Σάββατο 13 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Το ελπιδοφόρο πιθηκάκι και η δημιουργία ενός φονιά ιού...

Το πιθηκάκι Αντι

Associated Press

Το πιθηκάκι Αντι
Περίοπτη θέση στις σελίδες του διεθνούς Τύπου και την προσοχή των προβολέων της δημοσιότητας τραβά από το περασμένο 48ωρο ένα πιθηκάκι, που γεννήθηκε τον περασμένο Οκτώβρη στα εργαστήρια του Κέντρου Ερευνας Εξελιγμένων Θηλαστικών του Πανεπιστημίου Επιστημών Υγείας του Ορεγκον και ονοματίστηκε από την αντεστραμμένη σειρά γραμμάτων του DNA. Η ύπαρξη του επονομαζόμενου ANDi αποτελεί είδηση γιατί αποτελεί το πρώτο, εν ζωή, γενετικά τροποποιημένο πρωτεύον θηλαστικό.

Το πιθηκάκι ANDi, που ανήκει στο είδος Ρέζους, φέρει ένα επιπλέον πλην εύκολα αναγνωρίσιμο γονίδιο, το οποίο εισήχθη σε μη γονιμοποιημένο ωάριο της μητέρας του με σκοπό να αποδειχθεί η λειτουργικότητα της βιο-τεχνολογικής τεχνικής που χρησιμοποίησαν. Ομως, κατά τους Αμερικανούς επιστήμονες η σπουδαιότητα του ANDi δε σταματά εδώ. Γεννά, λένε, στους επιστήμονες τις ελπίδες πως θα μπορέσουν να δημιουργήσουν και άλλα γενετικώς τροποποιημένα πρωτεύοντα θηλαστικά, τα οποία ...«προορίζεται» να τεθούν στη διάθεση της επιστήμης για την εξεύρεση θεραπειών για ασθένειες όπως τo AIDS ή ο καρκίνος του μαστού.

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο στο τελευταίο τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης «Science», που κυκλοφόρησε χτες, και που υπογράφει μεταξύ άλλων ο Τζέραλντ Σάτεν του ερευνητικού κέντρου του πανεπιστημίου του Ορεγκον, στην περίπτωση του μικρού ANDi οι επιστήμονες αρκέστηκαν να εισάγουν στο ωάριο ένα χαρακτηριστικό και εύκολα αναγνωρίσιμο γονίδιο, το οποίο θα μπορούσε στη συνέχεια - και εφόσον λειτουργήσει η συγκεκριμένη τεχνική - να αντικατασταθεί από το γονίδιο για την ασθένεια Αλτσχάιμερ, ώστε να επιταχυνθεί η έρευνα εντοπισμού θεραπείας της νόσου. «Πίθηκοι, όπως ο ANDi, θα μας επιτρέψουν να καθορίζουμε γρήγορα και χωρίς κίνδυνο αν οι νέες γενετικές θεραπείες είναι σίγουρες και αποτελεσματικές» είπε μεταξύ άλλων ο Σάτεν.

Για την ιστορία ας αναφέρουμε ότι αρχικά οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Αντονι Τσαν, τροποποίησαν γενετικά 224 ωάρια. Από αυτά, όταν γονιμοποιήθηκαν, ελήφθησαν 40 βιώσιμα έμβρυα που επέτρεψαν να ολοκληρωθούν πέντε εγκυμοσύνες. Τελικώς, μόνο τρεις πίθηκοι γεννήθηκαν ζωντανοί, αλλά από αυτούς μόνο ο ANDi, φέρει το επιπρόσθετο και εύκολα αναγνωρίσιμο γονίδιο, το οποίο εντοπίστηκε χάρη σε αναλύσεις του DNA και του RNA που έγιναν στο τρίχωμα και σε δείγμα δέρματος του ζώου.

Ατύχημα προκάλεσε τη δημιουργία φονιά ιού!

Εάν τώρα η ελπιδοφόρα «δημιουργία» του πιθήκου ANDi έκανε ορισμένους να δουν πιο αισιόδοξα το μέλλον της βιοτεχνολογίας και άλλους να αισιοδοξήσουν πως θα ανακάμψουν βραχυπρόθεσμα οι μετοχές των βιοτεχνολογικών εταιριών που έχουν πάρει εδώ και μήνες την κατηφόρα, μία άλλη είδηση από εργαστήρια γενετικής μηχανικής στην Αυστραλία επανέφερε στο προσκήνιο τις έντονες ανησυχίες για τις μοιραίες συνέπειες που θα μπορούσε να έχει για την ανθρωπότητα ένα «βιοτεχνολογικό ατύχημα». Αφορμή και τροφή σε τέτοιες σκέψεις προκάλεσε η είδηση πως επιστήμονες εργαστηρίου στην Καμπέρα της Αυστραλίας, που έκαναν έρευνες με σκοπό την εξεύρεση κάποιου βιολογικού αντισυλληπτικού για τα ποντίκια, δημιούργησαν κατά λάθος έναν ιό, τύπου Εϊτζ, που καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα των ποντικιών. Τα στοιχεία για την τυχαία δημιουργία του ποντικοφονιά ιού, που κατά τους ίδιους επιστήμονες δεν είναι επικίνδυνος για τον άνθρωπο, συζητήθηκαν στο πρόσφατο Παγκόσμιο Συνέδριο για τα Βιολογικά Οπλα. Η ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον Ρον Τζάκσον, επρόκειτο μάλιστα να δημοσιεύσει σε επιστημονική επιθεώρηση τα στοιχεία για τη δημιουργία του ποντικοφονιά ιού, αλλά στη συνέχεια αναθεώρησε την απόφασή τους αυτή, επειδή φοβόταν πως τα λεπτομερή στοιχεία για τη δημιουργία του ιού θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν και για την κατασκευή βιολογικών όπλων. Λιγότερο ή περισσότερο επικίνδυνο, η ομάδα του Τζάκσον έδωσε τα στοιχεία στο υπουργείο Αμυνας της Αυστραλίας και τα νεότερα πάνω σ' αυτό το θέμα θα ανακοινωθούν στο τεύχος Φλεβάρη της επιστημονικής επιθεώρησης «US Journal of Virology».

  • Ενα σπάνιο είδος βοοειδούς που απειλείται με εξαφάνιση, γνωστό ως ασιατικός γκορ, κλωνοποιήθηκε πριν μία βδομάδα και πέθανε δύο μέρες μετά τη γένεσή του από «τη συνηθισμένη ασθένεια της δυσεντερίας». Σύμφωνα με χτεσινές ανακοινώσεις των επιστημόνων της ερευνητικής εταιρίας «TransOva Genetics in Sioux Center» στην Αϊόβα, το κλωνοποιημένο έμβρυο του σπάνιου βοδιού εισήχθη και κυοφορήθηκε στον κόλπο αγελάδας. Ωστόσο, το νεογέννητο, που βαφτίστηκε Νώε, απεβίωσε δύο 24ωρα μετά. Εάν κατάφερνε να επιβιώσει, τότε οι ερευνητές στο «TransOva Genetics» θα μπορούσαν να αισιοδοξούν πως βρήκαν έναν καλό τρόπο συνδυασμού της τεχνολογίας της κλωνοποίησης με εκείνη της γένεσης ζώων από διαφορετικά είδη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ