Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ, ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Νεοφιλελεύθερα «συμβόλαια» με το λαό!

Με το βλέμμα στραμμένο προς το υπό κατασκευή κόμμα του Δ. Αβραμόπουλου, η ηγεσία της ΝΔ προετοιμάζεται για το συνέδριο του κόμματος. Ταυτόχρονα, όμως, και στο εσωτερικό του κόμματος εντείνεται η κριτική από ηγετικά στελέχη, γεγονός που προκαλεί «πονοκέφαλο» στον Κ. Καραμανλή, ο οποίος επιχειρεί «φυγή προς τα εμπρός», με κατάθεση προτάσεων για διάφορα θέματα και ένταση της φραστικής επίθεσης κατά της κυβέρνησης.

Ο Κ. Καραμανλής, αναφερόμενος στο συνέδριο του κόμματος, τόνισε ότι στόχος είναι «μια νέα μορφή κόμματος», το οποίο δε θα είναι μόνο «σύγχρονο και δημοκρατικό, αλλά κυρίως ανοιχτό σε όλους τους πολίτες». Ταυτόχρονα, επιχειρώντας να αναδείξει κάποιο «όραμα» κατέφυγε στα «ΠΑΣΟΚικής έμπνευσης» συμβόλαια με το λαό. «Καλούμε, είπε, όλους τους Ελληνες να συνυπογράψουμε, να συνδιαμορφώσουμε ένα συμβόλαιο εμπιστοσύνης. Το συμβόλαιο αυτό, ως αυριανή κυβέρνηση, θα σεβαστούμε στο ακέραιο». Σαφή δείγματα αυτού του «συμβολαίου» έδωσε χτες τόσο με την ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο όσο και με την επιστολή που απέστειλε τον Κ. Σημίτη για την καταπολέμηση της οργανωμένης εγκληματικότητας και τρομοκρατίας.

Στην ομιλία του χτες βράδυ στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο ο Κ. Καραμανλής άσκησε κριτική στην κυβέρνηση από τη σκοπιά των πρόσφατων εκθέσεων του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ και της ΕΕ, υποστήριξε ότι δεν εφαρμόζεται «φιλελεύθερη πολιτική» και επιχειρώντας να πείσει ότι το κόμμα του είναι ο αυθεντικός εκφραστής της «φιλελεύθερης επιλογής», παρουσίασε έξι άξονες των προτεραιοτήτων του κόμματός του, οι οποίοι είναι αντίγραφο αυτών της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, ζήτησε κατάργηση των κρατικών μονοπωλίων, επείγουσες αποκρατικοποιήσεις σε τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, εξυγίανση των δημοσίων επιχειρήσεων, δημοσιονομική εξυγίανση και γενναία φορολογική μεταρρύθμιση, ριζική μεταρρύθμιση στην Παιδεία, την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση και στη δημόσια διοίκηση. Οσον αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας, ο Κ. Καραμανλής προτείνει την αντιγραφή μέτρων που εφαρμόζονται στις ΗΠΑ, η ουσία των οποίων είναι η ένταση της αστυνόμευσης και οι αυστηρότερες ποινές, καθώς και αντιδραστικές αλλαγές στο καθεστώς απονομής της δικαιοσύνης.

Την ίδια στιγμή, αμηχανία έχει προκαλέσει στη Ρηγίλλης το δεύτερο άρθρο του Μ. Λιάπη στον «Τύπο της Κυριακής», με το οποίο ασκεί κριτική στον Κ. Καραμανλή για τον τρόπο που διοικεί το κόμμα - «το μοντέλο του one man show» είναι αναποτελεσματικό και ίσως φαντάζει αλαζονικό» - και καταθέτει επτά προτάσεις για να κατακτηθεί η «συλλογικότητα και η πολυσυλλεκτικότητα». Συγκεκριμένα προτείνει ο πρόεδρος να εκλέγεται με τριετή θητεία, να υπάρχει αιρετός γραμματέας της ΚΕ, να θεσμοθετηθούν οι τάσεις, το πειθαρχικό συμβούλιο να είναι αιρετό και να ονομαστικοποιηθούν οι εισφορές στο κόμμα. Σημειώνεται ότι αρκετές από αυτές τις προτάσεις έχει ήδη παρουσιάσει η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία σε συνέντευξή της στο «Βήμα» εμφανίστηκε υπέρμαχος της κεντροδεξιάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ