ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Του «ανοίγουν το δρόμο» για νέο κόμμα
  •   Γκάλοπ, αναλύσεις, αρθρογραφία επιστρατεύονται προκειμένου να «πειστεί» ο δήμαρχος ότι το εγχείρημά του συναντά «απήχηση στην κοινή γνώμη»!
  • Ανοιχτά τον εξωθεί η κυβέρνηση να προχωρήσει

Παπαγεωργίου Βασίλης

Συστηματική προσπάθεια για να αξιοποιηθεί σε πολλά επίπεδα η «εφεδρεία» Αβραμόπουλου καταβάλλεται από διάφορες πλευρές και κέντρα εξουσίας, ενώ ταυτόχρονα τον εξωθούν και του «ανοίγουν το δρόμο» για να προχωρήσει στη δημιουργία κόμματος.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησαν ήδη να δημοσιεύονται «ευνοϊκά» για το εγχείρημα του δημάρχου γκάλοπ, ενώ και το Μέγαρο Μαξίμου πριμοδοτεί το υπό κατασκευή κόμμα, «διαρρέοντας» ότι και ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ θα... το ψηφίσουν! Ετσι, χτες δύο φιλοκυβερνητικές εφημερίδες δημοσίευσαν «πληροφορίες» από το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει «μυστικό γκάλοπ», το οποίο εμφανίζει ότι «τέσσερις στους δέκα πολίτες επιδοκιμάζουν μια τέτοια επιλογή» από το δήμαρχο και μάλιστα ότι «ο νέος φορέας υπό τις παρούσες συνθήκες αποσπά ποσοστό μεγαλύτερο από το 10%»!

Επισήμως η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της προσποιήθηκε ότι δε γνωρίζει τίποτα γι' αυτά τα γκάλοπ, αλλά ταυτόχρονα προκάλεσε έμμεσα πλην σαφώς τον Αβραμόπουλο να προχωρήσει. «Μετρήσεις για διάφορα θέματα γίνονται από πολλούς, σε πολλές περιπτώσεις, αλλά δεν έχει οποιαδήποτε ανάμειξη σε αυτό η κυβέρνηση», υποστήριξε ο Δ. Ρέππας. Σχολιάζοντας τη δημιουργία του νέου κόμματος, σημείωσε με νόημα ότι «έχουμε μιλήσει για την απόσταση ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη» και «πως είναι πολύ διαφορετικό να μιλούμε για ένα ιδεατό κόμμα ή για ένα κόμμα, με συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο βρίσκεται στο πεδίο της αντιπαράθεσης και των ρήξεων, ένα κόμμα, δηλαδή, που λειτουργεί».

Αίσθηση προκάλεσε γκάλοπ που δημοσίευσε μια μέρα νωρίτερα ο «Τύπος της Κυριακής», σύμφωνα με το οποίο το 45,8% των ερωτηθέντων απαντούν θετικά στο ερώτημα εάν ο Αβραμόπουλος πρέπει να προχωρήσει στη δημιουργία κόμματος, ενώ το 38,3% αρνητικά. Το 54,7% των θετικών γνωμών προέρχεται από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ (σ.σ. οι οποίοι βέβαια βλέπουν τη «ζημιά» που μπορεί να προκαλέσει στη ΝΔ) και το 30,2% από τους ψηφοφόρους της ΝΔ. Ταυτόχρονα πληθαίνουν οι «αναλύσεις» και η αρθρογραφία στον Τύπο, η οποία επιχειρεί να... πείσει το δήμαρχο ότι «η κοινή γνώμη ανταποκρίνεται θετικά» και πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για «διεμβολισμό του δικομματισμού» από το νέο κόμμα! Δεν είναι τυχαίο ότι εμφανίζονται αναλύσεις για το νέο κόμμα σε σχέση με τον εκλογικό νόμο, οι οποίες ξεκινούν από την υπόθεση ότι το νέο κόμμα θα αποσπάσει το 12% και πάνω των ψήφων! Την ίδια στιγμή, γίνεται φανερό ότι το εγχείρημα του δημάρχου στηρίζουν ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία «ποντάρουν» σε αυτόν, επιδιώκοντας να εξυπηρετήσουν τόσο τα «στενά» συμφέροντά τους όσο και τα γενικότερα για «ταρακούνημα του κομματικού συστήματος» και «ανανέωση του δικομματισμού».

Προβοκάτσιες φοβάται ο δήμαρχος!

Ο Δ. Αβραμόπουλος πάντως διαισθάνεται ότι η πρωτοβουλία των κινήσεων κινδυνεύει «να φύγει από τα χέρια του» και επιχειρεί να «μαζέψει» κάπως τα πράγματα. Σε χτεσινή ανακοίνωση Τύπου από το γραφείο του αναφέρεται ότι «τα όσα γράφονται σε ρεπορτάζ, σχετικά με τις προθέσεις του δημάρχου Δ. Αβραμόπουλου, καθώς και σε κινήσεις και πρόσωπα, στερούνται επίσημης αξιόπιστης πληροφόρησης και ανάγονται στη σφαίρα της φαντασίας, των εκτιμήσεων ή των αναλύσεων εκείνων που το υπογράφουν. Ουδείς έχει εξουσιοδοτηθεί να ομιλεί εκ μέρους του δημάρχου». Συνεργάτες του Αβραμόπουλου διευκρίνιζαν ότι «φοβούνται προβοκάτσιες», ιδιαίτερα όσον αφορά πρόσωπα τα οποία θα μπορούσαν να στηρίξουν το εγχείρημα.

Σε «άμυνα» η ΝΔ

Η Ρηγίλλης παραμένει σε μια «αμυντική» στάση, αλλά φροντίζει παρασκηνιακά να περιχαρακώσει τα στελέχη και οπαδούς της. Πηγές ανέφεραν χτες ότι το κόμμα «δε θα καθίσει με τα χέρια σταυρωμένα», αλλά αδυνατούσαν να προσδιορίσουν τις κινήσεις αντεπίθεσης. Πάντως, το σύνολο των κινήσεων στη ΝΔ γίνεται με το βλέμμα στην πλατεία Κοτζιά. Αντίθετος, πάντως, για πρώτη φορά με το εγχείρημα του δημάρχου εμφανίστηκε ο Μ. Εβερτ, ο οποίος είπε (στη ΝΕΤ) ότι είναι υπέρμαχος του δικομματισμού και κρίνει ότι «δεν είναι ώρα για πειραματισμούς που θα οδηγήσουν σε πολιτική αστάθεια». «Εγώ, πρόσθεσε, δεν έχω μάθει ότι θα ιδρύσει κόμμα, ούτε ο ίδιος το έχει πει. Δε συμφωνώ με μια τέτοια αντίληψη».

Κ, ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Νεοφιλελεύθερα «συμβόλαια» με το λαό!

Με το βλέμμα στραμμένο προς το υπό κατασκευή κόμμα του Δ. Αβραμόπουλου, η ηγεσία της ΝΔ προετοιμάζεται για το συνέδριο του κόμματος. Ταυτόχρονα, όμως, και στο εσωτερικό του κόμματος εντείνεται η κριτική από ηγετικά στελέχη, γεγονός που προκαλεί «πονοκέφαλο» στον Κ. Καραμανλή, ο οποίος επιχειρεί «φυγή προς τα εμπρός», με κατάθεση προτάσεων για διάφορα θέματα και ένταση της φραστικής επίθεσης κατά της κυβέρνησης.

Ο Κ. Καραμανλής, αναφερόμενος στο συνέδριο του κόμματος, τόνισε ότι στόχος είναι «μια νέα μορφή κόμματος», το οποίο δε θα είναι μόνο «σύγχρονο και δημοκρατικό, αλλά κυρίως ανοιχτό σε όλους τους πολίτες». Ταυτόχρονα, επιχειρώντας να αναδείξει κάποιο «όραμα» κατέφυγε στα «ΠΑΣΟΚικής έμπνευσης» συμβόλαια με το λαό. «Καλούμε, είπε, όλους τους Ελληνες να συνυπογράψουμε, να συνδιαμορφώσουμε ένα συμβόλαιο εμπιστοσύνης. Το συμβόλαιο αυτό, ως αυριανή κυβέρνηση, θα σεβαστούμε στο ακέραιο». Σαφή δείγματα αυτού του «συμβολαίου» έδωσε χτες τόσο με την ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο όσο και με την επιστολή που απέστειλε τον Κ. Σημίτη για την καταπολέμηση της οργανωμένης εγκληματικότητας και τρομοκρατίας.

Στην ομιλία του χτες βράδυ στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο ο Κ. Καραμανλής άσκησε κριτική στην κυβέρνηση από τη σκοπιά των πρόσφατων εκθέσεων του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ και της ΕΕ, υποστήριξε ότι δεν εφαρμόζεται «φιλελεύθερη πολιτική» και επιχειρώντας να πείσει ότι το κόμμα του είναι ο αυθεντικός εκφραστής της «φιλελεύθερης επιλογής», παρουσίασε έξι άξονες των προτεραιοτήτων του κόμματός του, οι οποίοι είναι αντίγραφο αυτών της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, ζήτησε κατάργηση των κρατικών μονοπωλίων, επείγουσες αποκρατικοποιήσεις σε τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, εξυγίανση των δημοσίων επιχειρήσεων, δημοσιονομική εξυγίανση και γενναία φορολογική μεταρρύθμιση, ριζική μεταρρύθμιση στην Παιδεία, την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση και στη δημόσια διοίκηση. Οσον αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας, ο Κ. Καραμανλής προτείνει την αντιγραφή μέτρων που εφαρμόζονται στις ΗΠΑ, η ουσία των οποίων είναι η ένταση της αστυνόμευσης και οι αυστηρότερες ποινές, καθώς και αντιδραστικές αλλαγές στο καθεστώς απονομής της δικαιοσύνης.

Την ίδια στιγμή, αμηχανία έχει προκαλέσει στη Ρηγίλλης το δεύτερο άρθρο του Μ. Λιάπη στον «Τύπο της Κυριακής», με το οποίο ασκεί κριτική στον Κ. Καραμανλή για τον τρόπο που διοικεί το κόμμα - «το μοντέλο του one man show» είναι αναποτελεσματικό και ίσως φαντάζει αλαζονικό» - και καταθέτει επτά προτάσεις για να κατακτηθεί η «συλλογικότητα και η πολυσυλλεκτικότητα». Συγκεκριμένα προτείνει ο πρόεδρος να εκλέγεται με τριετή θητεία, να υπάρχει αιρετός γραμματέας της ΚΕ, να θεσμοθετηθούν οι τάσεις, το πειθαρχικό συμβούλιο να είναι αιρετό και να ονομαστικοποιηθούν οι εισφορές στο κόμμα. Σημειώνεται ότι αρκετές από αυτές τις προτάσεις έχει ήδη παρουσιάσει η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία σε συνέντευξή της στο «Βήμα» εμφανίστηκε υπέρμαχος της κεντροδεξιάς.

Χέρι χέρι και με τους χουντικούς η ΝΔ

  Επίσημα η ηγεσία της ΝΔ εκπροσωπήθηκε στη σύναξη των μαύρων νοσταλγών του παρελθόντος στη γιορτή μίσους στο Μακρυγιάννη

Με κάθε επισημότητα εκπροσωπήθηκε η ηγεσία της ΝΔ στη γιορτή μίσους στου Μακρυγιάννη, σε αγαστή συνεργασία και σύμπνοια με φιλομοναρχικά και φιλοχουντικά στοιχεία. Επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά ότι τα περί κατάργησης των διαχωριστικών γραμμών και εξάλειψης των διακρίσεων ανάμεσα σε μιάσματα και εθνικόφρονες αποτελούν απλά ασύστολη δημαγωγία και υποκρισία, ο Κ. Καραμανλής ανέθεσε, για πρώτη φορά επίσημα, στον τομεάρχη Α. Νεράτζη να εκπροσωπήσει επίσημα τη ΝΔ και να καταθέσει στεφάνι στην παρασυναγωγή των μαύρων νοσταλγών του παρελθόντος.

Οι βουλευτές της ΝΔ Ν. Νεράτζης, Απ. Ανδρεουλάκος και Ευ. Χαϊτίδης δεν είχαν κανένα πρόβλημα να ανταλλάσσουν θερμή χειραψία με τα πρωτοπαλίκαρα της χούντας Στ. Παττακό και Ι. Λαδά, ενώ μάλλον δε φάνηκαν να ενοχλούνται από τα αντικομμουνιστικά και ακροδεξιά συνθήματα που ακούγονταν, όπως «αλήτες, προδότες, κομμουνιστές», «λαός, στρατός, εθνικισμός» ή από τη διανομή φυλλαδίων με τίτλο «Αυτοί το παραμύθι του Πολυτεχνείου, εμείς την αλήθεια του Μακρυγιάννη».

Ο Κ. Καραμανλής, μια βδομάδα μετά την επίσκεψή του στο Γοργοπόταμο, έσπευσε να αποτίσει φόρο τιμής στα ιερά και όσια της παράταξης και να αποκαταστήσει την ισορροπία στα «ανοίγματα» του κόμματός του, τόσο προς το «μεσαίο χώρο», όσο και προς την ακροδεξιά πτέρυγα. Από τη μαύρη σύναξη δεν ήταν δυνατόν να απουσιάζει ο Γ. Καρατζαφέρης.

Φυσικά, η κυβέρνηση δεν έχασε την ευκαιρία να κερδίσει εύσημα προοδευτικότητας, διά στόματος Δ. Ρέππα, ο οποίος δήλωσε: «Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ σε ένα γεγονός, την παρουσία εκπροσώπων της ΝΔ, σε μια εκδήλωση που έγινε στου Μακρυγιάννη. Δεν είναι η πρώτη φορά, που η ΝΔ αποδεικνύει πόσο προσκολλημένη είναι στο παρελθόν της. Είναι, όμως, πρώτη φορά - και αυτό ξενίζει - που εκπροσωπήθηκε επισήμως η συντηρητική παράταξη σε μια εκδήλωση διχασμού, για να αποδείξει έτσι τι ακριβώς εννοεί με το εφεύρημα περί μεσαίου χώρου».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ως συνήθως ο ανασχηματισμός διαψεύδεται...

Η προχτεσινή δήλωση του Γιάννου Παπαντωνίου, ότι «έκλεισε έναν κύκλο έργου» από τη θέση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, τροφοδότησε νέα σενάρια, που αυτή τη φορά έχουν να κάνουν με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Στα σενάρια αυτά, απάντησε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού. Οσον αφορά τη συνέντευξη Παπαντωνίου (στην «Ελευθεροτυπία»), είπε ότι ο υπουργός «συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του, στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής» και ότι «μόλις κλείνει ένας κύκλος, ανοίγει ένας άλλος», στον οποίο - κατά τον Δ. Ρέππα - ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας «θα έχει τη δική του σημαντική, καθοριστική συμβολή».

Ανάλογη ήταν η αντίδραση του Κ. Σκανδαλίδη, που χαρακτήρισε τον Γ. Παπαντωνίου «κορυφαίο στέλεχος» της κυβέρνησης, ενώ, σε ό,τι αφορά το δικό του «κύκλο» ως γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι κρίνεται από τα συνέδρια του κόμματός του.

Σήμερα, δε, στο φόντο των παραπάνω συζητήσεων - που εν πολλοίς προκαλούνται από την αγωνία των πρωτοκλασάτων του ΠΑΣΟΚ να δηλώσουν «παρών» στο φόντο μια επερχόμενης ανασύνθεσης του πολιτικού συστήματος - συγκαλείται η Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία θα συζητήσει τις οικονομικές εξελίξεις. Σημειωτέον ότι σήμερα το βράδυ θα πραγματοποιηθεί και η ομιλία του πρωθυπουργού στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, όπου, όπως έλεγαν συνεργάτες του, θα επιχειρήσει να μετατοπίσει το κέντρο βάρους της συζήτησης για τη «διαπλοκολογία» στη συζήτηση για την ...ανάπτυξη του τόπου.

ΔΗΚΚΙ
Επανεκλέχτηκε πρόεδρος ο Δ. Τσοβόλας

Με την εκλογή του Δ. Τσοβόλα, διά βοής, στη θέση του προέδρου του ΔΗΚΚΙ και με την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής μέσα από την εκλογική διαδικασία, έληξαν την Κυριακή το απόγευμα οι τριήμερες εργασίες του 1ου Τακτικού Συνεδρίου του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος. Συγκεκριμένα, οι 1.100 σύνεδροι ψήφισαν για την ανάδειξη των 120 μελών της ΚΠΕ και των 20 αναπληρωματικών ανάμεσα στους 323 υποψηφίους.

Σε όλη τη διάρκεια των εργασιών οι σύνεδροι, μέσα από τις ομιλίες τους, άσκησαν κριτική στα κορυφαία κομματικά όργανα κυρίως για το αποτέλεσμα των εκλογών, προβάλλοντας όμως παράλληλα την ανάγκη της συσπείρωσης όλων των στελεχών γύρω από το κόμμα, προκειμένου το ΔΗΚΚΙ, όπως αναφέρθηκε σε πολλές παρεμβάσεις, να «παίξει ρόλο στις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις».

Από την πλευρά του, ο Δ. Τσοβόλας τόσο στη δευτερολογία του, όπως και στην αρχική του εισήγηση, από το βήμα του συνεδρίου δήλωσε ότι «το ΔΗΚΚΙ έχει αυτόνομη πολιτική πορεία και αυτόνομη πολιτική πρόταση». Επίσης, ανέφερε ότι το κόμμα του «δεν έχει, όπως δεν είχε και στο παρελθόν, καμιά ιδεολογική και πολιτική συγγένεια με το ΠΑΣΟΚ και πολύ περισσότερο με τη ΝΔ», που εκφράζουν, όπως είπε, «το νεοφιλελευθερισμό και μάλιστα στη σκληρή του μορφή».

Μιλώντας προς τους συνέδρους, τους παρότρυνε να μη φοβούνται να λένε «ότι το ΔΗΚΚΙ είναι αριστερό κίνημα που καθοδηγείται από τις σύγχρονες αξίες και αρχές του σοσιαλισμού με ανθρωπιά και δημοκρατία». Παράλληλα, σύμφωνα με τον Δ. Τσοβόλα, το ΔΗΚΚΙ «είναι κίνημα των απροστάτευτων πολιτών, που είναι θύματα της βάρβαρης νεοφιλελεύθερης πολιτικής».

Επίσης, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ χαρακτήρισε «στρατηγική επιλογή» για το κόμμα του «την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και συνεργασιών για τη διαμόρφωση με τα άλλα αριστερά κόμματα, εντός και εκτός Βουλής, ενός ευρύτατου αντινεοφιλελεύθερου, πατριωτικού, προοδευτικού, κοινωνικού μετώπου». Προκειμένου, όπως υποστήριξε, «να σπάσουμε στην πράξη και όχι στα λόγια το δικομματισμό».

Χρήσιμος στο σύστημα

Πριν ακόμα ο δήμαρχος Αθηναίων εξαγγείλει επίσημα τη δημιουργία του κόμματός του, έχει ήδη εκπληρώσει, σε σημαντικό βαθμό, την υπέρτατη φιλοδοξία του, να φανεί, δηλαδή, «χρήσιμος στο σύστημα». Η χρησιμότητά του έγκειται στο γεγονός ότι με την «προαναγγελία» ίδρυσης κόμματος έχει προσφέρει στο σύστημα μια πρώτης τάξης ευκαιρία να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα από τη νέα επίθεση, ακόμα πιο σκληρή και αντιλαϊκή, που ετοιμάζουν με όλες τις δυνάμεις τους. Ετσι, κυριαρχεί στην επικαιρότητα η «αγωνία» για τον αν θα κάνει ή δε θα κάνει κόμμα, αν μπορεί να σώσει ή διεμβολίσει το δικομματισμό, πώς θα πρέπει να τον αντιμετωπίσουν τα μεγάλα κόμματα, αν έχει ή δεν έχει πολιτική, και άλλα τέτοια.

Την ίδια στιγμή, όμως, εντείνονται οι συστηματικές προσπάθειες των δυνάμεων του συστήματος να προχωρήσει η κυβέρνηση πιο αποφασιστικά στο «δεύτερο κύμα εκσυγχρονισμού». Τους στόχους και το περιεχόμενό του το περιέγραψε με σαφήνεια ο διοικητής της ΤτΕ στην τελευταία έκθεσή του, στην οποία συμπυκνώνει και ενσωματώνει τις εκθέσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ.(Προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή απελευθέρωση αγορών, ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων, μείωση δαπανών, ανταγωνιστικότερο φορολογικότερο σύστημα, τομές σε εργασία, παιδεία, υγεία, κ.ά.). Αυτή την αντιλαϊκή επίθεση μεθοδεύουν και στηρίζουν όλοι οι «πυλώνες» του συστήματος - φυσικά, και ο δήμαρχος Αθηναίων - αλλά οι προβολείς της δημοσιότητας στρέφονται σκόπιμα και σχεδιασμένα βέβαια προς την «επόμενη κίνηση Αβραμόπουλου», η οποία αναγορεύεται σε «μείζον πολιτικό γεγονός». Σήμερα η κυβέρνηση, στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, αναμένεται να αποφασίσει την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, το ολοκληρωτικό, δηλαδή, ξεπούλημα των πάντων στο μεγάλο κεφάλαιο. Τη βολεύει, όμως, εξαιρετικά, η προσοχή της «κοινής γνώμης» να στρέφεται προς την πλευρά του «καλού σύμμαχου», σε τελική ανάλυση, Αβραμόπουλου. Δε διστάζει, μάλιστα, να διοχετεύει προς τον Τύπο ευνοϊκά «μυστικά γκάλοπ» για το κόμμα του!

Μόνο αφελείς θα μπορούσαν να πιστέψουν ότι ο Δ. Αβραμόπουλος θα διεμβολίσει ή ανατρέψει το δικομματισμό. Ακόμα και τα μικρά παιδιά μπορούν να καταλάβουν ότι θα αποτελέσει ένα συμπλήρωμά του, το οποίο θα τον ενισχύσει ποικιλοτρόπως. Αυτό φιλοδοξεί, τόσο ο ίδιος, όσο και αυτοί που βρίσκονται πίσω του και οι οποίοι του ανοίγουν το δρόμο. Ομως, οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται ότι το μόνο όπλο που έχουν στη διάθεσή τους για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής και του δικομματικού ή τρικομματικού συστήματος, έχει ήδη όνομα και ταυτότητα: Λαϊκό Μέτωπο.


Π.Κ.

Στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας

Μόνο σαράντα πέντε λεπτά της ώρας κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, ο οποίος επισκέφτηκε χτες τη χώρα. Μέσα σε αυτά τα σαράντα πέντε λεπτά, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για «θέματα που ξεκινούν από την πολιτική συνεργασία μέχρι ειδικά θέματα που αφορούν τις διμερείς επαφές μας».

Για το θέμα της Γιουγκοσλαβίας, ο Κ. Σημίτης είπε: «Εχουμε μια κοινή άποψη ότι η εξέλιξη που ξεκίνησε στη Γιουγκοσλαβία, μια εξέλιξη προς τη δημοκρατία, θα πρέπει να συνεχιστεί. Η δημοκρατική Γιουγκοσλαβία είναι προϋπόθεση για την ειρήνη και τη συνεργασία στην περιοχή. Συμφωνούμε, επίσης, ότι το ψήφισμα του ΟΗΕ 1244, που αφορά το Κόσσοβο, είναι το πλαίσιο εκείνο το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί για τις όποιες λύσεις υπάρχουν σε σχέση με το Κόσσοβο και θα πρέπει να εργαστούμε σ' αυτή την κατεύθυνση».

Οπως είπε ο Κ. Σημίτης, «μιλήσαμε για το Σύμφωνο Σταθερότητας. Εξετάσαμε τα θέματα που σχετίζονται με την ελληνική χρηματοδότηση για την πραγματοποίηση προγραμμάτων στη Βουλγαρία από ελληνικές και βουλγαρικές επιχειρήσεις. Το ύψος της χρηματοδότησης από την Ελλάδα είναι 60 εκατομμύρια δολάρια και ελπίζουμε ότι μέσα στο Δεκέμβρη θα μπορέσουμε να ξεκαθαρίσουμε και ποια είναι αυτά τα προγράμματα τα οποία θα εφαρμοστούν. Θέλω να θυμίσω ότι αυτά αφορούν το σχέδιο ανασυγκρότησης από πλευράς της Ελλάδας. Υπάρχει και το γενικότερο Σύμφωνο Σταθερότητας. Και εκεί υπάρχει γενική συμβολή. Σχέδιο Ανασυγκρότησης και Σύμφωνο Σταθερότητας εφαρμόζονται παράλληλα. Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τις δύο χώρες είναι οι συνοριακές δίοδοι στη Β. Ελλάδα και η γέφυρα στον Προμαχώνα. Ενα άλλο σημαντικό θέμα, οι θεωρήσεις για τους Βουλγάρους υπηκόους».

.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ