Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
1973: Κορυφώνεται η παγκόσμια «πετρελαϊκή κρίση»

17 Οκτώβρη 1973, η σύσκεψη των Αράβων υπουργών πετρελαίων στο Κουβέιτ. Η απόφασή της για μείωση της παραγωγής πυροδότησε την κρίση
17 Οκτώβρη 1973, η σύσκεψη των Αράβων υπουργών πετρελαίων στο Κουβέιτ. Η απόφασή της για μείωση της παραγωγής πυροδότησε την κρίση
Στις 5 Δεκέμβρη 1973 κορυφώνεται η παγκόσμια «κρίση των πετρελαίων», καθώς οι Αραβες απειλούν με νέα μείωση της παραγωγής κατά 5%, αν δεν πεισθεί το Ισραήλ να αποχωρήσει από τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη. Η Ευρώπη απειλείται με πολικό χειμώνα και δραματική έλλειψη τροφίμων, ενώ οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου σημειώνουν «βουτιά» κατά 2 δισεκατομμύρια στερλίνες, καθώς οι Αραβες αποφασίζουν να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από τις δυτικές τράπεζες.

Στην ουσία, επρόκειτο για μια μεγάλη καπιταλιστική κρίση, μια κρίση που αγκάλιασε όλες τις πλευρές του καπιταλιστικού συστήματος. Η πετρελαϊκή ήταν μια μόνο πλευρά αυτής της κρίσης.

Επί της ουσίας, η κρίση αυτή, που θεωρείται η μεγαλύτερη μετά το τρομακτικό χρηματιστηριακό κραχ του 1929 - 1933, άρχισε τον Αύγουστο του 1971 με την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Νίξον για την άρση της μετατρεψιμότητας του δολαρίου σε χρυσό. Ηταν μια απόφαση που δυναμίτισε τα θεμέλια του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος, που βασιζόταν στη μεταπολεμική συνθήκη του Μπρέτον Γουντς. Ακολούθησε μια χιονοστιβάδα εξελίξεων που έπληξε όλα τα νομίσματα και τις οικονομίες των ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών.

Μέσα σ' αυτή την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα έρχεται να προστεθεί και η απόφαση των αραβικών χωρών για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου. Ηταν μια απόφαση με οικονομικές και πολιτικές διαστάσεις. Ηταν μια πράξη άμυνας απέναντι στη ληστρική πολιτική των ιμπεριαλιστικών χωρών και των πολυεθνικών επιχειρήσεων και ταυτόχρονα μια μορφή πίεσης για την επίλυση του μεσανατολικού προβλήματος.

Οι συνέπειες από την απόφαση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών ήταν άμεσες και οδυνηρές, κυρίως για τις χώρες της δυτικής Ευρώπης, οι οποίες είχαν μεγάλο βαθμό εξάρτησης από το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Σε πολλές χώρες λαμβάνονται έκτακτα μέτρα, όπως η εκ περιτροπής κυκλοφορία των αυτοκινήτων, η επιβολή δελτίου για τα υγρά καύσιμα, η αλλαγή της θερινής ώρας κ.ά. Στη Βρετανία, η κυβέρνηση συζητούσε ακόμη και τη μείωση της εργάσιμης βδομάδας σε... τρεις μέρες, ενώ το BBC καλούσε τους Βρετανούς να κοιμούνται νωρίς..!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ