Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Του «ανοίγουν το δρόμο» για νέο κόμμα
  •   Γκάλοπ, αναλύσεις, αρθρογραφία επιστρατεύονται προκειμένου να «πειστεί» ο δήμαρχος ότι το εγχείρημά του συναντά «απήχηση στην κοινή γνώμη»!
  • Ανοιχτά τον εξωθεί η κυβέρνηση να προχωρήσει

Παπαγεωργίου Βασίλης

Συστηματική προσπάθεια για να αξιοποιηθεί σε πολλά επίπεδα η «εφεδρεία» Αβραμόπουλου καταβάλλεται από διάφορες πλευρές και κέντρα εξουσίας, ενώ ταυτόχρονα τον εξωθούν και του «ανοίγουν το δρόμο» για να προχωρήσει στη δημιουργία κόμματος.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησαν ήδη να δημοσιεύονται «ευνοϊκά» για το εγχείρημα του δημάρχου γκάλοπ, ενώ και το Μέγαρο Μαξίμου πριμοδοτεί το υπό κατασκευή κόμμα, «διαρρέοντας» ότι και ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ θα... το ψηφίσουν! Ετσι, χτες δύο φιλοκυβερνητικές εφημερίδες δημοσίευσαν «πληροφορίες» από το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει «μυστικό γκάλοπ», το οποίο εμφανίζει ότι «τέσσερις στους δέκα πολίτες επιδοκιμάζουν μια τέτοια επιλογή» από το δήμαρχο και μάλιστα ότι «ο νέος φορέας υπό τις παρούσες συνθήκες αποσπά ποσοστό μεγαλύτερο από το 10%»!

Επισήμως η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της προσποιήθηκε ότι δε γνωρίζει τίποτα γι' αυτά τα γκάλοπ, αλλά ταυτόχρονα προκάλεσε έμμεσα πλην σαφώς τον Αβραμόπουλο να προχωρήσει. «Μετρήσεις για διάφορα θέματα γίνονται από πολλούς, σε πολλές περιπτώσεις, αλλά δεν έχει οποιαδήποτε ανάμειξη σε αυτό η κυβέρνηση», υποστήριξε ο Δ. Ρέππας. Σχολιάζοντας τη δημιουργία του νέου κόμματος, σημείωσε με νόημα ότι «έχουμε μιλήσει για την απόσταση ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη» και «πως είναι πολύ διαφορετικό να μιλούμε για ένα ιδεατό κόμμα ή για ένα κόμμα, με συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο βρίσκεται στο πεδίο της αντιπαράθεσης και των ρήξεων, ένα κόμμα, δηλαδή, που λειτουργεί».

Αίσθηση προκάλεσε γκάλοπ που δημοσίευσε μια μέρα νωρίτερα ο «Τύπος της Κυριακής», σύμφωνα με το οποίο το 45,8% των ερωτηθέντων απαντούν θετικά στο ερώτημα εάν ο Αβραμόπουλος πρέπει να προχωρήσει στη δημιουργία κόμματος, ενώ το 38,3% αρνητικά. Το 54,7% των θετικών γνωμών προέρχεται από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ (σ.σ. οι οποίοι βέβαια βλέπουν τη «ζημιά» που μπορεί να προκαλέσει στη ΝΔ) και το 30,2% από τους ψηφοφόρους της ΝΔ. Ταυτόχρονα πληθαίνουν οι «αναλύσεις» και η αρθρογραφία στον Τύπο, η οποία επιχειρεί να... πείσει το δήμαρχο ότι «η κοινή γνώμη ανταποκρίνεται θετικά» και πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για «διεμβολισμό του δικομματισμού» από το νέο κόμμα! Δεν είναι τυχαίο ότι εμφανίζονται αναλύσεις για το νέο κόμμα σε σχέση με τον εκλογικό νόμο, οι οποίες ξεκινούν από την υπόθεση ότι το νέο κόμμα θα αποσπάσει το 12% και πάνω των ψήφων! Την ίδια στιγμή, γίνεται φανερό ότι το εγχείρημα του δημάρχου στηρίζουν ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία «ποντάρουν» σε αυτόν, επιδιώκοντας να εξυπηρετήσουν τόσο τα «στενά» συμφέροντά τους όσο και τα γενικότερα για «ταρακούνημα του κομματικού συστήματος» και «ανανέωση του δικομματισμού».

Προβοκάτσιες φοβάται ο δήμαρχος!

Ο Δ. Αβραμόπουλος πάντως διαισθάνεται ότι η πρωτοβουλία των κινήσεων κινδυνεύει «να φύγει από τα χέρια του» και επιχειρεί να «μαζέψει» κάπως τα πράγματα. Σε χτεσινή ανακοίνωση Τύπου από το γραφείο του αναφέρεται ότι «τα όσα γράφονται σε ρεπορτάζ, σχετικά με τις προθέσεις του δημάρχου Δ. Αβραμόπουλου, καθώς και σε κινήσεις και πρόσωπα, στερούνται επίσημης αξιόπιστης πληροφόρησης και ανάγονται στη σφαίρα της φαντασίας, των εκτιμήσεων ή των αναλύσεων εκείνων που το υπογράφουν. Ουδείς έχει εξουσιοδοτηθεί να ομιλεί εκ μέρους του δημάρχου». Συνεργάτες του Αβραμόπουλου διευκρίνιζαν ότι «φοβούνται προβοκάτσιες», ιδιαίτερα όσον αφορά πρόσωπα τα οποία θα μπορούσαν να στηρίξουν το εγχείρημα.

Σε «άμυνα» η ΝΔ

Η Ρηγίλλης παραμένει σε μια «αμυντική» στάση, αλλά φροντίζει παρασκηνιακά να περιχαρακώσει τα στελέχη και οπαδούς της. Πηγές ανέφεραν χτες ότι το κόμμα «δε θα καθίσει με τα χέρια σταυρωμένα», αλλά αδυνατούσαν να προσδιορίσουν τις κινήσεις αντεπίθεσης. Πάντως, το σύνολο των κινήσεων στη ΝΔ γίνεται με το βλέμμα στην πλατεία Κοτζιά. Αντίθετος, πάντως, για πρώτη φορά με το εγχείρημα του δημάρχου εμφανίστηκε ο Μ. Εβερτ, ο οποίος είπε (στη ΝΕΤ) ότι είναι υπέρμαχος του δικομματισμού και κρίνει ότι «δεν είναι ώρα για πειραματισμούς που θα οδηγήσουν σε πολιτική αστάθεια». «Εγώ, πρόσθεσε, δεν έχω μάθει ότι θα ιδρύσει κόμμα, ούτε ο ίδιος το έχει πει. Δε συμφωνώ με μια τέτοια αντίληψη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πνέει τα λοίσθια»(2002-05-22 00:00:00.0)
Το «καινούριο» που ήταν παμπάλαιο(2002-01-06 00:00:00.0)
Θαμπώνει το «φως»(2001-01-24 00:00:00.0)
«Ανοίγει» το εσωκομματικό μπροστά στο συνέδριο(2000-12-14 00:00:00.0)
Ενθάρρυνση με "ευνοϊκά" γκάλοπ(1999-03-10 00:00:00.0)
ΕΦΕΔΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ(1999-01-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ