ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάρτη 2014
Σελ. /24

Για δεύτερη μέρα συνεχίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για την αναδιάρθρωση στο Δημόσιο. Η συζήτηση συνεχίζεται σήμερα. Το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση 23 φορέων του Δημοσίου. Από τους εργαζομένους αυτών των φορέων, θα απολυθούν εκείνοι που είναι σε ΝΠΙΔ και έχουν συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Οσοι είναι σε ΝΠΔΔ θα μπουν σε διαθεσιμότητα και μετά στο πρόγραμμα της «κινητικότητας».

Προβλέπεται ακόμα ποσόστωση στην αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων, σύμφωνα με την οποία ο διευθυντής μιας υπηρεσίας υποχρεωτικά θα αξιολογήσει με 9 - 10 μόνο το 25% του προσωπικού, με 7 - 8 το 60%, ενώ το 15% που θα αξιολογηθεί με 6 και κάτω θα βρεθεί στο δρόμο. Τέλος, εισάγεται ρύθμιση για επανεξέταση και επαναξιολόγηση συνολικά των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που έγιναν αορίστου, προαναγγέλλοντας και εδώ πογκρόμ απολύσεων.

Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε δυο τροπολογίες: Η πρώτη τροπολογία αφορά τη διασφάλιση του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας και απειλούνται με απόλυση. Η δεύτερη αφορά την απαγόρευση κατασχέσεων και άλλων μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος των ασφαλισμένων στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων, στον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ, που αδυνατούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, τη θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας και την κατάργηση των νόμων που επιβάλλουν αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές στους νέους ασφαλισμένους.

Παρά το γεγονός ότι οι δυο αυτές τροπολογίες είναι κατατεθειμένες εδώ και μέρες, ενώ η μία από αυτές καταργεί στην ουσία το νομοθέτημα της κυβέρνησης, με το οποίο όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι διαφωνούν, κανένας από τους βουλευτές τους που πήραν χτες το λόγο στη Βουλή δεν έκανε την παραμικρή αναφορά. Στη χτεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας, παρενέβη η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία της. Επίσης, ρεπορτάζ από τις τοποθετήσεις βουλευτών του ΚΚΕ και τις ομιλίες εκπροσώπων των άλλων κομμάτων.

Η στρατηγική αναμόρφωσης του κράτους δεν ξεκινάει σήμερα

Την ουσία του νομοσχεδίου και τους στόχους που υπηρετεί ανέδειξαν στις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ

Παρεμβαίνοντας χτες στη συζήτηση, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης έκανε καθαρό ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο και κάλεσε σε ενιαίο μέτωπο όλους τους εργαζομένους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για να αποκρούσουν τη βάρβαρη, αντιλαϊκή πολιτική.

Σημείωσε ότι είναι κοροϊδία να λέει η κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο επιδιώκεται η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, όταν «έχετε τσακίσει τα πάντα. Παιδεία, υγεία, νοσοκομεία. Η κατάσταση είναι άθλια παντού. Ποιες καλύτερες υπηρεσίες; Θα ικανοποιήσει λαϊκές ανάγκες;».

Επισήμανε ότι «αυτό που βαφτίζετε "αξιολόγηση" έχει διπλό στόχο. Εχει και τις απολύσεις, το να φύγουν από το Δημόσιο, έχει όμως και να περάσει ένα κλίμα τρομοκρατίας, εκβιασμού και σιγή νεκροταφείου. Η αναδιοργάνωση, λοιπόν, του αστικού κράτους έχει στόχο να υπηρετήσει την καπιταλιστική ανάπτυξη και παράλληλα - και γι' αυτό δε μιλάει κανένας από τους άλλους - ιδιωτικοποιούνται αντικείμενα».

Κρύβεται η ουσία των αλλαγών

Σημείωσε ακόμα: «Εμείς δε συμφωνούμε με την κριτική που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι είναι πρόχειρο, επιφανειακό και πως στόχο έχει μόνο τις απολύσεις», επισημαίνοντας ότι «αυτή η κριτική κρύβει την ουσία των αλλαγών που γίνονται. Υπάρχει στρατηγική η οποία δεν ξεκίνησε σήμερα». Εξήγησε ότι οι αλλαγές στο Δημόσιο έχουν ξεκινήσει πριν την καπιταλιστική κρίση και «έχουν στόχο να διαμορφώσουν ένα τέτοιο κράτος, που να υπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου στις σημερινές συνθήκες».

Ανέφερε πως εδώ και χρόνια παραδίδονταν σταδιακά τομείς του Δημοσίου στην κερδοσκοπία του κεφαλαίου, σημειώνοντας ως παράδειγμα τα συνεργεία καθαρισμού στα νοσοκομεία, και είπε ότι όσα προωθούνται είναι το «συνολικό αποτέλεσμα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, δηλαδή της προσπάθειας του συστήματος - και ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης - να ξεπεράσει την κρίση φορτώνοντάς τη στους εργαζομένους, προκειμένου να διασφαλίσει τα κέρδη των μεγάλων εταιρειών και του μεγάλου κεφαλαίου, γιατί το μέσο ποσοστό κέρδους παγκόσμια πέφτει. Αυτό είναι γνωστό και δείχνει και τα αδιέξοδα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Αυτή, λοιπόν, είναι η στρατηγική που εφαρμόζει η ΝΔ. Αυτή είναι η στρατηγική της ΕΕ και του ΟΟΣΑ».

Επισήμανε τέλος ότι «αυτό που απαιτείται είναι ένα ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων, διότι αυτά τα μέτρα δεν πρόκειται να παρθούν πίσω». Κάλεσε τους εργαζομένους να βγάλουν συμπεράσματα και από το γεγονός ότι, «όταν το ΚΚΕ περιέγραφε όλη αυτήν την κατάσταση, οι υπόλοιποι - όλοι - υπόσχονταν παραδείσους της ΕΕ και του συστήματος που θα εκσυγχρονιζόταν».

«Προχειρότητες» είδε ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε ό,τι αφορά τη συγκυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ, η χτεσινή και η προχτεσινή συζήτηση στη Βουλή αποτέλεσαν αφορμή για να παιχτεί μία ακόμα πράξη στην αντιπαράθεση για το ποιος είναι πιο ικανός να διασφαλίσει ένα κράτος προσαρμοσμένο στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου και ταυτόχρονα να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις λαϊκές αντιδράσεις.

Ο Κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τις απολύσεις και τις άλλες ανατροπές στο Δημόσιο σαν προϋπόθεση για «ποιοτικές και αναβαθμισμένες υπηρεσίες». Αντιστρέφοντας την πραγματικότητα και δείχνοντας το ταξικό του μίσος απέναντι στους εργαζομένους, επισήμανε ότι «η ατιμωρησία και η ασυδοσία ανήκει οριστικά στο παρελθόν».

Επιβεβαιώνοντας ότι το νομοσχέδιο συντάχτηκε για τη θωράκιση των συμφερόντων των μονοπωλίων, ανέφερε ότι τα όσα περιέχει είναι με βάση «την εμπεριστατωμένη έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία πραγματικά ακτινογραφεί όλο το πλέγμα των στρεβλώσεων που καθιστούν τη δημόσια διοίκηση μια μηχανή εξαιρετικά δυσκίνητη και γραφειοκρατική, που εν τέλει δεν παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες σε πολίτες και επιχειρηματίες».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, όλοι οι βουλευτές που πέρασαν από το βήμα κατήγγειλαν το νομοσχέδιο ως «πρόχειρο», που έχει αποκλειστικό στόχο τις απολύσεις και τον «τυφλό ακρωτηριασμό του κράτους», σύμφωνα με τον εισηγητή του κόμματος Αλ. Μητρόπουλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία σε άρθρα του νομοσχεδίου, ενώ ο Αλ. Μητρόπουλος ανέφερε ότι θα ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία και ξεχωριστά για κάθε φορέα που συγχωνεύεται.

Στο χέρι των εργαζομένων

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, στη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης, χαιρέτησε από το βήμα την απεργία των εργαζομένων στο Δημόσιο, τονίζοντας ότι «είναι θύματα της πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων».

Σημείωσε ότι, αν πράγματι η κυβέρνηση ήθελε ένα δημόσιο τομέα, που να παρέχει ποιοτικές υψηλού επιπέδου και δωρεάν υπηρεσίες στο λαό, «θα κάνατε προσλήψεις στα νοσοκομεία με νοσηλευτικό, ιατρικό και άλλο προσωπικό, όπως και καθηγητές και σχολικούς φύλακες στα σχολεία, θα καταργούσατε τα διόδια και θα διορίζατε στα ασφαλιστικά ταμεία, που κάνουν χρόνια λόγω έλλειψης προσωπικού να βγάλουν συντάξεις». Επισήμανε τέλος ότι η αξιολόγηση συνδέεται με το στόχο για τις 15.000 απολύσεις από το Δημόσιο ως το 2014.

Αδιαμφισβήτητη η ανωτερότητα του σοσιαλισμού

Εντονη ήταν χτες στη Βουλή η προσπάθεια των κομμάτων της συγκυβέρνησης και του ευρωμονόδρομου να συκοφαντήσουν το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, ταυτίζοντας αυθαίρετα τη λειτουργία του κράτους στο σοσιαλισμό και στον καπιταλισμό.

Πρωταγωνιστής σ' αυτή την προσπάθεια, που στόχο έχει να συγκαλύψει ότι οι εργαζόμενοι στις σοσιαλιστικές χώρες είχαν πρωτόγνωρες κατακτήσεις, με κύρια τη μόνιμη σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αναδείχτηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Βορίδης.

Δίνοντας απάντηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης ανέφερε ότι κανείς δεν μπορεί να κρύψει ότι το σοβιετικό κράτος δεν είχε ανεργία, ενώ «το 2014, το καπιταλιστικό κράτος της Ελλάδας έχει 1,5 εκατ. ανέργους», ότι «η ΕΕ έχει δεκάδες εκατομμύρια ανέργους και το 25% μέσα στην πείνα και τη φτώχεια. Αυτή είναι η ΕΕ που υπερασπίζεστε όλοι».

«Το σοβιετικό κράτος είχε δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία και δεν πέθαινε ο κόσμος στην ψάθα. Ο γονιός μπορούσε και σπούδαζε τα παιδιά του χωρίς να πληρώνει τα μαλλιά της κεφαλής του. Το παιδί όταν τελείωνε, είχε εξασφαλισμένη δουλειά. Είχε πολιτισμό και αθλητισμό τζάμπα. Ολα αυτά πολύ πριν, όχι το 2014», συμπλήρωσε.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ