Σάββατο 13 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ακαρπη και αυτή η συνάντηση

Με τις πέτρες ενάντια στα βαριά οχήματα...

Associated Press

Με τις πέτρες ενάντια στα βαριά οχήματα...
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΕΡΕΤΖ - ΓΑΖΑ.-

«Ικανοποιητικώς», πλην χωρίς αποτέλεσμα, έληξε η «εναγώνια» συνάντηση ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι οι συναντήσεις θα επαναληφθούν συντόμως, κατέστη πλέον σαφές ότι είναι, σχεδόν, απίθανο να επιτευχθεί κάποια συμφωνία μέχρι την αποχώρηση από το Λευκό Οίκο του Μπιλ Κλίντον, ο οποίος, με τη σειρά του, εναπέθεσε τις «ελπίδες» αλλά και την «ευθύνη» τού τι μέλλει γενέσθαι στον επόμενο Αμερικανό Πρόεδρο και στον νέο Ισραηλινό πρωθυπουργό, που θα αναδειχτεί από τις εκλογές της 6ης του Φλεβάρη.

Θερμό το κλίμα, ικανοποιητική η συζήτηση αλλά «μεγάλες διαφορές υπάρχουν ακόμη ανάμεσα στις δύο πλευρές». Αυτό δήλωναν, χτες το πρωί, μετά το τέλος της πολύωρης μεταμεσονύκτιας συνάντησής τους στο μεθοριακό φυλάκιο Ερετζ Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι. Στη συνάντηση, όπως έγινε γνωστό, συμμετείχαν εκ μέρους του Ισραήλ ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών, Σλόμο Μπεν Αμί, ο διαπραγματευτής Γκιλέαν Σερ και ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Αμνόν Λίπκιν Σαχάκ, και εκ μέρους της Παλαιστινιακής Αρχής, ο εκπρόσωπος του παλαιστινιακού κοινοβουλίου Αχμέντ Κορέι, ο υπουργός Πληροφοριών Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, ο διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ και ο διοικητής Ασφαλείας της Γάζας Μοχάμαντ Ντάχλαν.

Ισραηλινοί στρατιώτες μεταφέρουν το σώμα ενός νεκρού Παλαιστίνιου

Associated Press

Ισραηλινοί στρατιώτες μεταφέρουν το σώμα ενός νεκρού Παλαιστίνιου
«Οι διαφωνίες μας είναι ακόμη πολύ μεγάλες», δήλωνε μετά τη συνάντηση ο Σαχάκ, ενώ ο Αμπέντ Ράμπο τόνιζε ότι «για να επιτευχθεί κάποια συμφωνία μέχρι την αποχώρηση του Μπιλ Κλίντον από το Λευκό Οίκο χρειάζεται ένα θαύμα». Το αδιέξοδο επιβεβαίωσε και ο στενός συνεργάτης του Εχούντ Μπαράκ, Ντάνι Γιατόμ, ενώ ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ αρκέστηκε να δηλώσει ότι «συνεχίζουμε να συζητάμε». Εναν τόνο αισιοδοξίας προσπάθησε να δώσει ο Σαέμπ Ερακάτ, ο οποίος έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στο γεγονός ότι συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση το Σάββατο, αν και λίγες ώρες αργότερα, παλαιστινιακές πηγές διέψευδαν ότι η συνάντηση αυτή θα γίνει ανάμεσα στον Γιάσερ Αραφάτ και τον Σιμόν Πέρες.

Οπως διέρρευσε από Παλαιστίνιους αξιωματούχους, η ισραηλινή αντιπροσωπεία επέμεινε στην πρότασή της για επίτευξη κάποιου είδους συμφωνίας σε ορισμένα βασικά θέματα, έτσι ώστε να υπάρξει ένα είδος «διακήρυξης αρχών», το οποίο θα αποτελέσει και τη βάση περαιτέρω διαβουλεύσεων. Η πρόταση απορρίφθηκε από την παλαιστινιακή πλευρά, η οποία έχει, επανειλημμένως, υπογραμμίσει ότι, μετά από τόσα χρόνια διαβουλεύσεων, δεν επιθυμεί πλέον καμία διακήρυξη αρχών, αλλά μια τελική πλήρη συμφωνία ειρήνης.

«Τας χείρας νίπτει», όπως φαίνεται εννιά ημέρες πριν από την εγκατάλειψη του προεδρικού αξιώματος και ο Μπιλ Κλίντον. Ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς «το σημαντικό είναι και οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές επιμένουν στην προσπάθειά τους για εξεύρεση λύσης» αν και προσέθεσε ότι «το πρόβλημα της Μέσης Ανατολής είναι πράγματι το πλέον πολύπλοκο» που αντιμετώπισε ως Πρόεδρος. Ο Μπιλ Κλίντον εκτίμησε ότι «πιθανότατα» και η νέα αμερικανική προεδρία θα ακολουθήσει «σε γενικές γραμμές» την ίδια πολιτική, αλλά έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «πλέον η κατάληξη της υπόθεσης εξαρτάται από την επόμενη αμερικανική κυβέρνηση αλλά και από τον πρωθυπουργό που θα αναδειχτεί από τις επερχόμενες εκλογές στο Ισραήλ».

Σταθερά αποκλιμακούμενη κατάσταση

Παρασκευή, χτες, και όμως, σε αντίθεση με το επαναλαμβανόμενο σκηνικό όλων των τελευταίων μηνών, τα πνεύματα ήταν μάλλον ήρεμα στις περισσότερες αυτόνομες παλαιστινιακές πόλεις. Την ηρεμία αυτή σχολιάζουν, ιδιαίτερα, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία καθώς, συνήθως, μετά την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής, ξεσπούσαν σφοδρά επεισόδια ανάμεσα σε Παλαιστινίους διαδηλωτές και Ισραηλινούς στρατιώτες. Ηδη, από το βράδυ της Πέμπτης, τα μέτρα αποκλεισμού στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη είχαν αισθητά χαλαρώσει και αρκετά ισραηλινά στρατιωτικά φυλάκια είχαν απομακρυνθεί από τις εισόδους των πόλεων.

Εξαίρεση στη χτεσινή εικόνα, τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη Χεβρώνα, όπου ένας Παλαιστίνιος, μέλος της «Φατάχ», σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά και άλλοι 5 τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, ο μαχητής της «Φατάχ» εκτόξευσε χειροβομβίδα εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών που φρουρούσαν τον εβραϊκό εποικισμό της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ