ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Ιούνη 2012
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ
Λαϊκές αντιδράσεις ενάντια στους πραξικοπηματίες

Από τις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Ασουνσιόν
Από τις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Ασουνσιόν
ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.--

Μέτωπο αντίστασης στο πραξικόπημα σχημάτισαν οι λαϊκές δυνάμεις της Παραγουάης, το «Μέτωπο Guasu για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας», ενώ ο αποπεμφθείς από το κογκρέσο πρόεδρος Φερνάντο Λούγκο δηλώνει ότι θα μεταφέρει την αντίσταση σε κάθε γωνιά της Παραγουάης ενάντια στην κυβέρνηση του «αντιπροέδρου Φεντερίκο Φράνκο».

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται, ενώ οι εργαζόμενοι στη δημόσια τηλεόραση έχουν από την Κυριακή προχωρήσει στην κατάληψη δύο στούντιο και τα κανάλια 10 και 2 μεταδίδουν συνεχώς ειδήσεις που αφορούν τις δραστηριότητας ενάντια στο πραξικόπημα, ενώ έχουν ανοικτό το μικρόφωνο στις λαϊκές οργανώσεις και τον κόσμο. «Συνωστισμός» παρατηρείται στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Ασουνσιόν, σύμφωνα με λατινοαμερικανικά ΜΜΕ, καθώς συνεχώς πρέσβεις και διπλωματικό προσωπικό χωρών εγκαταλείπουν τη χώρα, είτε γιατί διακόπτονται οι διπλωματικές σχέσεις με το καθεστώς Φράνκο, είτε γιατί ανακαλούνται οι πρέσβεις για διαβουλεύσεις. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες οι μοναδικές διπλωματικές αποστολές που παραμένουν «ατάραχες» είναι αυτές της Ισπανίας, του Βατικανό, της Γερμανίας και του Καναδά, γεγονός που ερμηνεύεται ως έμμεση αναγνώριση του «καθεστώτος Φράνκο».

Στο μεταξύ, η έκτακτη Σύνοδος των Χωρών της Νοτίου Αμερικής - UNASUR που ήταν να πραγματοποιηθεί στο Περού αναστέλλεται και θα γίνει Κοινή Σύνοδος με τις χώρες του Ενωσης της Αγοράς του Νότου - Mercosur κατά την δεύτερη ημέρα, την Παρασκυεή, της προγραμματισμένης Συνόδου στην Μεντόσα της Αργεντινής, ενώ θα παραστεί ο Φερνάντο Λούγκο και μέλη της «παράλληλης κυβέρνησης» που έχει σχηματίσει, ώστε να «καταθέσουν» στην κοινή Σύνοδο. Πάντως, η έκκληση της Βενεζουέλας και για υποβολή οικονομικών κυρώσεων - η Βενεζουέλα ήδη ανακοίνωσε εμπάργκο πώλησης πετρελαίου - έχει απορριφθεί μέχρι στιγμής από την Ουρουγουάη.

Το βαρόμετρο των εξελίξεων, ωστόσο, είναι η Βραζιλία. Ως μεγάλη δύναμη της περιοχής, κύριος εμπορικός εταίρος της Παραγουάης πιθανόν είναι να λειτουργήσει ως «διαπραγματευτής». Ο Ρέις Αντρέ ντα Σίλβα, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Ρίο Γκράντε δο Σουλ σημειώνει ότι «η κυβέρνηση Ρουσέφ πρέπει να συμβιβάσει τις διακηρύξεις περί της υπεράσπισης της δημοκρατίας και της πολιτικής μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών με τα συμφέροντα της Βραζιλίας» και αναφέρει τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από τις βραζιλιάνικες εταιρείες, αλλά και τη μεγάλη «αποικία» των Βραζιλιάνων στην Παραγουάη, τους αποκαλούμενους «Brazaguyos. Ομάδα που θεωρείται ότι διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στα αιματηρά γεγονότα της ΒΑ Παραγουάης, και ήταν ο πυροδοτικός μηχανισμός για την πραξικοπηματική αποπομπή του Φερνάντο Λούγκο, ενώ οι Μπραζαγουάιος ζητούν από την Πρόεδρο Ρουσέφ να αναγνωρίσει την νέα κυβέρνηση για την προάσπιση των συμφερόντων των Βραζιλιάνων.

Μέχρι η κυβέρνηση Ρουσέφ καταλήξει όσον αφορά τη στάση της ο πρώην Πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, βρέθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα σε συγκέντρωση κατά του πραξικοπήματος έξω από την πρεσβεία της Παραγουάης.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Συνεχίζεται η στάση των αστυνομικών

ΛΑ ΠΑΣ.--

«Τραπέζι διαλόγου» στήνεται μεταξύ της κυβέρνησης του Προέδρου Εβο Μοράλες και των απεργών αστυνομικών, που συμπληρώνουν μία βδομάδα στάσης, στάσης που γεννά πολλαπλά ερωτήματα όσον αφορά στους στόχους τους, που προφανώς πλέον δεν είναι οι μισθολογικές τους αυξήσεις παρά το γεγονός ότι οι κατώτεροι αστυνομικοί είναι από τους πιο κακοπληρωμένους εργαζόμενους.

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση Μοράλες, παρά το γεγονός ότι καταγγέλλει πως η στάση των αστυνομικών επιχειρεί να θέσει τις βάσεις και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την εκδήλωση ενός πραξικοπήματος, επιμένει στο διάλογο. Παράλληλα, αλγεινή εντύπωση και κατακραυγή έχει προκαλέσει το γεγονός ότι οι αστυνομικοί που έχουν στασιάσει στρέφονται ακόμη και πάνοπλοι εναντίον εργαζομένων και αγροτών που διαδηλώνουν υπέρ της κυβέρνησης Μοράλες και καταδικάζουν κινήσεις αποσταθεροποίησης. Οι εικόνες αστυνομικών να στρέφονται και να καταστέλλουν βίαια ακόμη και κατά γυναικών και παιδιών, όχι μόνο στην πρωτεύουσα Λα Λας, αλλά και στο Ορούρο, στην Κοτσαμπάμα και το Ποτοσί, όπου οι στάσεις συνεχίζονται επίσης, έχουν προκαλέσει την απομόνωσή τους.

Προφανώς αυτός είναι και ο λόγος που αποδέχτηκαν τελικά έναν ακόμη γύρο διαλόγου με την κυβέρνηση, ο οποίος ξεκίνησε χτες τα ξημερώματα - τοπική ώρα - με κύριο αντικείμενο τις μισθολογικές τους αυξήσεις. Στο τραπέζι βρίσκεται η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της κυβέρνησης Μοράλες και του συνδικάτου των αστυνομικών, η οποία όμως απορρίφθηκε από τους κατώτερους αξιωματικούς και απλούς αστυνομικούς που την κατήγγειλαν μάλιστα ως «προδοσία». Η συμφωνία εκτός των άλλων προέβλεπε και αύξηση των αποδοχών τους κατά 220 μπολιβιάνος (32 δολάρια) σε μηνιαία βάση. Ωστόσο, οι απεργοί αστυνομικοί δηλώνουν ότι εμμένουν στην απαίτηση για κατώτατο μισθό 2.000 μπολιβιάνος (περίπου 287 δολάρια, αύξηση 70% από το σημερινό που είναι 195), να συνταξιοδοτούνται με βάση τον ανώτατο μισθό τους και να ανακληθεί ένας νόμος που τους απαγορεύει να διαδηλώνουν.

ΟΥΓΚΑΝΤΑ
Δεκάδες νεκροί από κατολισθήσεις

AMΠΑΛΑ.--

Φονικές αποδεικνύονται οι λασποπλημμύρες που έπληξαν μέσα στο περασμένο 24ωρο τρία χωριά στην κομητεία Μπουλουτσέκε της ανατολικής Ουγκάντας καθώς οι αρχές εκφράζουν φόβο πως πνίγηκαν πολλές δεκάδες, ενδεχομένως και εκατοντάδες άνθρωποι (τα περισσότερα παιδιά) που ζούσαν σε χαμόσπιτα.

Ομάδες του ουγκαντέζικου Ερυθρού Σταυρού και του στρατού ξεκίνησαν έρευνες εντοπισμού και διάσωσης ανασύροντας ως χτες μέσα από τις λάσπες τουλάχιστον 18 άτομα, εκ των οποίων οι μισοί ήταν σοβαρά τραυματισμένοι. Οι αγνοούμενοι ξεπερνούν τους 70, φόβοι εκφράζονται για τη ζωή άλλων 450 κατοίκων περιοχών που πλήττονται από καταρρακτώδεις βροχές από το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ σε αρκετές εκατοντάδες υπολογίζονται οι άστεγοι πλημμυροπαθείς.

Μήνυμα του ΚΚΕ στο Παραγουανό ΚΚ

Την αλληλεγγύη του στο λαό της Παραγουάης εκφράζει το ΚΚΕ με μήνυμά του προς το Παραγουανό ΚΚ, με αφορμή το πραξικόπημα στη χώρα.

Στο μήνυμα προς την Κεντρική Επιτροπή του αδελφού κόμματος, σημειώνεται: «Αγαπητοί σύντροφοι

Το ΚΚΕ καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις μεθοδεύσεις και τις πραξικοπηματικές ενέργειες που οδήγησαν στην αποπομπή του Προέδρου Λούγκο. Εκφράζουμε την ανησυχία μας για τους σχεδιασμούς του ιμπεριαλισμού και ιδιαίτερα των ΗΠΑ και για τις γενικότερες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα για την κατάσταση στη Βολιβία όπου επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη απόπειρα αποσταθεροποίησης.

Επιβάλλεται να βγουν συμπεράσματα από τη στάση της ΕΕ και κυβερνήσεων των κρατών-μελών της ΕΕ -αλλά και ορισμένων της περιοχής- που έδειξαν ανοχή ή και επικρότησαν τις εξελίξεις, δεν ξεκαθαρίζουν τη στάση τους απέναντι στη νέα κυβέρνηση.

Το ΚΚΕ εκφράζει αμέριστη διεθνιστική αλληλεγγύη με το Παραγουανό ΚΚ, το λαό της Παραγουάης. Η οργανωμένη παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα μπορεί να δώσει απάντηση στους σχεδιασμούς του ιμπεριαλισμού και της πλουτοκρατίας. Η οργάνωση της πάλης σε σύγκρουση με την αστική τάξη και τον ιμπεριαλισμό μπορεί να υπερασπίσει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του λαού, μπορεί να νικήσει».

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ενοχλεί ο Μαρξ...

ΣΟΦΙΑ.--

Την απομάκρυνση του αγάλματος του Καρλ Μαρξ από την Πανεπιστημιούπολη της Σόφιας απαιτεί η λεγόμενη μη κυβερνητική οργάνωση «Μητέρες Ενάντια στη Βία στο Στουντέντσκι Γκραντ», σε μια νέα μορφή αντικομμουνιστικής εκστρατείας που βρίσκεται σε εξέλιξη στη γειτονική Βουλγαρία, που ο λαός της όχι μόνο δεν ζει στον καπιταλιστικό «παράδεισο» αλλά έρχεται αντιμέτωπος με νέα προβλήματα.

Οπως υποστηρίζει η συγκεκριμένη οργάνωση «είναι κάτι περισσότερο από σκανδαλώδες το γεγονός ότι η προτομή του ανθρώπου που παρακίνησε σε παγκόσμια κομμουνιστική επανάσταση και βίαιη κατάργηση κάθε ιδιωτικής περιουσίας συνεχίζει να βρίσκεται στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Εθνικής και Διεθνούς Οικονομίας, που συχνά αποκαλείται το «Χάρβαρντ της Βουλγαρίας»». Ισχυρίζεται επίσης πως η ύπαρξη του αγάλματος του Μαρξ στο συγκεκριμένο χώρο είναι ασύμβατη με τις ελπίδες των νέων για μια «σύγχρονη ευρωπαϊκή παιδεία».

Σήμερα δεκάδες χιλιάδες φοιτητές ζουν στις εστίες της πανεπιστημιούπολης όπου σημειώνονται συχνά βίαιες συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις. Πριν τις ανατροπές του σοσιαλισμού στη χώρα, το πανεπιστήμιο ήταν γνωστό ως Ινστιτούτο Οικονομίας «Καρλ Μαρξ».

ΗΠΑ - ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΟΥ ΣΙΚΑΓΟΥ
Σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις

ΣΙΚΑΓΟ.--

«Πράσινο φως» και μάλιστα με συντριπτικό ποσοστό έδωσαν οι δάσκαλοι του Σικάγου προς την Ενωση Δασκάλων της πόλης (CTU), ώστε να χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα, ακόμη και αυτό της απεργίας σε άμεσο χρόνο, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με τις αρχές της πόλης δεν ευοδωθούν.

Οι δάσκαλοι του Σικάγου έχουν απορρίψει κατηγορηματικά το σχέδιο του δημάρχου Εμάνουελ Ραμ για αύξηση του εργάσιμου ωραρίου κατά 20% και αύξηση των αποδοχών τους κατά μόλις 2% και ψήφισαν «ναι» σε ποσοστό 98,1 % επί των ψηφισάντων για απεργία εάν δεν υπάρξει νέα Συλλογική Σύμβαση που να ικανοποιεί τα αιτήματα των δασκάλων, ενώ μόλις το 1,82% απέρριψε την πρόταση. Το ζήτημα της ψηφοφορίας ήταν κρίσιμο καθώς βάσει του νέου αντεργατικού νόμου θα πρέπει οποιαδήποτε απόφαση λαμβάνεται να χαίρει της πλειοψηφίας όχι μόνο των παρόντων στη συνέλευση αλλά των μελών ενός σωματείου ή συνδικάτου. Από το σύνολο λοιπόν των 26.502 μελών οι 23.780 ενέκριναν την απεργία και έστειλαν σαφές μήνυμα.

Η υπόθεση αυτή έχει και μια άλλη ιδιαίτερη σημασία καθώς το Σικάγο είναι η πόλη του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη έχει ξεκινήσει. Ειδικότερα δε υπό το πρίσμα ότι ο δήμαρχος Ραμ είναι πρώην προσωπάρχης του Ομπάμα και πρώην επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος. Οι δάσκαλοι πέρσι είχαν πραγματοποιήσει απεργίες και κινητοποιήσεις ενάντια στους αντεργατικούς νόμους που προώθησε ο Ραμ και για την υπεράσπιση της δημόσιας Παιδείας που δέχεται ανηλεή επίθεση με πρόσχημα τη «χαλιναγώγηση του χρέους» της πολιτείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ