ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΤΡΕΛΕΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ»
Την «πάπια» κάνει η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες
  • Στάση «Ποντίου Πιλάτου» τηρεί η κυβέρνηση στη Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ
  •  Πρόκληση Ανωμερίτη, καλεί τους καταναλωτές να... ελέγχουν τα κρέατα

Εντείνεται ο θόρυβος -και κυρίως οι εύλογες ανησυχίες των απλών πολιτών- γύρω από την καταλληλότητα ή μη των προϊόντων κρέατος που κυκλοφορούν στην αγορά. Την όλη κατάσταση επιτείνει η απαράδεκτη στάση των κυβερνώντων και των αρμόδιων στελεχών της σε διάφορους τομείς που συνδέονται με την υγιεινή των τροφίμων, και οι οποίοι προσπαθούν μεν να καθησυχάσουν τους καταναλωτές, από τις δηλώσεις τους όμως προκύπτει ότι όχι μόνο δεν απαντούν στα ζητήματα που έχουν προκύψει, αλλά προσπαθούν να συσκοτίσουν την κατάσταση. Ετσι, ενώ με φανατισμό προβάλλεται η άποψη ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα με τα ελληνικά κρέατα», την ίδια στιγμή αποκαλύπτουν ότι ως χώρα δε διαθέτουμε τους απαραίτητους μηχανισμούς για τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων. Αλλά και οι λεγόμενοι ελεγκτικοί μηχανισμοί αποδεικνύεται ότι -όπως είχε καταγγείλει ο «Ρ» όταν ιδρύθηκε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ)- υπάρχουν περισσότερο στα χαρτιά, αφού δεν είναι σε θέση να δώσουν υπεύθυνες απαντήσεις για το σάλο που έχει δημιουργηθεί γύρω από τα μολυσμένα βοοειδή που εντοπίστηκαν αυτήν τη φορά στη Γαλλία.

Ενδεικτικό της όλης κατάστασης και των μεγάλων ευθυνών που έχει η κυβέρνηση είναι και το γεγονός ότι η ελληνική αντιπροσωπεία στην προχτεσινή συνεδρίαση της Μόνιμης Κτηνιατρικής Επιτροπής της ΕΕ, κατόπιν προφανώς εντολών από την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, έκανε κοινώς την... «πάπια».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική αντιπροσωπεία στη Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή κατατάχτηκε στις ουδέτερες χώρες της ΕΕ, «θυσιάζοντας» τους Ελληνες καταναλωτές και την προστασία τους στο όνομα της διπλωματίας της υποτέλειας και της εξυπηρέτησης των οικονομικών συμφερόντων των βιομηχανικών «τεράτων» της ΕΕ. Το όλο πρόβλημα από ό,τι φάνηκε που προβλημάτισε τη Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή ήταν ποιος θα επιβαρυνθεί το κόστος των τεστ για τον εντοπισμό των «τρελών αγελάδων» καθώς και το εύρος αυτών των τεστ. Η ελληνική αντιπροσωπεία, συμμερίστηκε κατά πώς φαίνεται το πρόβλημα του κόστους το οποίο ενοχλεί βασικά τις βιομηχανίες, που αρνούνται να το αναλάβουν και επιδιώκουν να το φορτώσουν στους καταναλωτές και αγνόησε την ανησυχία και την επιθυμία των Ελλήνων καταναλωτών για τη λήψη τέτοιων μέτρων που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια και την υγεία στη διατροφή.

Τελικά, όπως έγινε γνωστό το όλο θέμα μετατέθηκε από τη Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας που γίνεται την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη. Αλλά και εκεί, από ό,τι δείχνουν τα πράγματα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας δεν πρόκειται να δώσει καμία μάχη σε όφελος των Ελλήνων καταναλωτών. Σύμφωνα με πληροφορίες η πολιτική τακτική της ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας είναι να διαπιστωθεί πρώτα κατά πού γυρίζει η πλάστιγγα και στη συνέχεια να συνταχθεί με τη μία ή την άλλη άποψη. Δηλαδή της έντασης των ελέγχων και της λήψης κάποιων πρόσθετων μέτρων ή όχι. Οσο για το βασικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης αυτό θα είναι, όπως αναφέρεται από παράγοντες του υπουργείου Γεωργίας, να δοθεί ενίσχυση από την ΕΕ για να καλυφτεί το κόστος των τεστ για την ανίχνευση «τρελών αγελάδων».

Κατά τ' άλλα ο υπουργός Γεωργίας σε συνέντευξή του χτες στην εφημερίδα «Εθνος» κάλεσε τους καταναλωτές να ελέγχουν και αυτοί τα κρέατα! Και μη χειρότερα, δηλαδή.

«Ελληνοποιούν» τα βοοειδή της ΕΕ!

Χιλιάδες ζώντα βοοειδή (κυρίως μοσχάρια) εισάγονται κάθε χρόνο και σφάζονται στην Ελλάδα από διάφορες χώρες της ΕΕ και βασικά από τη Γαλλία, τα οποία, ελλείψει ελέγχων, στη συνέχεια «βαφτίζονται» παράνομα ως ελληνικά.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνουν κτηνίατροι και αστυκτηνίατροι του δημοσίου, ενώ ο προϊστάμενος της αστυκτηνιατρικής υπηρεσίας σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ανέφερε ότι πάνω από 100 περιπτώσεις διαφοροποίησης της «ταυτότητας» του μοσχαρίσιου κρέατος διαπιστώθηκαν μόνο το τελευταίο μήνα στην Αττική. Το ερώτημα πάντως που τίθεται είναι τι γίνεται με τις υπόλοιπες χιλιάδες ενδεχομένων και δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις που δεν εντοπίζονται. Το πρόβλημα εστιάζεται στη μη εφαρμογή του τρίπτυχου (χώρας γέννησης, χώρα πάχυνσης και χώρα σφαγής). Ετσι ένα ζώο που εισάγεται ζωντανό από τη Γαλλία και αφού το παχύνουν στην Ελλάδα, εμφανίζεται χωρίς σχεδόν καμία δυσκολία ως ελληνικό.

Το πρόβλημα αυτό φαίνεται να λαμβάνει ιδιαίτερα σοβαρές διαστάσεις, αν αναλογιστεί κανείς ότι μέσα στη διετία 1998-1999 - σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας - εισήχθησαν στη χώρα για πάχυνση και σφαγή 28.404 κεφάλια από χώρες της ΕΕ. Η ποσότητα αυτή μεταφράζεται σε περισσότερους από 85.000 τόνους μοσχαρίσιου κρέατος. Από αυτά τα ζώα τα 21.828 προέρχονται από τη Γαλλία. Ταυτόχρονα μέσα στη διετία 1998-1999 εισήχθησαν από χώρες της ΕΕ 11.848 βοοειδή αναπαραγωγής, από τα οποία τα 3.535 ήρθαν από τη Γαλλία. Το τελευταίο εκτός των άλλων δημιουργεί την ανησυχία - υποψία ότι μπορεί να προκύψουν και στην Ελλάδα κρούσματα τρελών αγελάδων και να «ραγίσει» η καθαρή εικόνα που υπάρχει μέχρι τώρα για την ελληνική βοοτροφία.

Εκτός των παραπάνω πρέπει να σημειωθεί πως τις τελευταίες μέρες έχει ενταθεί η φημολογία ότι μετά το θόρυβο στη Γαλλία και την πτώση των τιμών στη χώρα αυτή, «δαιμόνιοι» Ελληνες επιχειρηματίες σπεύδουν να αγοράσουν σωρηδόν γαλλικά μοσχάρια, με σκοπό να τα εμφανίσουν στη συνέχεια ως ελληνικά.

ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ
Στοπ σε κεφαλάκια - σπληνάντερο

Απαγορεύεται από αύριο η εμπορία και διακίνηση διαφόρων υποπροϊόντων κρεάτων βοοειδών, βουβαλοειδών και αιγοπροβάτων ανεξαρτήτου χώρας προέλευσης. Αυτό ορίζεται από αγορανομική διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα και με την οποία εναρμονίζεται το ισχύον καθεστώς στη χώρα μας με την απόφαση που πήρε τον περασμένο Ιούνη η Επιτροπή της ΕΕ και η οποία αναφέρεται στη «χρήση υλικών που παρουσιάζουν κινδύνους σχετικά με τις μεταδοτικές σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες».

Σύμφωνα με τη διάταξη, κατά την επεξεργασία του κρέατος θα πρέπει να απορρίπτονται το κρανίο των ζώων, οι αμυγδαλές, ο νωτιαίος μυελός βοοειδών και αιγοπροβάτων, που έχουν ηλικία μεγαλύτερη του ενός έτους, και η σπλήνα όλων των ζώων ανεξαρτήτου ηλικίας. Ειδικότερα, από αύριο, απαγορεύεται η κατοχή, διάθεση, εμπορία στα παρακάτω είδη:

  • Σφάγια κρεάτων από τα οποία στους χώρους σφαγής δεν έχει αφαιρεθεί ο νωτιαίος μυελός της σπονδυλικής στήλης.
  • Σφάγια κρεάτων αιγοπροβατοειδών (συμπεριλαμβανομένων και των αμνοεριφίων ή αμνοεριφίων γάλακτος) που φέρουν αναπόσπαστα τη συκωταριά τους, εφόσον στους χώρους σφαγής δεν έχει αφαιρεθεί η σπλήνα.
  • Αυτοτελή κεφάλια (με το μυαλό και τους οφθαλμούς), αυτοτελή μυαλά, οφθαλμοί, αμυγδαλές και νωτιαίος μυελός από βοοειδή, βουβαλοειδή και αιγοπροβατοειδή.
  • Εντερα βοοειδών και βουβαλοειδών, εφόσον στους χώρους σφαγής δεν έχει αφαιρεθεί ο ειλεός.
  • Αυτοτελείς σπλήνες αιγοπροβάτων (συμπεριλαμβανομένων και των αμνοεριφίων ή αμνοεριφίων γάλακτος).
  • Συκωταριές αιγοπροβατοειδών (συμπεριλαμβανομένων και των αμνοεριφίων και των αμνοεριφίων γάλακτος) εφόσον δεν έχει αφαιρεθεί η σπλήνα.
  • Σφάγια κρεάτων, εφόσον στους χώρους σφαγής δεν έχουν αφαιρεθεί από αυτά, για οποιοδήποτε λόγο, όλα όσα αναφέρονται πιο πάνω.
Και για τα φρούτα

Επίσης, με άλλη αγορανομική διάταξη, οι εισαγωγείς φρούτων και λαχανικών υποχρεούνται να γνωστοποιούν ορισμένα στοιχεία όταν αυτά τα προϊόντα προέρχονται από χώρες εκτός της ΕΕ. Η διάταξη αφορά τους εισαγωγείς που έχουν πραγματοποιήσει εισαγωγές από τρίτες χώρες και προμηθεύουν χονδρεμπόρους που ασκούν εμπορία στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας, σε πατάτες πρώιμες, σκόρδα, κράμβες λευκές και ερυθρές, σέλινα με ραβδώσεις, γλυκοπιπεριές, γλυκοπατάτες ολόκληρες νωπές, αχλάδια NASHI, ροδάκινα και δαμάσκηνα.

Οι εισαγωγείς αυτοί θα πρέπει, να γνωστοποιούν στο υπουργείο Εμπορίου την καθαρή τιμή διάθεσης των παραπάνω προϊόντων, δηλαδή την καθαρή τιμή πώλησης κατά κιλό των εισαγωγέων προς τους χονδρεμπόρους της πρωτεύουσας (χωρίς τα μεταφορικά έξοδα, τα τυχόν ασφάλιστρα και τους δασμούς ή άλλους φόρους) κάθε 14 μέρες και κάθε Παρασκευή μέχρι τις 9 το πρωί.

ΚΚΕ
Υπόλογοι όσοι συγκαλύπτουν τις αληθινές αιτίες

Ανακοίνωση  του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για τα μολυσμένα βοοειδή

«Το κυνήγι του κέρδους από τα μονοπώλια δεν υπολογίζει στο ελάχιστο την ανθρώπινη αξία και υπόσταση», τονίζεται σε χτεσινή σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, με αφορμή το πρόβλημα των μολυσμένων κρεάτων. Στην ανακοίνωση σημειώνεται:

«Επιδρομή κατά της υγείας και της ζωής των λαών της Ευρώπης αποτελεί η παραγωγή και διακίνηση μολυσμένων κρεάτων και εκατοντάδων βασικών ειδών διατροφής από χώρες της ΕΕ. Επιβεβαιώνεται και πάλι, με σχεδόν μακάβριο τρόπο, ότι το κυνήγι του κέρδους από τα μονοπώλια δεν υπολογίζει στο ελάχιστο την ανθρώπινη αξία και υπόσταση. Αποδείχνεται και πάλι ποιο είναι το αληθινό πρόσωπο της ΕΕ και των κυβερνήσεών της, που συγκαλύπτουν τις αληθινές αιτίες του προβλήματος και τις δικές τους ευθύνες.

Τα μολυσμένα είδη διατροφής, ο πόλεμος, η ανεργία, η φτώχεια, η λιτότητα, είναι στοιχεία του ίδιου ζητήματος: Της πολιτικής που διογκώνει τα κέρδη των λίγων και μοιράζει τηνεκμετάλλευση, τη μιζέρια, την εξαθλίωση στους πολλούς.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καθώς και η ΝΔ, και όσοι υποστηρίζουν ότι οι διάφορες επιτροπές ελέγχου (!) θα αντιμετωπίσουν το μεγάλο αυτό θέμα κοροϊδεύουν το λαό. Ας απαντήσουν γιατί η Ελλάδα, που η εγχώρια κτηνοτροφία της θα μπορούσε να τροφοδοτήσει με επάρκεια το λαό, είναι ελλειμματική, εξαιτίας της συνεχούς αύξησης των εισαγωγών και του μαρασμού της κτηνοτροφίας της, η οποία είναι δυνατό να λειτουργεί σε όφελος του λαού, εφόσον χτυπηθεί η αιτία, τα κέρδη των εμπόρων και των μονοπωλίων.

Εχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την οργάνωση της αγροτικής παραγωγής στα πλαίσια της λαϊκής οικονομίας, συστατικό στοιχείο της οποίας θα είναι ο αγροτικός παραγωγικός συνεταιρισμός συνένωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς, αξιοποίησης του παραγωγικού δυναμικού και παροχής υγιεινών προϊόντων διατροφής. Μόνο αυτός ο τρόπος παραγωγής, που δε θα λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος, αλλά την κάλυψη των σύγχρονων διατροφικών αναγκών του λαού και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, μπορεί να παράγει υγιεινά προϊόντα.

Στην κατεύθυνση αυτή το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη και τους μικρομεσαίους παραγωγούς της πόλης και του χωριού να συσπειρωθούν. Να οργανώσουμε την πάλη, να βάλουμε τις βάσεις για το λαϊκό μέτωπο. Για να υπερασπίσουμε την υγεία των παιδιών μας».

ΒΑΜΒΑΚΙ
Νέες κυβερνητικές τσεκουριές

Τη στρεμματική μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας κατά 10% από την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο ετοιμάζεται να επιβάλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας  

Στην οριζόντια μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων βαμβακιού κατά 10% για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο προσανατολίζεται να προχωρήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας.

Χτες πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Γεωργίας άλλη μια διεπαγγελματική σύσκεψη για το βαμβάκι, όπου ο αρμόδιος υφυπουργός, Β. Αργύρης, πρότεινε νέα παρτίδα... «εκσυγχρονιστικών» μέτρων περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός επιχείρησε να πείσει τους παριστάμενους, ώστε η επικείμενη απόφαση για μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας να εμφανιστεί ως διεπαγγελματική συμφωνία. «Σύμμαχο» στην επιδίωξη αυτή βρήκε τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ, Ν. Λιόλιο, ενώ οι εκπρόσωποι της ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ συμφώνησαν στη μείωση, αλλά πρότειναν αυτό να ισχύσει μόνο... για τους ετεροεπαγγελματίες.

Πάντως, με βάση τα όσα έγιναν γνωστά από τα λεγόμενα του Β. Αργύρη στη χτεσινή σύσκεψη, η δεδομένη πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μειωθεί οριζόντια η στρεμματική καλλιέργεια του βαμβακιού το 2001 κατά 10%. Σκοπός της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, μετά τα διοικητικά μέτρα περιορισμού που ανακοινώθηκαν το Γενάρη του 2000 για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, είναι να ληφθούν για του χρόνου πιο αποτελεσματικά μέτρα συρρίκνωσης της βαμβακοκαλλιέργειας. Τα τεχνικά «διλήμματα» του υφυπουργού Γεωργίας, όπως φάνηκε χτες, είναι αν θα γίνει η μείωση του 10% για όλους τους βαμβακοπαραγωγούς ή θα υπάρξει μια μείωση 12% για όσους καλλιεργούν πάνω από 80 -100 στρέμματα και μια μείωση 8% για όσους καλλιεργούν λιγότερα από 80-100 στρέμματα. Επίσης, αν θα ληφθεί ως βάση υπολογισμού η τελευταία πενταετία ή τριετία. Εδώ ο υφυπουργός έχει πει ακόμα ότι το 2000 δε θα υπολογιστεί για τεχνικούς λόγους... Ακόμα στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας είναι να εξαιρεθούν της μείωσης οι αγρότες που έχουν ενταχθεί σε σχέδια βελτίωσης.

Από τα παραπάνω γίνεται για μια ακόμα φορά φανερό ότι την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει η ανάπτυξη της βαμβακοκαλλιέργειας και η ουσιαστική βελτίωση του εισοδήματος των βαμβακοκαλλιεργητών. Την ενδιαφέρει η συνέχιση της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και, παράλληλα, η συνέχιση της πολιτικής κοροϊδίας και αποπροσανατολισμού των βαμβακοπαραγωγών. Επιπλέον, επιχειρεί με κάθε μέσο να αποκρύψει τις τεράστιες ευθύνες της για τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο βαμβάκι, εξαιτίας του καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ και των ολέθριων μέτρων που προβλέπει η «Ατζέντα 2000». Η εκσυγχρονιστική καραμέλα, που ξαναπιπιλάνε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και διάφοροι κυβερνητικοί παρατρεχάμενοι, είναι να κυμανθεί η παραγωγή βαμβακιού από 1.000.000 μέχρι 1.250.000 τόνους, ώστε να υπάρξουν αυξημένες κοινοτικές εισροές. Κανείς τους όμως δε λέει τίποτα ότι στο νέο κανονισμό για το βαμβάκι, που προτείνει η Κομισιόν και συμφωνεί η κυβέρνηση, θα αυξηθεί κατά 20% το πρόστιμο συνυπευθυνότητας και οι βαμβακοπαραγωγοί με μικρότερη παραγωγή θα πληρώνουν το ίδιο και μεγαλύτερο ευρω-πρόστιμο.

«Κουκούλωμα» για το κύρος της Ευρώπης

«Η ιστορία των "τρελών αγελάδων" ξεκίνησε το 1983. Δυστυχώς, όμως, για να μην τρωθεί το πολιτικό κύρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και η εμπιστοσύνη των λαών της Ευρώπης προς αυτήν, η ιστορία αυτή είχε καλυφθεί από πέπλο σιωπής», δήλωσε χτες ο Ν. Κακλαμάνης, υπεύθυνος του τομέα Υγείας της ΝΔ. Στη συνέχεια ο Ν. Κακλαμάνης είπε ότι η Κομισιόν δεν είχε στοιχεία για το πού πήγαιναν τα κρέατα είτε απ' ευθείας από την Αγγλία είτε διά της πλαγίας οδού, ενώ ανακαλύφθηκε και μια βελγική εταιρία που διακινούσε μολυσμένα κρέατα και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Ν. Κακλαμάνης έθεσε το ερώτημα προς την κυβέρνηση, αν έχει προχωρήσει σε υποχρεωτική νεκροψία σε ύποπτα περιστατικά όπως ήταν η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον Ιούλη του 2000.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ