ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Γενάρη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ακαρπη και αυτή η συνάντηση

Με τις πέτρες ενάντια στα βαριά οχήματα...

Associated Press

Με τις πέτρες ενάντια στα βαριά οχήματα...
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΕΡΕΤΖ - ΓΑΖΑ.-

«Ικανοποιητικώς», πλην χωρίς αποτέλεσμα, έληξε η «εναγώνια» συνάντηση ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι οι συναντήσεις θα επαναληφθούν συντόμως, κατέστη πλέον σαφές ότι είναι, σχεδόν, απίθανο να επιτευχθεί κάποια συμφωνία μέχρι την αποχώρηση από το Λευκό Οίκο του Μπιλ Κλίντον, ο οποίος, με τη σειρά του, εναπέθεσε τις «ελπίδες» αλλά και την «ευθύνη» τού τι μέλλει γενέσθαι στον επόμενο Αμερικανό Πρόεδρο και στον νέο Ισραηλινό πρωθυπουργό, που θα αναδειχτεί από τις εκλογές της 6ης του Φλεβάρη.

Θερμό το κλίμα, ικανοποιητική η συζήτηση αλλά «μεγάλες διαφορές υπάρχουν ακόμη ανάμεσα στις δύο πλευρές». Αυτό δήλωναν, χτες το πρωί, μετά το τέλος της πολύωρης μεταμεσονύκτιας συνάντησής τους στο μεθοριακό φυλάκιο Ερετζ Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι. Στη συνάντηση, όπως έγινε γνωστό, συμμετείχαν εκ μέρους του Ισραήλ ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών, Σλόμο Μπεν Αμί, ο διαπραγματευτής Γκιλέαν Σερ και ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Αμνόν Λίπκιν Σαχάκ, και εκ μέρους της Παλαιστινιακής Αρχής, ο εκπρόσωπος του παλαιστινιακού κοινοβουλίου Αχμέντ Κορέι, ο υπουργός Πληροφοριών Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, ο διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ και ο διοικητής Ασφαλείας της Γάζας Μοχάμαντ Ντάχλαν.

Ισραηλινοί στρατιώτες μεταφέρουν το σώμα ενός νεκρού Παλαιστίνιου

Associated Press

Ισραηλινοί στρατιώτες μεταφέρουν το σώμα ενός νεκρού Παλαιστίνιου
«Οι διαφωνίες μας είναι ακόμη πολύ μεγάλες», δήλωνε μετά τη συνάντηση ο Σαχάκ, ενώ ο Αμπέντ Ράμπο τόνιζε ότι «για να επιτευχθεί κάποια συμφωνία μέχρι την αποχώρηση του Μπιλ Κλίντον από το Λευκό Οίκο χρειάζεται ένα θαύμα». Το αδιέξοδο επιβεβαίωσε και ο στενός συνεργάτης του Εχούντ Μπαράκ, Ντάνι Γιατόμ, ενώ ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ αρκέστηκε να δηλώσει ότι «συνεχίζουμε να συζητάμε». Εναν τόνο αισιοδοξίας προσπάθησε να δώσει ο Σαέμπ Ερακάτ, ο οποίος έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στο γεγονός ότι συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση το Σάββατο, αν και λίγες ώρες αργότερα, παλαιστινιακές πηγές διέψευδαν ότι η συνάντηση αυτή θα γίνει ανάμεσα στον Γιάσερ Αραφάτ και τον Σιμόν Πέρες.

Οπως διέρρευσε από Παλαιστίνιους αξιωματούχους, η ισραηλινή αντιπροσωπεία επέμεινε στην πρότασή της για επίτευξη κάποιου είδους συμφωνίας σε ορισμένα βασικά θέματα, έτσι ώστε να υπάρξει ένα είδος «διακήρυξης αρχών», το οποίο θα αποτελέσει και τη βάση περαιτέρω διαβουλεύσεων. Η πρόταση απορρίφθηκε από την παλαιστινιακή πλευρά, η οποία έχει, επανειλημμένως, υπογραμμίσει ότι, μετά από τόσα χρόνια διαβουλεύσεων, δεν επιθυμεί πλέον καμία διακήρυξη αρχών, αλλά μια τελική πλήρη συμφωνία ειρήνης.

«Τας χείρας νίπτει», όπως φαίνεται εννιά ημέρες πριν από την εγκατάλειψη του προεδρικού αξιώματος και ο Μπιλ Κλίντον. Ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς «το σημαντικό είναι και οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές επιμένουν στην προσπάθειά τους για εξεύρεση λύσης» αν και προσέθεσε ότι «το πρόβλημα της Μέσης Ανατολής είναι πράγματι το πλέον πολύπλοκο» που αντιμετώπισε ως Πρόεδρος. Ο Μπιλ Κλίντον εκτίμησε ότι «πιθανότατα» και η νέα αμερικανική προεδρία θα ακολουθήσει «σε γενικές γραμμές» την ίδια πολιτική, αλλά έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «πλέον η κατάληξη της υπόθεσης εξαρτάται από την επόμενη αμερικανική κυβέρνηση αλλά και από τον πρωθυπουργό που θα αναδειχτεί από τις επερχόμενες εκλογές στο Ισραήλ».

Σταθερά αποκλιμακούμενη κατάσταση

Παρασκευή, χτες, και όμως, σε αντίθεση με το επαναλαμβανόμενο σκηνικό όλων των τελευταίων μηνών, τα πνεύματα ήταν μάλλον ήρεμα στις περισσότερες αυτόνομες παλαιστινιακές πόλεις. Την ηρεμία αυτή σχολιάζουν, ιδιαίτερα, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία καθώς, συνήθως, μετά την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής, ξεσπούσαν σφοδρά επεισόδια ανάμεσα σε Παλαιστινίους διαδηλωτές και Ισραηλινούς στρατιώτες. Ηδη, από το βράδυ της Πέμπτης, τα μέτρα αποκλεισμού στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη είχαν αισθητά χαλαρώσει και αρκετά ισραηλινά στρατιωτικά φυλάκια είχαν απομακρυνθεί από τις εισόδους των πόλεων.

Εξαίρεση στη χτεσινή εικόνα, τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη Χεβρώνα, όπου ένας Παλαιστίνιος, μέλος της «Φατάχ», σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά και άλλοι 5 τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, ο μαχητής της «Φατάχ» εκτόξευσε χειροβομβίδα εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών που φρουρούσαν τον εβραϊκό εποικισμό της πόλης.

ΗΠΑ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Το ελπιδοφόρο πιθηκάκι και η δημιουργία ενός φονιά ιού...

Το πιθηκάκι Αντι

Associated Press

Το πιθηκάκι Αντι
Περίοπτη θέση στις σελίδες του διεθνούς Τύπου και την προσοχή των προβολέων της δημοσιότητας τραβά από το περασμένο 48ωρο ένα πιθηκάκι, που γεννήθηκε τον περασμένο Οκτώβρη στα εργαστήρια του Κέντρου Ερευνας Εξελιγμένων Θηλαστικών του Πανεπιστημίου Επιστημών Υγείας του Ορεγκον και ονοματίστηκε από την αντεστραμμένη σειρά γραμμάτων του DNA. Η ύπαρξη του επονομαζόμενου ANDi αποτελεί είδηση γιατί αποτελεί το πρώτο, εν ζωή, γενετικά τροποποιημένο πρωτεύον θηλαστικό.

Το πιθηκάκι ANDi, που ανήκει στο είδος Ρέζους, φέρει ένα επιπλέον πλην εύκολα αναγνωρίσιμο γονίδιο, το οποίο εισήχθη σε μη γονιμοποιημένο ωάριο της μητέρας του με σκοπό να αποδειχθεί η λειτουργικότητα της βιο-τεχνολογικής τεχνικής που χρησιμοποίησαν. Ομως, κατά τους Αμερικανούς επιστήμονες η σπουδαιότητα του ANDi δε σταματά εδώ. Γεννά, λένε, στους επιστήμονες τις ελπίδες πως θα μπορέσουν να δημιουργήσουν και άλλα γενετικώς τροποποιημένα πρωτεύοντα θηλαστικά, τα οποία ...«προορίζεται» να τεθούν στη διάθεση της επιστήμης για την εξεύρεση θεραπειών για ασθένειες όπως τo AIDS ή ο καρκίνος του μαστού.

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο στο τελευταίο τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης «Science», που κυκλοφόρησε χτες, και που υπογράφει μεταξύ άλλων ο Τζέραλντ Σάτεν του ερευνητικού κέντρου του πανεπιστημίου του Ορεγκον, στην περίπτωση του μικρού ANDi οι επιστήμονες αρκέστηκαν να εισάγουν στο ωάριο ένα χαρακτηριστικό και εύκολα αναγνωρίσιμο γονίδιο, το οποίο θα μπορούσε στη συνέχεια - και εφόσον λειτουργήσει η συγκεκριμένη τεχνική - να αντικατασταθεί από το γονίδιο για την ασθένεια Αλτσχάιμερ, ώστε να επιταχυνθεί η έρευνα εντοπισμού θεραπείας της νόσου. «Πίθηκοι, όπως ο ANDi, θα μας επιτρέψουν να καθορίζουμε γρήγορα και χωρίς κίνδυνο αν οι νέες γενετικές θεραπείες είναι σίγουρες και αποτελεσματικές» είπε μεταξύ άλλων ο Σάτεν.

Για την ιστορία ας αναφέρουμε ότι αρχικά οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Αντονι Τσαν, τροποποίησαν γενετικά 224 ωάρια. Από αυτά, όταν γονιμοποιήθηκαν, ελήφθησαν 40 βιώσιμα έμβρυα που επέτρεψαν να ολοκληρωθούν πέντε εγκυμοσύνες. Τελικώς, μόνο τρεις πίθηκοι γεννήθηκαν ζωντανοί, αλλά από αυτούς μόνο ο ANDi, φέρει το επιπρόσθετο και εύκολα αναγνωρίσιμο γονίδιο, το οποίο εντοπίστηκε χάρη σε αναλύσεις του DNA και του RNA που έγιναν στο τρίχωμα και σε δείγμα δέρματος του ζώου.

Ατύχημα προκάλεσε τη δημιουργία φονιά ιού!

Εάν τώρα η ελπιδοφόρα «δημιουργία» του πιθήκου ANDi έκανε ορισμένους να δουν πιο αισιόδοξα το μέλλον της βιοτεχνολογίας και άλλους να αισιοδοξήσουν πως θα ανακάμψουν βραχυπρόθεσμα οι μετοχές των βιοτεχνολογικών εταιριών που έχουν πάρει εδώ και μήνες την κατηφόρα, μία άλλη είδηση από εργαστήρια γενετικής μηχανικής στην Αυστραλία επανέφερε στο προσκήνιο τις έντονες ανησυχίες για τις μοιραίες συνέπειες που θα μπορούσε να έχει για την ανθρωπότητα ένα «βιοτεχνολογικό ατύχημα». Αφορμή και τροφή σε τέτοιες σκέψεις προκάλεσε η είδηση πως επιστήμονες εργαστηρίου στην Καμπέρα της Αυστραλίας, που έκαναν έρευνες με σκοπό την εξεύρεση κάποιου βιολογικού αντισυλληπτικού για τα ποντίκια, δημιούργησαν κατά λάθος έναν ιό, τύπου Εϊτζ, που καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα των ποντικιών. Τα στοιχεία για την τυχαία δημιουργία του ποντικοφονιά ιού, που κατά τους ίδιους επιστήμονες δεν είναι επικίνδυνος για τον άνθρωπο, συζητήθηκαν στο πρόσφατο Παγκόσμιο Συνέδριο για τα Βιολογικά Οπλα. Η ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον Ρον Τζάκσον, επρόκειτο μάλιστα να δημοσιεύσει σε επιστημονική επιθεώρηση τα στοιχεία για τη δημιουργία του ποντικοφονιά ιού, αλλά στη συνέχεια αναθεώρησε την απόφασή τους αυτή, επειδή φοβόταν πως τα λεπτομερή στοιχεία για τη δημιουργία του ιού θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν και για την κατασκευή βιολογικών όπλων. Λιγότερο ή περισσότερο επικίνδυνο, η ομάδα του Τζάκσον έδωσε τα στοιχεία στο υπουργείο Αμυνας της Αυστραλίας και τα νεότερα πάνω σ' αυτό το θέμα θα ανακοινωθούν στο τεύχος Φλεβάρη της επιστημονικής επιθεώρησης «US Journal of Virology».

  • Ενα σπάνιο είδος βοοειδούς που απειλείται με εξαφάνιση, γνωστό ως ασιατικός γκορ, κλωνοποιήθηκε πριν μία βδομάδα και πέθανε δύο μέρες μετά τη γένεσή του από «τη συνηθισμένη ασθένεια της δυσεντερίας». Σύμφωνα με χτεσινές ανακοινώσεις των επιστημόνων της ερευνητικής εταιρίας «TransOva Genetics in Sioux Center» στην Αϊόβα, το κλωνοποιημένο έμβρυο του σπάνιου βοδιού εισήχθη και κυοφορήθηκε στον κόλπο αγελάδας. Ωστόσο, το νεογέννητο, που βαφτίστηκε Νώε, απεβίωσε δύο 24ωρα μετά. Εάν κατάφερνε να επιβιώσει, τότε οι ερευνητές στο «TransOva Genetics» θα μπορούσαν να αισιοδοξούν πως βρήκαν έναν καλό τρόπο συνδυασμού της τεχνολογίας της κλωνοποίησης με εκείνη της γένεσης ζώων από διαφορετικά είδη.
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνέλαβαν - και βασάνισαν - παιδιά 9 έως 16 ετών!

Οσο απίστευτη και αν ακούγεται, η υπόθεση δεν είναι καινοφανής, αφού οι τουρκικές αρχές έχουν παρελθόν βασανισμού ανηλίκων... 

ΑΓΚΥΡΑ.- Η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας (TIHD) αποκάλυψε χθες την υπόθεση της σύλληψης και του βασανισμού 28 παιδιών από 9 έως 16 ετών, με τη δικαιολογία ότι «φώναζαν συνθήματα υπέρ του ΡΚΚ», του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν. Η Ενωση καταδίκασε, με σχετική ανακοίνωσή της, την ενέργεια ως «απάνθρωπη» και «μια μορφή βασανισμού».

Η ανακοίνωση της TIHD, η οποία εστάλη με φαξ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων που την αναμετέδωσε, αναφέρει ότι 29 παιδιά στην πόλη Βιρανσεχίρ, κοντά στη Σανλιούρφα, συνελήφθησαν το βράδυ της Τρίτης ύστερα από διαδηλώσεις που έγιναν το πρωί της ίδιας ημέρας στην πόλη για την ανάμειξη των τουρκικών στρατευμάτων στις συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων κουρδικών παρατάξεων στο βόρειο Ιράκ. Σε βάρος 28 από αυτά, απαγγέλθηκαν αργότερα κατηγορίες από τοπικό δικαστήριο για «βοήθεια και υπόθαλψη» του PKK. Αφέθηκε ελεύθερο, χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες, ένα επτάχρονο παιδί.

Τα 28 παιδιά παραμένουν προφυλακισμένα τρεις ημέρες μετά το συμβάν σε φυλακές ενηλίκων. Συγγενείς τους ανέφεραν ότι τα παιδιά δεν έλαβαν καν μέρος στην εκδήλωση διαμαρτυρίας την ημέρα εκείνη και απλώς έπαιζαν ποδόσφαιρο στο δρόμο, όταν επενέβησαν αστυνομικοί και τα συνέλαβαν. Οι αρχές δεν προέβησαν σε κανένα επίσημο σχόλιο σχετικά με την υπόθεση.

Τα παιδιά πρόκειται να παραμείνουν στη φυλακή μέχρι να αποφασίσει για την τύχη τους το Δικαστήριο Κρατικής Ασφάλειας. Εάν κριθούν «ένοχα», αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών...

ΚΑΝΑΔΑΣ
Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός του Κεμπέκ

ΜΟΝΤΡΕΑΛ.-

Ο Λυσιέν Μπουσάρ, πρωθυπουργός του Κεμπέκ, αλλά και ηγέτης του αυτονομιστικού κόμματος του Κεμπέκ, του «Μπλοκ Κεμπεκουά», παραιτήθηκε χτες προβάλλοντας προσωπικούς, αλλά και πολιτικούς λόγους γι' αυτήν την πρόωρη αναχώρησή του. Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές η παραίτηση μάλλον ήταν αναμενόμενη, αφού το κόμμα του οποίου ηγείται εδώ και χρόνια, κλυδωνιζόταν επικίνδυνα μετά τις πολύ «φτωχές επιδόσεις» του κατά τις πρόσφατες ομοσπονδιακές εκλογές του Νοέμβρη.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής Τύπου, όπου ανακοίνωσε την παραίτησή του από το πρωθυπουργικό αξίωμα ο άνθρωπος που τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας του από τον Καναδά και που το 1995 ήταν αυτός που ηγήθηκε των αυτονομιστών στο δημοψήφισμα που έγινε για το θέμα της ανεξαρτησίας, δήλωσε ολοκάθαρα ότι οριστικά αποχωρεί από την πολιτική ζωή... αφού ομολόγησε ότι δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το όραμα της ανεξαρτησίας του Κεμπέκ και ότι χρειάζεται πλέον χρόνο για να αφιερώσει στην οικογένειά του...

Οι εξελίξεις αυτές ήρθαν σε μία πολύ κρίσιμη και δραματική στιγμή της πορείας του αυτονομιστικού κινήματος του Κεμπέκ αφού, όπως υποστηρίζουν αναλυτές, ούτε ακόμη και αυτός ο χαρισματικός ηγέτης, ο Λυσιέν Μπουσάρ, δεν κατόρθωσε ποτέ εσωκομματικά να ξεπεράσει το στίγμα του «αουτσάιντερ», αλλά και να πραγματοποιήσει αυτό που κανένας άλλος δεν μπορούσε: την ανεξαρτησία του Κεμπέκ. Οπως πολιτικοί κύκλοι σημειώνουν, ο Μπουσάρ, ο οποίος με το ηγετικό του χάρισμα είχε οδηγήσει το Αυτονομιστικό Κόμμα δύο φορές στην πρωθυπουργία, βαρέθηκε την εσωκομματική αντιπαράθεση με τους σκληροπυρηνικούς, που κορυφώθηκε τον περασμένο μήνα, όταν το κομματικό στέλεχος Ιβ Μισό καταφέρθηκε εναντίον των εθνικών μειονοτήτων και της εβραϊκής κοινότητας. Τα σχόλια αυτά υπέπεσαν στην αντίληψη του Μπουσάρ εξαναγκάζοντάς τον να τονίσει στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του: «Θα ήθελα να συμπληρώσω ότι, χωρίς αυτό να αποτελεί την αιτία της αποχώρησής μου από το κόμμα, δεν έχω πλέον διάθεση να συνεχίσω κανενός είδους συζητήσεις για το ολοκαύτωμα και την ψήφο των πολιτιστικών και εθνικών παροικιών».

Η παραίτηση του Μπουσάρ σίγουρα θα ανακατέψει πολύ τα «χαρτιά της τράπουλας» στην ευαίσθητη επαρχία του Κεμπέκ και σίγουρα θα ανατρέψει τις πολιτικές ισορροπίες στο Κεμπέκ, καθώς στις επόμενες εκλογές αναμένεται να νικήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και χαρισματικός πολιτικός άνδρας Ζαν Σαρέ. Ο Σαρέ, αρχηγός των Φιλελευθέρων του Κεμπέκ, σχολίασε ότι η αποχώρηση του Μπουσάρ από το κόμμα των αυτονομιστών θα σημάνει ανατρεπτική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού της επαρχίας συμπληρώνοντας ότι «αναμένεται αναβρασμός κατά τους επόμενους μήνες».

Εγχωρίως, στο κόμμα του Μπουσάρ, ο δρόμος ανοίγει για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, σκληροπυρηνικό οπαδό της αυτονομίας Μπερνάρ Λαντρί ενώ ήδη, χθες, η αντιπρόεδρος του «Παρτί Κεμπεκουά» Μαρί Μαλαβόι δήλωσε ότι είναι ευκαιρία για το κόμμα να αναδιαρθρώσει τις ιδέες και τη στρατηγική του, ιδιαίτερα όσον αφορά το θέμα της πολυπόθητης αυτονομίας.

Μία ακόμη συνέπεια της παραίτησης του Μπουσάρ είναι η πορεία του χρηματιστηρίου. Οι εξελίξεις επηρέασαν αρνητικά το δείκτη τιμών του καναδικού χρηματιστηρίου, ενώ ακυρώθηκε πάραυτα η παραγγελία κρατικών ομολόγων του Κεμπέκ ύψους 1 δισ. δολαρίων, βυθίζοντας την αγορά σε απελπισία.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Ακάθεκτος» συνεχίζει ο Μπλερ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Τίποτα δε φαίνεται να πτοεί τον Βρετανό πρωθυπουργό, ούτε οι επιθέσεις με ζαρζαβατικά και άλλα εδώδιμα αποικιακά, και ήδη έχει ξεκινήσει μία άτυπη προεκλογική εκστρατεία ενόψει των επικείμενων εκλογών του Μάη.

Τα ζητήματα τίθενται επί τάπητος σιγά σιγά και ένα από τα κύρια, που απασχολούν άμεσα τη βρετανική κοινωνία, είναι και το θέμα της ένταξης στη ζώνη του ευρώ, μάλλον της μη ένταξης, αφού οι Βρετανοί είναι αρκούντως και αρνητικοί και σκεπτικοί απέναντι στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα αλλά και την ΟΝΕ. Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει ο Τόνι Μπλερ απέναντι στη δυστοκία των Βρετανών και δεδομένου του δημοψηφίσματος για το ευρώ στη Δανία, που είχε αρνητικά αποτελέσματα; Να ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να οργανώσει δημοψήφισμα για την ένταξη στο ευρώ μετά τις βουλευτικές εκλογές, σε περίπτωση που εκλεγεί και πάλι.

Κατά το σύνηθες, τις διαβεβαιώσεις ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν τις έδωσε προς το βρετανικό λαό αλλά προς τον επιχειρηματικό κόσμο και, συγκεκριμένα, προς τον μεγιστάνα των ΜΜΕ ΡούπερτΜέρντοχ, όπως ανέφερε χτεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Ιντιπέντεντ». Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μπλερ απευθύνθηκε κυρίως προς τον Μέρντοχ, καθώς ο Αυστραλός μεγιστάνας έχει υπό τον έλεγχό του τη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «Σαν» και ο Μπλερ ελπίζει, με τις διαβεβαιώσεις που έδωσε, να κερδίσει την ψήφο των αναγνωστών της. Η εφημερίδα είχε υποστηρίξει τους Εργατικούς στις εκλογές του 1997 αλλά χαρακτήρισε πέρσι τον Τόνι Μπλερ τον «πιο επικίνδυνο άνθρωπο της Ευρώπης λόγω της απόφασής του να εγκαταλείψει τη στερλίνα χάριν του ευρώ».

Πάντως, όσον αφορά στο δημόσιο ευτελισμό του Μπλερ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Μπρίστολ, για τα εγκαίνια ενός νέου κολεγίου, όπου δέχτηκε έναν καταιγισμό «πυρών»-λαχανικών από εξαγριωμένους διαδηλωτές, που αντιτίθενται στο εμπάργκο κατά του Ιράκ στο οποίο πρωτοστατεί η χώρα τους, η ιστορία δεν έχει τελειώσει ακόμη και μάλλον η εξέλιξή της φανερώνει για άλλη μία φορά το «απόλυτα δημοκρατικό χαρακτήρα» της βρετανικής κοινωνίας.

Ετσι, από χτες οι «επιτιθέμενοι» διαδηλωτές διώκονται αφού δικαστής της πόλης Μπρίστολ απήγγειλε κατηγορίες εναντίον νεαρής γυναίκας που εκτόξευσε ντομάτα εναντίον του Μπλερ για να εκφράσει την αντίθεσή της στο εμπάργκο κατά του Ιράκ.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο απήγγειλε κατηγορία εναντίον της Λιν Μαρί Κόουλ, 25 χρόνων, για «συμπεριφορά ή λόγους απειλητικούς ή προσβλητικούς» έναντι του Μπλερ, αφού η ντομάτα της είχε βρει στην πλάτη τον Μπλερ αλλά... δεν της απαγγέλθηκε για «πρόκληση ζημιών στο σακάκι» του Μπλερ, αντίθετα απ' ό,τι του είχε συστήσει η τοπική αστυνομία.

Το σίριαλ δεν τελειώνει εδώ, αφού μία ακόμη νεαρή Βρετανίδα κατηγορήθηκε επίσης, αλλά μόνο για «απειλητική συμπεριφορά», μια και τα λαχανικά που εκτόξευσε δεν κατάφεραν να πλήξουν τον πρωθυπουργό!

Εκδήλωση για την Κουβανική Επανάσταση

Η πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κούβας στην Αθήνα διοργανώνει σε συνεργασία με τον Ελληνο-Κουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και Αλληλεγγύης, εκδήλωση για τα 42 χρόνια από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης τη Δευτέρα, 15 Γενάρη 2001, στις 6.00 μ.μ., στο Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, Αίθουσα «Βεργίνα».

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, κ. Φελίπε Πέρεζ Ρόκε, ο οποίος θα βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Βυθίστηκε ισπανικό αλιευτικό

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-

Δεκάδες πλοία και σωστικά συνεργεία έχουν σπεύσει ανοιχτά των πορτογαλικών ακτών προκειμένου να συνεχίσουν τις έρευνες για τους επτά ναυτικούς που αγνoούνται μετά τη βύθιση του ισπανικού αλιευτικού ανοιχτά των πορτογαλικών ακτών εξαιτίας σφοδρής θαλασσοταραχής, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της πορτογαλικής Ακτοφυλακής.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι τέσσερις ακόμα ναυτικοί, κι αυτοί Ισπανοί, διασώθηκαν. Οι διασωθέντες επέβαιναν σε σωσίβια λέμβο. Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό των αγνοούμενων του αλιευτικού «Φατίμα» που βυθίστηκε στον Ατλαντικό 150 ναυτικά μίλια δυτικά της Λισαβόνας.

ΚΕΝΥΑ
«Θερίζει» δασκάλους και εκπαίδευση το ΕΪΤΖ

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-

Σε αδιέξοδο έχει περιέλθει, σχεδόν, ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα στην Κένυα από τους αλλεπάλληλους θανάτους δασκάλων και καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από ΕΪΤΖ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται ότι το αντιμετωπίζει η επαρχία Νιάνζα, όπου τα περισσότερα σχολεία, δημοτικά και γυμνάσια, δε λειτουργούν πλέον εξαιτίας της έλλειψης διδασκόντων, οι οποίοι είτε έχασαν τη μάχη με τη νόσο είτε βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση που δεν μπορούν να εργαστούν.

Δυσοίωνες και αποκαλυπτικές της κατάστασης ήταν οι δηλώσεις της, εκεί, διευθύντριας Επιθεώρησης Εκπαίδευσης, Ροζελίν Ονιούκα, η οποία δήλωνε στην εφημερίδα «Daily Nation», ότι μόνο στη συγκεκριμένη επαρχία έχουν πεθάνει τον τελευταίο χρόνο 3.000 δάσκαλοι από τη νόσο. Τα δημοτικά σχολεία αντιμετωπίζουν σοβαρότερο πρόβλημα καθώς χάνουν 8 δασκάλους ανά μήνα, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός θανόντων για τα γυμνάσια είναι 4. «Και το χειρότερο, τόνιζε η Ονιούκα, είναι ότι δεν πρόκειται να αναπληρωθούν διότι δεν έχουμε άλλους δασκάλους»!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Επικίνδυνο το νέφος αμμωνίας;

ΝΤΑΡΜΣΤΑΝΤ-.

Ουδείς γνωρίζει τα αίτια του ατυχήματος ούτε και τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει το νέφος αμμωνίας που διέφυγε χτες από χημικό εργοστάσιο του ομίλου «Merck» στο Ντάρμσταντ της κεντροδυτικής Γερμανίας, όπως ανακοινώθηκε από την τοπική αστυνομία.

Το τοξικό αέριο διέφυγε νωρίς το πρωί, αλλά οι πυροσβέστες κατόρθωσαν να σταματήσουν γρήγορα τη διαρροή, ενώ οι αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους της περιοχής να διατηρήσουν κλειστά τα παράθυρα των κτιρίων. Σύμφωνα με την αστυνομία, το ατύχημα προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές, όχι όμως και τραυματισμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ