ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Γενάρη 2001
Σελ. /40
Ο εγκληματίας θα διαλευκάνει το έγκλημα...

  Ο πρωθυπουργός, μετά τη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ζητά, με δηλώσεις του, από το ΝΑΤΟ να δώσει στοιχεία για τις επιπτώσεις των βομβαρδισμών, που και ο ίδιος συνυπέγραψε και διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησης των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μια επιχείρηση προκλητικής εξαπάτησης του ελληνικού λαού για την υπόθεση των συνεπειών από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας, έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό. Προφανής στόχος τους είναι η συγκάλυψη των κυβερνητικών ευθυνών, που συνυπέγραψαν για το έγκλημα του ΝΑΤΟ, αλλά και η εκτόνωση του αντιΝΑΤΟικού κλίματος, που διαρκώς αναπτύσσεται ανάμεσα στον ελληνικό λαό.

Μετά τη χθεσινή τρίωρη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, που ασχολήθηκε με το θέμα του «συνδρόμου των Βαλκανίων», όπως αναφέρεται στην κυβερνητική ανακοίνωση, ο Κ. Σημίτης, με τις δηλώσεις του, ουσιαστικά καλεί τον εγκληματία να διαλευκάνει το έγκλημα! Ζητά από το ΝΑΤΟ να δώσει στοιχεία για τις επιπτώσεις των όπλων του και να ...συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Ξ. Σολάνα, ο οποίος ήταν γγ του ΝΑΤΟ, για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων των βομβαρδισμών.

Μάλιστα, δε διστάζει να προσφύγει στο ψέμα, για να στηρίζει την πολιτική υποτέλειας στη «νέα τάξη», που ακολουθεί. «Η Ελλάδα, είπε, δε συμμετείχε ούτε σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς ούτε και σε ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στον πόλεμο. Εισηγήθηκε την ειρηνική επίλυση του προβλήματος και συνέβαλε στην ειρήνευση της περιοχής». Ενώ ρίχνει ευθύνες για την κατάσταση στην περιοχή στα «αυταρχικά καθεστώτα που οδηγούν σε αναμετρήσεις», υπονοώντας την προηγούμενη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να πει ότι «η ελληνική παρουσία στην πρώην Γιουγκοσλαβία είναι αναγκαία», ισχυριζόμενος ότι κάτι τέτοιο «εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας».

Στο ρεσιτάλ αυτό υποκρισίας που έδωσε ο Κ. Σημίτης, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση διαφωνεί με τη χρήση όπλων, που δημιουργούν μόνιμους κινδύνους στην ανθρώπινη ζωή» και ότι «η Ελλάδα πιστεύει στην ανάγκη της πλήρους διερεύνησης του θέματος των συνεπειών των πολεμικών επιχειρήσεων».

Μιλώντας σαν να πρόκειται για παρατηρητή των πραγμάτων, με περισσό θράσος, υποστήριξε: «Πρώτοι θέσαμε το ζήτημα των ενδεχομένων επιπτώσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Από τον Απρίλιο του 1999, πραγματοποιήσαμε μετρήσεις στην Ελλάδα και έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας του στρατιωτικού προσωπικού στο Κόσσοβο. Μέτρα προστασίας, παρ' όλο ότι το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε και χαρακτηρίζει τους κινδύνους ως αμελητέους. Λάβαμε μέτρα, παρ' όλο ότι δεν υπήρχε από πλευράς του ΝΑΤΟ η λεπτομερέστερη πληροφόρηση, την οποία όφειλε να παράσχει».

Στις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός ανέφερε τα εξής:

«H Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας πραγματοποιεί μετρήσεις στο Κόσσοβο και έχει προγραμματίσει ήδη μετρήσεις και σε όσα στρατόπεδα στην Ελλάδα αποθηκεύονται μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών. Σε λίγες μέρες, θα υπάρχουν τα πρώτα συμπεράσματα.

Θα εξεταστεί το προσωπικό που υπηρέτησε και υπηρετεί στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Η επιστημονική έρευνα θα συνεχιστεί από το "Δημόκριτο" για τη διαλεύκανση του θέματος, ιδίως του συσχετισμού των κρουσμάτων λευχαιμίας με όπλα.

Είναι αυτονόητο ότι όλα τα μέτρα που αφορούν το ελληνικό στρατιωτικό προσωπικό αφορούν και τους Ελληνες πολίτες, ιδίως τους φοιτητές και τα μέλη των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Εξάλλου, πραγματοποιούνται στην Ελλάδα μετρήσεις ραδιενέργειας σε ατμόσφαιρα, ύδατα και έδαφος σε 24ωρη βάση με πανελλήνιο δίκτυο 25 σταθμών. Ελεγχοι πραγματοποιούνται σε τρόφιμα. Δεν έχουν προκύψει αρνητικά στοιχεία. Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη για επιβάρυνση στην Ελλάδα».

Οσον αφορά τις τρέχουσες και μελλοντικές πρωτοβουλίες, ανέφερε:

«1. Η κυβέρνηση ανέθεσε στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας την παρακολούθηση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και των πεδίων βολής στην ξηρά και τη θάλασσα, όσον αφορά τυχόν ραδιενέργεια.

2. Η κυβέρνηση θεωρεί αναγκαία την αναστολή της χρήσης των πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου για ασκήσεις, μέχρι την κατάληξη των νέων ερευνών.

3. Θεωρεί ότι το ΝΑΤΟ και οι χώρες, οι οποίες συμμετέχουν σ' αυτό, πρέπει να δώσουν όλα τα στοιχεία, που έχουν στη διάθεσή τους, για τις επιπτώσεις από τη χρήση των όπλων. Ζητά, επίσης, από το ΝΑΤΟ να συνεργαστεί με άλλους διεθνείς οργανισμούς και επιστημονικούς φορείς, ώστε να είναι η διερεύνηση του θέματος όσο το δυνατόν πληρέστερη και να μην υπάρξουν περιθώρια αμφισβητήσεων για τα πορίσματα των επικείμενων ερευνών.

4. Θεωρεί επιβεβλημένη τη συνέχιση των ερευνών από την Επιτροπή του ΟΗΕ UNEP, καθώς και τη Διεθνή Οργάνωση Ατομικής Ενέργειας και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Με βάση τις σχετικές εκθέσεις, θα προσδιοριστούν οι επόμενες ενέργειες, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο διεθνή χώρο.

5. Θεωρεί επιτακτική την άμεση σύσταση επιτροπής στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, για συλλογή πληροφοριών και εκτίμηση στοιχείων.

6. Υποστηρίζει ότι η έρευνα και η μέριμνα των διεθνών οργανισμών για τις τυχόν επιπτώσεις επί της υγείας δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στο στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετεί στις κρίσιμες περιοχές, αλλά και στον τοπικό πληθυσμό, καθώς και στο περιβάλλον γενικότερα.

7. Κρίνει αναγκαίο ότι το θέμα πρέπει να έρθει και στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόσο στο πλαίσιο της ΚΕΠΠΑ, όσο και στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής πολιτικής της. Ειδικότερα υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να θεωρήσει το όλο πρόβλημα των επιπτώσεων των πολεμικών ενεργειών ως πρόβλημα υγείας και περιβάλλοντος στην περιοχή και να το αντιμετωπίσει στο πλαίσιο του προγράμματος σταθεροποίησης των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και των άλλων ειδικών προγραμμάτων. Η Ελλάδα για την πραγματοποίηση των ανωτέρω έχει προβεί σε ενέργειες προς τη Σουηδική Προεδρία, την Επιτροπή και τον Υπεύθυνο της ΚΕΠΠΑ.

8. Η Ελλάδα θα προτείνει στη Διαβαλκανική Συνάντηση του Φεβρουαρίου τη λειτουργία επιστημονικής ομάδας εργασίας για την αποτίμηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον, στην αγροτική παραγωγή και αξιολόγηση για πιθανές ειδικές παρεμβάσεις για τα εδάφη και τα ύδατα, εφ' όσον χρειάζεται, στην ευρύτερη περιοχή των πολεμικών επιχειρήσεων.

9. Αποφασίσαμε σήμερα, τη δημιουργία Διυπουργικής Ομάδας για την παρακολούθηση και το χειρισμό του θέματος».

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Βαρύτατες οι ευθύνες της κυβέρνησης

Επερώτηση για τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών κατέθεσε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ για τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών, σχετικά με τις ευθύνες της κυβέρνησης για τα αποτελέσματα που προέκυψαν στην ευρύτερη περιοχή από την ιμπεριαλιστική επέμβαση του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Σερβία, αλλά και για τα μέτρα που πρέπει άμεσα να παρθούν, κατέθεσε χθες σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα. Ολόκληρο το κείμενο της Επερώτησης έχει ως εξής:

«Οι βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης, για την εν γνώσει της χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου στη Βοσνία, στο Κοσσυφοπέδιο και άλλα μέρη της Σερβίας, ακόμη και σε ασκήσεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, είναι δεδομένες. Πρόκειται για ένα ακόμη συνειδητό διαρκές έγκλημα, μετά τους βομβαρδισμούς των 78 ημερών και την ανοιχτή επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία. Ενα έγκλημα, με ανυπολόγιστες συνέπειες σε βάρος της υγείας των γιουγκοσλαβικών πληθυσμών, και σε βάρος του περιβάλλοντος.

Είναι προφανείς οι συνέπειες σε βάρος των Ελλήνων στρατιωτών, που υπηρέτησαν ή υπηρετούν στη γειτονική χώρα, οι σοβαρότατοι κίνδυνοι που υπάρχουν για τους Ελληνες φοιτητές, όπως και οι κίνδυνοι για το στρατιωτικό προσωπικό, που είχαν ή έχουν οποιαδήποτε σχέση με τα αποθηκευμένα ή χρησιμοποιημένα βλήματα αυτού του είδους.

Η κυβέρνηση προσπάθησε επανειλημμένα να συγκαλύψει την όλη υπόθεση, αποκρύπτοντας ή διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα.

Γνώριζε πλήρως για τους τεράστιους κινδύνους, διότι οι συνέπειες από τους βομβαρδισμούς στο ΙΡΑΚ και το λεγόμενο "Σύνδρομο του Κόλπου", ήταν "κοινό μυστικό" σε πολιτικό, στρατιωτικό, επιστημονικό και δημοσιογραφικό επίπεδο.

Από το 1993, η Ελλάδα ενημερώθηκε για τους κινδύνους από τη χρήση, ακόμη και αποθήκευση, βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Αυτή η γνώση των τεράστιων κινδύνων οδήγησε το υπουργείο Αμυνας, να καλύψει το στρατόπεδο του Ουρόσεβατς με χαλίκι και χώμα από τα Σκόπια και να τροφοδοτεί τους εκεί στρατιώτες με τρόφιμα και νερό από την Ελλάδα.

Η εγκληματική αυτή στάση της κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα των γενικότερων επιλογών της, πρόσδεσης και υποταγής στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ και την ΕΕ, διεκδικώντας κάποιο ιδιαίτερο ιμπεριαλιστικό ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων, χάριν των γεωστρατηγικών και οικονομικών συμφερόντων των ισχυρών "συμμάχων" και χάριν της διευκόλυνσης Ελλήνων μεγαλοεπιχειρηματιών να πάρουν μέρους στη διείσδυση - ληστεία σε βάρος των γειτονικών λαών.

Γι' αυτό η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για την ανάδειξη και στερέωση φιλικών, προς τους ιμπεριαλιστές, καθεστώτων (π.χ. Κοστούνιτσα), για την προώθηση του Συμφώνου Σταθερότητας της ΝΑ Ευρώπης και της Βαλκανικής Ταξιαρχίας.

Γι' αυτό λέει ΝΑΙ στον Ευρωστρατό που θα επεμβαίνει "ανθρωπιστικά", όπου υπάρχουν κρίσεις ή θίγονται δήθεν τα ανθρώπινα δικαιώματα, γι' αυτό έχει συμφωνήσει σε ΝΑΤΟικές δυνάμεις ταχείας επέμβασης. Γι' αυτό προχωρά σε αλλαγή στη δομή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (και στη δημιουργία μισθοφορικού στρατού), ώστε να προσαρμοστούν στις ανάγκες της "νέας τάξης πραγμάτων".

Γι' αυτό, παρά τη γενική κατακραυγή από τις πρόσφατες αποκαλύψεις, αρνείται να παραδεχτεί το μέγεθος του προβλήματος και ελίσσεται, λέγοντας ότι θα παρθούν αποφάσεις, αφού γίνουν εξετάσεις και μετρήσεις για να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις από το απεμπλουτισμένο ουράνιο, όταν είναι γνωστό επιστημονικά ότι οι συνέπειες στην υγεία μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια για να εκδηλωθούν.

Φαίνεται ότι δεν αρκούν, για την ελληνική κυβέρνηση, οι καταλυτικές τοποθετήσεις των επιστημόνων και των ειδικών και δεν αρκεί το γεγονός ότι τα κρούσματα λευχαιμίας και καρκίνου είναι σε αριθμό υπέρογκα μεγάλο σε σχέση με τον αριθμό των στρατιωτικών που υπηρέτησαν ή υπηρετούν στις επίμαχες περιοχές.

Στοιχειώδης πράξη ευθύνης είναι:

1. Η άμεση επιστροφή όλων των στρατιωτών, που βρίσκονται εκτός της Ελλάδας, σε Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο και η ένταξή τους σε ένα άμεσο, αλλά και μακροπρόθεσμο πρόγραμμα παρακολούθησης της υγείας τους. Η απόσυρση των στρατιωτών μας επιβάλλεται να αποφασιστεί από την κυβέρνηση, χωρίς να εξαρτηθεί από τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ. Η επίκληση "δεσμεύσεων στους συμμαχικούς οργανισμούς", απλώς, αναδεικνύει το βάθος και την έκταση της υποταγής και ότι η κυβέρνηση θέτει τους "συμμάχους" πάνω από τα συμφέροντα της χώρας και την υγεία και τη ζωή των παιδιών της. Εξάλλου, καμιά δουλιά δεν έχουν Ελληνες στρατιώτες, εκτός των συνόρων της χώρας, για συμφέροντα και σκοπούς ξένους, από την υπεράσπιση της πατρίδας.

2. Η μεταγραφή των Ελλήνων φοιτητών, που σπουδάζουν στη γειτονική χώρα, στα ελληνικά πανεπιστήμια, γιατί δεν είναι δυνατή κάτω από τις σημερινές συνθήκες η συνέχιση των σπουδών τους εκεί.

3. Να αποσυρθούν και να καταστραφούν οριστικά όλα τα όπλα, που βρίσκονται στη χώρα μας και έχουν σχέση με απεμπλουτισμένο ουράνιο και ανάλογες ή άλλες τοξικές ουσίες και να ερευνηθούν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, από τις μέχρι τώρα στρατιωτικές ασκήσεις. Να φύγουν τα πυρηνικά όπλα από τη χώρα μας.

4. Να μπουν άμεσα σε πρόγραμμα εξετάσεων και παρακολούθησης όλοι οι στρατιωτικοί, που συμμετείχαν στη μεταφορά, αποθήκευση και χρήση τέτοιων όπλων.

5. Να προχωρήσει η κυβέρνηση σε παρεμβάσεις και σε προτάσεις προς τους διεθνείς οργανισμούς, για την εξασφάλιση της υγείας των ντόπιων πληθυσμών στη Γιουγκοσλαβία και τη Βοσνία και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Να προχωρήσει και μονομερώς σε κάθε δυνατή βοήθεια, σαν πράξη αλληλεγγύης, αλλά και έμπρακτης "συγγνώμης" για τη μέχρι σήμερα στάση της.

ΕΠΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί:

Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης σε όλα τα παραπάνω και τι προτίθεται να πράξει;

ΟΙ ΕΠΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
ΚΟΛΟΖΩΦ ΟΡΕΣΤΗΣ
ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΓΚΑΤΖΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ
ΚΟΣΙΩΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΑΤΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΣΤΡΙΦΤΑΡΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΤΖΕΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ».

Καπνογόνος η «βόμβα» του Θ. Πάγκαλου

Οπως πάντα εκ του ασφαλούς και κατόπιν εορτής, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Πάγκαλος έριξε τη νέα του «βόμβα», υποδυόμενος αυτή τη φορά το ρόλο του θύματος των Αμερικανών και της κυρίας Ολμπράιτ προσωπικώς..!

Προχτές, κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής για το «σύνδρομο των Βαλκανίων» ο Θ. Πάγκαλος αφηγήθηκε μια ιστορία που ανάγεται στην περίοδο Φεβρουαρίου - Μαρτίου 1999, όταν ήταν ακόμη υπουργός Εξωτερικών και ενώ η Ελλάδα συνταράσσονταν από την υπόθεση Οτσαλάν. Υπενθυμίζουμε ότι σε εκείνη την υπόθεση ο Θ. Πάγκαλος σαν «Μεγάλος Τραγουδιστής» πρωταγωνίστησε στην παράδοση του Κούρδου ηγέτη στα χέρια των τουρκικών υπηρεσιών.

O Θ. Πάγκαλος είπε επί λέξει: «Πριν τους βομβαρδισμούς, μετά από ένα δραματικό ταξίδι με κίνδυνο της ζωής όλων, συναντήθηκα με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και απέσπασα συμφωνία με συγκεκριμένο πρόγραμμα για τη διευθέτηση της κρίσης». «Το μετέφερα αυτοπροσώπως στην κυρία Ολμπράιτ και αυτή μου απάντησε: ο Πρόεδρος Κλίντον έχει αποφασίσει τους βομβαρδισμούς, μη συνεχίσεις να ενοχλείς...». Και συνέχισε: «Λίγα 24ωρα αργότερα για τους γνωστούς λόγους απομακρύνθηκα από το υπουργείο Εξωτερικών».

Οσον αφορά στην ακρίβεια των γεγονότων σημειώνουμε ότι ο τότε υπουργός Εξωτερικών επέστρεψε από το ταξίδι του στη Γιουγκοσλαβία στις 10 Φλεβάρη 1999, η αποπομπή του από την κυβέρνηση ανακοινώθηκε στις 18 Φλεβάρη και οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ άρχισαν στις 24 Μάρτη.

Οσον αφορά στην αποστολή του Θ. Πάγκαλου στο Βελιγράδι και στα όσα διαμείφθηκαν στη συνάντησή του με τον Σλ. Μιλόσεβιτς υπάρχει η μαρτυρία του ίδιου του πρωθυπουργού. Ο κ. Σημίτης στις 24 Μάρτη 1999 στο Βερολίνο όπου βρισκόταν για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ενώ είχαν αρχίσει οι βομβαρδισμοί δήλωσε: "Είχαμε ήδη επισημάνει στον κ. Μιλόσεβιτς, μάλιστα ο κ. Πάγκαλοςείχε πραγματοποιήσει και ειδική επίσκεψη γι' αυτό το λόγο - συνέχισε ο πρωθυπουργός -, ότι αν τραβήξει το σχοινί θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο"...

Ανέξοδα «αντιαμερικάνος» και «αντινατοϊκός» θέλει να παρουσιαστεί ο Θ. Πάγκαλος τώρα που όλος ο κόσμος βοά για τα εγκλήματα της ΝΑΤΟικής συμμορίας με τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας. Οσο, όμως και αν ποντάρει στη συλλογική αμνησία του ελληνικού λαού δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι η επιδρομή στο Κοσσυφοπέδιο αποφασίστηκε από το ΝΑΤΟ ένα χρόνο πριν από την πραγματοποίησή της. Σε έγγραφα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας που έφερε στη δημοσιότητα ο «Ριζοσπάστης», με τίτλο «Σχεδιασμοί ΝΑΤΟ για το Κόσσοβο» και με ημερομηνία 10 Σεπτέμβρη 1998 αναφέρεται ότι ο σχεδιασμός της επιχείρησης αποφασίστηκε τον Ιούνη του 1998 στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως αναφέρεται, συμφώνησε απολύτως με το σχεδιασμό σε όλα τα στάδιά του. Δε χρειάζεται, φυσικά, να πούμε ότι εξίσου σύμφωνος ήταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος. Ο ίδιος, εξάλλου, το Γενάρη του 1999 έκανε την εξής δήλωση: «Η υπόθεση στο Κόσσοβο, προκαλεί κρίση και ότι σε συνθήκες κρίσης τα όρια της εθνικής κυριαρχίας πρέπει να περιορίζονται»..!

Και όταν ακόμη άρχισαν οι βομβαρδισμοί, ο αποπεμφθείς (λόγω «αντιΝΑΤΟισμού») υπουργός Εξωτερικών, την 1η Απρίλη του 1999 σε μια εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών δήλωσε με έμφαση: «Εύχομαι να μην κυβερνήσει ποτέ αυτή τη χώρα κάποιος που έχει την άποψη πως θα μπορούσε η Ελλάδα να προβάλει βέτο στο ΝΑΤΟ».

Με άλλα λόγια «τζάμπα μάγκας» ο Θ. Πάγκαλος, όπως θα έλεγε και ο κ. Σημίτης.

Ρέππας: Προέχει το μέλλον

Με τη φράση του Γεωργίου Παπανδρέου «το παρελθόν να το παραδώσεις στους ιστορικούς, την Ελλάδα στο μέλλον», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την αποκάλυψη Πάγκαλου, εξηγώντας ότι «αυτά που ανέφερε αποτελούν μια ιστορική μαρτυρία, που θα ήταν καλό να μελετηθεί, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η πολιτική μας για το μέλλον».

ΚΚΕ
Κοροϊδεύουν ανοιχτά τον ελληνικό λαό

Ανακοίνωση του  Γραφείου Τύπου του Κόμματος, σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού 

Αναφερόμενο στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, σημειώνει τα παρακάτω:

«Και μόνο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ πληροφορίες (!), για τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις βόμβες ουρανίου, και μόνο αυτό, δείχνει το μέγεθος της υποκρισίας και του ρόλου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία κοροϊδεύει ανοιχτά τον ελληνικό λαό, αν και γνώριζε, αν και χρησιμοποίησε στο Αιγαίο φυσίγγια με ουράνιο, αν και υπέγραψε υπέρ των βομβαρδισμών!

Η επιμονή της κυβέρνησης στην παραμονή του ελληνικού στρατού στο Κόσσοβο και στη Βοσνία δεν έχει καμιά σχέση - το αντίθετο - με τα ελληνικά λαϊκά συμφέροντα. Εχει άμεση σχέση με την εξυπηρέτηση της εγχώριας πλουτοκρατίας, που η συμμετοχή της στον ανταγωνισμό για τη λεία στα Βαλκάνια εξυπηρετείται και με την εκεί παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων. Αυτή την Ελλάδα - της πλουτοκρατίας - συμφέρει ο στρατός κατοχής στη Γιουγκοσλαβία και όχι γενικά την Ελλάδα, όπως ισχυρίστηκε ο Κ. Σημίτης.

Η πάλη κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, η πάλη για να γυρίσουν πίσω οι στρατιώτες και οι φοιτητές πρέπει ν' αγκαλιάσει πλατιές λαϊκές δυνάμεις. Τώρα!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ