Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χρήσιμος στο σύστημα

Πριν ακόμα ο δήμαρχος Αθηναίων εξαγγείλει επίσημα τη δημιουργία του κόμματός του, έχει ήδη εκπληρώσει, σε σημαντικό βαθμό, την υπέρτατη φιλοδοξία του, να φανεί, δηλαδή, «χρήσιμος στο σύστημα». Η χρησιμότητά του έγκειται στο γεγονός ότι με την «προαναγγελία» ίδρυσης κόμματος έχει προσφέρει στο σύστημα μια πρώτης τάξης ευκαιρία να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα από τη νέα επίθεση, ακόμα πιο σκληρή και αντιλαϊκή, που ετοιμάζουν με όλες τις δυνάμεις τους. Ετσι, κυριαρχεί στην επικαιρότητα η «αγωνία» για τον αν θα κάνει ή δε θα κάνει κόμμα, αν μπορεί να σώσει ή διεμβολίσει το δικομματισμό, πώς θα πρέπει να τον αντιμετωπίσουν τα μεγάλα κόμματα, αν έχει ή δεν έχει πολιτική, και άλλα τέτοια.

Την ίδια στιγμή, όμως, εντείνονται οι συστηματικές προσπάθειες των δυνάμεων του συστήματος να προχωρήσει η κυβέρνηση πιο αποφασιστικά στο «δεύτερο κύμα εκσυγχρονισμού». Τους στόχους και το περιεχόμενό του το περιέγραψε με σαφήνεια ο διοικητής της ΤτΕ στην τελευταία έκθεσή του, στην οποία συμπυκνώνει και ενσωματώνει τις εκθέσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ.(Προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή απελευθέρωση αγορών, ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων, μείωση δαπανών, ανταγωνιστικότερο φορολογικότερο σύστημα, τομές σε εργασία, παιδεία, υγεία, κ.ά.). Αυτή την αντιλαϊκή επίθεση μεθοδεύουν και στηρίζουν όλοι οι «πυλώνες» του συστήματος - φυσικά, και ο δήμαρχος Αθηναίων - αλλά οι προβολείς της δημοσιότητας στρέφονται σκόπιμα και σχεδιασμένα βέβαια προς την «επόμενη κίνηση Αβραμόπουλου», η οποία αναγορεύεται σε «μείζον πολιτικό γεγονός». Σήμερα η κυβέρνηση, στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, αναμένεται να αποφασίσει την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, το ολοκληρωτικό, δηλαδή, ξεπούλημα των πάντων στο μεγάλο κεφάλαιο. Τη βολεύει, όμως, εξαιρετικά, η προσοχή της «κοινής γνώμης» να στρέφεται προς την πλευρά του «καλού σύμμαχου», σε τελική ανάλυση, Αβραμόπουλου. Δε διστάζει, μάλιστα, να διοχετεύει προς τον Τύπο ευνοϊκά «μυστικά γκάλοπ» για το κόμμα του!

Μόνο αφελείς θα μπορούσαν να πιστέψουν ότι ο Δ. Αβραμόπουλος θα διεμβολίσει ή ανατρέψει το δικομματισμό. Ακόμα και τα μικρά παιδιά μπορούν να καταλάβουν ότι θα αποτελέσει ένα συμπλήρωμά του, το οποίο θα τον ενισχύσει ποικιλοτρόπως. Αυτό φιλοδοξεί, τόσο ο ίδιος, όσο και αυτοί που βρίσκονται πίσω του και οι οποίοι του ανοίγουν το δρόμο. Ομως, οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται ότι το μόνο όπλο που έχουν στη διάθεσή τους για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής και του δικομματικού ή τρικομματικού συστήματος, έχει ήδη όνομα και ταυτότητα: Λαϊκό Μέτωπο.


Π.Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ