τσαλδάκη».

Απόφαση για συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ έλαβε το ΔΣ του συλλόγου σπουδαστών ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Λαμίας. Μετά από πρόταση των ΠΣΚ, καλεί τους σπουδαστές να δώσουν αγωνιστικό «παρών».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Οχι» στην ολομέτωπη επίθεση

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας καλεί τις γυναίκες να συμμετέχουν μαζικά στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο, το Σάββατο 21 Οκτώβρη, στο Πεδίον του Αρεως. Ν' αντιδράσουν ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης στα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα καθώς:

- Θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα και κύρια το 8ωρο - κατάκτηση του αιώνα - βάλλονται πανταχόθεν.

- Γενικεύεται η μερική απασχόληση στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, μ' αποτέλεσμα η μόνιμη και σταθερή δουλιά να λιγοστεύει. Πρώτα θύματα αυτών των μορφών είναι οι γυναίκες.

- Βασικά κοινωνικά δικαιώματα αναιρούνται στο όνομα της ισότητας.

- Η κοινωνική πολιτική κατεδαφίζεται και κύρια η κοινωνική ασφάλιση.

- Η ανεργία αυξάνεται ραγδαία, ιδιαίτερα η μακροχρόνια, κυρίως στις γυναίκες και στους νέους.

- Μετά την εκπαιδευτική «μεταρρύθμιση» οι αναδιαρθρώσεις σαρώνουν και την υγεία.

- Η συνεχιζόμενη πολιτική σκληρής λιτότητας συρρικνώνει ολοένα και περισσότερο τα οικογενειακά εισοδήματα, αυξάνοντας τον αριθμό των φτωχών, με κύριο αντίκτυπο στις γυναίκες.

Οι προσυγκεντρώσεις

Ολες οι προσυγκεντρώσεις του συλλαλητηρίου θα γίνουν στις 12 το μεσημέρι. Τα πούλμαν που θα έρθουν από την κατεύθυνση του Σχηματαρίου θα αποβιβάζουν στην πλατεία Αμερικής. Αυτά που θα έρθουν από την πλευρά της Κορίνθου, θα αποβιβάζουν στην πλατεία Καραϊσκάκη.

ΕΚΑ: Σωματεία του ιδιωτικού τομέα.

Πλατεία Βικτωρίας: Εργαζόμενοι των βορείων και βορειοδυτικών συνοικιών, του 5ου και 6ου Διαμερίσματος.

Πλατεία Καραϊσκάκη: Εργαζόμενοι των ΟΤΑ, των δυτικών συνοικιών, του 4ου Διαμερίσματος και της Δυτικής Αττικής.

Ομόνοια: Δημόσιοι υπάλληλοι, ΔΕΚΟ, τράπεζες, υγεία, μέσα μαζικής μεταφοράς, νότιες συνοικίες, 3ο Διαμέρισμα, Πειραιάς.

Προπύλαια: Εμποροϋπάλληλοι, ανατολικές και νοτιανατολικές συνοικίες και το 2ο Διαμέρισμα.

Παναθήναια: Εργαζόμενοι των βορειοανατολικών συνοικιών, 7ο Διαμέρισμα και Ανατολική Αττική.

Πλατεία Κάνιγγος: Οικοδόμοι, επισιτισμός, συνταξιούχοι, ΕΒΕ, καλλιτέχνες, λογιστές, άτομα με ειδικές ανάγκες και οι οικογένειές τους.

Πεδίον Αρεως: Φοιτητές των ΑΕΙ και ΤΕΙ και μαθητές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ