Τρίτη 22 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίζονται οι διεργασίες για την «κεντροαριστερά»

Με αμείωτους ρυθμούς και έντονη κινητικότητα από την «πρωτοβουλία των 58» συνεχίζονται οι διεργασίες στους κόλπους της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας με τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να διαγωνίζονται για την πρωτοκαθεδρία στην επιχείρηση αναπαλαίωσης του χώρου, ενόψει των ευρωεκλογών και των τοπικών εκλογών του Μάη.

Μέλη της «πρωτοβουλίας των 58», που έχει τη στήριξη του Ευάγ. Βενιζέλου, συνεδρίασαν την Κυριακή και αποφάσισαν τη συγκρότηση συντονιστικής επιτροπής που θα αναλάβει την πραγματοποίηση εκδηλώσεων στην περιφέρεια της χώρας, αλλά και τη συλλογή υπογραφών, προσβλέποντας στη στήριξη στελεχών της Τοπικής Διοίκησης που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο. Μέσα στη βδομάδα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, ο δήμαρχος της οποίας Γ. Μπουτάρης έχει ήδη ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ενιαίου φορέα της «κεντροαριστεράς».

Την ίδια ώρα, στελέχη της ΔΗΜΑΡ που υπέγραψαν την «πρωτοβουλία των 58» έχουν ξεκινήσει διαδικασία συγκέντρωσης υπογραφών στο εσωτερικό του κόμματος υπέρ της πρωτοβουλίας, σε μια προσπάθεια άσκησης πίεσης στην ηγεσία του κόμματος, μετά και τη μέχρι τώρα άρνηση του Φ. Κουβέλη να τη στηρίξει.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, με τη σειρά του, με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» υποστήριξε ότι: «Η ΔΗΜΑΡ έχει τη δική της πρόταση για τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου -του πόλου του δημοκρατικού σοσιαλισμού- και είναι ανοικτή στο δημιουργικό διάλογο για την εκπόνηση ενός εναλλακτικού σχεδίου. Αυτό το εναλλακτικό σχέδιο έχει σαφές μέτωπο όχι μόνο με τον αριστερό λαϊκισμό, αλλά και με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές (...) Με τα δεδομένα που προανέφερα δεν υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για συνεργασίες και συμπράξεις για τις ευρωεκλογές». Ο ίδιος ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η ΔΗΜΑΡ θα συμμετείχε εκ νέου σε μία κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων της αστικής διαχείρισης«με συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο το οποίο θα συμφωνούσαμε», αφού όπως είπε «η ΔΗΜΑΡ, θέλει να είναι μία κυβερνώσα αριστερά». Δηλαδή, στυλοβάτης του συστήματος για την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του κόμματος «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα», Αν. Λοβέρδος προανήγγειλε την πρόθεσή του για κοινό μέτωπο με τη ΔΗΜΑΡ, όχι μόνο για τις ευρωεκλογές αλλά και τις εθνικές εκλογές. Οπως δήλωσε στο «Εθνος» στόχος τους «είναι ο τρίτος πόλος της Κεντροαριστεράς να γίνει η τρίτη πολιτική δύναμη τους επόμενους μήνες». Ο Αν. Λοβέρδος, κάλεσε παράλληλα τον Ευάγ. Βενιζέλο να ξεκαθαρίσει «εάν είναι στρατηγικής σημασίας η συμμαχία με τη ΝΔ ή η επανίδρυση της δημοκρατικής παράταξης».

Στο μεταξύ, τα μέλη της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» της οποίας ηγείται ο Γ. Παναγιωτακόπουλος που αποχώρησαν πρόσφατα από το ΠΑΣΟΚ προχώρησαν το Σάββατο στην ίδρυση νέας πολιτικής κίνησης με τον τίτλο «Νέα Αρχή». Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο του Πανελληνίου συμμετείχαν και δύο νυν βουλευτές του ΠΑΟΣΚ (Απ. Κακλαμάνης και Θ. Μωραΐτης). Στην εκδήλωση, σύμφωνα με πληροφορίες έδωσαν επίσης το «παρών» και ο πρώην γραμματέας της νεολαίας ΠΑΣΟΚ Κώστας Πανταζής, ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος και το μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Ντ. Λάζαρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ