ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΑ
Ψηφίζεται σήμερα η τροπολογία που βασίζεται στον τρομονόμο

Για σήμερα είναι προγραμματισμένη η ψήφιση της κυβερνητικής τροπολογίας για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης σε κόμματα των οποίων ένας αριθμός στελεχών θα κατηγορηθεί για τις κακουργηματικές πράξεις της ένταξης σε «εγκληματική οργάνωση» και για συμμετοχή σε «τρομοκρατικές πράξεις» με βάση τις προβλέψεις που υπάρχουν στο γνωστό ως «τρομονόμο».

Η τροπολογία όπως διαμορφώθηκε τελικά προβλέπει ότι την τελική απόφαση θα την παίρνει η Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία και με πλειοψηφία 151 βουλευτών και όπως έχουν ήδη δηλώσει τη στηρίζουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ.

Το ΚΚΕ, όπως είναι γνωστό, δήλωσε ότι θα ψηφίσει «παρών». Αιτιολογώντας αυτή τη θέση η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε: «Δε θέλουμε σε καμία περίπτωση να σας βοηθήσουμε να ενισχύσετε το νομικό σας οπλοστάσιο, το οποίο είναι ήδη ενισχυμένο με τον τρομονόμο. Το νομικό σας οπλοστάσιο, βάσει του οποίου και αδυνατίζει ο αγώνας κατά της Χρυσής Αυγής, κατά του εθνικοσοσιαλισμού, του φασισμού κ.τ.λ., και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος η ίδια αυτή τροπολογία, που θα γίνει νόμος, να χρησιμοποιηθεί εναντίον του εργατικού - λαϊκού κινήματος». Ξεκαθάρισε ότι οι όποιες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις δεν καθησυχάζουν και κατήγγειλε πως στόχος είναι να εξισωθεί η κρατική καταστολή, η βία, το καθεστώς της εκμετάλλευσης, αλλά ακόμη και η ναζιστική αντίληψη και πρακτική, με την ταξική πάλη, με τη γενική πολιτική απεργία, με τις καταλήψεις, με τη λαϊκή εξέγερση ή με την κοινωνική επανάσταση. Προειδοποίησε ωστόσο κάθε ...ενδιαφερόμενο: «Μη νομίζετε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτούς τους νόμους εναντίον μας».

  • Αίτημα για άρση ασυλίας του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου διαβίβασε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προς τη Βουλή. Αφορμή δηλώσεις του για τον δήμαρχο του Δήμου Αριστοτέλη, Χρ. Πάχτα, τον περασμένο Σεπτέμβρη.
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πολύμορφη δράση για την 28η Οκτωβρίου

Από τον περίπατο στην Πάτρα
Από τον περίπατο στην Πάτρα
«Πώς τσακίσαμε τους φασίστες από τις γειτονιές μας» συζήτησαν την Κυριακή οι μαθητές από τις ΟΒ Ταμπαχάνων και Προσφυγικών της ΚΝΕ περπατώντας στις αντίστοιχες γειτονιές της Πάτρας και ανακαλύπτοντας ιδιαίτερες στιγμές, μέρη και προσωπικότητες της Αντίστασης.

Οι ΚΝίτες μαθητές παρακολούθησαν πρώτα ένα βίντεο για την 28η Οκτωβρίου και στη συνέχεια ξεκίνησαν τον περίπατό τους με πρώτη στάση στο σχολικό συγκρότημα Μαρούδα, όπου την περίοδο της Κατοχής βρίσκονταν ένα από τα οπλοστάσια των Γερμανών και των ταγματασφαλιτών, στο οποίο εισχώρησαν δέκα μαχητές του ΕΛΑΣ παίρνοντας τέσσερις Γερμανούς αιχμαλώτους και κλέβοντας οπλισμό.

Δεύτερος σταθμός ήταν τα σχολεία στην πλατεία Βουδ όπου εκείνη την περίοδο λειτουργούσαν ως κοιτώνες των ταγματασφαλιτών. Εκεί, στις 3 Ιούνη του 1944, μια επίλεκτη ομάδα δέκα ΕΛΑΣιτών με επικεφαλής τον καπετάν Νικήτα επιτέθηκε στους ταγματασφαλίτες και τους προκάλεσε μεγάλες απώλειες. Το γεγονός προκάλεσε αίσθηση σε όλη την Πάτρα και έδωσε θάρρος σε όλο τον αγωνιζόμενο λαό της περιοχής.

Ο περίπατος κατέληξε στην πλατεία Ελευθερίας, στο άγαλμα του καπετάν Νικήτα (Νικόλαου Πολυκράτη) αγωνιστή του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, όπου οι μαθητές άκουσαν το βιογραφικό του και συζήτησαν για το χαρακτήρα του ως λαϊκού αγωνιστή, ενώ ο αντιστασιακός Νίκος Θεοφιλάτος, τους μίλησε για τη δράση της ΕΠΟΝ και τις θρυλικές μάχες που έδωσε στο πλάι του ΕΛΑΣ.

Αλλες προγραμματισμένες εκδηλώσεις

Οι πολύμορφες εκδηλώσεις των Οργανώσεων της ΚΝΕ μπροστά στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου συνεχίζονται και αυτή τη βδομάδα. Είναι προγραμματισμένα τα εξής:

  • Σήμερα Τρίτη: Στα Τρίκαλα, εκδήλωση για μαθητές ΕΠΑΛ με θέμα «Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον δε θα πεθάνει μόνος τσάκισέ τον», στα γραφεία του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ. Ομιλητής: Αχιλλέας Λιάτος, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ.
  • Αύριο Τετάρτη:

-- Στο κτίριο του Χημείου (Ναυαρίνου και Χ. Τρικούπη), εκδήλωση των Οργανώσεων Φιλοσοφικής Σχολής με θέμα «Διδάγματα από τους αγώνες του λαού μας ενάντια στη φασιστική - ναζιστική Κατοχή», στις 12 το μεσημέρι. Ομιλητής: Αναστάσης Γκίκας, συνεργάτης του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στην Πάτρα, ο Εργατικός Τομέας Αχαΐας της ΚΝΕ προβάλλει την ταινία «Ο θίασος» του Θ. Αγγελόπουλου, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου.

Πρωτοβουλίες στα σχολεία για την επέτειο

Πλούσιο υλικό για την προετοιμασία της σχολικής γιορτής της 28ης Οκτωβρίου έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Ετσι, στην ιστοσελίδα http://www.edupame.gr/ οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές μπορούν να βρουν άρθρα, ντοκουμέντα, προτάσεις καλλιτεχνικών έργων κ.ά.

Παράλληλα, αξιόλογες πρωτοβουλίες μπροστά στην επέτειο παίρνουν εκπαιδευτικά και άλλα σωματεία, καθώς και μαθητές.

Σ' αυτό το πλαίσιο, η ΕΛΜΕ Ζακύνθου και ο Σύλλογος Δασκάλων - Νηπιαγωγών Χίου οργανώνουν αντιφασιστική βδομάδα στα σχολεία, από χτες 21 έως 25 Οκτώβρη. Στη Ζάκυνθο, η βδομάδα αυτή θα κορυφωθεί την Παρασκευή 25 Οκτώβρη, στις 8 το βράδυ, με αντιφασιστικό συλλαλητήριο στην παλιά Νομαρχία. Αντίστοιχα, στη Χίο, η βδομάδα θα κορυφωθεί την Πέμπτη 24 Οκτώβρη στις 6.30 μ.μ. στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο με εκδήλωση με θέμα: «Το φαινόμενο του φασισμού και ο διαπαιδαγωγικός ρόλος του δασκάλου στο σχολείο» και ομιλητή τον Αθανάσιο Αλεξίου, καθηγητή Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Με αφορμή την εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου στην ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Λάρισας την Παρασκευή 25 Οκτώβρη, η Επιτροπή Αγώνα της σχολής πήρε την πρωτοβουλία να ανεβάσει το θεατρικό έργο «Η Αθήνα παλεύει», το οποίο είναι γραμμένο τα χρόνια της Κατοχής από τον Χάρη Σακελαρίου.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Τίμησαν τη μάχη στο σπιτάκι της οδού Μπιζανίου

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου έγινε την Κυριακή στην Καλλιθέα η εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα 69 χρόνια από τη μάχη που έδωσαν ΕΠΟΝίτες και ΕΛΑΣίτες στο σπιτάκι της οδού Μπιζανίου 10, εναντίον των πολυάριθμων γερμανικών στρατευμάτων και των δοσίλογων ταγματασφαλιτών του Μπουραντά. Στην εκδήλωση διαβάσθηκε το χρονικό της ηρωικής μάχης, απαγγέλθηκαν ποιήματα, ενώ ολοκληρώθηκε με το προσκλητήριο των αγωνιστών που θυσιάστηκαν για την εργατική τάξη και το λαϊκό δίκιο.

Στην ομιλία που έγινε από την πλευρά του ΚΚΕ, αξιοποιώντας την ιστορική εμπειρία πριν και κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και από τα πρόσφατα γεγονότα με τη φασιστική ναζιστική Χρυσή Αυγή, τονίσθηκε ότι η εργατική τάξη δεν πρέπει να εφησυχάζει στα μέτρα που παίρνουν τα αστικά κόμματα κατά του φασιστικού μορφώματος. Ο φασισμός είναι γέννημα - θρέμμα του καπιταλισμού και μόνο το εργατικό - λαϊκό κίνημα, που έχει στόχο την ανατροπή του καπιταλισμού, μπορεί να τον συντρίψει.

ΛΑΡΙΣΑ
Εκδήλωση για την απελευθέρωση της πόλης

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την απελευθέρωση της Λάρισας οργανώνουν οι Οργανώσεις Πόλης του ΚΚΕ στη Λάρισα και το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, αύριο, Τετάρτη 23 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο.

Το περασμένο Σάββατο, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας του Βόλου εκδήλωση για την απελευθέρωση της πόλης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής που έγινε με έφοδο των δυνάμεων του ΕΛΑΣ στις 19 Οκτώβρη του 1944. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Παράρτημα Βόλου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στην πόλη και μίλησαν οι Γ. Παπανδρέου, γγ του Παραστήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, και ο Μ. Τσιώνας, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Ακόμα, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θεσσαλίας διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δε θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον», την Παρασκευή 25 Οκτώβρη, στις 8.00 μ.μ., στην ισόγεια αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

Αλλες εκδηλώσεις

-- Η Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα την 28η Οκτωβρίου και «την Ιστορία που έγραψε ο λαός», αύριο, Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ. στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης (Πατησίων 252, πλ. Κολιάτσου).

Στη Θεσσαλονίκη, ο Σύλλογος Γυναικών Ρετζικίου και ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Μάνος Λοΐζος» οργανώνουν προβολή της ταινίας «Ο αληθινός φασισμός» του Μιχαήλ Ρομ, αύριο, Τετάρτη στις 6.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πεύκων.

-- Εκδήλωση - αφιέρωμα στην 28η Οκτωβρίου με θέμα «Ο φασισμός δεν έρχεται απ' το μέλλον...» διοργανώνει ο Σύλλογος Γυναικών Δράμας (μέλος της ΟΓΕ) την Παρασκευή 25 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας. Θα μιλήσει ο Θόδωρος Αυγήτας με θέμα «Η 28η Οκτωβρίου 1940 και όψεις του σύγχρονου φασισμού». Θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους του Αλέν Ρενέ «Νύχτα και καταχνιά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ