Σάββατο 13 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνέλαβαν - και βασάνισαν - παιδιά 9 έως 16 ετών!

Οσο απίστευτη και αν ακούγεται, η υπόθεση δεν είναι καινοφανής, αφού οι τουρκικές αρχές έχουν παρελθόν βασανισμού ανηλίκων... 

ΑΓΚΥΡΑ.- Η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας (TIHD) αποκάλυψε χθες την υπόθεση της σύλληψης και του βασανισμού 28 παιδιών από 9 έως 16 ετών, με τη δικαιολογία ότι «φώναζαν συνθήματα υπέρ του ΡΚΚ», του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν. Η Ενωση καταδίκασε, με σχετική ανακοίνωσή της, την ενέργεια ως «απάνθρωπη» και «μια μορφή βασανισμού».

Η ανακοίνωση της TIHD, η οποία εστάλη με φαξ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων που την αναμετέδωσε, αναφέρει ότι 29 παιδιά στην πόλη Βιρανσεχίρ, κοντά στη Σανλιούρφα, συνελήφθησαν το βράδυ της Τρίτης ύστερα από διαδηλώσεις που έγιναν το πρωί της ίδιας ημέρας στην πόλη για την ανάμειξη των τουρκικών στρατευμάτων στις συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων κουρδικών παρατάξεων στο βόρειο Ιράκ. Σε βάρος 28 από αυτά, απαγγέλθηκαν αργότερα κατηγορίες από τοπικό δικαστήριο για «βοήθεια και υπόθαλψη» του PKK. Αφέθηκε ελεύθερο, χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες, ένα επτάχρονο παιδί.

Τα 28 παιδιά παραμένουν προφυλακισμένα τρεις ημέρες μετά το συμβάν σε φυλακές ενηλίκων. Συγγενείς τους ανέφεραν ότι τα παιδιά δεν έλαβαν καν μέρος στην εκδήλωση διαμαρτυρίας την ημέρα εκείνη και απλώς έπαιζαν ποδόσφαιρο στο δρόμο, όταν επενέβησαν αστυνομικοί και τα συνέλαβαν. Οι αρχές δεν προέβησαν σε κανένα επίσημο σχόλιο σχετικά με την υπόθεση.

Τα παιδιά πρόκειται να παραμείνουν στη φυλακή μέχρι να αποφασίσει για την τύχη τους το Δικαστήριο Κρατικής Ασφάλειας. Εάν κριθούν «ένοχα», αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ