Σάββατο 13 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΝΑΔΑΣ
Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός του Κεμπέκ

ΜΟΝΤΡΕΑΛ.-

Ο Λυσιέν Μπουσάρ, πρωθυπουργός του Κεμπέκ, αλλά και ηγέτης του αυτονομιστικού κόμματος του Κεμπέκ, του «Μπλοκ Κεμπεκουά», παραιτήθηκε χτες προβάλλοντας προσωπικούς, αλλά και πολιτικούς λόγους γι' αυτήν την πρόωρη αναχώρησή του. Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές η παραίτηση μάλλον ήταν αναμενόμενη, αφού το κόμμα του οποίου ηγείται εδώ και χρόνια, κλυδωνιζόταν επικίνδυνα μετά τις πολύ «φτωχές επιδόσεις» του κατά τις πρόσφατες ομοσπονδιακές εκλογές του Νοέμβρη.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής Τύπου, όπου ανακοίνωσε την παραίτησή του από το πρωθυπουργικό αξίωμα ο άνθρωπος που τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας του από τον Καναδά και που το 1995 ήταν αυτός που ηγήθηκε των αυτονομιστών στο δημοψήφισμα που έγινε για το θέμα της ανεξαρτησίας, δήλωσε ολοκάθαρα ότι οριστικά αποχωρεί από την πολιτική ζωή... αφού ομολόγησε ότι δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το όραμα της ανεξαρτησίας του Κεμπέκ και ότι χρειάζεται πλέον χρόνο για να αφιερώσει στην οικογένειά του...

Οι εξελίξεις αυτές ήρθαν σε μία πολύ κρίσιμη και δραματική στιγμή της πορείας του αυτονομιστικού κινήματος του Κεμπέκ αφού, όπως υποστηρίζουν αναλυτές, ούτε ακόμη και αυτός ο χαρισματικός ηγέτης, ο Λυσιέν Μπουσάρ, δεν κατόρθωσε ποτέ εσωκομματικά να ξεπεράσει το στίγμα του «αουτσάιντερ», αλλά και να πραγματοποιήσει αυτό που κανένας άλλος δεν μπορούσε: την ανεξαρτησία του Κεμπέκ. Οπως πολιτικοί κύκλοι σημειώνουν, ο Μπουσάρ, ο οποίος με το ηγετικό του χάρισμα είχε οδηγήσει το Αυτονομιστικό Κόμμα δύο φορές στην πρωθυπουργία, βαρέθηκε την εσωκομματική αντιπαράθεση με τους σκληροπυρηνικούς, που κορυφώθηκε τον περασμένο μήνα, όταν το κομματικό στέλεχος Ιβ Μισό καταφέρθηκε εναντίον των εθνικών μειονοτήτων και της εβραϊκής κοινότητας. Τα σχόλια αυτά υπέπεσαν στην αντίληψη του Μπουσάρ εξαναγκάζοντάς τον να τονίσει στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του: «Θα ήθελα να συμπληρώσω ότι, χωρίς αυτό να αποτελεί την αιτία της αποχώρησής μου από το κόμμα, δεν έχω πλέον διάθεση να συνεχίσω κανενός είδους συζητήσεις για το ολοκαύτωμα και την ψήφο των πολιτιστικών και εθνικών παροικιών».

Η παραίτηση του Μπουσάρ σίγουρα θα ανακατέψει πολύ τα «χαρτιά της τράπουλας» στην ευαίσθητη επαρχία του Κεμπέκ και σίγουρα θα ανατρέψει τις πολιτικές ισορροπίες στο Κεμπέκ, καθώς στις επόμενες εκλογές αναμένεται να νικήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και χαρισματικός πολιτικός άνδρας Ζαν Σαρέ. Ο Σαρέ, αρχηγός των Φιλελευθέρων του Κεμπέκ, σχολίασε ότι η αποχώρηση του Μπουσάρ από το κόμμα των αυτονομιστών θα σημάνει ανατρεπτική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού της επαρχίας συμπληρώνοντας ότι «αναμένεται αναβρασμός κατά τους επόμενους μήνες».

Εγχωρίως, στο κόμμα του Μπουσάρ, ο δρόμος ανοίγει για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, σκληροπυρηνικό οπαδό της αυτονομίας Μπερνάρ Λαντρί ενώ ήδη, χθες, η αντιπρόεδρος του «Παρτί Κεμπεκουά» Μαρί Μαλαβόι δήλωσε ότι είναι ευκαιρία για το κόμμα να αναδιαρθρώσει τις ιδέες και τη στρατηγική του, ιδιαίτερα όσον αφορά το θέμα της πολυπόθητης αυτονομίας.

Μία ακόμη συνέπεια της παραίτησης του Μπουσάρ είναι η πορεία του χρηματιστηρίου. Οι εξελίξεις επηρέασαν αρνητικά το δείκτη τιμών του καναδικού χρηματιστηρίου, ενώ ακυρώθηκε πάραυτα η παραγγελία κρατικών ομολόγων του Κεμπέκ ύψους 1 δισ. δολαρίων, βυθίζοντας την αγορά σε απελπισία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρωθυπουργός ξανά ο Τριντό, δίχως αυτοδυναμία στη Βουλή (2019-10-23 00:00:00.0)
Προεκλογικές ενδοαστικές αντιπαραθέσεις (2017-11-14 00:00:00.0)
Ο λαός εγκλωβισμένος στις «ξένες σημαίες» των εκμεταλλευτών του (2017-10-15 00:00:00.0)
Υποχώρηση της κυβέρνησης του Κεμπέκ (2012-09-27 00:00:00.0)
Κέρδισε το «στοίχημα» το κυβερνών κόμμα (2000-11-29 00:00:00.0)
"Πύρρειος νίκη" για τους Φιλελεύθερους (1997-06-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ