ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ 6 - ΙΡΑΝ
Επανέναρξη συνομιλιών

ΒΙΕΝΝΗ.--

Ξανάρχισαν χτες στη Βιέννη τα παζάρια των έξι μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και ΕΕ ως σύνολο) και του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα σε αντάλλαγμα να αρθούν κάποιες κυρώσεις. Η νέα συνάντηση αναμένεται να διαρκέσει δύο ή τρεις μέρες και οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται υπό την αιγίδα της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ είναι επίσης παρών στη σύνοδο αυτή. «Αυτό είναι το πρώτο βήμα της τελικής φάσης. Γι' αυτό οι προσδοκίες δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλες», δήλωσε ο Ζαρίφ μερικές ώρες πριν αρχίσουν οι συνομιλίες.

Σε μια τελική συμφωνία, οι δυτικές κυβερνήσεις θέλουν να προσδιοριστεί το επιτρεπτό εύρος ενός ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και να αρθούν οι ανησυχίες τους ότι η Τεχεράνη επιδιώκει να αποκτήσει τη δυνατότητα να κατασκευάσει ατομική βόμβα. Βέβαια, αυτό αποτελεί υποκρισία τη στιγμή που επιλεκτικά εφαρμόζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση το Ισραήλ που δε δέχεται καν να υπογράψει τη συμφωνία μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων και δε δίνει καμία εικόνα για το δικό του πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση του Ιράν, που κάνει το δικό της παιχνίδι στην προσπάθεια αναβάθμισης της θέσης της αστικής τάξης της χώρας, δηλώνει ότι δεν έχει σκοπό της τη δημιουργία πυρηνικών όπλων, θέλει να ολοκληρωθεί η άρση των οδυνηρών οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από την Ουάσιγκτον, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τα Ηνωμένα Εθνη με το πρόσχημα της «πυρηνικής απειλής».

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Στρατός» έως το 2015 οι πρώην ΟΥΤΣΕΚΑδες

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Τα σχέδια για τη μετεξέλιξη των λεγόμενων «Δυνάμεων Ασφαλείας», που συγκροτήθηκαν από τους Αλβανούς πρώην αυτονομιστές του ΟΥΤΣΕΚΑ, σε «στρατό» του Κοσσυφοπεδίου ως το τέλος του 2015 αποκάλυψε το βράδυ της Δευτέρας, κατά την κορύφωση των εκδηλώσεων για την έκτη επέτειο από την κήρυξη της μονομερούς «ανεξαρτησίας» του προτεκτοράτου στις 17/2/2008, ο πρωθυπουργούς των Κοσσοβάρων Αλβανών, Χασίμ Θάτσι.

Ο Θάτσι ανήγγειλε έτσι ότι η προχτεσινή ήταν η «τελευταία παρέλαση των Δυνάμεων Ασφαλείας», επειδή τον επόμενο χρόνο θα εξελιχτεί σε «Ενοπλες Δυνάμεις Κοσσόβου», που θα αναλάβει, όπως είπε, «την πλήρη ευθύνη στον τομέα της ασφάλειας, κάτι που προϋποθέτει ετοιμότητα και ικανότητα να διαφυλάττουν και την εδαφική ακεραιότητα».

Η Πρόεδρος των Κοσσοβάρων Αλβανών, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα, εκτίμησε από την πλευρά της ότι «η εποχή της έχθρας στα Βαλκάνια είναι παρελθόν» και ότι «τώρα» ήρθε ο καιρός «για ενσωμάτωση στις ευρωπαϊκές δομές».

Στο Βελιγράδι δεν υπήρξαν αντιδράσεις για τις επετειακές εκδηλώσεις «ανεξαρτησίας» στο Κοσσυφοπέδιο, με τον αρμόδιο υπουργό, Αλεξάνταρ Βούλιν, να απευθύνει έκκληση στους Σέρβους της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα να συμμετάσχουν μαζικά στις επαναληπτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής (23ης Φλεβάρη), ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία συγκρότησης της «Ενωσης Σερβικών Δήμων Κοσσυφοπεδίου». Ισχυρίστηκε ότι η σερβική κυβέρνηση «υλοποίησε ό,τι υποσχέθηκε σε σχέση με το Κοσσυφοπέδιο, μη θέτοντας ουδέποτε σε κίνδυνο το εθνικό συμφέρον».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΤΟΧΑ.-- Η κυβερνητική «Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» του Κατάρ χαρακτήρισε, χτες, «φυσιολογικό» το ποσοστό θνησιμότητας αναφορικά με τους τουλάχιστον 450 Ινδούς εργάτες που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα εργοτάξια του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου (Μουντιάλ 2022) την τελευταία διετία, καταγγέλλοντας «εκστρατεία δυσφήμισης της χώρας».

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Εμφανίστηκε τελικά χτες στο δικαστήριο ο πρώην Πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ, που διώκεται με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Η εμφάνισή του στη δικαστική αίθουσα αναβαλλόταν επανειλημμένα εδώ και σχεδόν δύο μήνες. Το αίτημά του να μεταβεί στο εξωτερικό για νοσηλεία απορρίφτηκε. Πάντως, η δίκη πάλι δεν ξεκίνησε ουσιαστικά, καθώς οι δικηγόροι του ζήτησαν να δικαστεί από στρατιωτικό δικαστήριο, αίτημα που θα εξεταστεί την Παρασκευή.

ΣΕΟΥΛ.-- Τους δέκα έφτασαν οι φοιτητές που σκοτώθηκαν στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, μετά από κατάρρευση στέγης η οποία - όπως λένε κυβερνητικοί αξιωματούχοι - δεν άντεξε το βάρος του χιονιού που έπεφτε στο πλαίσιο ενός κύματος δριμέος ψύχους στην περιοχή.

ΡΙΑΝΤ.-- Ολοκλήρωσε χτες τις συναντήσεις του με την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και τη μοναρχική οικογένεια των Σαούντ ο Βρετανός πρίγκιπας Κάρολος που βρίσκεται στο Ριάντ από τη Δευτέρα, πραγματοποιώντας τη δέκατη κατά σειρά επίσημη επίσκεψη...

ΝΤΑΚΑ.-- Συμφωνίες για την εξόρυξη και την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου σε δύο ενεργειακά «οικόπεδα» του Μπαγκλαντές στον Κόλπο της Βεγγάλης υπέγραψε η κρατική εταιρεία του Μπαγκλαντές «Petrobangla» με τις δύο επίσης κρατικές εταιρείες της Ινδίας «Oil and Natural Gas Corporation» και «Oil India Ltd».

ΝΟΥΑΞΟΤ.-- Οι ηγέτες της Μαυριτανίας, του Μάλι, του Νίγηρα, του Τσαντ και της Μπουρκίνα Φάσο συμφώνησαν στη δημιουργία ενός νέου περιφερειακού οργανισμού που τον ονόμασαν «Ομάδα των 5» (G5) με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της ανάπτυξης και της ασφάλειας στην περιοχή του Σαχέλ της βόρειας, ανατολικής και δυτικής Αφρικής. Το «στρατηγείο» της G5 θα είναι στην πρωτεύουσα της Μαυριτανίας, Νουαξότ, και ο Πρόεδρος της χώρας, Μοχάμεντ Ουλντ Αμπντέλ Αζίζ, θα αναλάβει πρώτος την προεδρία του οργανισμού.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Ο Αμερικανός Μέλβιν Τζέι Ρέινολντς, Ρεπουμπλικάνος και πρώην μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, συνελήφθη και κρατείται από το βράδυ της Δευτέρας στην πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, Χαράρε, με την υποψία της κατοχής πορνογραφικού υλικού και της παραβίασης του νόμου περί μετανάστευσης.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Διοικητές των ένοπλων ισλαμικών ομάδων «al-Qaaqaa» και «al-Sawaaq», που θεωρούνται παρακλάδι της «Αλ Κάιντα» στην ανατολική Λιβύη απείλησαν χτες με συλλήψεις όσους βουλευτές δεν παραιτηθούν από το αξίωμά τους έπειτα από τη λήξη της θητείας τους στις 7 Φλεβάρη, την οποία και ανανέωσαν μόνοι τους ως την άνοιξη μέχρις ότου διεξαχθούν γενικές εκλογές...

ΚΑΪΡΟ.-- Ο Αιγύπτιος υπουργός Αρδευσης, Αμπντέλ Μοτέλεμπ, δήλωσε ότι τις επόμενες μέρες θα επισημοποιήσει την έντονη αντίδραση της χώρας του στις εργασίες κατασκευής γιγαντιαίου φράγματος στην Αιθιοπία, λέγοντας πως θα ζητήσει την αναστολή τους μέχρι να βρεθεί μία αμοιβαίως επωφελής λύση.

ΕΝΔΟΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Τέσσερις νεκροί σε αστυνομική «επιχείρηση»

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.--

Τέσσερις νεκροί και 57 τραυματίες είναι ο απολογισμός της επιχείρησης, με την οποία οι ταϊλανδέζικες δυνάμεις ασφαλείας επιχείρησαν χτες να «ανακαταλάβουν» τα σημεία που είχαν καταλάβει εδώ και μέρες οι διαδηλωτές της αντιπολίτευσης.

Στην «επιχείρηση» συμμετέχουν 15.000 άνδρες και εντάσσεται στην «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στην οποία η κυβέρνηση έχει εντάξει την πρωτεύουσα και τα περίχωρά της από τα τέλη του Δεκέμβρη. Η αστυνομία συνέλαβε ακόμα 144 διαδηλωτές, ανάμεσά τους και δύο στελέχη τους.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν το Νοέμβρη με πρωταγωνίστρια την αντιπολίτευση και κύριο αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης της Γινγκλάγκ Σιναουάτρα που θεωρεί ότι είναι υποχείριο του πρώην πρωθυπουργού Θακσί (αυ

τοεξόριστος πλέον στο εξωτερικό μετά από κατηγορίες για διαφθορά). Η ενδοαστική αντιπαράθεση προκάλεσε προβλήματα και στις βουλευτικές εκλογές της 2ας Φλεβάρη, καθώς η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε σε πολλά εκλογικά τμήματα μετά από παρεμβάσεις διαδηλωτών.

Η Σιναουάτρα αντλεί τα υψηλά της ποσοστά κύρια από τον αγροτικό πληθυσμό, με τον οποίο ωστόσο η σχέση της φαίνεται να εμφανίζει «τριγμούς». Το τελευταίο 10ήμερο διαδήλωσαν στην Μπανγκόκ ρυζοπαραγωγοί από την επαρχία, ζητώντας τα λεφτά που τους χρωστά η κυβέρνηση για τη σοδειά προηγούμενων μηνών κι ενώ ήδη αναφέρθηκαν δύο αυτοκτονίες αγροτών «πνιγμένων» στα χρέη. Πάντως, η Εθνική Επιτροπή κατά της διαφθοράς κατηγόρησε την Σιναουάτρα ότι δε χειρίστηκε σωστά τις επιδοτήσεις των ρυζοπαραγωγών, παρά τις επισημάνσεις ειδικών που έλεγαν ότι το σχέδιό της ήταν δαπανηρό και επιρρεπές στη διαφθορά. Η Επιτροπή έχει καλέσει σε επίσημη ακρόαση την Σιναουάτρα στις 27 Φλεβάρη ενώ, αν υποβάλει σχετικό αίτημα στη Γερουσία, η Σιναουάτρα θα παυθεί αυτομάτως από τα καθήκοντά της καθώς θα εκκρεμεί δίκη από τη Γερουσία.

ΠΑΠΟΥΑ - ΝΕΑ ΓΟΥΙΝΕΑ
Σκοτώθηκε πρόσφυγας σε «κέντρο κράτησης»

Δεκάδες ακόμα τραυματίστηκαν

ΠΟΡΤ ΜΟΡΕΣΜΠΙ.--

Τη ζωή του έχασε ένας πρόσφυγας μετά από τα «πυρά» που άνοιξαν οι δυνάμεις ασφαλείας σε κέντρο κράτησης που διαχειρίζεται η αυστραλιανή κυβέρνηση στην Παπούα - Νέα Γουινέα. Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αυστραλό υπουργό Σκοτ Μόρισον, οι πρόσφυγες προσπάθησαν να ρίξουν την περίφραξη του κέντρου και οι φρουροί άρχισαν να πυροβολούν. Συνολικά τραυματίστηκαν 77 πρόσφυγες, οι 13 σοβαρά.

Το συγκεκριμένο κέντρο βρίσκεται στο μικρό νησάκι Μάνους και «φιλοξενεί» σχεδόν 1.300 πρόσφυγες από Ιράν, Ιράκ, Συρία, Λίβανο, Πακιστάν, Σουδάν, Σομαλία. «Κέντρα» σαν κι αυτό είναι οι χώροι όπου οι ιμπεριαλιστές μαντρώνουν τους χιλιάδες που η «ειρήνη» και οι πόλεμοί τους διώχνουν μακριά από τα σπίτια τους. Μάλιστα, στις πλάτες των κατατρεγμένων φαίνεται ότι πλουτίζουν και εταιρείες, αφού το συγκεκριμένο κέντρο διαχειρίζεται για λογαριασμό της αυστραλιανής κυβέρνησης η γνωστή πολυεθνική G4S.

Ο Σκοτ δε διευκρίνισε πώς τραυματίστηκε ο πρόσφυγας ούτε και αν αυτό έγινε μέσα ή έξω από το κέντρο. Μέλη ΜΚΟ δήλωσαν στο BBC ότι οι πρόσφυγες δέχτηκαν επίθεση από φρουρούς και κατοίκους με «μαχαίρια, σωλήνες, μπαστούνια και πέτρες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ