ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32

Με το πρώτο «κλείσιμο», τη βδομάδα που μας πέρασε, ξεκίνησε και τυπικά η δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση που προκήρυξε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ για τους μήνες Δεκέμβρη 2011 - Γενάρη 2012. Πρόκειται για μια κορυφαία πολιτική μάχη που δίνει το Κόμμα, με την καθοριστική συμβολή της ΚΝΕ και χιλιάδων οπαδών και φίλων του Κόμματος στους τόπους δουλειάς, στα μικρομάγαζα και τις λαϊκές γειτονιές.

Το ΚΚΕ γνωρίζει πολύ καλά τα οξυμένα προβλήματα της εργατικής οικογένειας, το ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς, τα λουκέτα στα μικρομάγαζα, τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας στους νέους ανθρώπους. Ομως, όπως έχει επιβεβαιωθεί και το προηγούμενο διάστημα, τα λαϊκά στρώματα, παρά τη δεινή οικονομική τους θέση, εξαιτίας της δραματικής συρρίκνωσης του εισοδήματός τους και ανεξάρτητα ακόμα και από την πολιτική τους τοποθέτηση, αναγνωρίζουν τη μεγάλη αξία που έχει η ισχυροποίηση του ΚΚΕ και κατά συνέπεια και η οικονομική του στήριξη και το εκφράζουν έμπρακτα. Το ίδιο θα κάνουν και τώρα πιο αποφασιστικά, πιο μαζικά, πιο μαχητικά. Το ένα ευρώ του άνεργου, του χαμηλοαμειβόμενου, του συνταξιούχου έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία, γιατί συμβάλλει στην οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ.

Με αφορμή το κλείσιμο της βδομάδας που πέρασε, ο «Ριζοσπάστης» κατέγραψε τα πρώτα μηνύματα που φτάνουν στις Οργανώσεις για την πορεία της Εξόρμησης, την ανταπόκριση των λαϊκών ανθρώπων, τις δυνατότητες που υπάρχουν να υπερκαλυφθεί το πανελλαδικό πλάνο και όλοι οι στόχοι των Οργανώσεων. Τα αποτελέσματα της πρώτης μέρας ήταν ενθαρρυντικά εκεί όπου βρέθηκε ο «Ριζοσπάστης», αλλά και από τις Κομματικές εκείνες Οργανώσεις που τις προηγούμενες μέρες μετέφεραν από τις σελίδες του τις προετοιμασίες για τη μεγάλη μάχη που θα κορυφωθεί το επόμενο διάστημα.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κλίμα αισιοδοξίας για την επιτυχία της σημαντικής πολιτικής μάχης

Με ένα γλέντι την Παρασκευή σηματοδότησε την έναρξη της Οικονομικής Εξόρμησης η Αχτίδα Κατασκευών

Με ένα γλέντι - που έχει γίνει πλέον θεσμός - ανάμεσα σε μέλη και φίλους του Κόμματος, «γιόρτασε» το πρώτο κλείσιμο της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης Δεκέμβρη - Γενάρη η Αχτίδα Κατασκευών της ΝΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Η ψησταριά είχε ανάψει το βράδυ της Παρασκευής στα γραφεία της οδού Κολωνού, τα ποτήρια είχαν γεμίσει κρασί και φέρνοντας ο καθένας από το σπίτι του, από το υστέρημά του ό,τι μπορούσε, έστησαν μια όμορφη γιορτή που σηματοδότησε την αισιοδοξία για την επιτυχία της Εξόρμησης, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, όπως η μεγάλη ανεργία που μαστίζει τον κλάδο των κατασκευών.

Η Αχτίδα Κατασκευών πλησίασε πολύ το στόχο που είχε βάλει για το πρώτο κλείσιμο. Οπως τονίζει ο Σταύρος Λίτσας, γραμματέας της Αχτίδας, «το κλίμα είναι θετικό στον κόσμο, λόγω του ότι έχει προηγηθεί δουλειά το προηγούμενο διάστημα. Εχει συμβάλει επίσης, ότι απευθυνόμαστε πολύ πιο συγκεκριμένα σε κόσμο ενισχύοντας τους δεσμούς μαζί του, όπως σε άνεργους οικοδόμους, παρεμβαίνοντας για τα προβλήματά τους. Αυτό που μας γεμίζει αισιοδοξία είναι, ότι υπάρχουν συνάδελφοι που είναι άνεργοι για μήνες κι όχι μόνο κόβουν από το υστέρημά τους - κόβουν από το τσιγάρο, από τον καφέ - για να ενισχύσουν το Κόμμα, αλλά κοιτάνε και να βοηθήσουν κάνοντας κι οι ίδιοι δουλειά με κουπόνια».

Από το πρώτο κλείσιμο της Αχτίδας ΑΕΙ - ΤΕΙ το βράδυ της Παρασκευής
Από το πρώτο κλείσιμο της Αχτίδας ΑΕΙ - ΤΕΙ το βράδυ της Παρασκευής
Αναφερόμενος στο γλέντι ο Στ. Λίτσας σημείωσε πως «έχει αρχίσει πλέον να γίνεται θεσμός. Πάντα το πρώτο κλείσιμο το κάνουμε πανηγυρικό. Οι οικοδόμοι έτσι γλεντάνε! Ακόμη και στα δύσκολα. Ενας λόγος παραπάνω στα δύσκολα, μας χρειάζεται αυτό το δέσιμο και η συντροφικότητα».

Με μεγάλη επιτυχία έγινε το βράδυ της Παρασκευής και το πρώτο κλείσιμο της Αχτίδας ΑΕΙ - ΤΕΙ. «Μέχρι στιγμής έχουμε πιάσει το πλάνο που είχαμε θέσει για σήμερα, ενώ είναι ενδεικτικό πως ορισμένες οργανώσεις έχουν ήδη φτάσει στο 40% του συνολικού τους στόχου!», υπογραμμίζει η Πέρσα Πολίτη, υπεύθυνη της Αχτίδας ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για την οικονομική δουλειά.

«Αυτό που μας έχει δείξει η πείρα και των προηγούμενων ημερών, αλλά και συνολικά είναι, ότι η προσωποποιημένη δουλειά κι ένα σφιχτό σχέδιο και έλεγχος των Οργανώσεων αλλά και των οπαδών και φίλων που έχουν μπει στη μάχη της Εξόρμησης, μπορεί να μας φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αυτό φαίνεται κι από το ότι κατά κύριο λόγο όλες οι Οργανώσεις έχουν φτάσει και ξεπεράσει τους στόχους τους. Και μάλιστα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες γίνεται η Εξόρμηση. Ωστόσο, η εργατική τάξη, οι σπουδαστές, οι νέοι, αυτή τη στιγμή στην πλειοψηφία τους, όπου έχουμε απευθυνθεί, έχουν δεχτεί να δώσουν έστω κι ένα ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος. Αυτό δείχνει την ανεβασμένη επιρροή του ΚΚΕ» υπογράμμισε.

Η ψησταριά και τα ποτήρια πήραν φωτιά στην Αχτίδα Κατασκευών
Η ψησταριά και τα ποτήρια πήραν φωτιά στην Αχτίδα Κατασκευών
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Μαγιά της κάλυψης το πρώτο «κλείσιμο»

Αισιοδοξία, αποφασιστικότητα και ενθαρρυντικά παραδείγματα

Από το πρώτο κλείσιμο στη Λάρισα
Από το πρώτο κλείσιμο στη Λάρισα
Πέμπτη βράδυ. Η πανελλαδική απεργία πήγε πολύ καλά, το ίδιο και οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας. Στα γραφεία των ΝΕ του ΚΚΕ, αυτή την ώρα γίνεται η συγκέντρωση των πρώτων αποτελεσμάτων της Οικονομικής Εξόρμησης, που ξεκίνησε τυπικά από το πρωί της ίδιας μέρας. Η ικανοποίηση και ο ενθουσιασμός που «καθρεφτίζεται» στα πρόσωπα των συντρόφων, δείχνει ότι η πρώτη μέρα της εξόρμησης πήγε καλά. Και σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των οικονομικών στόχων, αλλά και από την άποψη του ανοίγματος της Οργάνωσης σε πολύ κόσμο.

Χαρακτηριστικά, για τις δυνατότητες που υπάρχουν, είναι τα στοιχεία που συγκεντρώνονται. Οπως στη Μαγνησία, όπου πολλές ΚΟΒ από την πρώτη κιόλας μέρα κάλυψαν ένα μεγάλο ποσοστό του πλάνου τους (Μηλεών 50%, Σκοπέλου 23,75%, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ΕΒΕ και Εκπαιδευτικών που ξεπερνούν το 20%). Και στη Λάρισα, πολλές ΚΟΒ ξεπερνούν το 20% του πλάνου τους, όπως Κέντρου, Ηπειρώτικων - Νέας Πολιτείας, Ιπποκράτη, Φιλιππούπολης, Αγίου Αθανασίου κ.ά. Το ίδιο δείχνουν τα στοιχεία και σε ό,τι αφορά στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας.

Στα γραφεία της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, κόσμος πολύς. Σύντροφοι παλιοί και έμπειροι στην «οικονομική δουλειά», που κάθε φορά ανταποκρίνονται και με το παραπάνω σ' αυτό το βασικό πολιτικό καθήκον. Αλλά και νεότεροι, μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη με ενθουσιασμό και αισιοδοξία.

Στις συζητήσεις που γίνονται μεταφέρεται πείρα, αναφέρονται συγκεκριμένα παραδείγματα που αποδεικνύουν τις μεγάλες δυνατότητες επιτυχίας που υπάρχουν και σ' αυτή την εξόρμηση, που δείχνουν την τεράστια εκτίμηση και πολιτική επιρροή που έχει το ΚΚΕ μέσα στο λαό. Οπως το παράδειγμα που μεταφέρει ο Γ. Σκόκας, μέλος της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ και γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Εργατοϋπαλλήλων του Κόμματος, για τη Σωματειακή Επιτροπή σε μεγάλο σούπερ μάρκετ, η οποία, μάλιστα, επαναδραστηριοποιήθηκε μετά από καιρό και συνεδρίασε ενόψει της τελευταίας απεργίας. Εκεί, οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν, χωρίς δισταγμό πήραν κουπόνια και ορισμένοι ανέλαβαν να κάνουν οικονομική δουλειά και στον περίγυρο τους.

Μιλώντας στο «Ρ» ο σύντροφος επισημαίνει: «Εχουμε γνωρίσει και έχουμε διευρύνει τους δεσμούς μας με καινούριους ανθρώπους. Εκατοντάδες από αυτούς μπήκαν για πρώτη φορά στο κίνημα, είδαν από κοντά και εκτίμησαν την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών. Πάρα πολλοί είναι που βγήκαν μπροστά και στάθηκαν δίπλα με τους συντρόφους μας στην πρώτη γραμμή. Μπήκαν σε επιτροπές αγώνα, συμμετείχαν στα αγωνιστικά ψηφοδέλτιά μας σε μια σειρά αρχαιρεσίες κ.ά. Ολα αυτά μόνο αισιοδοξία μπορεί να μας γεμίζουν αλλά και ευθύνη για την επιτυχία της δίμηνης οικονομικής εξόρμησης».

Το λόγο παίρνει στη συνέχεια η Δήμητρα Σίσκου, μέλος της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, κι αναφέρεται στο παράδειγμα της Αχτιδικής Επιτροπής Συνοικιών που κάλυψε το πλάνο της πρώτης μέρας, με πολλές ΚΟΒ να το έχουν ξεπεράσει. «Το κλίμα - τονίζει- είναι πολύ θετικό. Ο κόσμος ανταποκρίνεται δίνοντας από το υστέρημά του για την ενίσχυση του Κόμματος, γιατί ξέρει ότι χωρίς το ΚΚΕ ο τροχός της ιστορίας δεν αλλάζει».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Με αποφασιστικότητα στη γραμμή εκκίνησης

Οι Κομματικές Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ κάλυψαν το στόχο της πρώτης μέρας

Με υπερκάλυψη του στόχου που είχαν βάλει για την πρώτη μέρα, οι Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ μπήκαν στη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης. Στην κάλυψη του πρώτου στόχου συνέβαλαν αποφασιστικά σχεδόν όλες οι Νομαρχιακές Οργανώσεις. Με ακόμη μεγαλύτερη αισιοδοξία τα κομματικά μέλη, οι φίλοι και οι οπαδοί, που αυτή τη φορά, πιο αποφασιστικά και οργανωμένα, εντάχθηκαν στη μάχη της Εξόρμησης, συνεχίζουν πολύμορφα το πλατύ πολιτικό άνοιγμα που συνδυάζεται με τη δουλειά για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ.

Η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας ήδη σχεδιάζει τα βήματα και παίρνει μέτρα, ώστε να καταφέρει, μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη, να πιάσει το 70% του πλάνου της. Η πείρα που έρχεται δείχνει ότι ο εργαζόμενος λαός, παρά τις τρομακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει εξαιτίας της άγριας επίθεσης κυβέρνησης - κεφαλαίου, ενισχύει οικονομικά το ΚΚΕ. Από το υστέρημά τους, εργαζόμενοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, ακόμα και άνεργοι, δίνουν έστω και 2 ή 5 ευρώ, αναγνωρίζοντας ως ζωτικής σημασίας την ανάγκη ενίσχυσης του ΚΚΕ, καθώς ξέρουν ότι αποτελεί στήριγμα στους αγώνες του, οργανωτή και καθοδηγητή της πάλης για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων που τσακίζει τις ζωές τους.

Τις επόμενες μέρες, οπλισμένοι με την αισιοδοξία που τους δίνει η ανταπόκριση του λαού, οι κομματικές δυνάμεις μπαίνουν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση στην υλοποίηση του σχεδιασμού της δουλειάς. Με εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και μόρφωσης, στις συνοικίες, παντού όπου εργάζονται, μορφώνονται και ζουν η εργατική τάξη και τα παιδιά της, τα λαϊκά στρώματα.

Τα βραβεία της άμιλλας

Πύλη, Σπηλιά Νίκου Ζαχαριάδη. Στιγμιότυπο από προηγούμενη επίσκεψη συντρόφων που πρωτοστάτησαν στην κάλυψη των πλάνων της Οικονομικής Εξόρμησης, στο πλαίσιο άμιλλας
Πύλη, Σπηλιά Νίκου Ζαχαριάδη. Στιγμιότυπο από προηγούμενη επίσκεψη συντρόφων που πρωτοστάτησαν στην κάλυψη των πλάνων της Οικονομικής Εξόρμησης, στο πλαίσιο άμιλλας
Με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στις 20 του Νοέμβρη, η ΚΕ του ΚΚΕ απηύθυνε κάλεσμα στα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, στις χιλιάδες φίλες και φίλους του ΚΚΕ να στρατευθούν στη μάχη της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης Δεκέμβρης 2011 - Γενάρης 2012. Να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό σ' αυτή την πολιτική μάχη, ώστε να γίνει η Οικονομική Εξόρμηση αφετηρία για μια νέα πιο ουσιαστική επικοινωνία του ΚΚΕ με το λαό, με στόχο τη διεύρυνση και ενίσχυση των πολιτικών δεσμών μαζί του.

Με το κουπόνι στο χέρι, ν' αναπτύξουν πολύμορφη δραστηριότητα στους χώρους δουλειάς, στις συνοικίες, στα σχολεία, στα χωριά, σε κάθε χώρο που ζουν και δουλεύουν οι εργαζόμενοι. Να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο την αυξανόμενη επιρροή του ΚΚΕ και των θέσεών του στο λαό. Πιο θαρρετά να απευθυνθούν σ' όλους αυτούς, οι οποίοι προσδοκούν από το ΚΚΕ.

Εκτιμώντας τη θετική πείρα των Κομματικών Οργανώσεων και τη συμβολή της άμιλλας στην υπερκάλυψη των πλάνων στις προηγούμενες Οικονομικές Εξορμήσεις, η Γραμματεία της ΚΕ αποφάσισε και φέτος να υπάρχει άμιλλα και να απονεμηθούν τα εξής βραβεία:

  • Στην 1η Κομματική Οργάνωση: Η σημαία του Κόμματος και πίνακας ζωγραφικής από το αρχείο του Κόμματος.
  • Στην 2η Κομματική Οργάνωση: Πλακέτα της ΚΕ και πίνακας ζωγραφικής από το αρχείο του Κόμματος.
  • Στην 3η Κομματική Οργάνωση: Πλακέτα του ΚΚΕ.

Επίσης, οι τρεις πρώτες ΚΟ θα συγκροτήσουν αντιπροσωπεία 50 πρωτοπόρων συντρόφων στην Οικονομική Εξόρμηση που θα επισκεφθούν με ευθύνη της ΚΕ την περιοχή των Πρεσπών, το Νοσοκομείο του ΔΣΕ στο Βροντερό και τη σπηλιά του Νίκου Ζαχαριάδη στην Πύλη.

ΚΡΗΤΗ
Δεδομένες οι μεγάλες δυνατότητες

Στο 27,4% από την πρώτη μέρα η Αχτίδα Πόλης Ηρακλείου

Την δυνατότητα που υπάρχει όλες οι Οργανώσεις της ΚΟ Κρήτης να συνεχίσουν με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα και αισιοδοξία για την κάλυψη και υπερκάλυψη των πλάνων της Οικονομικής Εξόρμησης, αντανακλούν τα θετικά βήματα που καταγράφηκαν την προηγούμενη Πέμπτη, στο πρώτο κλείσιμο της εξόρμησης. Αυτό επιβεβαιώνει το «πιάσιμο» και η υπερκάλυψη του στόχου για 20% από μια σειρά Οργανώσεις. Ενδεικτικό παράδειγμα των γερών βάσεων για ένα πλατύ και πετυχημένο άνοιγμα, αποτελεί η Αχτίδα Πόλης Ηρακλείου, η οποία έπιασε το 27,4% του πλάνου της, με τις δυνατότητες να μένουν ανεξάντλητες όπως μας δήλωσε η Ερασμία Αγγελή, μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής και οικονομική υπεύθυνη.

«Το 27,4% αποτελεί γερή βάση για ένα ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα, μιας και τα περιθώρια είναι ανεξάντλητα. Το θέμα είναι αυτό το άνοιγμα να συνοδεύεται από μια πολύ καλά σχεδιασμένη δουλειά και ένταση της πολιτικής μας παρέμβασης ιδιαίτερα σε αυτές της συνθήκες της κρίσης που γεννά προβλήματα στη λαϊκή οικογένεια, δημιουργεί ουρές ανέργων, εξαθλιώνει μεγαλύτερα τμήματα της εργατικής τάξης και του λαού μας και στην περιοχή που έχει ευθύνη η Αχτίδα μας».

Δεν πρέπει να μας φοβίζει η δύσκολη αντικειμενικά οικονομική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο εργάτης, η λαϊκή οικογένεια συνολικά, προσθέτει η Ερ. Αγγέλη. «Πρέπει να μας πεισμώνει, να μας κάνει ακόμα πιο αποφασιστικούς στο γεγονός ότι πρέπει να συμβάλλουμε με την πολιτική του Κόμματός μας στην πιο αποτελεσματική οργάνωση της αντεπίθεσης στο σύστημα και τα πολιτικά κόμματα που το υπηρετούν. Δεν έχουμε χρόνο και περιθώρια για ταλαντεύσεις. Αποφασιστικά στη μάχη και με το κουπόνι για την οργάνωση της ταξικής λαϊκής αντεπίθεσης για την εξουσία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ