ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Λουτρό αίματος από βομβιστικές επιθέσεις στο Χαλέπι

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων συγκλόνισε, χτες, το Χαλέπι, στην περιοχή που είναι υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων. Οι τοπικές αρχές ανέφεραν 27 νεκρούς, 70 τραυματίες και δεκάδες αγνοούμενους στα συντρίμμια, στην πλειοψηφία τους στρατιώτες ή μέλη των σωμάτων ασφαλείας. Πηγές προσκείμενες σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που δρουν στην περιοχή μιλούν για 40 νεκρούς, περισσότερους από 100 τραυματίες και πολλαπλάσιους αγνοούμενους, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μία από τις αιματηρότερες επιθέσεις των τελευταίων μηνών.

Σύμφωνα με τα επίσημα συριακά ΜΜΕ, τέσσερις εκρήξεις σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Σααντάλα αλ Τζαμπίρι και μία σε μία από τις εισόδους της παλιάς πόλης, σε σημεία που φαίνεται ότι ήταν εγκατεστημένα οδοφράγματα του στρατού καθώς και το διοικητήριο των κυβερνητικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, σε εξέλιξη βρίσκονται ευρείες επιχειρήσεις του στρατού στα προάστια Κουντσάγια, αλ Χάμα και Ντουμάρ της Δαμασκού. Πηγές προσκείμενες στους αντικαθεστωτικούς ανέφεραν 15 στρατιώτες νεκρούς σε μάχες στην επαρχία Ιντλίμπ, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε ότι παρατηρεί μεγάλη συγκέντρωση ενόπλων στη συριακή πλευρά των υψωμάτων Γκολάν, χωρίς αυτοί να στρέφονται κατά του Ισραήλ, αν και για προληπτικούς λόγους έκλεισε διάφορα αξιοθέατα που βρίσκονται στην περιοχή και οι ισραηλινές δυνάμεις τέθηκαν σε συναγερμό.

Βλήμα από τη Συρία στην Τουρκία

Πέντε νεκροί, μία γυναίκα και τα τέσσερα παιδιά της, και ακόμα εννιά τραυματίες, είναι τα θύματα επίθεσης που έπληξε την περιοχή Ακτσακαλέ της Τουρκίας, στα σύνορα με τη Συρία. Το βλήμα όλμου εκτοξεύθηκε από τη Συρία και χτύπησε κατοικία στην πόλη Ακτσακαλέ, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει δεχθεί πολλές φορές πυρά, ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων που διεξάγονται στη Συρία μεταξύ των δυνάμεων που πρόσκεινται στον Μπασάρ αλ Ασαντ και των λεγόμενων «αντικαθεστωτικών».

Για την επίθεση ενημέρωσε τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος είχε συνομιλίες και με τον διεθνή μεσολαβητή για τη Συρία Λάκνταρ Μπραχίμι. Ο ΓΓ του ΟΗΕ ζήτησε από την Αγκυρα «να κρατήσει ανοιχτούς όλους τους διαύλους επικοινωνίας με τις συριακές αρχές με σκοπό να περιοριστεί η ένταση που θα μπορούσε να κορυφωθεί με αφορμή το επεισόδιο».

  • Αργά το βράδυ, το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι το τουρκικό πυροβολικό «απάντησε» στα συριακά πυρά στην μεθόριο, χωρίς να δοθεί καμία άλλη πληροφορία.
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οι ΗΠΑ «προσπάθησαν» για τη μη αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Μυστικό ημιεπίσημο «έγγραφο», με το οποίο οι ΗΠΑ «προειδοποιούσαν» ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, πέρυσι τέτοια εποχή περίπου, να μη στηρίξουν την πρόταση της Π. Αρχής για αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους ως ανεξάρτητου, υποστηρίζει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν», επιβεβαιώνοντας ότι η Ουάσιγκτον υιοθέτησε τις ισραηλινές θέσεις και επεδίωξε να προωθηθούν. Το δημοσίευμα, στο οποίο δεν κατονομάζονται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που έλαβαν το συγκεκριμένο έγγραφο, αναφέρει ότι οι ΗΠΑ επαναλάμβαναν το ισραηλινό επιχείρημα ότι «δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο Παλαιστινιακό παρά μόνο μέσα από διμερείς διαπραγματεύσεις» και ότι εμμέσως απειλούσαν ότι «η Π. Αρχή θα υποστεί σοβαρές συνέπειες σε διάφορα επίπεδα, κυρίως, στο οικονομικό, αν γίνει δεκτό το αίτημά της για ανεξαρτησία».

Πάντως, έχει ενδιαφέρον ότι σήμερα ένα χρόνο μετά, τα παλαιστινιακά εδάφη, χωρίς να έχει γίνει δεκτό το αίτημα της ανεξαρτησίας λόγω της απειλής βέτο που έθεσαν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, βρίσκονται στο χείλος της απόλυτης οικονομικής κατάρρευσης, ενώ η Λωρίδα της Γάζας αργοπεθαίνει υπό το εμπάργκο της ΕΕ και των ΗΠΑ. Οπότε, αναρωτιέται κανείς τι ακριβώς θα έκαναν διαφορετικά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στις οποίες απευθυνόταν το αμερικανικό έγγραφο, για να δυσχεράνει περισσότερο την καθημερινότητα των Παλαιστινίων, από ό,τι ήδη κάνουν. Η ΕΕ αναβαθμίζει τις σχέσεις με το θύτη Ισραήλ και υποτίθεται δίνει ανθρωπιστική βοήθεια στο θύμα, Παλαιστίνιους.

Στην τρέχουσα σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει, αμέσως μετά τις αμερικανικές εκλογές, αίτημα για αναβάθμιση της Παλαιστίνης από οντότητα σε χώρα μη μέλος, κάτι που θα κληθούν να εγκρίνουν τα μέλη της Γ. Συνέλευσης, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα βέτο. Πρόκειται για πιο χαμηλόβαθμη αναγνώριση που θα μπορούσε, όμως, να λειτουργήσει ως πρώτο διπλωματικό βήμα, αφού μετά η Παλαιστίνη μπορεί να συμμετάσχει και να προτείνει υποψηφιότητες και θέματα σε σειρά υπηρεσιών όπως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Διαδήλωση πραγματοποίησαν έξω από την έδρα της φαρμακευτικής εταιρείας «Sanofis» στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, αντιπροσωπείες εργαζομένων της εταιρείας που έφτασαν από διάφορα σημεία της Γαλλίας, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια μείωσης κατά 900 των θέσεων εργασίας στην εταιρεία μέχρι το 2015 διά μέσου πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Αίτημα πτώχευσης υπέβαλε το DAPD, το δεύτερο μεγαλύτερο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Γερμανίας, ενώ έξι ακόμη θυγατρικές του ομίλου «DAPD Media Holding» αναμένεται σήμερα να ξεκινήσουν διαδικασία υπαγωγής στην πτωχευτική νομοθεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μισθοί του Σεπτεμβρίου δεν έχουν καταβληθεί και οι εργαζόμενοι για το διάστημα Σεπτέμβρη - Νοέμβρη θα πληρωθούν από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εργασίας της Γερμανίας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Το πράσινο φως για την εκταφή των οστών του πρώην προέδρου της Τουρκίας, Τουργκούτ Οζάλ, προκειμένου να διενεργηθεί νεκροψία και να διερευνηθεί αν τα αίτια θανάτου ήταν φυσικά ή προήλθαν από δηλητηρίαση, έδωσε τουρκικό δικαστήριο. Η έρευνα ξεκίνησε με εντολή του Τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ και οδήγησε στην εκταφή, αφού οι συνθήκες θανάτου του Τ. Οζάλ, ο οποίος τη συγκεκριμένη περίοδο (1993) προωθούσε συνομιλίες για το Κουρδικό, χαρακτηρίστηκαν «ύποπτες».

ΡΩΜΗ.-- Σεισμός μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χτες το απόγευμα στην περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνια και είχε επίκεντρο την επαρχία της Πιατσέντσα, ενώ έγινε αισθητός σε Μιλάνο, Πάρμα, Μπέργκαμο και Βερόνα. Ακολούθησε μικρότερου μεγέθους δόνηση στην επαρχία της Πάρμα. Η συγκεκριμένη περιοχή είχε πληγεί άσχημα από προηγούμενο σεισμό των 5,8 Ρίχτερ το Μάη, όπου 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκατοντάδες τραυματίστηκαν, χιλιάδες έμειναν άστεγοι, ενώ υπήρξαν πολλές υλικές και οικονομικές ζημιές.

ΙΡΑΝ
Ενταση από την κατακρήμνιση του ριάλ

TEXΕΡΑΝΗ.--

Εξαιρετικά μεγάλη ένταση επικράτησε, χτες, στο κέντρο της ιρανικής πρωτεύουσας. Ο συνταγματάρχης της Αστυνομίας Κχαλίλι Χελάλι δήλωνε ότι απλώς έγιναν ορισμένες επιχειρήσεις και διέψευδε ότι η αγορά «έμεινε κλειστή» ή «δόθηκε εντολή να μείνει κλειστή». Υπενθυμίζεται ότι η στάση της ομάδας των εμπόρων, η οποία είναι και ισχυρή και πολυάριθμη στο Ιράν και ιδιαίτερα στην Τεχεράνη, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην τελική επιτυχία της ισλαμικής επανάστασης του 1979.

Η λαϊκή δυσφορία φαίνεται ότι έχει ανέβει κατακόρυφα λόγω της διαρκώς επιδεινούμενης οικονομικής κατάστασης, της αύξησης της φτώχειας, της ανεργίας και του πληθωρισμού, εξελίξεις για τις οποίες ψέγονται οι πολιτικές επιλογές της ιρανικής ηγεσίας κάνοντας κύριο στόχο τον πρόεδρο Αχμαντινετζάντ.

Την περασμένη εβδομάδα, η συναλλαγματική ισοτιμία ήταν 24.000 ριάλ για ένα δολάριο και την τρέχουσα εβδομάδα έχει φτάσει τα 35.500 ριάλ το δολάριο, προκαλώντας αναταράξεις σε όλους τους τομείς της ιρανικής οικονομίας. Οι φήμες δε ότι η ιρανική ηγεσία ενίσχυσε η ίδια το δολάριο προκειμένου να καλύψει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της, έχει πυροδοτήσει ακόμη μεγαλύτερη λαϊκή αγανάκτηση.

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΚΙΝΑ
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση

TOKIO.--

Tρία σκάφη της κινεζικής ωκεανογραφικής υπηρεσίας εισήλθαν χτες το μεσημέρι για περίπου μία ώρα στα ιαπωνικά χωρικά ύδατα, κοντά στις επίμαχες βραχονησίδες Σενκάκου (ή Ντιαόγιου στα κινέζικα), προκαλώντας εκ νέου τον εκνευρισμό του Τόκιο και την έντονη διαμαρτυρία του στο Πεκίνο με βασικό αίτημα να σταματήσουν οι παραβιάσεις των εγχώριων υδάτων του.

Ωστόσο, την ίδια ώρα ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Κοϊτσίρο Γκέμπα επιχείρησε να εκτονώσει την ένταση, προτείνοντας την έναρξη σινο-ιαπωνικών συνομιλιών «σε ήσυχο περιβάλλον».

Λίγες ώρες πριν, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε Ιάπωνες δημοσιογράφους παρενέβη στη σινο-ιαπωνική κρίση, ζητώντας από Τόκιο και Πεκίνο να σταματήσουν να εστιάζουν στις διμερείς εδαφικές τους διαφορές και να ασχοληθούν περισσότερο με την ανάπτυξη της «ασταθούς» όπως είπε διεθνούς (καπιταλιστικής) οικονομίας, σημειώνοντας ότι είναι επιζήμια δύο οικονομικές μεγάλες δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ιαπωνία να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή σε άλλα.

Οι δηλώσεις της Λαγκάρντ γίνονται μία βδομάδα πριν την πραγματοποίηση της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ στην Ιαπωνία και δη μετά την απόφαση μεγάλων κινεζικών τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να ματαιώσουν τη συμμετοχή τους σε συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της συνάντησης. Επιπλέον, γίνονται μετά την ανακοίνωση της Ασιατικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ότι το ΑΕΠ της Κίνας για το τρέχον έτος θα μειωθεί στο 7,7% από 9,3% που ήταν πέρσι και ότι οι διψήφιοι ρυθμοί ανάπτυξης αποτελούν πλέον παρελθόν για τις ισχυρές οικονομίες της Ασίας...

ΛΙΒΑΝΟΣ
Εκρήξεις σε αποθήκες της «Χεζμπολάχ»

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν, νωρίς το απόγευμα, περιοχή ανάμεσα στα χωριά Ναμπισίτ και Χοντρ, στην κοιλάδα Μπεκάα στον ανατολικό Λίβανο, σε σημείο όπου βρίσκονται αποθήκες όπλων της σιιτικής ισλαμιστικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ». Η οργάνωση ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά άνθρωποι, τραυματίστηκαν αρκετοί αλλά τα μέλη της δεν απέτρεψαν την πρόσβαση στην περιοχή σε δημοσιογράφους και άλλους εκπροσώπους των αρχών. Μέχρι χτες βράδυ, το συμβάν παρουσιαζόταν περισσότερο ως ατύχημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ