Τρίτη 22 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πολύμορφη δράση για την 28η Οκτωβρίου

Από τον περίπατο στην Πάτρα
Από τον περίπατο στην Πάτρα
«Πώς τσακίσαμε τους φασίστες από τις γειτονιές μας» συζήτησαν την Κυριακή οι μαθητές από τις ΟΒ Ταμπαχάνων και Προσφυγικών της ΚΝΕ περπατώντας στις αντίστοιχες γειτονιές της Πάτρας και ανακαλύπτοντας ιδιαίτερες στιγμές, μέρη και προσωπικότητες της Αντίστασης.

Οι ΚΝίτες μαθητές παρακολούθησαν πρώτα ένα βίντεο για την 28η Οκτωβρίου και στη συνέχεια ξεκίνησαν τον περίπατό τους με πρώτη στάση στο σχολικό συγκρότημα Μαρούδα, όπου την περίοδο της Κατοχής βρίσκονταν ένα από τα οπλοστάσια των Γερμανών και των ταγματασφαλιτών, στο οποίο εισχώρησαν δέκα μαχητές του ΕΛΑΣ παίρνοντας τέσσερις Γερμανούς αιχμαλώτους και κλέβοντας οπλισμό.

Δεύτερος σταθμός ήταν τα σχολεία στην πλατεία Βουδ όπου εκείνη την περίοδο λειτουργούσαν ως κοιτώνες των ταγματασφαλιτών. Εκεί, στις 3 Ιούνη του 1944, μια επίλεκτη ομάδα δέκα ΕΛΑΣιτών με επικεφαλής τον καπετάν Νικήτα επιτέθηκε στους ταγματασφαλίτες και τους προκάλεσε μεγάλες απώλειες. Το γεγονός προκάλεσε αίσθηση σε όλη την Πάτρα και έδωσε θάρρος σε όλο τον αγωνιζόμενο λαό της περιοχής.

Ο περίπατος κατέληξε στην πλατεία Ελευθερίας, στο άγαλμα του καπετάν Νικήτα (Νικόλαου Πολυκράτη) αγωνιστή του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, όπου οι μαθητές άκουσαν το βιογραφικό του και συζήτησαν για το χαρακτήρα του ως λαϊκού αγωνιστή, ενώ ο αντιστασιακός Νίκος Θεοφιλάτος, τους μίλησε για τη δράση της ΕΠΟΝ και τις θρυλικές μάχες που έδωσε στο πλάι του ΕΛΑΣ.

Αλλες προγραμματισμένες εκδηλώσεις

Οι πολύμορφες εκδηλώσεις των Οργανώσεων της ΚΝΕ μπροστά στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου συνεχίζονται και αυτή τη βδομάδα. Είναι προγραμματισμένα τα εξής:

  • Σήμερα Τρίτη: Στα Τρίκαλα, εκδήλωση για μαθητές ΕΠΑΛ με θέμα «Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον δε θα πεθάνει μόνος τσάκισέ τον», στα γραφεία του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ. Ομιλητής: Αχιλλέας Λιάτος, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ.
  • Αύριο Τετάρτη:

-- Στο κτίριο του Χημείου (Ναυαρίνου και Χ. Τρικούπη), εκδήλωση των Οργανώσεων Φιλοσοφικής Σχολής με θέμα «Διδάγματα από τους αγώνες του λαού μας ενάντια στη φασιστική - ναζιστική Κατοχή», στις 12 το μεσημέρι. Ομιλητής: Αναστάσης Γκίκας, συνεργάτης του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στην Πάτρα, ο Εργατικός Τομέας Αχαΐας της ΚΝΕ προβάλλει την ταινία «Ο θίασος» του Θ. Αγγελόπουλου, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ